Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 8- ма тема

• 43 566
  • 752
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Хубаво е да има различни мнения и опит - пък всеки потребител ще прецени кое му пасва.
Имах нещастието около мен да си сменят собствениците 5 апартамена и от 4 години се ремонтира нон стоп. Говорила съм с хората и това са споделяли.

При ново строителство си на голи стени и няма разваляне и за това е по-евтино.

# 316
  • Варна
Евтиното винаги излиза скъпо...
По вашата логика имотите трябва да са по 600лв за кв.м., но не са.

Са, в някои градчета. Стойността на материалите и земята го позволява. Във Варна обаче плащаме и за местоположението все пак.

В случая аз не коментирам най-евтиното, а средното.

# 317
Точно така, не съм казала най-евтиното, не искам боклуци, но и не искам супер луксозни и кичозни неща. Моят стил е по-скоро умерен и изчистен. Още в първия пост написах среден клас.

# 318
  • София
По 300 лв за матрак и ламинат???Несериозно е!
След една година ще трябва да ги сменя.

40 % от стойността на имота,ако иска после да няма проблеми(за среден клас м-ли,мебели и техника)
Питането беше за ремонт ... не за матрак. Всеки, който купува собствен матрак е достатъчно възрастен да се обади в няколко магазина и да попита за цената. Тук въпросът е друг.

40% от 100к Е са 80000 лева.
Можеш ли да дадеш разбивка за ремонта на такава стойност?
Без мебели и уреди.

Скрит текст:
С хубава основа и добра боя, две ръце са напълно достатъчни.
Защо да е несериозно 300 лв за ламинат? Една обикновена спалня е 12 - 15 квадрата. 15 квадрата по 15 лв... колко е? И още малко за первази и ъгълчета... Ако хванат някоя промоция, може да се уредят с безплатна подложка или нещо друго изгодно. Има ламинати и от 9 лева на квадрат. Тъкмо гледам новата брпшура на Бриколаж. Има и от 25. Сигурно има и от 125...
Малко се изхвърляте и "важничите" с тия изказвания тип "Няма как да стане за по-малко пари". Може, и още как. Ако тръгна да смятам с най най най-евтините материали, мога да стигна и до 10% от цената на апартамента, включително труд. Но от 10 до 50% има цяло море възможности.
Естествено, че може да се вместиш в 10%. Нали го смятах в другата тема:

Ето я разбивката:

Къртене, извозване на мазилка, плочки може да имаш и там 1500-2000лв.
Стените и тавана са грубо около 200-220кв.
Мазане на нова мазилка, около 12лв квм, отделно материали.
Общо около 5000лв за къртене на мазилка и плочки и мазане на нова.

Примерно плочки по 17-20лв квадрата, (Виола се намира на 17 лв с отстъпка, Някои гранитогреси са 20-23лв)
С труда и материалите около теракота и фаянса е около 60 на кв.
Ламинат до 15-20 лева, без труда и первазите.
Шпакловка и боя, ако имаш късмет може да се намери общо за около 12лв на квм без боята.
Батерии на видима, от хубавите серии, с меки ръкохватки, шкаф мивка за 150-200лв, обикновен моноблок и тн. Без окачени тавани, без вградени казанчета.

На 100кв 3стаен, най-груба сметка са ти 200-220кв за боя и шпакловка, т.е. 2500лв., 3000 с боята, грунда, шкурките.
Материал шпакловка също има, примерно 6 кофи по 80 лв, още 500лв (може и по-малко да е)
2 бани по 25кв, т.е. 50 х 60 = 3000 лв теракота и фаянса (труд и материали)
Коридори и кухня 15-20кв х 60 = 1000лв теракот и фаянс
Оборудване в банята, бойлер 200лв, шкаф мивка 200лв, батерии 200лв, моноблок 100 = 700лв
Поставяне 300 лв
Батерия в кухнята (не знам включва ли се, като няма да има шкафчета, към 70-90лв)
Ламинат 70кв (един 100кв апартамент не е 100, заради стените),
сложи го 30 лева на кв, ако е с около 17лв ламинат, первази, изолация и труд.
Т.е. общо 2000 лв за ламинат.

