Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 642
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Ами, кво да ви кажа, момичета, не знам.... Като хормоните ти са нагоре и си в Хипер КЗ е висока, като са надолу-пак така.... Иначе аз симптоми на хипо нямам въпреки ужасно ниският фт3, съм била със стойност 1 на ФТ4 почти година и въпреки всичко симптоматика та ми е за хипер... Аз просто се уплаши и не знаех дали трябва да реагирам някак на тази ниска стойност, но явно не е животозастрашаващо🤣😋. Ще видя другия месец да пусна пак... Аз не винаги го пускам фт3, примерно на половин година... А другите на 3 месеца, че и по малко

# 526
Мибобо, зависи и какво си яла преди това, а и каква ти е била КЗ и преди яденето. Принципно, съм на мнение, че колкото по-малко повишение на КЗ, толкова по-добре. В идеалния случай при НВХ хранене гледам да не ми надвишава 6-6,2 след хранене. Често дори не стига до 6. Но това е трудно постижимо след повече въглехидрати или ако има вече проблем с КЗ на гладно/инсулин Grinning
За съвета по време на бременност- ами, явно е бил много добър, щом така добре се справяш оттогава. Grinning Но бременността е деликатен момент да ти кажат какво може да стане, ако не дозираш добре, на човек му се иска да не носи такава отговорност и да може да се довери на лекаря...
За глюкомера- моят е с лентички Некст, не Плюс- всъщност не знам има ли някакви съществени разлики (не ми се вярва), освен че на Некст лентичките са му скъпи- 25 броя са около 38-39 лв Close Ако трябваше от БГ да ги купувам, щях да търся друг глюкомер. Даже по едно време преди да намеря последните лентички заглеждах интересна оферта за Байер Контур Плюс- глюкомер с доста лентички на приятна цена и за малко да си го купя. Grinning Ти забелязвала ли си съществени разлики при измерване на КЗ с глюкомер и в лаборатория?
Демон, и аз съм я срещала тази теория, че когато тялото няма нужда от повече Т3, просто произвежда по-малко. Има известна логика- стига човек да се чувства добре и да няма неприятни симптоми. Thinking

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 01:08 от dolce miele

# 527
Въобще не съм се сещала да засека глюкомера с лабораторията, следващия път ще го имам в предвид. Но в лаборатория последните 2 пъти (в рамките на 6-7м) резултатите бяха 5,8 и 6 , при меренето вкъщи само веднъж имах 5,7, другите пъти е била по-ниска(5,2-5,3).
Относно стойността след хранене, ми беше си бая въглехидратно и сладко храненето Wink , нарочно го направих за да видя колко ще кача Simple Smile . Аз тепърва се опитвам да наложа по-ниски въглехидрати, че последната година се отпуснах доста. На есен най-вероятно ще пусна едно обременяване, да съм наясно какво що се случва.

# 528
Имай предвид, че някои от храните които при мен повишават КЗ с доста не са изобщо чак толкова сладки на вкус- разни нишестени (картофи, ориз, царевица, бял хляб)...при инсулин 7,49 (още преди да го тествам) си бях направила експеримент с повече от един млечен шоколад, половин портокал и няколко меденки и тогава КЗ на 60 минута беше към 7. Като при инсулин 10-13 (месеци преди това) примерно качвах КЗ до 12 след половин малък кочан царевица...и то измерено след 80 минути, че на 60-тата се разсеях.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 16:38 от dolce miele

# 529
Аз просто реших да видя дали ще излезе правилно в тая лаборатория,защото точно в нея март ме изкараха с захар 5,95 и инсулин 15 и започна моята драма. Месец след това и ограничаване на ВХ в Рамус захарта беше 5,2 и инсулин 4.Тогава пак носих глюкомер и мерих и в къщи сутринта-сутринта беше 5,3,след лабораторията 5,2.И беше вярно с лабораторна та. А Рамус нали ги плюят, че не са верни, макар че при нас в Казанлък само вземат кръв и ги карат  в София. И сега реших пак да пусна в другата, която е местна лаборатория и уж била най точната. Тя винаги ми е изкарала по висока КЗ. И излезе 6,но поне инсулина пак го докара на 4😀😀😀. И не знам сега.... От лекар знам, че на гладно КЗ от вена и пръст трябва да са почти с еднакви стойности. След храна вече има разминаване. И затова пуснах и гликиран да видя кво става, а той е добре. Само за протокола хемоглобина ми е 155 и няма как да е фалшиво нисък. Но четох че фолат променял показателите а аз нали пих 3 месеца с Инозитол. Дали може да повлияе и на фт3?

