Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 603
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Крис, стойностите не са постоянна величина и се изменят през месеца, освен това се влияят от много неща, включително и месечен цикъл. Според мен са ти добре стойностите, освен ако не целиш забременява не. Аз съм имала Тсх 1,580 и след 30 дни 2,350...Да не говорим, че последните ми изследвания от тоя месец Тсх и ФТ4 са ми почти като твойте, а фт 3 беше точно на долна граница. Едното каза, че е Ок. А и малко по напред коментирахме моя случай и фт3 нямал особено важна информативна стойност, защото бързо се изразходвал

# 571
Няма такава задължителна закономерност - едното пада, друго се вдига, всеки организъм е различен и има още хиляда фактора, които влияят. Отделно, че ТСХ е толкова чувствителен показател, че всеки ден да изследвате и всеки ден ще е различен. Това е хормон на хипофизата не на щитовидната, може да бъде повлиян и от други неща, влияе се донякъде и от месечен цикъл и от стрес и от какво ли не. Не случайно повтаряме, че по него не се дозира, гледат се комплексно трите хормона и се прави преценка.
Също така и за това е писано тук - закономерност лято е намалям дозата, зима - повишавам също няма. Да знае се , че щитовидната жлеза функционира по-добре през лятото/топлото време, или пък, че може да има влошаване от студено време, но това не е валидно на 100% за всички. Правите си изследвания на 3-те хормона и така решавате какво що лично за вас към дадения момент. Ето аз вдигнах леко доза точно от преди месец, нищо, че идва лято.

Може да прочетете тук http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/tsh.html

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 10:48 от mibobo

# 572
Крис, стойностите не са постоянна величина и се изменят през месеца, освен това се влияят от много неща, включително и месечен цикъл. Според мен са ти добре стойностите, освен ако не целиш забременява не. Аз съм имала Тсх 1,580 и след 30 дни 2,350...Да не говорим, че последните ми изследвания от тоя месец Тсх и ФТ4 са ми почти като твойте, а фт 3 беше точно на долна граница. Едното каза, че е Ок. А и малко по напред коментирахме моя случай и фт3 нямал особено важна информативна стойност, защото бързо се изразходвал

От години целим забременяване ...Последните два месеца забелязах, че базалната температура  падна. Във втора фаза на месечният цикък не мога да стигна 37 градуса и ми се скъси.

# 573
Кris а половите хормони наред ли са, пролактин?

# 574
Prolactin 515.70 mcIU/ml Мъже: 86 - 390: Жени: 72 - 511
От Септември 2019 ... нему обърнаха внимание Sad
Другите са добре в предвид годините ми  АМХ е  нисък след прием на витамин Д се повиши малко. След стимулаците не съм го изследвала.

# 575
На кой ден е правен? Той също е много чувствително изследване, а и е малко завишен само затова не са му обърнали внимание. Той се влияе и от хипофункция на ЩЖ също.

Аз бях със СПКЯ и преди да забременея след 5м опити, за първи път изследвах полови хормони, не бяха особено наред Simple Smile , а пролактина си беше бая завишен - 950 също при граница 511. Гинеколожката ми отсече, че ми е от щитовидната и нищо не предприе по въпроса. Та тогава четох из нета и попаднах на Витекс/ Агнес и започнах да го пия заедно с вит.Е и на следващия месец бях бременна, съвпадение ли е не знам но...Този екстракт влияе основно на хипофизата  при производството на лутеинизиращия хормон, от там се оказва влияние и върху производството на прогестерон. Може би си го чувала, предполагам си правила много по-сериозни лечения, но ако няма да попречи на друго лечение, може да опиташ.

# 576
mibobo, благодаря! На 22 ден от МЦ ( 7 дни след предполагаема О)
TSH 0.46 mcIU/ml 0.27 - 4.20
FT4 16.53 pmol/l 10 - 25
A - TPO /MAT/ Профил * *
A - TPO 328.40 U/ml 0.00 - 34.05
Prolactin 515.70 mcIU/ml Мъже: 86 - 390: Жени: 72 - 511
Estradiol 183.60 pg/ml Фол:12,5-166:Ов:85.51-498;Лут:43.8-211;Мено:5.0-54.7
Progesteron /III/ 20.840 ng/ml Фол.:0,06-0,89; Ов:0.12-12.0;Лут:1,83-24;Мено:<0,12

Между другото съм била на границата да си го предпиша ( витекса), но единствено ме е спирало, че аз съм с НЯР, а виждам ,че се приема и има ефект при поликистоза. Страх ме е било да не подтисне и малкото яйцеклетки които са ми останали...