Имаш 3000 + 500 + 3000 + 1000 + 1000 + 2000 = 10 500лева на 100кв.
Като преди това отделно 5000 за къртене и мазане.
Още 4000 лв за забравени и пропуснати неща, отиват към 20000лв всичко, без мебели, обзавеждане, уреди, плафони, полилеи.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:30 от Танграта

# 319
Точно така, писах само за ремонт! Матрак не влиза в понятието ремонт, а обзавеждане.

# 320
  • Варна
Ще е полезно ако някой каже колко му е излязло смяната на ел и ВиК инсталацията например на цял апартамент 100 квадрата във Варна. И да е актуална сумата. От там нататък всичко е въпрос на вкус, възможноти и донякъде късмет да попаднеш на добри майстори.

# 321
Ще е полезно ако някой каже колко му е излязло смяната на ел и ВиК инсталацията например на цял апартамент 100 квадрата във Варна. И да е актуална сумата. От там нататък всичко е въпрос на вкус, възможноти и донякъде късмет да попаднеш на добри майстори.

Точно така! Ако някой знае следното:
1. Изкъртване и изриване на всичко.
2. Смяна на ел. и ВиК инсталация.
3. Смяна на врати и дограми.
4. Паркет, плочки, санитария.

# 322

Точно така!
+ извозване на отпадъка
+ външна изолация на целия апартамент
+ изравняване на стени и подове (старите ЕПК са с криви стени)
+ евентуално проект за довършителни работи и обзавеждане (ако ще се мести вода или ще се сменя вид на помещение)
Аз знам колко излезе ремонт на 120м2 тоталка в центъра на Варна, но няма да спомена цифри за да не плаша човека.

# 323
  • Варна
Като каже някой супер лукс и после като видя някаква безвкусица със розово лилави гами и вълнички по стените и ми се драйфа. Имам колеги из Скандинавието техният стил повече ми харесва защото следват националните си традиции, ако и ние ги следвахме домовете ни щяха да са по-красиви поне според мен. А то...плочки Мучи и тапети Песрачи...

# 324
  • София
Е, наистина става много широко.
Има врати за 120 лева и за 1200. Нямаме идея колко врати ще сменяте.
Сложи по 350лв на врата с монтажа средна цена, 6 бр са 2000лв.
Дограмите, варират супер много. Сложи ги 3-5000.
Смятахме ламинат. За паркет, поне по 2, по 3 на ламината.
Извозването съм го включил в къртенето преди това.
Изравняването също съм го включил, към измазването на мазилката.
Външна изолация и мазилка, не съм включвал.
Значи с предишните 16к, отиват 22-23к лева.

Също, това са суми където сами си организирате всичко. Отивате в магазин за теракот, доставят ви го, хамали. Магазин за лепило за теракот, доставка, хамали и тн и тн.
Ако идете във фирма и кажете, искам всичко да направите, цените ще са по 2.

# 325
  • Варна
Разбира се, че ако тя поеме част от труда, ще спести някой лев. Според мен ако всичко друго я устройва, и може да изчака 2 - 3 месеца в най-добрия случай докато влезе да живее, да купува. То перфектни имоти няма. Все с нещо трябва да се направи компромис. Дали ще е квартал, етаж, изложение, гледка, цена, квадратура, тип строителство, състояние на имота... Все нещо няма да е наред. Аз лично не бих си купила 40 годишен апартамент, не съм фен на старото строителство, въпреки че съм наясно и с плюсовете му. Просто си имам други приоритети.

# 326
По 300 лв за матрак и ламинат???Несериозно е!
След една година ще трябва да ги сменя.

40 % от стойността на имота,ако иска после да няма проблеми(за среден клас м-ли,мебели и техника)
Питането беше за ремонт ... не за матрак. Всеки, който купува собствен матрак е достатъчно възрастен да се обади в няколко магазина и да попита за цената. Тук въпросът е друг.

40% от 100к Е са 80000 лева.
Можеш ли да дадеш разбивка за ремонта на такава стойност?
Без мебели и уреди.