# 530
Демон, когато хемоглобинът/желязото са ниски, тогава гликираният хемоглобин може да е фалшиво висок , не фалшиво занижен.
Скрит текст:
 По едно време и аз го бях объркала това Grinning Така че...аз на моя гликиран хемоглобин вяра нямам- винаги излиза по-висок, отколкото средната стойност от измереното с глюкомер. Зарекка съм се докато не оправя желязо и феритин да не изследвам гликиран! Ето, май месец средната стойност на КЗ (с измерените пикове, често и на 30 , и на 60 мин- нямам  хипогликемии които да неутрализират висока КЗ) ми е била към 5,9. А гликираният хемоглобин излезе 5,7% (изчислена средна КЗ към 6,40- 6,50 беше)- това при хемоглобин около 120 (долна граница което си граничи пак с анемията). Не знам дали съществува обратната връзка- когато има повече желязо, гликираният хемоглобин да е фалшиво нисък/добре... Thinking Но можеш да проучиш.
Колкото до КЗ- може би зависи и от референтните стойности на лабораторията, реактивните...Аз досега  не съм хващала Рамус в грешка- приблизително еднакви са ми излизали резултати от изследване при тях и няколко минутки преди това в лабораторията срещу тях. Grinning

# 531
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, имам следния казус. След предозиране и последваща медикаментозно предизвикана хипер функция на жлезата ми се появи стрснен симптом... Като дишам през устата се появява хрипане/хъркане, все едно са засегнати гласните струни или някой нерв. Ендотата казват , че съм ок, но то и като бях зле казваха, че съм супер. Знам че при хипер жлезата се уголемява, а и за да си поема повече въздух, започвам да се прозявам. Фт3 ми е над горна, тсх е 3.5.
Изследвай трак антитела.
Нормално ли е втория ендокринолог, който посетихме, да каже, че всичко е наред? Гледа го и на ехограф, всичко е ок. Единствено иска ново ТСХ, заради занижената морфология на СГ. Били незначителни отклоненията и няма нужда от хормон. Първият ендокринолог каза точно обратно... И какво правим сега?!? 🤔
Здравейте! Как ви се струват резултатите на съпруга ми? На 26год. е, има предписан Л тироксин, който още не е започнал да приема. Очакваме и отговор от андролог, т.к в СГ има отклонения в морфологията, а правим опити за бебе.

Наложително ли е да приема хормона? И ако започне за цял живот ли е?
И на двата въпроса в първия ти пост отговора е не. Само че, това е свързано с промяна в начина на живот в абсолютно всички аспекти (включително и на ментално ниво). Мъжът ти има хипофункция, но в много много ранен стадий, която ако вземе мерки може никога да не се превърне в хашимото, след като и на ехографско изследване нещата са ок, определено поддържам мнението на втория ендокринолог, нека да изследва отново тсх, тъй като може да е било нещо моментно, фт4 е на много добро ниво, дори в горната граница на перфектните нива което означава, че жлезата се справя добре с производството му, ниското фт3 показва, че по-скоро има проблем с конверсията, тъй като не е упоменато нито как се храни нито с какво тегло е, повече съвети не мога да дам, само ще ти кажа, че абсолютно всичко в организма е свързано. Погледни как са лимфоцитите и неутрофилите.
LittleCattley това, че на видеозон всичко е ок, не значи, че жлезата работи добре. На запад границата по лабораториите на ТСХ е 3, а това че наши лекари приемат стойности 5-6 за нормални е неправилно според мен. Преди няколко поста го казах, не случайно се лекуваме сами, наслушала съм се на безумия.
Ако искате изчакайте андролога да се изкаже също

На запад границата на лабораториите не е 3, дебатите дали да се свали на 3 текат вече 20 години (тези стойности до 4,2-5, са приети в началото на хилядолетието, като дори в последно време препоръката към ендокринолозите при леко завишено тсх е изчаквателност, особено при по-възрастни хора. Защо, съм писал достатъчно, че и заключения от проучвания съм цитирал.
Здравейте момичета, гледам че коментирате точно това, което и мен постоянно ме тормози. Реално имам ли проблем с щитовидната жлеза или проблема е другаде. Можете ли да ми дадете мнение.

