Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 709
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Момичета,
Много Блаагодаря за отговорите!
Ето ми стойностите:
TAT-17,14 ПРИ реф.стойност<4,11
FT4-0,860 ПРИ реф.стойност0.700-1.480
TSH 3.119 ПРИ реф.стойност 0.350-4.940
mat >1000ПРИ реф.стойност0-5.61
ВИТАМИН D- 10.30 нисък

Теб те притеснява ТАТ, но МАТ хич не е в норма а е над 1000. Имаш Хашимото и понижена функция на жлезата.ТСХ е висок, Т4 е нисък.

# 346
  • в града на вечния купон
Tat  ме притесни, защото ми е отбелязан висок, МАТ няма коментар и не се ориентирам.
благоадря!
Ще ги занеса и на личната да ми ги погледне, преди ендокринолога.

# 347
Радост, вит Д ти е критично нисък. Вероятно ще ти изпишат смешна доза. Трябва да пиеш по 20 000-25 000 единици седмично (50 капки вигантол) заедно с вит К2(МК7) и калций. Тсх не е мн висок, но фт4 почти го няма, което вероятно значи, че и фт3 е нисък. С тези стойности няма да ти изпишат хормон, освен ако не целиш бременност, но реално си за една малка доза от 12,5 мкгр.еутирокс. От личната не очаквай особено компетентно мнение. Иначе мибобо ти е казала вече. Имаш Хашимото с хипотиреоидизъм.

# 348
Благодаря!
Ако се размина само с хапчета ще е  добре.
Притеснявам се и за друго

# 349
Tat  ме притесни, защото ми е отбелязан висок, МАТ няма коментар и не се ориентирам.
благоадря!

Как да няма коментар за MAT - написано е, че стойността му е над 1000, при референтни граници от 0 до 5.61.

# 350
  • София
Радост, преди да предприемеш каквото и да е, те съветвам да повториш изследванията си в лаборатория като Цибалаб, Кандиларов или Бодимед (от последната имаше и недоволни). Рамус правят недопустими грешки с хормоните, говоря от личен опит. Витамините и аз там съм ги мерила. Момичетата са ти казали за вит. Д3. Ти си със сериозен дефицит, трябва да достигнеш стойност поне 40, оптимално 60-70. Пусни си и други изследвания - FT3, кръвна захар, инсулин, вит. В12.

# 351
  • където си пожелая...даааа...
Здравейте и от мен! След половин-годишно обикаляне по различни доктори, най-неочаквано за мен, се "сдобих" и аз с диагнозата "тироид на Хашимото". И от тогава (вече четвърти ден) се опитвам да прочета максимално за възможностите ми, изписаното в и-нет пространството за автоимунните заболявания и конкретно моето (блогове, статии, групи...). Така попаднах и на темичката, която също изчетох.
И сега имам едно питане. Диагностицираха ме чрез ехограф на щитовидната жлеза - била с неравен контур и нехомогенна структура, виждало се увреждането, лекарката каза Хашимото отвсякъде. Но в последствие ми пусна изследване ЕДИНСТВЕНО за хормона TSH. За щастие той е в норма - 2,52. И понеже стойностите му са добре, ще се видим с нея след 6 месеца за контролно изследване на TSH. Обаче чета, че вие проследявате и други показатели - Т3, Т4, ТАТ и МАТ,  и някои витамини също... според вас аз трябва ли да си пусна и тези изследвания, т.к. нищо такова не ми обясни ендокриноложката? Предупреди ме само да изключа кръстоцветни зеленчуци + всичко йод-съдържащо.
Изобщо, добре, че е интернет да се "образовам" повече за това заболяване, макар че има доста противоположни мнения за хранителния режим и главата ми буквално бръмна от толкова информация. Но полека-лека започнах да се ориентирам за това как трябва да живея от тук до края:).

# 352
Това е практика на повечето лекари. Да, трябва да си пуснеш всички щитовидни показатели, ТСХ е хормон на хипофизата, отделно само по него нищо не се съди, и не на последно място постоянно го пишем - в норма/граници, не значи че е добре.
Хубаво и за дефицити да се провериш, тъй като те често си вървят със заболяването ни - желязо, В12 и Д.
Ето тук ти пускам една статия по повод ТСХ, което ти писах по-горе http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/tsh.html
В този блог има много хубави преведени статии прочети ги.

