Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

  • 24 701
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 12 905
Аз смятам, че много заболявания се отключват от стрес/шок. И при мен и при сина ми заболяването се отключи така. Във ФБ групите се е правело допитване и също много хора се сещат, че са имали изживян силен стрес и след това са се разболяли. Психиката ни е слаба сега...не толкова какво ни се случва.
Смятам, че поколението на нашите баби и дядовци са били с далеч по-здрава психика от нашата, най-малко защото по-голяма част са били по-ниско интелигентни/образовани от там и до някъде по-малко емоционални. Което не ги е карало да се замислят над разни философски неща за живота и да се вкарват във филми и да потъват в щуротии каквито правим ние сега и сега втори е с паник атаки или депресии. Те  просто са приемали стоически случващото им се. Отделно са били толкова заети с физическа работа, че не им е оставало даже време да изпадат в такива състояния.

# 76
  • София
  • Мнения: 388
Здравейте!
Явавам се пак с молба за помощ.
Преди да почна да се самолекувам ходих на ендокринолог, който каза, че нямам никакви проблеми с щитовидната жлеза.
Та, така:
от септември :
TSH - 2.24  (0.3- 4.2)
FT3 - 3.51 (3.2 - 6.8 )
FT4 - 13 (12 - 22)
след два месеца Еутирокс - по 12,5 мкг дневно:
TSH - 1.55 (0.27 - 4.2)
FT3 - 4.2 (3.1 - 6.8 )
FT4 - 15.17 (12 - 22)
след още два месеца на Еутирокс по 25 мкг дневно:
TSH - 0.69 (0.27 - 4.2)
FT3 - 4.01 (3.1 - 6.8 )
FT4 - 15.28 (12-22)
и сега - все още съм на 25 мкг:
TSH - 0.74 (0.3 - 4.2)
FT3 - 4.07 (3.2- 6.8 )
FT4 - 13.2 (12 - 22)

Пуснах си също: глюкоза - 4.76 (3,6 - 6,1), инсулин - 3,51, желязо - 23 (6,6 - 34), жск своб. - 27,9 (20 - 62) жск тот. - 50, 92 (42 - 78). Вит. Д от преди няколко месеца ми беше под долна граница - приемам, но скоро не съм го изследвала.
Не знам какво да правя и моля за насоки - TSH пада, а хормоните не се качват...
Моля посъветвайте ме...

# 77
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
https://www.dietdoctor.com/a-new-paradigm-of-insulin-resistance
Всеки човек може да се справя с определено количество стрес. Проблемът е (според мен), че в наше време върху психиката и физиката на хората въздействат доста дразнители-дори и виртуални, недействителни, отделно замърсената околна среда, храната която не е като от едно време и др. Може би сме станали по-изнежени и неустойчиви  в сравнение  с предците си, отдалечили сме се и от някои от навиците им. Постоянно има поток от информация и дезинформация, голяма част от стреса и проблемите може би сами си го създаваме...Неусетно дори. Нищо не може да се сравни с войната. Но сме започнали да преживяваме някои виртуални неща, хипотези дори, като реални и да ги изживяваме съвсем истински и съответно- да имаме и реални последици на физическо ниво.
Значи ти ми даваш за пример най-големия сайт за нв и кето хранене, където е ясно, че ще промотират теория, според която трябва да се поддържат много ниски нива на инсулин и глюкоза, което може да стане единствено, когато организма е принуден да гладува, хранейки се вм и съответно принуден да пести и глюкоза и инсулин, само че това пречи на конверсията на т4 във т3, защото т3 има пряко участие в транспорта на глюкозата в клетките. Заради това хипотироидните пациенти, често имат хипогликемии, тъй като черния дроб се затруднява с производството на гликоген, оттам и много хора на такова хранене си прецакват жлезата. А, че организма гладува с това хранене, и го приема като стрес доказва и вдигането на хормоните на стреса. Заради това много хора се хвалят, как са пълни с енергия, само че въпроса идва дали това е толкова добре, с други думи, на една кола, кога е по-вероятно да има нужда по-скоро от смяна на части, когато се кара непрекъснато със 100 км, или когато се кара непрекъснато с 50. За съжаление обаче тялото е едно за цял живот, няма как да се смени с друго.
Но след това дълго отклонение да се върнем на темата.
Тази теория има един много сериозен недостатък, както и един човек в коментарите споменава, ако беше вярна нямаше как при инсулинова резистентност да има хипогликемии, ако клетките бяха пълни с глюкоза, при вдигане на инсулина за да поемат новата глюкоза, те трябва да обработят старата, за да имат място за новата, само че това изобщо не е толкова бърз процес, при здрави хора, при които инсулиновата чувствителност е перфектна след хранене кръвната захар на 1 час се вдига до пикови стойности и след това почва да пада, за да е вярна по-горната теория, трябва клетките на човека с инсулинова резистентност да обработят глюкозата в тях за секунди за да поемат новата (защото инак няма как да има хипогликемия) в сравнение със здравия човек, който го прави за няколко часа. Виж това, което аз съм написал (и се поддържа от голямата част от учените), че в клетките няма глюкоза, и повишеното количество инсулин изведнъж изпълва клетките с глюкоза, което от своя страна води до спад на глюкозата в кръвта и съответно хипогликемия ми се струва, че звучи доста по-логично.