Това са резултати при прием на еутирокс от 25 мг:
Скрит текст:
FT4      16.29   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      3.56   mkIU/ml   0.27 - 4.20
FT3      5.07   pmol/L   3.10 - 6.80
Anti - Tg   ↑   501.40   IU/mL   До 115.00
Anti - TPO   ↑   311.36   IU/mL   До 34.00

Минах на 50 мг и се случи нещо доста странно:
Скрит текст:
FT4      22.03   pmol/L   12.00 - 22.00
TSH      3.08   mkIU/ml   0.27 - 4.20
FT3      4.98   pmol/L     3.10 - 6.80

Мисля, че не конверитрах добре. Мнението на лекаря беше лабораторна грешка, да сменя лабораторията и да намаля дозата на 37.5. Речено сторено ето и резултатите от другата лаборатория след 2 месеца прием на ниската доза:
Скрит текст:
FT4      16.15   pmol/L   9.15 - 23.86
TSH      2.149   mkIU/ml   0.350 - 5.000
FT3      5.140   pmol/L     2.250 - 6.00

В последствие на своя глава плавно спрях еутирокса, пих селен около месец + вит. Д, който пия и до сега. Това са ми последните изследвания, 3 месеца след като спрях еутирокса.
Скрит текст:
FT 3      5.390   pmol/l   2.250 - 6.000
FT 4      18.17   pmol/l   9.15 - 23.86
TSH      2.396   mU/l   0.350 - 5.000
Anti TG ( TAT )   ↑   183.50   IU/ml   До 115.00
Anti TPO ( МАТ )   ↑   194.00   IU/mL   До 12.00

Съдейки по вашите коментари Фт3 и Фт4 ми се струват доста по-добре без хормон, но ТСХ-то е малко височко, ок ли е това? Реално проблем виждам само с антителата, тях не можах да ги повлияя много съществено до сега. При преглед на жлезата не се откриват промени по структурата.
Никой лекар обаче не се вглежда и не анализира тези резултати. Борим се за бебче, имам проблеми с кисти по яйчниците, симптомите, които ме наведоха на мисълта за проблеми с ЩЖ са непоносимост към студ и жега + замаяност и дори световъртежи от време на време особено лятото. Извинявам се за романа, но в главата ми е пълна каша. Благодаря Hug
След като имаш антитела имаш проблем с щж, което не означава, че няма проблеми и другаде, но хипофункцията е била слаба, и фт4 и фт3 са ти добре, а и сега е лято, и тъй като една от функциите на щж е да поддържа и температурата на организма, а е нормално когато температурата на околната среда е по-близо до вътрешната такава това да се случва по-лесно. Съвета за проверка на дефицити е добър, много от симптомите се припокриват с ниско желязо.
Здравейте момичета. Не съм писала в темата, но я чета. Преди 2 г бях диагностицирана с Хашитоксикоза и съм на Пропицил. В началото по 1 т 3 пъти на ден, после постепенно ми намаляха дозата. От година и половина съм на 1 табл през 3 дни. Хормоните са почти винаги в едни и същи стойности. Последните обаче преди 2 дни ме озадачиха и то най вече фт3. Не мога да кача снимка и затова ще ги напиша:
ТСХ 2,160 (0,300-4,.00)
ФТ4 1,12 (0,71-1,85)
ФТ3 2,17 (2,2-4,43) - нисък е. Януари в друга лаборатория беше 2,750 при норма до 3, 180

