Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 610
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, искам да успокоя всички на който скоро са им открили хашимото.Не се тревожете че ще напълнеете от хопчето.От него не се пълнее,от храната се пълнее,все пак метаболизма е забавен и не както на здрав човек.Изключете напълно всичко сладко,мазно,пържино и също така всичко съдържащо глутен.Наблегнете на чия,киноа,много зеленчуци и плодове, риба,яйца и млечни продукти също така и хималайска сол. .Успех на всички

# 556
  • Столичанин ама не в повече :D
jerami, стана ми интересно за лимфоцитите, в каква връзка съветваш да се проверят? Питам, защото аз съм с перманентно завишени лимфоцити последните няколко ПКК, които съм пускала и не мога да разбера на какво би се дължало.

И относно последния ти съвет за храненето - това, което ми направи впечатление, че препоръчваш без чия, яйца, пилешко... храни, които аз доста консумирам. Не са препоръчителни конкретно при хиперфункция или въобще при проблеми с ЩЖ?
Лимфоцитите най-просто казано показват, че има хронична инфекция в организма, най-често бактериална, но може и да е вирусна. Чиата е непрепоръчителна при хипер, защото намалява определен ензим, който влияе върху трак телата (но малко мога да кажа, защото съм проучвал нещата основно при хипофункция), другите две като цяло не са много ок при проблеми с щж, при яйцата обикновено се проявява непоносимост, при пилешкото е по-скоро заради хормоналното отглеждане на животните. Ако се търси по-чисто месо пуешкото ми се струва по-добър вариант. При проблеми с щитовидната жлеза като цяло е важно хем да не се прекалява с протеините (или по-точно с определени) хем да има достатъчен белтъчен внос, организма образува антитела срещу белтъчни молекули, които разпознава като опасност, и образно казано покрай сухото изгаря и мокрото, животинските храни при обработката в организма вкарват много токсини и отпадъчен продукт, и съответно организма изразходва повече ресурси за да ги обработи, само че в нашия случай целта е да натоварваме колкото се може по-малко организма за да може да насочва повече сили към оправянето на хроничното заболяване (което съм го писал и друг път). Растителния протеин е от огромно значение за здравето на щитовидната жлеза.
В Германия при ТСХ над 2,5 лабораторията напомня за латентна хипофункция.
Никой не чака 3.....

Именно

В поста на Firo Daisy Hamie от преди няколко страници се виждат границите за ТСХ и в Хърватска Simple Smile
Скрит текст:
Здравейте, бременна съм в 17 седмица но явно нещо имам проблем с тези стойности. Първите са правени на 15.05 : TSH - 0,183 (0,15-3,33)
Ft4 - 12,99 (7.9-15,8) тези са правни при проф Паскалева

А тези са от вчера : TSH - 0,716 (0,3-3.36)
Ft4 - 8.7 (10.3-22.Sunglasses
Ft3 - 3.7 (3,13-6,47) а тези в Хърватска са правени
Бях и на ендокринолог, той ме гледа и каза, че всичко е наред. Не пия никакви лекарства за щитовидната жлеза. В момента съм в чужбина и следящ гинеколог казва, че всичко е наред, но аз мисля, че са доста ниски стойности. Благодаря предварително

Не като при нас щуротии от рода на горна граница 5.6 , защото едната ни лаборатория в града е с такава горна границана ТСХ
Само, че и в двата упоменати случая най-вероятно става въпрос за референтни стойности при бременни жени, които нормално са други, въпреки, че и там има разногласия (макар и по-малко), като по темата ето нещо интересно и доста по-различно (дори бих казал напълно противоположно) като заключения от едно изследване сред 8000 бременни в Корея:

