Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 111
Здравейте, в понеделник вечерта синът ми вдигна температура около 38.5, във вторник също е вдигнал като следобеда към 3 му е даден панадол. Вечерта пак вдига температура , повръща и прави фебрилен гърч.  Приемат ни в болница, където поддържа още два дни температура около 39.1/2. Вливат му банки натриев хлорид, глюкоза и калий , а за температурата му слагам свещички през минимум 4 часа ефералган. Вчера следобед го забелязвам , че притреперва и доктора ми каза да му следя температурата,  защото това можело да значи , че ще вдигне рязко или пък че му е студено. Вечерта казвам на смяната за температурата,  която варира 34.7-35.2 , но сестрата не ми вярва и решава да я измери като я изкарва същата. Казаха ми да го стопля и цяла нощ малкия е завит и аз съм до него за да го стопля допълнително,  при което сутринта главата му е потна,  а той е все така студен. Една единствена сестра мк каза , че може да е от предозиран3 на панадол, всички други вдигат рамене. Още нямаме резултат от изследвания микробиология и ротавирус(който уж ставал веднага,  но никой не ми е казал какъв е и по логика на една от сестрите щом не ми е казано значи е отрицателен). Малкия от днес е с обрив, което се чудя алергичен ли е или пт претопляне .
Накратко след боледуване с висока температура случвало ли ви се е температурата да се снижи до под нормалната около 35 +_0.3 градуса. Това нормално ли е каква е причината , кога отминава?

# 1
 • Мнения: 792
Сигурно е предозиране с температуропонижаващо.
Ниската температура също не е за пренебрегване.Под 36 не е нормална.Кажете на лекар,не на сестрите.

# 2
 • Мнения: 111
Казала съм на всички  , последно му дадоха ксизал

# 3
 • Мнения: 53
Ако съмненията са за предозиране на парацетамол трябва лекарят да бъде уведомен.
Свещичките Ефералгам са Парацетамол. Сега четох листовката и там пише , че е препоръчително да е на 6 часа, 4 пъти на ден ,  в много редки случаи на 4 часа и то не постоянно. Пише, че не трябва да се комбинира с друг продукт с парацетамол, предполагам написаният панадол е грешка. За над 3 години.
Ето и симптомите за предозиране, нещо от това припокрива ли се?

Какви са симптомите на острото отравяне?

Повечето от пациентите в началото са асимптомни. Клиничната картина се развива в следващите 24-48 часа след приема на медикамента. Острата интоксикация с парацетамол може да се раздели на 4 фази, като симптомите варират в зависимост от проявите на хепатотоксичност:
1 фаза – от 30 мин до 24 часа след приема. Оплакванията са неспецифични – бледост, изпотяване, гадене, неразположение, неспокойство.
2 фаза – от 18 до 72 часа след приема. Появява се болка в горен десен квадрант на корема (под ребрената дъга), повръщане, гадене, отказ от храна. В някои случаи се наблюдава понижено отделяне на урина.
3 хепатална фаза – 72-96 часа след приема. Продължава гаденето и повръщането, болката в корема и тежестта в областта на десния хипохондриум. Засягането на функцията на черния дроб се проявява с жълтеница, хипогликемия, нарушения в кръвосъсирването, хепатална енцефалопатия. При по-тежките случаи се развива и бъбречна недостатъчност, а може да настъпи и полиорганна недостатъчност.
4 възстановителна фаза – 4 дни до 3 седмици след приема. Пациентите, които са преминали през критичната трета фаза, се възстановяват, като симптомите претърпяват обратно развитие, а чернодробната функция се подобрява.
 
 Как се поставя диагнозата?

Основно значение има изследването на серумното ниво на парацетамола. Този диагностичен подход е важен и препоръчителен, поради факта, че клиничната картина се развива късно след приема на медикамента. Ранното разпознаване на интоксикацията е от съществено значение за навременно започване и правилно провеждане на антидотната терапия. Допълнителни изследвания, които трябва да се проведат за установяване степента на засягане на чернодробната функция, са: чернодробни ензими (АСАТ, АЛАТ), билирубин, алкална фосфатаза, хемостаза, кръвна захар, КАС, електролити.

Източник:
Отравяне с парацетамол в детска възраст | Puls.bg - https://www.puls.bg/detsko-zdrave-c-38/otraviane-s-paratsetamol- … ka-vzrast-n-28642

Всъщност с едно серумно изследване може да се приеме / отхвърли това предположение на сестрата.
 Ако не е това се сещам , че на 1 година и половина синът ми имаше така 2- 3 дни висока температура , която почти не се сваляше и после изби обривът и се оказа шеста шарка. Но този обрив май не съвпадаше с онзи, забравила съм вече, само си спомням че температурата не се сваляше 2 дни и после изби обривът. Задължително лекарите да кажат.