Глюкоза 6 (2,8-6,1)-сутринта в къщи мерих с глюкомер и беше 5,2.Веднага след лабораторията мерих пак и отново беше 5,2.
Гликиран хемоглобин 5,4%. (до 6,3%)
Инсулин на гладно 4,4 (2,4 до 9,6)

Не знам грешка ли има и на какво може да се дължи? Януари имах същите стойности на Тсх и ФТ4.
Лекарят ми даде следното обяснение-За ФТ3 не било проблем според него, защото организма от ФТ4 си прави фт3щ, а ФТ4 е добре. Вероятно точно в този момент тялото нямало нужда от повече фт3, защото било топло времето. В по хладните месеци се качвал фт3 поради нуждата на тялото. Сега, дали това е така или не.. Господ само знае..
Щом и Тсх било в средата, всичко било нормално, иначе и той щял да "мърда". По замисли се дали да не ме направи на половин таблетка през 3 дни... Но каза, че е много рисково и го остави за есента... (както ти ми каза) Каза ми да пусна септември пак хормони... Аз се чудя обаче дали да не проверя лятото по някое време кво става с фт3 пак, как мислите?
Изобщо дума не отвори да включва хормон-вероятно, защото ФТ4 е добре... Също както ти ми каза, това че Трак не ми се е повишавал е добре.
Относно захарта-6,ми каза, че по принцип тя се мени дори през минути и понякога прави големи вариации... Щом гликирания бил добре, значи няма проблем... Каза да продължавам да ям повече зеленчуци, ограничено плодове и не мн сладки и бавни въглехидрати, сложни...
Дали някоя от вас знае защо така се получава и трябва ли спешно да направя нещо или да изчакам? Благодаря ви
Въпреки че не са дадени мерните единици и трябва малко наизуст да говоря, фт4 е една идея по-нисък, провери реверсивен т3 както и кортизол, особено ако храненето е от високомазнните, правилно ти е казал, че глюкозата се мени и при здрави хора, а при хиперфункция това е засилено, защото черния дроб бълва много гликоген и заради това хората с такива проблеми обикновено имат сериозни вариации в кръвната захар, изключване на глутен и млечни, мисля, че е излишно да казвам, че са препоръчителни (както и соя) след като четеш и темата, но освен това без ленено семе и чиа, без яйца, горски плодове са ок (без ягоди), без зелеви, без картофи, без зърнени освен киноа и елда (евентуално и пълнозърнест кафяв ориз но абсолютни никакъв друг), без бобови (зелен боб може) освен червена леща и грах, за мазнини кокосово масло или свинска мас (ако няма проблеми с холестерола, както би трябвало да е при хипер), без ядки, семена само тиквени. Месо основно телешки или агнешки черен дроб. Без пилешко (пуешко може). Риба само мазна (без тон). Консумирай магданоз под формата на смути (смесено заедно с лимонов сок), също така след хранене леко интензивно ходене около 10-30 минути.
Вече относно дозирането на лекарства при хиперфункция нещата са по-сложни, основно заради натоварването на сърцето, там не бих могъл да кажа нищо, относно обяснението за фт3 наистина за ендокринолозите е с неинформативна стойност, защото полуживота му е много кратък, а фт4, който е с по-дълъг полуживот е така да се каже резервите на щитовидните хормони (именно заради това основната терапия е с т4), и при достатъчно количество се възприема, че организма, който има достатъчно защити, винаги ще произведе достатъчно количество фт3 за оцеляването си, именно и заради това конверсията на 20% се случва в щитовидната жлеза, а останалото в другите органи (основно в черния дроб), от друга страна фт3 е активния хормон, от който зависи почти цялата симптоматика в организма. Евентуално може да изследваш хормоните след около месец, когато ще е по-топло от сега.

# 532
jerami, стана ми интересно за лимфоцитите, в каква връзка съветваш да се проверят? Питам, защото аз съм с перманентно завишени лимфоцити последните няколко ПКК, които съм пускала и не мога да разбера на какво би се дължало.

И относно последния ти съвет за храненето - това, което ми направи впечатление, че препоръчваш без чия, яйца, пилешко... храни, които аз доста консумирам. Не са препоръчителни конкретно при хиперфункция или въобще при проблеми с ЩЖ?

