За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

• 291 692
  • 942
  •   1
Отговори
# 795
здравейте!много добре изглеждат всички питки поздравления.аз имам един въпрос та той е използвалили сте готово брашно с мая,аз много се изненадах като го видях в магазина,но въпреки това си купих.на опаковка пише,че на един килограм има 3% суха мая.сега се чудя дали да рискувам и да направя коледната питка с него...извинявайте за неумеснният въпрос,но сега нямам време да се ровя много във форумите

# 796

Дали някой може да обясни малко по-подробно нареждането!  Blush

Ще съм много благодарна, защото след малко почвам да я правя и ми се ще да изглежда красиво на масата! Hug

# 797
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте Simple Smile   Честито Рождество

Отдавна се каня да сложа снимка на питката, моя мъж я прави често и не винаги успява да я докара на вид, но пък за сметка на това винаги му се получава много вкусна!

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/377132_3281067571 … _1033191682_n.jpg

# 798
Хорааа, правих тази питка за Коледа. От тогава не спирам да мисля за нея! Направо е жестока! Най-вкуснтата (и калорична) питка, която съм яла през живота си!
ПРазнувахме с приятели, пълних и пуйка, и пържоли имаше на масата, какви ли не салати, но всички посягаха най-вече към питката. Направо утрепах рибата с тази рецепта.
Беше ме страх, че едно пакетче суха мая е малко, , но се наду перфектно.
За Нова година пак.
Биляна, браво, че сподели с нас  Hug

# 799
Реших да направя тази питка за Нова Година. Но ще я правя за първи път и ви моля за съвет.
Тъй като ми се иска питката да е по-висока - Каква е големината на тавата, в която печете питката?

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 07:04 от dani1712

# 800
Реших да направя тази питка за Нова Година. Но ще я правя за първи път и ви моля за съвет.
Тъй като ми се иска питката да е по-висока - Каква е големината на тавата, в която печете питката?

Аз нормално правя 1/2 доза и за примерно 6 човека ми хартисва от нея, като използвам голямата ми тава. Пак си става висока. Продуктите са за достатъчно сериозно количество хляб, така че ако от всички твои тави избереш най-голямата, питката ще ти стане достатъчно висока. Отделно, че рецептата е за навита на руло, така че тя втасва нагоре.  Peace

За Коледа я правих отново, но сложих от българското масло, защото видях с чубрица и реших да пробвам как ще е по този начин. Използвах почти 1 пакетче месло за половин доза и пи направи впечатление, че почти не миришеше на масло докато се печеше, а то и после не се усещаше. Какво слагат в тези масла  Thinking

# 801
А някой пробвал ли е да направи питката с прясно мляко, вместо вода? Дали няма да стане още мека, бяла и козуначена  Crazy?

# 802
ще я правя на Нова година,но се чудя на самия или на предния ден да я направя и още нещо дали да имам първи опит,като начинаеща ?!  Mr. Green

# 803
  • гр.София
Здравейте аз правих Болярската питка, стана страхотна и вкусна  Grinning но на другия ден като си отчупиш парченце и то  ставаше на трохи, чудя се дали не и дойде много маята, аз сложих 1 кубче мая  newsm78, иначе същия ден в които я пекох беше вълшебна просто и на конци, кажете къде греша, че ми се иска за НГ да я направя пак  Hug

# 804
Правих я миналата година по рецепта с вода. Стана вълшебна! Сега я правя с прясно мляко и на розички, тъй като кръглата ми тава изчезна безследно и реших все пак да има някаква форма. След малко я слагам да се пече, по-късно и снимка може да сложа, ако не се изложа. Simple Smile

# 805
Моята се пече  Mr. Green Да видим Simple Smile Направих половин доза за проба.

# 806
  • София
Здравейте аз правих Болярската питка, стана страхотна и вкусна  Grinning но на другия ден като си отчупиш парченце и то  ставаше на трохи, чудя се дали не и дойде много маята, аз сложих 1 кубче мая  newsm78, иначе същия ден в които я пекох беше вълшебна просто и на конци, кажете къде греша, че ми се иска за НГ да я направя пак  Hug

Здравейте, и аз направих тази питка за Коледа. Моята също страшно много се трошеше, но още след опичането. Въобще не стана мека и на конци.
Спазвах точно рецептата, като я оставих да втасва 1 час на 50 градуса във фурната. Да не би да е превтасала или може би проблема е, че я извадих, загрях фурната на 210 градуса и я пъхнах отново?
Моля ви, ако някой може да ми каже къде може да е проблема, защото на вкус много ми хареса и искам пак да я направя.

# 807
  • UK/София
Здравейте, и аз направих тази питка за Коледа. Моята също страшно много се трошеше, но още след опичането. Въобще не стана мека и на конци.
Спазвах точно рецептата, като я оставих да втасва 1 час на 50 градуса във фурната. Да не би да е превтасала или може би проблема е, че я извадих, загрях фурната на 210 градуса и я пъхнах отново?
Моля ви, ако някой може да ми каже къде може да е проблема, защото на вкус много ми хареса и искам пак да я направя.

Здравей, според мен 50 градуса е доста висока темпертура за втасване.Също така този 1ч. също е прекалено много.В нашата къща трудно понасяме парното и темпертурите са около 16-18 градуса.За два дни правих две питки и ми втасаха идеално на тези стайни температури.Отне им около 1ч. и 20м., почти колкото и на твоята питка, но на 50гр.Другата ти голяма грешка е, че си я извадила след втасването на стайна температура.Това е много грешно за работата с тесто.И помни, когато печеш нещо с мая, никога не отваряй фурната първите 20 мин.Притокът на студен въздух към втасалото тесто е пагубно за него.Друга причина за ронливото брашно може да е прекаленото количество тесто с което се замесва питката.

Marieta , не знам за идеятата с млякото.Май ще си стане същински козунак, но със солен вкус.Лично аз питки с прясно мляко не харесвам, някак ми седят клисави и дунапренени, но е въпрос на вкус.

# 808
И аз имах този проблем с роненето в началото. Оказа се, че за Болярската питка е фатално, ако се остави да превтаса. Достатъчни са й 20-30 мин престой на топло, да "отвърне" както казва баба ми, и после - хоп, във фурната. С печенето също трябва да се внимава, защото тестото е някак крехко и въздушно и лесно може да се пресуши.  

Marieta, правила съм я с мляко. Става.

# 809
Благодаряяяя   bouquet
Това беше първото ми месене на тесто
Мога да се поздравя, питката стана страхотна!
Направих я с половината доза, а с другата половина от тестото импровизирах с нещо като милинки. Просто между разточените кори натроших сирене, нарязах в неправилни форми полученото руло и ги подредих в кръг

Най-много ми допада това, че и след 4-5 дни питката отново беше вкусна

Имам въпрос: Може ли това тесто да престои в хладилник или да се замрази?

Общи условия

Активация на акаунт