Скрит текст:
С хубава основа и добра боя, две ръце са напълно достатъчни.
Защо да е несериозно 300 лв за ламинат? Една обикновена спалня е 12 - 15 квадрата. 15 квадрата по 15 лв... колко е? И още малко за первази и ъгълчета... Ако хванат някоя промоция, може да се уредят с безплатна подложка или нещо друго изгодно. Има ламинати и от 9 лева на квадрат. Тъкмо гледам новата брпшура на Бриколаж. Има и от 25. Сигурно има и от 125...
Малко се изхвърляте и "важничите" с тия изказвания тип "Няма как да стане за по-малко пари". Може, и още как. Ако тръгна да смятам с най най най-евтините материали, мога да стигна и до 10% от цената на апартамента, включително труд. Но от 10 до 50% има цяло море възможности.
Естествено, че може да се вместиш в 10%. Нали го смятах в другата тема:

Ето я разбивката:

Къртене, извозване на мазилка, плочки може да имаш и там 1500-2000лв.
Стените и тавана са грубо около 200-220кв.
Мазане на нова мазилка, около 12лв квм, отделно материали.
Общо около 5000лв за къртене на мазилка и плочки и мазане на нова.

Примерно плочки по 17-20лв квадрата, (Виола се намира на 17 лв с отстъпка, Някои гранитогреси са 20-23лв)
С труда и материалите около теракота и фаянса е около 60 на кв.
Ламинат до 15-20 лева, без труда и первазите.
Шпакловка и боя, ако имаш късмет може да се намери общо за около 12лв на квм без боята.
Батерии на видима, от хубавите серии, с меки ръкохватки, шкаф мивка за 150-200лв, обикновен моноблок и тн. Без окачени тавани, без вградени казанчета.

На 100кв 3стаен, най-груба сметка са ти 200-220кв за боя и шпакловка, т.е. 2500лв., 3000 с боята, грунда, шкурките.
Материал шпакловка също има, примерно 6 кофи по 80 лв, още 500лв (може и по-малко да е)
2 бани по 25кв, т.е. 50 х 60 = 3000 лв теракота и фаянса (труд и материали)
Коридори и кухня 15-20кв х 60 = 1000лв теракот и фаянс
Оборудване в банята, бойлер 200лв, шкаф мивка 200лв, батерии 200лв, моноблок 100 = 700лв
Поставяне 300 лв
Батерия в кухнята (не знам включва ли се, като няма да има шкафчета, към 70-90лв)
Ламинат 70кв (един 100кв апартамент не е 100, заради стените),
сложи го 30 лева на кв, ако е с около 17лв ламинат, первази, изолация и труд.
Т.е. общо 2000 лв за ламинат.

Имаш 3000 + 500 + 3000 + 1000 + 1000 + 2000 = 10 500лева на 100кв.
Като преди това отделно 5000 за къртене и мазане.
Още 4000 лв за забравени и пропуснати неща, отиват към 20000лв всичко, без мебели, обзавеждане, уреди, плафони, полилеи.

Благодаря, беше полезно.

# 327
Разбира се, че ако тя поеме част от труда, ще спести някой лев. Според мен ако всичко друго я устройва, и може да изчака 2 - 3 месеца в най-добрия случай докато влезе да живее, да купува. То перфектни имоти няма. Все с нещо трябва да се направи компромис. Дали ще е квартал, етаж, изложение, гледка, цена, квадратура, тип строителство, състояние на имота... Все нещо няма да е наред. Аз лично не бих си купила 40 годишен апартамент, не съм фен на старото строителство, въпреки че съм наясно и с плюсовете му. Просто си имам други приоритети.

Въобще не ми е спешно, мога и след 1 година да вляза. Построен е преди 30 год. Блока вътре е изключително добре поддържан, общите части са ремонтирани.

# 328

Точно така!
+ извозване на отпадъка
+ външна изолация на целия апартамент
+ изравняване на стени и подове (старите ЕПК са с криви стени)
+ евентуално проект за довършителни работи и обзавеждане (ако ще се мести вода или ще се сменя вид на помещение)
Аз знам колко излезе ремонт на 120м2 тоталка в центъра на Варна, но няма да спомена цифри за да не плаша човека.

Извозването съм го включила в т.1 по подразбиране. Няма криви стени, поне не съм забелязала. Няма да правя проект за смяна.

Остава само изолацията, благодаря.

При ново строителство също се поставя допълнително ламинат или паркет, плочки или гранитогрес, санитария и т.н.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 16:48 от finеsse

# 329
  • Варна
finesse, забранено е да пишеш два последователни коментара. Обединявай си ги в един.

Относно правите стени - хората масово се оплакват от криви стени дори в новото строителство, дори в уж луксозни сгради - и собственици, и майстори, така че не мисля, че това е резонен аргумент.

Общи условия

Активация на акаунт