# 533
Jerami, благодаря безкрайно много. Храненето ми без глутен е от 2 г откакто разбрах за Хашитоксикоза та. Другите неща, които препоръчва ги спазвам от март с разни изключения, за които разбирам сега. Не съм изключила съвсем ВХ-овесени ядки и понакога филия "Вита", кашкавал, сирена, месо, много зеленчуци, салати... Не съм на високомазнинно хранене. Ядки ям, плодове не сладки и не много. Кортизол изследвах в серум сутрешен и е 10,10 ug/gl - рефер ентни(3,7-19,4).0Март когато правих контрола имах същите стойности на Тсх и ФТ4, а ФТ3 беше 2,750 при норма до 3,180.Още веднъж благодаря.. Ако имам нова дилема, нали мога да помоля за мнение пак? ❤️😊

# 534
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
В Германия при ТСХ над 2,5 лабораторията напомня за латентна хипофункция.
Никой не чака 3.....

# 535
jerami благодаря за коментара. Само че последните ми изследвания са от средата на април, тоест сега би трябвало да е още по-добре предвид топлото време. Но като се замисля пък когато ми увеличиха дозата на еутирокса беше лято, изобщо нямаше подобрение тогава, нито в хормоните нито в симптомите ми.
А за повишените антитела какъв съвет можеш да дадеш - чета, че може да е от различни вируси и бактерии в организма - хеликобартер, епщайн бар, да ги изследвам ли? Или да почна първо с безглутенова диета и да видим. Много се колебая за диетата, тъй като съм слаба и не ми се иска да отслабвам още, а заради проблемите с яйчниците почти съм елиминирала млечните и месото.
Иначе в момента наваксвам витамин Д, Б12, Б6 и фолиевата киселина. Желязото не съм го изследвала подробно, ще видя него. Пак благодаря!

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 22:46 от violet4e

# 536
Никой не чака 3.....
Това е чудесно. Аз при ТСХ над 2,5  започвам да се чувствам зле, а последните 2 пъти когато ТСХ се покачи над 2,7 вече имах и косопад+ ниско желязо/феритин. Бях попаднала на доста интересни статии по въпроса. Дори в Първопричината мисля, че пишеше, че за Т3 трябва желязо.
Виолетче, провери и феритин- това са запасите от желязо на организма. За бременност ще ти трябва.
Демон, в повечето овесени ядки има глутен. А също и в хляба Вита. Ако под изключения имаш предвид въглехидратните такива, не глутеновите. Blush

# 537
Никой не чака 3.....

Именно

В поста на Firo Daisy Hamie от преди няколко страници се виждат границите за ТСХ и в Хърватска Simple Smile
Скрит текст:
Здравейте, бременна съм в 17 седмица но явно нещо имам проблем с тези стойности. Първите са правени на 15.05 : TSH - 0,183 (0,15-3,33)
Ft4 - 12,99 (7.9-15,8) тези са правни при проф Паскалева

А тези са от вчера : TSH - 0,716 (0,3-3.36)
Ft4 - 8.7 (10.3-22.Sunglasses
Ft3 - 3.7 (3,13-6,47) а тези в Хърватска са правени
Бях и на ендокринолог, той ме гледа и каза, че всичко е наред. Не пия никакви лекарства за щитовидната жлеза. В момента съм в чужбина и следящ гинеколог казва, че всичко е наред, но аз мисля, че са доста ниски стойности. Благодаря предварително

Не като при нас щуротии от рода на горна граница 5.6 , защото едната ни лаборатория в града е с такава горна границана ТСХ

# 538
Еха, 5,6...в двете лаборатории където съм се изследвала е само 4,2 горната граница... Grinning

# 539
Долче, знам това за глутен... Казах че от март ям така-овесени и филията, но не ям картофи, ориз и сладко.... Все пак трябва да ям нещо. Не съм на Вмх защото не ми понася. Дълги години имах проблем с колит, който явно е черво причина или следствие на Хаши и не ми понася хич да няма ВХ. Както и да е, и тук го обръщате на ВМ Нвх

Общи условия

Активация на акаунт