"Вероятно е важно да се увеличат горните граници на референтните граници на нивата на TSH при бременни жени, тъй като ще намалее делът на тези, които получават терапия с хормони на щитовидната жлеза. В едно проучване лечението с левотироксин при бременни пациенти със субклиничен хипотиреоидизъм повишава майчините нива на Т4, което може да понижи IQ и обема на кората на мозъка на детето, поради свръхлечение (въпреки че в това проучване концентрациите на TSH в майката не са свързани с IQ на детето). Следователно, ако TSH от първия триместър бъде увеличено от 2,5 до 4 mIU/L, или към горните граници на референтните граници от това проучване (4,24 mIU/L), много майки ще бъдат преквалифицирани в статус на еутироидно състояние в новия референтен диапазон, които в противен случай биха били класифицирани със субклиничен хипотиреоидизъм според указанията на американската щитовидна асоциация. Това може да намали потенциалната вреда, причинена от лечението с левотироксин."
Two HeartsДолче, примирие?Sparkling HeartНе съм искала да те обидя, нито някой друг...
Аз купувам едни на които пише "без глутен"...После някой ми обясни надълго, че овеса по принцип не съдържал глутен, но поради сеенето му в близост до други житни или пък пакетирането му  близо до такива , би могло да бъде запрашено с глутен...Не знам къде е истината и честно казано - майната му..Четох, че понеже били много сложен дълговерижен въглехидрат , те всъщност много помагали в контрола на Кз и предотвратявали диабет тип 2.С лекар от ВМА София съм говорила и той каза така - от ядене на овес, просо и пълнозърнести , както и плодове, няма как да развиете диабет 2 или ИР...Проблема е в яденето на другите неща години преди това..И че като се постигне някаккъв добър резултат, нямало нищо лошо да се храниш така , а не постоянно да си броиш Вх..Други хора пък влизат в ремисия на сериозни заболявания само с ядене на постна храна и плодове...Явно става някакън рестрарт в организма...Съгласна съм че ВМ Нвх диета е единственото нещо, което държи КЗ в плато..НО, в дългосрочен план не съм видяла някой да е "прокопсал" от нея...А по-скоро от наблягане на зеленчуци
В чистия овес няма глутен (ако навлизаме в подробности има протеин със структура подобна на глутена, но подобно не е равнозначно на еднакво и като цяло се счита за безопасен за хората с глутенова алергия. Разлика има в стандартите на различните държави за безглутенов овес.
Това, че с плодове е изключено да се развие ир, а с пълнозърнести слабо вероятно и аз го смятам, в едно мащабно изследване примерно пшенични трици вдигат инсулина колкото яйцата и по-малко от сиренето, месото и рибата. Има и едни поридж, които не знам дали са като споменатите тук, които също вдигат инсулина по-малко от сирене, месо и риба (но пък вдигат кръвната захар повече от леща), а панкреаса се натоварва, когато му се налага да произвежда повече инсулин.

# 557
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ТСХ над 2.5 не е за бременни.
Всеки път като ми пускат изследвания си пише реф.стойности и това уточнение. Лабораторията не знае дали съм бременна или не. При мъжът ми също го пише.

# 558
  • Столичанин ама не в повече :D
Ами като гледам референтните граници и тук са до 4,5, освен това от дългогодишнито ти следене на темата (предполагайки от обема на постовете ти), би трябвало да си забелязала, че има много хора с нормално тсх, но и с ниски фт4 и/или фт3, които реално са с хипофункция, както и такива с малко по-високо тсх, но и с по-добри фт4 и фт3.

# 559
Здравейте, цитирам коментара си от преди месец тогава се бях притеснила за FT3  и FT4, че за първи път бяха почти в долна граница.
Скрит текст:
Здравейте, днес си пуснах информативно ТСХ ,ФТ3 и ФТ4
ще напиша  първо по-стари стойности, може ли да  ги коментирате и съвет дали има смисъл да ходя пак на лекар? Притесних се, че FT3 и FT4 са паднали до долна граница.

12.05.2018 -    TSH 1.90 mcIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 15.39 pmol/l 10 - 25
                            FT3 3.93 pmol/l 2.8 - 7.1
                         A - TPO 160.20 U/ml 0.00 - 34.05

03.11.2018  -  TSH 1.74 mcIU/ml 0.27 - 4.20   цприемах 12.5 еутирокс
                        FT4   13.24 pmol/l 10 - 25
                        FT3     4.09 pmol/l 2.8 - 7.1

20.09.2019 -  TSH 0.46 mcIU/ml 0.27 - 4.20 тук приемах по 25 еутирокс след неуспешен ЗЕТ, ТСХ беше скочил над 4

FT4 16.53 pmol/l 10 - 25
                       A - TPO 328.40 U/ml 0.00 - 34.05

03.06.2020 -   TSH 1.15 mkIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 12.16 pmol/L 12.00 - 22.00
                              FT3 3.53 pmol/L 3.10 - 6.80      пет дни прием 12,5 еутирокс и 2 дни 25 еутирокс

Днешните ми резултати в същата лаборатория.
Урея ( BUN )                          5.88   mmol/L   2.60 - 6.70
Креатинин ( CREAT )      79.16   mkmol/L   58.00 - 96.00

TSH              2.08   mkIU/ml   0.27 - 4.20
FT4               14.11   pmol/L   12.00 - 22.00
FT3                  4.42   pmol/L   3.10 - 6.80

Днес са се върнали до обичайните в последните години стойности, но TSH  се е покачил въпреки, че приемам 5 дни еутирокс 12.5 и два дни по еутирокс 25 както до сега.
 Единственото различно което се сещам, че приемам е че започнах да ям орехи и след направена пауза от витамини започнах отново да ги приемам.FHpro (  за подготовка на ин витро) 
  Всъщност до колкото четох при Хашимотото не противопоказен йодът или се бъркам?
(Последните две изследвания са правени в Лина всички останали в Статус. На Лина референтните стойности са по - различни от на Статус...)