# 78
  • Мнения: 32 061
Не, давам първия линк от търсене, има и други. Давам друга гледна точка. Толкова. Всеки е свободен сам да търси още информация- така както аз чета и отсявам различна информация (например, не чета само в нвх сайтове).  Възможно е също при ИР, клетките, дори и претъпкани с глюкоза, просто да не могат да я използват качествено за енергия. Допускам и, че при нвх хранене е възможно просто тялото да няма нужда да конвертира големи количества Т3, за да функционира добре.
И изобщо, всички "анти НВХ сайтове" все говорят за твърде големи ограничения, твърде ниски вгх (обичайно под 20 гр), твърде ниски калории и т. н. Логично е да се допусне, че има и някакви не чак толкова рестриктивни варианти на нвх и ми се струва странно да слагат всичко под общ знаменател...

# 79
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Ами аз просто задавам логичен въпрос, като дори ще постна за нагледност и снимката с примера от статията

Когато кондукторите (инсулина) натъпкат хората (глюкозата) в метрото (клетките), какво става с тези хора, които не са успели да се качат, остават на перона нали? Не изчезват безследно, тоест перона не остава пуст, тоест с други думи, глюкозата също няма как да изчезне безследно съответно, ако тази теория е вярна няма как да има хипогликемии. Виж да вземем друг пример, спира празен вагон, който обаче не е дошъл по разписание, а със закъснение и са се понатрупали хора, които влизат пълнят го и перона остава пуст. Но разбира се всеки е свободен сам да преценява за себе си, кое смята за правилно и кое не.

# 80
  • Мнения: 32 061
Бих предположила, че при човек с ИР глюкозата или се съхранява под формата на мазнини, или КЗ остава с времето трайно повишена и следва преддиабет и диабет. А да не забравяме, че и черният дроб при ИР честичко се бъгва и бълва още глюкоза- дори и тогава когато не е нужна и в тялото има вече предостатъчно...т. е. наличната глюкоза не може да бъде използвана качествено за енергия. Но всъщност какво се предполага, че трябва да е количеството въглехидрати нужни на ЩЗ? Защото нали между нвх и ВВ хранене все трябва да има и някакво средно положение...

# 81
  • Мнения: 580
Момичета, препоръчайте нещо силно за детокс. Преди два месеца ме предозираха с Л - тироксин.
Симотомите ми са един малък АД!!!

# 82
  • Мнения: 1 668
Прасковка, според мен, единственият начин да "издухаш" претрупаното количество т4 е усилен спорт (поне 1 час, 5 пъти седмично). Спортът натоварва много щж. Иначе вариант билков или нещо подобно за сваляне на нивото т4 няма. Просто тр да чакаш да се изразходи. Но 2 мес са много време. Би тр да си го изразходила. Всъщност за какъв детокс питаш?

# 83
  • Мнения: 580
Прасковка, според мен, единственият начин да "издухаш" претрупаното количество т4 е усилен спорт (поне 1 час, 5 пъти седмично). Спортът натоварва много щж. Иначе вариант билков или нещо подобно за сваляне на нивото т4 няма. Просто тр да чакаш да се изразходи. Но 2 мес са много време. Би тр да си го изразходила. Всъщност за какъв детокс питаш?
Мерси за спорта, ама с тоя задух.. едваааам ходя хахаа...
Да, от 20 дена не приемам хормон и още имам симптомите на свръхдозичките ..
Ами някакъв детокс - бирена мая, селен, витамини, шуслерови соли. Не знам 🥰

# 84
  • Мнения: 1 668
Селенът и витамините не са подходящи за детокс. По-скоро корен от глухарче, дали на чай, дали на таблетки, карзил (извлек или табл от магарешки бодил), джинджифил (за 1 до 2 седмици), зелен чай, сутрин чаша вода с лимон и щипка хималайска сол (ако лимонът ти предизвиква киселини, можеш да сложиш 1/3 ч л сода бикарбонат), изключване на всичко с бяла захар. Един детокс е дълъг като интервал. За да постигнеш добро изчистване, ти трябват най-малко 3 месеца. Значи правилно съм те разбрала, че искаш да се изчистиш от т4. В този случай не ти остава друго освен да чакаш да се изразходи. А т3 също ли е високо?

