Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 620
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
violet4e пусни си една проба фецес и изследвай за всичко възможно - паразити, кандида, хеликобактер...Това основно за МАТ, не помня ТАТ завишен ли ти е, но за него - носен, гърлен секрет за търсене на бактерия, бактерия в  пикочо-полова система, проблем със зъби, синузит и т.н. Не е лесно търсенето, но понякога се намира бързо причината. Спирането на глутена само ще ти помогне принципно, най-малко за оздравяване на червата, защото той им влияе ужасно зле, но и не само това.

....... Както и да е, и тук го обръщате на ВМ Нвх

Аз изтървах нещо разговора тук, ама да не остана назад и да се изкажа хаха . Аз хич не съм го обърнала така, въобще не обичам първо ВМ, второ и въглехидратите намалявам до една степен, не много ниски защото щитовидната не обича ниски въглехидрати и фастове принципно.

# 541
jerami благодаря за коментара. Само че последните ми изследвания са от средата на април, тоест сега би трябвало да е още по-добре предвид топлото време. Но като се замисля пък когато ми увеличиха дозата на еутирокса беше лято, изобщо нямаше подобрение тогава, нито в хормоните нито в симптомите ми.
А за повишените антитела какъв съвет можеш да дадеш - чета, че може да е от различни вируси и бактерии в организма - хеликобартер, епщайн бар, да ги изследвам ли? Или да почна първо с безглутенова диета и да видим. Много се колебая за диетата, тъй като съм слаба и не ми се иска да отслабвам още, а заради проблемите с яйчниците почти съм елиминирала млечните и месото.
Иначе в момента наваксвам витамин Д, Б12, Б6 и фолиевата киселина. Желязото не съм го изследвала подробно, ще видя него. Пак благодаря!

Относно топлото време, и аз си мислех, че ще имам подобрение в хормони, но уви.
Когато ме диагностицираха с хипофункция, беше зимата - декември, януари. Назначиха ми еутирокс 25.
т4 ми беше нисък, т3 поднормен.
Първите две контроли (февруари и март) показаха значително увеличение и на двата хормона.
През май т3 пак беше паднал, на долна граница.
Оня ден пак пускам - т3 отново е поднормен, т4 и той намалял. А уж топло времето...

# 542
Демон, ти самата каза, че не ядеш глутен от 2 години. После добави, че не си ограничила напълно въглехидратите и си позволяваш понякога овесени ядки и филия Вита- не съм ти казвала да не ги ядеш. Е, какво обръщане на ВМ-НВХ видя тук?! Въглехидратите и глутенът съвсем не са едно и също нещо- можеш  да ядеш и високовъглехидратно...и пак да е без глутен. А можеш да се храниш и нвх и пак да има и глутен в менюто ти. А за глутена специално  някой се беше изразил така- да ядеш малко глутен е като да си малко бременна. Също, че трябва поне месец без никакъв глутен, за да се усети ефект.

# 543
Dolce, не ми се влиза в спорове....Казах че в началото като открих заболяването веднага махнах глутен и естествено замествах с ориз, картофи и тн...не всеки ден, но не съм се ограничавала.Антителата ми спаднаха от над 1000 до 118.Аз слятах, че е от глутена.Но други мои познати, които също започнаха терапия на щитовидната, но не са правили никакви режими и ограничения, сащо им намаляха антителата ...Така че не е ясно от какво се е случило....После почна тая драма с високия уж инсулин, който и ден днешен не е ясно дали е било така, дали е било моментно или лабораторна грешка...Овикахте ме в темата за Инсулиновата резистеност и аз минах на Вм Нвх режим.Не ми беше добре няколко дни и реших, че няма толкова да намалям ВХ и си казах:"майната му на глутена" и затова включих овесени ядки и ако ям хляб да е въпросната "Вита" - просто защото тези неща не ми вдигат КЗ рязко , нито пък много....И въпреки всичко, за първи път в живота ми Фт3 ми е под долна граница,което ме озадачи - защото първо:стана топло и жлезата става по-активна...и второ:очаквах като съм орязала толкова въглехидратите, да са се качили хормоните....Както и да е..Относно храненето съм решила да се храня разумно, да гледам да са по-здраволсловни храни, да не употребявам захар - макар че много ми липсва лъжичката мед в кафето сутрин , да се движа колкото се може повече/ разни силови спортове не са за мен, защото и без това има дни ,в които пулса ми е в гърлото/...Не мисля, че прекаляване с който и да е режим би донесъл нещо позитивно на когото и да е...Между другото, д-р Пелов препоръчва един режим и доста хора пишат, че се чувстват по-добре....Не е точно Кето, но по-скоро натам отива

# 544
Аз не съм влизала в спорове- и мислех, че е станало ясно...Нито съм "овиквала" някого. Просто казах, че има разлика между въглехидрати и глутен. Всеки да си яде каквото иска.

# 545
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Demon, понеже и мен в няколко теми ме правят на нищо за храненето, някои потребители си оправят деня, само ако са смели няколко човека 🤣, та да ти споделя:

Аз също ядях доста въглехидрати и като ги намалих ( не съм ги изключвала) също ми беше няколко дена зле.
Според мен трябва да дадеш малко време на тялото да се пренастрои.