# 4
 • Мнения: 111
За съжаление лекарите нищо не казват даже не знам какъв е резултата от изследване , което излиза на момента. Нищо не казаха за обрива, Само му дадоха няколко капки ксизал, можел и да е от някаква болест. Сега огледах , че е и в областта на памперса и по ръчичките  . Мисля че в частта на коремчето прилича на претопляне , просто по лицето изглежда като петънца. Ето и новата снимка

# 5
 • Мнения: 38
На мен ми прилича на Розеола - вид шарка, наречена още шеста шарка. Протича точно така - 3 -4 дни доста висока температура- на 3тия или 4тия ден спада изведнъж и веднага се повява обрив.  Ако е това минава без проблеми по принцип. Конултирайте се и с друг лекар. Успех.

# 6
 • Мнения: 111
Дневната смяна каза че не знае от какво е обрива и даде ксизал. Нощната предположи розеола също, но днес обрива е преминал. Това нормално ли е при розеола за ден да се поскрие обрива след ксизал.

# 7
 • Мнения: 38
Дневната смяна каза че не знае от какво е обрива и даде ксизал. Нощната предположи розеола също, но днес обрива е преминал. Това нормално ли е при розеола за ден да се поскрие обрива след ксизал.

Обривът от розеолата минава наистина бързо - до два-три дни. Ние я изкарахме и всичко беше точно както го описахте без гърчовете и повръщането, но те са следствие от високата температура, според мен. И аз бях доста притеснена, българските лекари ,като цяло не са много запознати с розеолата, но всичко беше 1:1 с нея.  Важно е да не вдига детето вече температура-ако не вдига и се възтановява, навярно е било това. Не сте казали на колко год е детето? При нас както си бешв добре детето- от развдигна 38 и нагоре после 39.5 до 40. 3 дни беше така и на 4тия имахме същия обрив тогава- започна зад вратлето и после се появи  по гърба и по корема.   Нямахме други симотоми само червено гърло. До няколко дни всичко премина,но отидохме къде ли не -едни казваха алергия, други друго.

# 8
 • Мнения: 111
Детето е на 2 г 3 м , но сега непрекъснато е с ниска температура около 35.3 и често притреперва, което меко казано ме шашка много

# 9
 • Мнения: 38
Детето е на 2 г 3 м , но сега непрекъснато е с ниска температура около 35.3 и често притреперва, което меко казано ме шашка много

Какво казват лекарите за това и как са резултатите от изследванията?

# 10
 • Мнения: 111
Вчерашната от дневната смяна която видя обрива каза , че не знае от какво е , младия от нощната смяна каза , че подозира розеола, обрива според него не бил от претопляне или алергичен,  каза също че ще избият на следващия ден к по крачетата и днес наистина беше така. Относно ниската температура днешния лекар (защото на всички го казвам вече от петък насам 3дни) каза че опасна била високата , а не ниската Т. Само една сестра сподели, че може да сме прекалили с антипирвтиците,.

# 11
 • Мнения: 38
Вчерашната от дневната смяна която видя обрива каза , че не знае от какво е , младия от нощната смяна каза , че подозира розеола, обрива според него не бил от претопляне или алергичен,  каза също че ще избият на следващия ден к по крачетата и днес наистина беше така. Относно ниската температура днешния лекар (защото на всички го казвам вече от петък насам 3дни) каза че опасна била високата , а не ниската Т. Само една сестра сподели, че може да сме прекалили с антипирвтиците,.

И според мен нямате повод за притеснение, за мен обривът си е чиста розеола- нашият беше 1:1.  Ниската темпертура е следствие от изчистване на организма от вируса на розеолата според мен. Вирусът напуска тялото и то се завръща към предишната форма. Един вид реагира, че вирусът се маха. И при нас температурата рязко спадна , детето започна да се поти. Изобщо не съм се притеснявала , че е ниска. Бях радостна, че най- накрая спадна, защото 3 -4 дни беше с 40° и щях да се побъркам.  Ще се оправите. Важно е да си почива и да приема достатъчно течности.

# 12
 • Мнения: 154
Температурата на синът ми веднъж беше 35.8. Така цяла нощ. На другия ден го заведох на лекар и ме питаха дали съм давала температуропонижаващи. Точно предната вечер еднократно бях дала панадол понеже малкият имаше лека хрема и температура, около 37,8. Знам, че това е лека температура и в този случай не е добре да се дава лекарство, но понеже беше нервен и плачеше много му дадох. Дозата беше според опаковката. Като казах това на лекарката, ми обясни че понеже температурата не е била висока панадола я е свалил твърде много. Възможно е и при вас да е нещо подобно, но ако продължава повече време лекарите трябва да търсят друга причина. Надявам се всичко да е наред

# 13
 • Мнения: 111
Това е че не знам колко е *нормалното време* за тази ниска Т. А той хем е студен хем се поти-не знам да го обличам ли, да го събличам ли.

# 14
 • Мнения: 104
Подкрепям всички, изказали мнение за розеола. И при нас протече по същия начин. А ниската температура ми се струва, че е Може да не е коректно измерена. Ако имате живачен термометър, премерете я вие лично. Електронните в повечето случаи са много ненадеждни, особено за еднократно измерване. Многократно и при мен са показвали такива стойности, при което живачният или спиртният термометър дава 36,4-6 . Успех!

Общи условия

Активация на акаунт