Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 602
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Nik`s mom на моя син правихме тест за хр.непоносимости IgG (не алергии) , щом там излязат много неща, чревната пропускливост е факт. После вече в гастроотделението му правят Д-ксилозен тест, той е за проверка на резорбционната функция на червата, последния път му правиха и за непоносимост към лактоза. Но всичко това все е в отделението, нямам представа в лаборатория какво се прави.

# 631
  • където си пожелая...даааа...
mibobo аз ще попитам и ендокринолога, когато отида на преглед при него. Иначе тези изследвания, които сте правили, по спомен май бяха доста скъпи, ако си ги поръчам сама. Ще споделя, когато разбера нещо. Не съм си вкъщи още, но другата седмица, когато се върнем, ще обиколя на крака и някои лаборатории, да видим какво ще ми предложат.

# 632
Теста за хр.непоносимости е около 200лв за 44храни.

# 633
Теста за хр.непоносимости е около 200лв за 44храни.
mibobo , а хранителната непоносимост е различна от чревната пропускливост, нали? Но ако бъркам нещо, предпочитам да направя този тест, вместо минимум три месеца да съм изключила сума ти храни....

# 634
Принципно мисля, че се изследва във фецес зонулин. Това е протеин, който е свързан с чревната пропускливост. Но също не е евтино изследване.
А иначе се смята, че когато има чревна пропускливост се получават множество хр.непоносимости.  Грубо казано логиката е следната - червата като пропускат и хранителните вещества попадат извън тях, имунната система ги приема за непривични  и създава антитела IgG с/у тях, които антитела предизвикват забавен тип реакция (от главоболие, синузит, стомашни проблеми до автоимунни заболявания), не като при алергията веднага да има реакция - обрив, разстройство и т.н.

Ето тук прочети ако искаш, обяснено е сравнително подробно https://drtoshkov.com/sindrom-na-propusklivi-cherva-istinskata-s … -tova-sastoyanie/

# 635
mibobo благодаря ти!🌹

# 636
Благодаря ви за информацията, момичета..  Ако изследвам само на гладно инсулина и кръвната захар не важи правилото, че трябва да съм яла 150 грама въглехидрати последните три дни нали?

Получих отговор в друга тема за изследванията на хормоните, че имам хипофункция, това значи ли, че цял живот ще пия лекарства и няма да мога да свалям кг.

# 637
По принцип, според мен, е хубаво да не ограничаваш въглехидратите в дните преди изследването, за да може да се види в какви граници ти варира инсулинът, при по-засилена консумация на въглехидратни храни.
В рамките на 12 чАса преди теста не трябва да си яла и пила нищо. За пиенето на вода не помня как стоеше въпросът - аз лично не приемам, не ми е проблем.
Преди да отидеш в лабораторията, недей да се движиш много или да се изнервяш, защото това също е възможно да повлияе на нивото на инсулина. Недей и да пушиш, в случай че си пушач.

# 638
Момичета, значи че не е мястото тук, но са попитам и вас. Някоя пила ли е антидепресант по време на бременността и какво са казвали лекарите за това? Четох някакви статии за аутизъм.. И какво ли не страшни неща и малко не ами доста се притесних. Отделно и това хашимото... Ще съм благодарна на мнение и от вас

# 639
Много тъп въпрос ще задам... Grinning
Досега бях на еутирокс 25, като последния месец поради липсата му, си бях взела от 50 мкг, който делях на две.

Ендото ми каза да заменя еутирокса с л-тироксин. Пак взех от 50 мкг (поради липса на 25), който деля. Обаче хапченцето е нюню Grinning  и като го деля, половинките съвсем миниатюрни. Понеже сравнявам с еутирокса, чиито таблетки са по-големи.
Нали като мкг хормон си съответстват еутирокса и л-тироксина?

# 640
Да, точно така. Simple Smile

# 641
Съответства си, другото е въпрос на технология, пълнители и т.н. за да се получи една или друга големина и форма на хапчето.

Иначе ми стана интересно защо ти е препоръчано да ги смениш?

# 642
Момичета, препоръчайте ми добър ендокринолог в Пловдив ? Благодаря предварително!

# 643
Съответства си, другото е въпрос на технология, пълнители и т.н. за да се получи една или друга големина и форма на хапчето.

Иначе ми стана интересно защо ти е препоръчано да ги смениш?

Самоцитирам се Simple Smile

Както бях написала в преден пост, имам спад в т3 и т4 в последния месец, след първоначално добро покачване от еутирокс 25 мкг.
Само да споделя с вас коментара на ендокринолога - заменя ми еутирокса с л-тироксин заради новия състав на еутирокса. Като съпътстващо ми изписа и Thyroidinum 15СН. Изрично питах за прием на добавка от изсушена жлеза на говеда, но той ми каза, че eкстракта от изсушени жлези увеличавал нивото на антителата и затова не го препоръчва.

# 644
Момичета, значи че не е мястото тук, но са попитам и вас. Някоя пила ли е антидепресант по време на бременността и какво са казвали лекарите за това? Четох някакви статии за аутизъм.. И какво ли не страшни неща и малко не ами доста се притесних. Отделно и това хашимото... Ще съм благодарна на мнение и от вас

Аз лично не съм. Относно притеснението...всяко едно лекарство се избягва по време на бременност и се приемат само при наистина неотложна нужда и преценен риск/полза. Има някои които са допустими и други които са категорично забранени. Така, че моя съвет е - опитай постепенно да ги спреш, това е най-доброто което може да направиш. Ако това е невъзможно, то говори с лекар, кои от този тип лекарства биха били "най-безвредни" и най-ниските дози които би могла да приемаш.

Woman in the mirror мерси и извинявай Grinning ...забравих, че беше писала.

Общи условия

Активация на акаунт