Иначе в Германия препоръчват овесените ядки на поридж, уж не вдигали КЗ и бла-бла, аз дори с протеинов шейк вътре ги правех и пак ми скача рязко КЗ.
Хлябове ди правя кето, те са най-успешни сред безглутеновите.

# 546
Всъщност, от овесените ядки има и безглутенови (или поне така пише на някои). Ако идеята е да се избягва конкретно глутена.
Скрит текст:
(Демон, това не е написано към теб, да не вземеш да го приемеш като "натрапване на мнение"- просто правя уточнение което може на друг да е полезно. Понеже забелязвам, че вече няколко пъти реагираш остро на неща които НЕ са казани с цел заяждане или обида- честно казано, това не ме кара да се чувствам ок.)
Азия, вероятно в различни теми за хранене ще чуеш различни неща. Това не е толкова странно (веган примерно няма да възхвалява яденето на месо, риба и други). Тъпо е когато хората не се съобразяват какво пишат и как биха се почувствали другите.. а за съжаление, такива хора има не само в темите за хранене- факт.

# 547
Two HeartsДолче, примирие?Sparkling HeartНе съм искала да те обидя, нито някой друг...
Аз купувам едни на които пише "без глутен"...После някой ми обясни надълго, че овеса по принцип не съдържал глутен, но поради сеенето му в близост до други житни или пък пакетирането му  близо до такива , би могло да бъде запрашено с глутен...Не знам къде е истината и честно казано - майната му..Четох, че понеже били много сложен дълговерижен въглехидрат , те всъщност много помагали в контрола на Кз и предотвратявали диабет тип 2.С лекар от ВМА София съм говорила и той каза така - от ядене на овес, просо и пълнозърнести , както и плодове, няма как да развиете диабет 2 или ИР...Проблема е в яденето на другите неща години преди това..И че като се постигне някаккъв добър резултат, нямало нищо лошо да се храниш така , а не постоянно да си броиш Вх..Други хора пък влизат в ремисия на сериозни заболявания само с ядене на постна храна и плодове...Явно става някакън рестрарт в организма...Съгласна съм че ВМ Нвх диета е единственото нещо, което държи КЗ в плато..НО, в дългосрочен план не съм видяла някой да е "прокопсал" от нея...А по-скоро от наблягане на зеленчуци

# 548
Аз мисля, че тук много пъти е казвано от доста потребители - трябва всеки да си намери своя си режим. Да има някои уж утвърдени неща, които принципно са ясни, но на всеки организъм всичко действа различно. Затова малко проба-грешка и да се нацели режим който хем ти е ок като начин на живот, хем да се чувстваш добре хем и здравословните проблеми да са по възможност овладяни.
Ето аз и преди съм казвала, трудно ми е да спазвам диети, защото да, аз го приема за диета, когато си наложа да ям неща които принципно не ям или да спра други, които принципно употребявам. Затова опитах в годините да намаля тестата (ми много ги обичам Simple Smile ) , ям много рядко хляб или други тестени, но не съм ги изключила напълно. Сладкото също е сведено до минимум. Но си ям картофи, ориз и т.н. въглехидрати.

# 549
Разбира се, че моята КЗ скача, не е общо за всички. Просто пример, че няма универсално правило за правилно хранене.
Ето аз само пълнозърнести неща ядях, никакъв джънк или много рядко, никакви газирани, много малко алкохол (вино), ама си правя хипогликемии.... 😒
И аз съм 174/52кг и съм по-скоро втора младост, ама се налага да внимавам какво ям, иначе -хипогликемия 😔

Аз се дразня, че всеки лекар гледа частта от тялото, за която е специализирал и никой не вижда цялото, да даде насоки.

Да се оплача: много съм нервна 😳
Децата, мухите, всякакви шумове ме побъркват.
Увеличих дозата, дойде ми и замина, нервността си остана. Не се издържам!!!!

# 550
.......

Да се оплача: много съм нервна 😳
Децата, мухите, всякакви шумове ме побъркват.
Увеличих дозата, дойде ми и замина, нервността си остана. Не се издържам!!!!

И аз съм така, но имах до скоро напрежение и си мисля, че ми е остатъчно такова...надявам се скоро да отмине. Иначе и аз малко съм вдигнала дозата, та да видим. Почнах магнезий, че пак трябва вит.Д да вземам и май подействаха малко, че и дефицита на Д действа на психиката.

# 551
Мибобо, всеки ден вървя по обед на слънце по час 😒
Ще взема аз по-редовно да взимам В12 и магнезий.
Някаква липса имам, пак ме боля плешката, но с В комплекс я оправих, вътре има и В12....
Обаче тази изнервеност ме побърква. 😨☺

# 552
След зимата всеки е с ниски нива по принцип, ако има пък някакво възпаление  в организма също Д намалява. Иначе относно слънцето, бях го чела че трябва под определен ъгъл да падат лъчите (т.е. по едно време на деня) за да навлезе през кожата и да има ефект.
Но определено магнезий и витамини В ще ти помогнат.

# 553
Да, за Д  е така, на обед трябва да се стои, тогава лъчите са под подходящия ъгъл и то след април май беше. Затова и писах, че по обед вървя на слънце.

Ще почна и него да взимам...

# 554
Аз съм изследвала трак - ок е. Но след това предозиране какво се случи ... днес цял ден жлезата ме души и задушава, отделно задух и страшна умора... Sad

Общи условия

Активация на акаунт