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 13:09 от Кris_80

# 560
Има ли начин да се намали реверсивния Т3? И възможно ли е при прием на хормон вместо да има по-добра конверсия на Т3...да се образува повече реверсивен Т3? Thinking

# 561
Има ли начин да се намали реверсивния Т3? И възможно ли е при прием на хормон вместо да има по-добра конверсия на Т3...да се образува повече реверсивен Т3? Thinking

Ами аз доколкото знам, така се натрупва реверсивния, когато има достатъчно Т4 но не се конвертира добре в Т3 и се натрупва реверсивен Т3. Той самия прием на хормон сам по себе си, не влияе на конверсията, ако тя не е добра.

Иначе да покажа дето бях споменала по-напред за граница на ТСХ 5,6 в лаборатория, намерих си едни стари изследавния от там
Скрит текст:

# 562
Крис, в орехите няма йод, тоест, не е повече отколкото в разни други храни. Погрешно е схващането, че орехите са пълни с йод.

# 563
  • където си пожелая...даааа...
Крис, в орехите няма йод, тоест, не е повече отколкото в разни други храни. Погрешно е схващането, че орехите са пълни с йод.
Ендокриноложката, при която бях, изрично подчерта да НЕ консумирам ЗЕЛЕНИ орехи, заради високото съдържанието на йод в тях (с Хашимото съм). За стари орехи нямало проблем. Но зелени орехчета - не. Като цяло трябва да избягвам йод, провокира заболяввнето.

# 564
В точно това се обърках ендокринолога казва няма проблем консумацията на орехи ( понеже и в във витамините които пиех имаше йод и затова я попитах). На друго място чета, че създава проблем на Хашимотото като Nik`s mom е писала, а на друго чета, че липсата на йод се отразява  зле на Хашимото  и се обърквам вече на коя информация да вярвам.

# 565
Аз доколкото знам, йода влошава хипофункцията и повишава антителата. Но не мисля, че от малко орехи (не зелени) може да има голямо отражение.

# 566
  • София
Някъде в миналата тема писах по въпроса за орехите и бях приложила таблица със съдържанието на йод на повечето храни. Орехите са на едно от последните места по съдържание на йод, като пред тях са повечето останали ядки, спанак, млечни продукти и т.н. Само в България живеем в заблудата, че орехите съдържат йод. Объркването идва от миризмата и от оцветяването в черно на кожата от сока на зелените орехи. Веществото, което се съдържа в тях се нарича Juglon.
Иначе орехите съдържат и тирозин и са полезни за функцията на ЩЗ, така че ги яж спокойно.

Последна редакция: вт, 30 юни 2020, 00:47 от Skiorche

# 567
Точно така, Skiorche

# 568
Пуснах си тсх ,което е доста водещо при мен и май трябва да се увеличи ,дозата, а уж през лятото се намаляваше нали така???

# 569
И аз това се чудех и споделих по-горе. Ниско TSH  и FT3, FT4 в долна граница. За един месец ми се е повишило TSH-то с една единица ( без да променям дозата еутирокс) и FT3, FT4 са се повишили.
 А нали уж, ако TSH е високо падат FT3, FT4 и обраното, ниско TSH  високи  FT3, FT4?

Скрит текст:
03.06.2020 -     TSH 1.15 mkIU/ml 0.27 - 4.20
                            FT4 12.16 pmol/L 12.00 - 22.00
                             FT3 3.53 pmol/L 3.10 - 6.80      пет дни прием 12,5 еутирокс и 2 дни 25 еутирокс
29.06.2020-
                           TSH                 2.08   mkIU/ml   0.27 - 4.20
                           FT4               14.11   pmol/L   12.00 - 22.00
                           FT3                  4.42   pmol/L   3.10 - 6.80

Урея ( BUN )                      5.88   mmol/L   2.60 - 6.70
Креатинин ( CREAT )      79.16   mkmol/L   58.00 - 96.00

Общи условия

Активация на акаунт