# 85
  • Мнения: 580
Селенът и витамините не са подходящи за детокс. По-скоро корен от глухарче, дали на чай, дали на таблетки, карзил (извлек или табл от магарешки бодил), джинджифил (за 1 до 2 седмици), зелен чай, сутрин чаша вода с лимон и щипка хималайска сол (ако лимонът ти предизвиква киселини, можеш да сложиш 1/3 ч л сода бикарбонат), изключване на всичко с бяла захар. Един детокс е дълъг като интервал. За да постигнеш добро изчистване, ти трябват най-малко 3 месеца. Значи правилно съм те разбрала, че искаш да се изчистиш от т4. В този случай не ти остава друго освен да чакаш да се изразходи. А т3 също ли е високо?
Дааа, благодаря ти за полезната информация. т3 е 6,6 пфу...

# 86
  • Мнения: 1 668
Значи в цялата работа има и нещо хубаво😁, а именно имаш добра конверсия на т4 в т3, след като и т3 е високо. Като спаднат, остава само да намериш правилната доза и вероятно тя не е много висока с тази добра конверсия.

# 87
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Бих предположила, че при човек с ИР глюкозата или се съхранява под формата на мазнини, или КЗ остава с времето трайно повишена и следва преддиабет и диабет. А да не забравяме, че и черният дроб при ИР честичко се бъгва и бълва още глюкоза- дори и тогава когато не е нужна и в тялото има вече предостатъчно...т. е. наличната глюкоза не може да бъде използвана качествено за енергия. Но всъщност какво се предполага, че трябва да е количеството въглехидрати нужни на ЩЗ? Защото нали между нвх и ВВ хранене все трябва да има и някакво средно положение...
И трите предположения са верни, защото процесите в организма са в непрекъсната динамика, нищо не стои застинало във времето (каквото е положението в цялата вселена всъщност ако се замисли човек), когато глюкозата не може да влезе в клетките, тялото за да се защити, (защото непрекъснатата високата захар неминуемо вреди), почва да я складира (заедно с други отпадъчни материали), в мазни депа, което е до един момент, вече когато и това не може да прави, почва да е повишена трайно захарта, черния дроб бълва глюкоза именно защото макар и в голямо количество в кръвта, тя не стига до клетките, които гладуват (заради това хора с ир, които в повечето случаи са с наднормено тегло (но може и да са с нормално, дори ниско тегло, но с омазнени органи), обикновено имат липси на витамини и минерали именно защото клетките гладуват), много от хората с такъв проблем имат желание за нездравословно сладко, именно поради същата причина, ако клетките бяха пълни с глюкоза, според горната теория, нямаше тялото да иска още такава.
Относно другия ти въпрос отговора ми е такъв, за мен макронутриентите (тоест въглехидрати, мазнини, белтъчини), са нужни за физическите процеси в организма, (както примерно бензина за колата, без бензин тя няма как да тръгне), микронутриентите обаче са важните за здравето и доброто функциониране на организма (както маслата филтрите, ремъците и т.н. в колата, за да върви добре), оттам нататък по-важно е какво е качеството на храната, хората в последно време се вълнуват дали въглехидратите са много дали мазнините са малко, дали протеина е достатъчно и т.н., но забравят, че  тялото има нужда от достатъчно количество естествени витамини и минерали за да поддържа добро здраве. На прима виста се сещам за следния пример, наскоро си взех кренвирши (най-високия стандарт), тъй като не бях ял от години, и ми стана интересно та погледнах състава им, мазнините бяха около 20 г, въглехидратите около 2, и значи какво излиза, че ако почна да се храня с кренвирши, реално ще съм на вм-нвх, но надали и най-големия привърженик на вм-нвх, ще каже, че яденето на кренвирши би дало здраве. Много по-важно е качеството на въглехидратите, мазнините и протеините отколкото тяхното количество и съотношение. Отделно основния проблем е в повишената консумация на животински храни.
И все пак относно въпроса ти ще цитирам, част от няколко проучвания:

"Около 70% от вас се справят най-добре със стандартните препоръки за порция.
Около 25% от вас имат нужда да увеличат или намалят количествата си въглехидрати само с малко. Това наричаме хранене за вашия тип на тялото и тук очертаваме нашите препоръки.
Няколко души се справят най-добре с високи въглехидрати.
Около 2,5% от населението - хора, които са спортисти с ултра издръжливост, и някои други хора, се радват на добро здраве, когато ядат невероятно големи количества въглехидрати. (Говорим за 70% или повече от общите им калории).
Няколко души се справят най-добре с ниски въглехидрати.
Може би сте се питали за онези останали 2,5% от успешните нисковъглехидратни хора.
Макар и рядко, тези ултра нисковъглехидратни хора съществуват. Дори в опити за спортисти, където по-голямата част от участниците се справят по-добре с диети с високо съдържание на въглехидрати спрямо диети с ниско съдържание на въглехидрати, почти винаги ще намерите някой, които се представя по-добре при нисковъглехидратен режим."