# 577
Ясно, да и аз нямам представа как ще повлияе на това.  Ох, късмет желая и дано скоро имаш добри новини!

# 578
mibobo, благодаря, но едва ли Sad

Скрит текст:
Лекувам се в Турция и милата  ни родина в предвид ЕС ни поставя под карантина след завръщането ни в БГ
Създали сме петиция, ако някой има възможност и желание да ни подкрепи, нас българските семейства, които никак не сме малко и за които Турция е последен шанс за дете .
Има възможност да се скрият имената за който се притеснява от публичност.
Благодарим предварително!

https://www.peticiq.com/274474

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 14:11 от Кris_80

# 579
Подписах, успех Heart !

# 580
Както бях написала в преден пост, имам спад в т3 и т4 в последния месец, след първоначално добро покачване от еутирокс 25 мкг.
Само да споделя с вас коментара на ендокринолога - заменя ми еутирокса с л-тироксин заради новия състав на еутирокса. Като съпътстващо ми изписа и Thyroidinum 15СН. Изрично питах за прием на добавка от изсушена жлеза на говеда, но той ми каза, че eкстракта от изсушени жлези увеличавал нивото на антителата и затова не го препоръчва.

# 581
Ще те следя, как ще си с Л-тироксина. Това за изсушената жлеза и аз съм го чела някъде, че може да повиши антителата, но и че не се знае колко Т3 и Т4 има в нея и на теб колко ти трябва, т.е. че не може да се дозира добре.  Хомеопатичното на Боарон как ти го изписа, по колко?
П.П. сега го погледнах, ами то също е от животинска жлеза

# 582
Здравейте отново! Как ви се струват моите резултати? Знам, че за забременяване се очаква TSH под 2... Дали е възможно да е нещо моментно? Изследвала съм FSH, LH и E, които са в норма. Имам недостиг на Вит.Д, но започнах да го пия. Да търся ли ендокринолог или да почакам? Нямам никакви оплаквания. Храня се нисковъглехидратно, нормално тегло, спортувам.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 15:21 от LittleCattley

# 583
Ще те следя, как ще си с Л-тироксина. Това за изсушената жлеза и аз съм го чела някъде, че може да повиши антителата, но и че не се знае колко Т3 и Т4 има в нея и на теб колко ти трябва, т.е. че не може да се дозира добре.  Хомеопатичното на Боарон как ти го изписа, по колко?
П.П. сега го погледнах, ами то също е от животинска жлеза

Изписа ми го по 4 перли сутрин.
Да, и аз в последствие му разгледах състава и ми направи впечатление, че е получен от щитовидна жлеза на животни. Знам ли, може би ми го даде като аналог на добавката от изсушена жлеза, за която питах, но пък да няма тези странични ефекти с повишаване на антителата. Не знам, но определено ще направя контрола на ТАТ и МАТ и ако има повишаване, ще го спра.
Даже се чудя да не почна ли първо с л-тироксина и ако са наред хормоните с него, въобще да не почвам хомеопатичното.

# 584
  • Столичанин ама не в повече :D
И аз това се чудех и споделих по-горе. Ниско TSH  и FT3, FT4 в долна граница. За един месец ми се е повишило TSH-то с една единица ( без да променям дозата еутирокс) и FT3, FT4 са се повишили.
 А нали уж, ако TSH е високо падат FT3, FT4 и обраното, ниско TSH  високи  FT3, FT4?

Скрит текст:
03.06.2020 -     TSH 1.15 mkIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 12.16 pmol/L 12.00 - 22.00
                             FT3 3.53 pmol/L 3.10 - 6.80      пет дни прием 12,5 еутирокс и 2 дни 25 еутирокс
29.06.2020-
                           TSH                 2.08   mkIU/ml   0.27 - 4.20
                           FT4               14.11   pmol/L   12.00 - 22.00
                           FT3                  4.42   pmol/L   3.10 - 6.80

Урея ( BUN )                      5.88   mmol/L   2.60 - 6.70
Креатинин ( CREAT )      79.16   mkmol/L   58.00 - 96.00
При някои хора с повишаване на фт4 и фт3 първоначално може да се повиши и тсх, и след това да падне, но трябва да се проследи. Относно йода, да той е непрепоръчителен при хашимото, смени витамините с такива без йод, йода в орехите е естествен и в малки количества не би трябвало да представлява проблем.
Както бях написала в преден пост, имам спад в т3 и т4 в последния месец, след първоначално добро покачване от еутирокс 25 мкг.
Само да споделя с вас коментара на ендокринолога - заменя ми еутирокса с л-тироксин заради новия състав на еутирокса. Като съпътстващо ми изписа и Thyroidinum 15СН. Изрично питах за прием на добавка от изсушена жлеза на говеда, но той ми каза, че eкстракта от изсушени жлези увеличавал нивото на антителата и затова не го препоръчва.
По принцип 15ch е за хиперфункция, 5ch за хипо, за екстракта от изсушена жлеза е прав, при някои хора вдига антителата, ако не се лъжа защото има остатъчни т1 и т2, които могат да влияят.
Здравейте отново! Как ви се струват моите резултати? Знам, че за забременяване се очаква TSH под 2... Дали е възможно да е нещо моментно? Изследвала съм FSH, LH и E, които са в норма. Имам недостиг на Вит.Д, но започнах да го пия. Да търся ли ендокринолог или да почакам? Нямам никакви оплаквания. Храня се нисковъглехидратно, нормално тегло, спортувам.
Нисковъглехидратните диети натоварват щитовидната жлеза, и ако това е слабо място на човек може да предизвикат хипофункция. Хубаво е да се изследват фт3 и антитела тат и мат. Фт4 е с много добра стойност.

Общи условия

Активация на акаунт