Има и две книги на български по темата на Изабела Уенц, но и достатъчно е изписано в интернет. Дай си време, за 4-5 дни не може да изчетеш всичко, но първо се изследвай за да си наясно с актуалното си състояние. Ако по структурата на жлезата се виждат изменения, най- вероятно ще имаш завишени антитела (ТАТ и МАТ)

# 353
Радост, преди да предприемеш каквото и да е, те съветвам да повториш изследванията си в лаборатория като Цибалаб, Кандиларов или Бодимед (от последната имаше и недоволни). Рамус правят недопустими грешки с хормоните, говоря от личен опит. Витамините и аз там съм ги мерила. Момичетата са ти казали за вит. Д3. Ти си със сериозен дефицит, трябва да достигнеш стойност поне 40, оптимално 60-70. Пусни си и други изследвания - FT3, кръвна захар, инсулин, вит. В12.
Бладодаря!
Да, това ще направя, но утре имам час с ендокринолог искам да чуя какво ще ми каже по тези резултати, въпреки че е ясно за диагнозата и задължително ще си направя консултация и с още един лекар.
Темите четох, че се спрягат няколко имена.

# 354
Обаче чета, че вие проследявате и други показатели - Т3, Т4, ТАТ и МАТ,  и някои витамини също...

TAT и MAT са антителата, които са индикатор за автоимунния процес. Тях може да ги изследваш сега, за да видиш какво е положение, и следващият път да е чак след година, примерно. Не е необходимо да се следят на точно определен интервал, защото се води, че на тях няма как да им се повлияе или е изключително трудно. Не съществува хапче, което да пиеш, за да ги вкараш в норма. Биха могли да бъдат минимизирани с правилна за нашето заболяване диета, попълване на дефицитите на витамини, умерен спорт, избягване на стреса и цялостно по-здравословен начин на живот.
FT4 и FT3, обаче, са хормони на щитовидната. Тях е задължително да ги изследваш всеки път, заедно с TSH, когато си пускаш контрола. Всъщност, на практика именно те, а не самият TSH, показват дали налице е хипофункция на ЩЖ. Ако са близо до долната референтна граница, това означава, че жлезата не работи на оптимални обороти и ще се наложи да приемаш синтетичен хормон ("L-Тироксин" / "Еутирокс"). Ако, обаче, стойностите на FT4 и FT3 са над средата на референтните стойности, това означава, че макар да има Хашимото, хормоните за момента най-вероятно са наред и може би не е нужно засега да бъде приеман хормон "отвън".
Както и mibobo правилно е споменала, хубаво е да тестваш, също така, Витамин D, Витамин B12 + Хомоцистеин, Феритин + Желязо, защото хората с нашето заболяване често страдат от липса на някои важни витамини и минерали.
Има и още много предписания, разбира се, но тях ще ги научиш в хода на по-задълбоченото четене относно нашето заболяване. Wink

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 11:44 от Гърне без похлупак

# 355
  • където си пожелая...даааа...
mibobo много благодаря за насоките!❤ Така предполагах и аз, че не е достатъчно само TSH. Още тази седмица ще си пусна всичко за изследване и ще потърся друг лекар, на първа стр. даже май имаше препоръки за добри ендокринолози по градове. Днес ще отида при ЛЛ да помоля за направление за лабораторията.
Гърне без похлупак редактирам си поста, за да изкажа благодарност и на Вас за толкова подробните обяснения! (Добре де, защо това не го казват самите ендокринолози, по ангелите?!? Възмутена съм просто!)

# 356
Nik`s mom,
ако предното ти изследване е с направление от ЛЛ, няма да ти даде друго.
По принцип веднъж годишно ЛЛ има право да пуска ТСХ+ФТ4 (+ПКК).

# 357
След всички гадости от предозирането, сега съм със симптоматикана на възпаление /подостър тиреоидит/ . Ендотата казват - след време ще се оправиш, ама аз се чудя какво да приемам противовъзпалително, освен чай от лайка...

# 358
Прасковка, можеш да си вземеш омега3, куркума (пие, яде се с щипка черен пипер, аз ги смесвам с малко кис мляко), чай от смрадлика.

# 359
Какви са ти симптомите, че ми стана интересно?

Общи условия

Активация на акаунт