"Анализ на данни от 15 400 души в САЩ е открил U-образна връзка между смъртността и приема на въглехидрати. Проучването установява, че хората, които живеят най-дълго, са склонни да бъдат тези, които получават около 50 до 55 на сто от приема на енергия от въглехидрати. На 50-годишна възраст такива хора биха могли да очакват да изживеят още 33 години.
Това е една година по-дълго от хората, които получават 70 на сто или повече от енергията си от въглехидрати, и четири години по-дълго, отколкото хората получават по-малко от 30 на сто от калориите си от въглехидрати.

Сара Сейделман от Бригъм и женската болница в Бостън и нейните колеги се чудят дали видовете мазнини и протеини, които хората ядат в диети с ниско съдържание на въглехидрати, могат да допринесат за намаляване на дълголетието.
Проучвайки данните, те установяват, че когато хората заменят въглехидратите с месо като агнешко, свинско, говеждо и пилешко месо - характерно за диетите с ниско съдържание на въглехидрати в Европа и САЩ - тяхната смъртност се увеличава.
Но обратното се отнася за онези, които вместо това ядат източници на протеини и мазнини на растителна основа като бобови растения, зеленчуци и ядки. „Колкото повече обменяте растителни мазнини и протеини за въглехидрати, толкова повече рискът намалява“, казва Сейделман.
Екипът смята, че повишената смъртност на нисковъглехидратните диети се дължи на по-ниския прием на плодове и зеленчуци и вредното въздействие на животинските протеини и мазнини върху възпалителните и окислителни стресови системи в организма.
„Ако ще изберете диета с много ниско съдържание на въглехидрати като начин за отслабване или като начин на хранене, е много важно да имате предвид да замените въглехидратите с по-растителна храна“, казва Сейделман.
Що се отнася до тези, които ядат много въглехидрати, смъртността им може да е по-висока поради метаболитни проблеми, свързани с консумацията на големи количества рафинирани въглехидрати, като бял ориз и хляб."

От цитираното до момента за да отговоря на въпроса ти бих заключил, че някъде между 50-70% въглехидрати дават най-добри шансове за най-добро здраве и дълголетие.
Момичета, препоръчайте нещо силно за детокс. Преди два месеца ме предозираха с Л - тироксин.
Симотомите ми са един малък АД!!!
Можеш да си вземеш, валидол, също има валериан и глог на капки (може и корени валериана и плод глог, както и листа от маточина), въпроса, е че тези работи действат бавно, фт3 не ти е толкова висок и би трябвало до две седмици да влезне в нормални граници, разбира се за организъм свикнал с по-ниски нива неминуемо е стрес,
по-бързия вариант е ако пулса ти е повишен над 100 да отидеш и да поискаш някаква минимална доза бетаблокер, но с лекарствата винаги трябва да се внимава и да се преценят всички рискове.

# 88
  • Мнения: 580
Благодаря, когато ми се качи над 100 пулса взимам пропранолол, понеже започв адско сърцебиене, пулс, кръвно и задух и няма сън... Simple Smile Валидол и тн взимах , ама са ми слаби хаха

# 89
  • Мнения: 32 061
Никога ме съм казвала, че в храненето е важно САМО колко са въглехидратите, колко белтъчините и колко мазнините. Blush Че е важно и качеството- това е ясно. Относно цитатите- не вярвам на подобни проучвания които прогнозират кой колко ще живее на база на това какво яде. Още повече, че има толкова много неизвестни в тях. И пак се прокрадва идеята, че нвх е САМО  "ултра ниски вгх" (или както беше написано)+ много малко зеленчуци и растителна храна...Обичайно при нвх хранене човек не просто "заменя"  вгх за протеини- аз поне не ям протеини в обема/грамажа в който са били въглехидратите преди. Както и не си ограничавам зеленчуците- ям колкото искам. Ограничавам сладките плодове, но пак не съм изключила изцяло плодовете. Също така, не е еднакъв и броят на храненията ми през деня в сравнение с хранене с повече вгх.  А хранителни вещества определено няма само във въглехидратите. Но всеки е свободен да яде колкото и каквото поиска- на мен лично ми се отразява много по-добре да се храня с по-малко въглехидрати, отколкото когато следвах общите препоръки за над 50 % въглехидрати. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт