Приготвяне на храна за цялата седмица?

  • 5 608
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 83
Здравейте, поради здравословни проблеми ми се налага да мина на диета, която включва определени ястия, а през делничните дни не ми остава никакво време за подготовката на храната /имам предвид за пазаруване, рязане, овкусяване на продуктите и др./ имам идея всичко да е приготвено от почивните дни и впоследствие само да се обработва на фурна. Например да се сварят картофи и пилешко месо до полуготово състояние, после да се овкусят и да стоят така готови за печене. Въпросът е обаче колко време трябва да ги варя и как да ги съхранявам. Мислех за вакуум машина, с която да ги вакуумирам, да изртаят в хладилник до  5-6 дни. Замразяването предполагам, че не си заслужвава, заради краткия срок. Имате ли някакви идеи ? Например за пилешко с картофи или друго месо с картофи.

# 1
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Можеш да сготвиш някакви манджички и да ги стерилизираш в буркани. Това ми идва като идея.

# 2
  • Мнения: 975
Виж в ютюб или директно в гугъл си напиши 7 day meal prep. Там има много идеи. Обикновено ползват или такива торби или кутии. Това с подготовката на храна е много популярно от известно време и има адски много идеи, не давам конкретни канали и т.н, защото все пак не знам какво точно искаш да се съдържа в диетата.

# 3
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Точно и аз щях да препоръчам meal prep видеа да погледнеш в youtube. Аз съм го играла тоя филм и за седмица специално не е никак трудно да се подготвиш, но отнема време. Иначе замразяването винаги е опция, дори да става въпрос за няколко дни. За мен приготвяне на заготовки беше много полезно, също така слоу кукъра много помагаше, отложения старт на фурната и той понякога. Аз си правех план какво ще готвя през седмицата, след това пазарувах, а после гледах какво мога да приготвя предварително - режех си зеленчуците за всяка манджа (без картофи и домати) и ги затварях заедно с кухненска хартия в пликчета с цип или бурканчета, после в хладилника или камерата. Да, даже лука и морковите за супата така приготвях. Плодовете и зеленчуците за салата измивах предваеително, сварявах си яйца, нарязвах си шунката и кашкавала за сандвичи, които понякога хапвахме за закуска. Месото си го нарязвах и овкусявах предварително, каймата също, после замразявах сурово или пък сварявах и замразявах с бульона. Като дойдеше време за готвене ми беше много бързо и лесно така. Вярно - все дребни неща, които уж не отнемат време на момента, ама като ги събереш на куп да ги правиш и отиват 2 часа, пък после като ти е готово всичко си по-склонен да сготвиш нещо.

# 4
  • Мнения: 1 110
А идеята една седмица да си натоварена, а една по-спокойна. Например да готвиш двойни количества и в буркани, сварени в хладилник за следващата седмица? Картофи във фризер не може, ориз ако мислиш за някое ястие по-добре първо другите неща и във фризера, а ориза става за 15 мин после да го добавяш. Месо всякакво във фризер , варено, печено, пържено, може.
Кисело зеле изпържено в мас и с месо с цялата тенджера във фризер също може.
Фасул замразен-може.
Пълнени чушки, сърми, също може после да се сварят пак за 15-20 мин.
Зелен фасул, грах замразени също може, но и самото ом приготвяне с цялото варене е около 30 мин.та няма голям смисъл да се замразяват, като поне толкова ти трябва за размразяване...

# 5
  • Мнения: X
Аз от доста време пека в голямата тава към печката върху хартия. Картофи в 1/4, месо (месото отделно е увито в хартия), зелен фасул в друга 1/4, чушки, броколи и т.н. Яйца чукнати в силиконови формички за кексчета. Сготвям и разсипвам в кутии, изчаквам да изстинат, слагам в хладилника и сутрин взимам по една за работа.
Можеш да сготвиш на 2 пъти през уикенда различни неща. После само претопляш. Салатите и сандвичите ги правиш на момента.

# 6
  • Мнения: 12 848
Специално примерът с картофи не ми се вижда добър. Да седят цяла седмица просто ей така в хладилника не е добре, а при замразяване според мен ще почернеят.
По-скоро бих си приготвяла всеки път в събота по тройна порция (но без картофи) и двете порции отиват в замразяването, после в неделя пак трийна порция, и така ще се получи разнообразно, без да е толкова трудоемко. А картофите бих ги пекла на фурна през седмицата, или варени с масло и пр., или една-две порции от почивните дни за понеделник и вторник, но не и съхранение на готвени картофи в хладилника до петък. А другите неща в замразяването..

# 7
  • Мнения: 131
Аз имам един въпрос.. гледам ги приготвят всякакви неща , ми аз ако дам на мъжа и децата спагети на 1 седмица разкиснати ще ме изгонят от къщата на биг брадър... според мен трабвя да е много спецефична храна, за да не стане гадна

# 8
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Не всяко нещо може да се приготви и да седи една седмица, но виж, сос за спагети може, а после само спагетите вариш, затопляш соса и готово, това ако е например сос тип болонезе. Сметанов сос едва ли ще е готин.

# 9
  • Мнения: X
Е тя ако вари 10 мин едни спагети, на другия котлон може да направи пак какъвто си ще сос. Няма смисъл от предварително приготвяне.
Ако намерите хубави спагети и изобщо паста, могат да престоят до 3 дни без проблем. Аз от Миско и спагетите на Лидл съм доволна в това отношение - с малко олио/зехтин се запазват, но не трябва да се преварява самта паста и след като се снеме от котлона - трябва да се разбърка още 2-3 пъти, докато изстине. Забелязала съм, че моите познати и роднини преваряват пастата и то няма как да не получат каша.

# 10
  • Мнения: 1 496
Аз също съм на режим, който е доста разнообразен, но правя простички неща. Ще ти кажа аз какво правя, а ти ще си избереш кое ти допада. Например, аз си взех еър фрайер на Тефал и слагам всичко вътре, става бързо и прясно, т.е. не се налага да правиш през уикенда много неща. Освен това готви с малко мазнина и е подходящо за диети, но трябва инвестиция, за да се купи.
Купувам домати, краставици, зелена салата, плодове, млека. През седмицата понякога на работа си правя салата риба тон, която е в синхрон с диетата ми. Понякога правя мляко с горски плодове, отгоре ядки и някоя друга овесена бисквитка. Това го ям като закуско-обяд понякога ако нямам сготвено. Засища идеално. Сварявам ориз на кукъра за ориз. Така имам за няколко дни да прибавям към разни неща, храня се по зоната и парче риба/месо с 1 топка ориз и съм готова. Имам и грил тиган, става бързо на него , за да изпека месо през седмицата. Уикенда не обичам много да го прекарвам в готвене, но винаги правя 1 ядене събота и 1 неделя. Хем да става за зоната, хем и за домашните.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 1 988
Едно лято ми се наложи да пътувам всеки петък до едно село, където беше мъжът ми и да се прибирам в неделята. И затова през седмицата като готвех, сипвах в бурканчета /400 мл/ гореща храна, завивах капачката и обръщах с дъното нагоре, докато изстине. Тези бурканчета му оставях, докато занеса новите. Беше удачен вариант.

# 12
  • Мнения: 2 039
Всички варива боб,леща,жито стават в слоу кукъра и могат да се оставят през деня или нощем без твоето присъствие.В пръстен гювеч може да се готви месо със зеленчуци съко на бавен огън.
Сос за спагети може да се приготви голямо количество и да се сипе в бурканчета.
Отделно аламинути,като паниран кашкавал,яйца по панагюрски,омлети.Готвенето не е толкова трудоемко,просто трябва навик и организация.Аз не бих яла храна отреди една седмица.

# 13
  • Мнения: 2 111
Ето такава тема ми трябваше. Ще премина през операция след две седмици и ми се иска преди това да консервирам малко сготвена домашна храна за първите дни като се прибера.
Засега съм се сетила само за варива - боб и леща. Затова ще следя вашите идеи.

Отделно, да попитам - сос Болонезе може ли да се замразява?

режех си зеленчуците за всяка манджа (без картофи и домати) и ги затварях заедно с кухненска хартия в пликчета с цип или бурканчета, после в хладилника или камерата. Да, даже лука и морковите за супата така приготвях.

Може ли да обясниш по-подробно как се прави това? Тоест, какво точно правиш с кухненската хартия?

# 14
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Кафе с Канела, разбира се. Нищо кой знае какво, просто като нарежа зеленчуците за супа да речем (лук, чесън, морков, чушка, целина) ги слагам в пликче с цип или в буркан, като преди да ги сложа слагам къс - два кухненска хартия на дъното за да поема влагата и да не се скапват зеленчуците. Затварям хубаво, ако е в плик с цип гледам да изкарам въздуха, и прибирам или в чекмеджето за зеленчуци, или в камерата. В чекмеджето нарязаните неща ми бяха напълно окей до 3 дни, затова ако знам, че ще готвя супата най-скоро оставям в хладилника, ако ще е по-към края на седмицата - в камерата.

# 15
  • Мнения: 2 111
Много благодаря за подробното обяснение!

# 16
  • Мнения: 975
Ако сте гледали и в нетфликс има едно кулинарно предаване с една индийка, няколко епизода изгледах и показва много лесни рецепти, като тя замразява и много неща и си прави и като заготовки. За хора с малко свободно време дава добри идеи.

# 17
  • Мнения: 2 111
Може ли подсказка за името на предаването?

# 18
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Аз съм затваряла в буркани и пилешка супа и супа топчета, но без застройка, не посмях. Тя може и след това да се направи.

# 19
  • Мнения: 975
Nadya's time to eat, сега го проверих, че не го помнех  Simple Smile

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Болонезе замразявам на порции. На вкус незнам как е, не го ям, но детето е каприз и никога не се е оплакало.

Иначе преди да родя бях наготвила и замразила: лазаня, кишове, нахут с доматен сос и патладжан, чийзкейк. Все засищащи неща. Супа или салата към тях става бързо. Също боб и нахут сварени и отцедени за добавка към салати. Те стават и от консерва.

# 21
  • Мнения: 2 516
Готови манджи никога не съм замразявала.
Правя си заготовки от зеленчуци, както бяха споменал по-нагоре в темата. Режа си моркови, зелен и червен пипер чушка Grinning), както и  различни зелени подправки - магданоз, копър, целина, гюзум, лющян. Тях си ги използвам за супи и манджи и ми е много удобно - вадя от фризера и пъхам в тенджерата/тавата, вместо да си играя да мия и режа зеленчуците на момента.
Месо, когато си вземем домашно от някъде, го правим на порции за готвене и пъхаме във фризера. От предната вечер го вадя да се размрази и после набързо го приготвям.
Пробвайте да слагатв гореща храна в буркан - така ще се херметизира и ще издържи няколко дни в хладилника.

# 22
  • Мнения: 83
Хайде и от мен една идея- варя картофи до почти готово състояние и после след като изстинат ги слагам в хладилника. Без да ги беля, като използвам затвореното отделение на хладилника за зеленчуци.

След това имам картофи за сортиране и пържене или за бързо готвене на фурна.

Единствено се чудя дали да не ги варя по малко, например до полуготови състояние
И дали ще се получи добър резултат ако ги обеля и нарежда предварително, преди да ги сложа в хладилника

# 23
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 705
И аз като Криси правя. Замразени подправки и замразени зеленчукови заготовки. Замразявах на 2 пъти и едни картофи, нарязани като за мусака, че бяха много и нищо им нямаше, не потъмняха. Използвах ги за супа. Боб няма начин да варя, купувам сварен червен в метални кутии. Само го измивам, слагам зеленчуци от заготовката, правя сосче и слагам подправките и това е, за няма и 10 мин. работа. Същото и с лещата. За таратор замразявам обелена и настъргана краставица с малко копър, краставицата  се замразява със собствения сок. После млякото го разбивам с блендера, слагам краставицата с копъра и готово, бърза работа за 5 мин.  
Мъжкото население в къщи е ужасно капризно и няма да ядат замразено ядене, те не щат и вчерашно да ядат, а аз пък мразя готвенето.
Та ще следя темата за рецепти за бързи вечери.

# 24
  • Мнения: 2 516
И аз съм си мислила да замразя нарязана краставица за таратор, защото само заради рязането на краставиците ме мързи да правя такъв. Ще взема да пробвам Simple Smile

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 705
И аз съм си мислила да замразя нарязана краставица за таратор, защото само заради рязането на краставиците ме мързи да правя такъв. Ще взема да пробвам Simple Smile
Ако е нарязана на малки кубчета, ще омекнат после. Трябва да е настъргана. Аз я прекарвам през рендето на робота.

# 26
  • Русе
  • Мнения: 11 922
Редовно замразявам краставици на кубчета за таратор. Цяла зима хапваме таратор с прясна краставица. Замразявам в найлонова торбичка. Слагам го в млякото както е замръзнал и след няколко часа е готов за ядене. Една година ги бях настъргала, но нарязана ни харесва повече

# 27
  • Мнения: 2 516
И аз съм си мислила да замразя нарязана краставица за таратор, защото само заради рязането на краставиците ме мързи да правя такъв. Ще взема да пробвам Simple Smile
Ако е нарязана на малки кубчета, ще омекнат после. Трябва да е настъргана. Аз я прекарвам през рендето на робота.
Не го харесваме с настъргана краставица.
Отдолу са споделили, че заразяват нарязана на кубчета.
Като станат краставиците на село, задължително ще си замразя Simple Smile

# 28
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 705
Може и да стане с кубчетата. Аз кубчета не съм замразявала.

# 29
  • Мнения: 131
Мислите ли, че замразеното вкъщи е по-ок от замразеното на бондюел? За някои неща и аз замразявам, но сега те чудя- от фирмата уж обясняват , че бързозамразетото пази повече витамините.  Иначе за боба обмислям да си направя буркани , защото се съмнявам , че хвърлят 3 води от фирмите

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сварен боб и нахут си замразявам.
Идеални са си.
Бобът в консерви е само няколко сорта, а в пакет имам по-голям избор.

# 31
  • Мнения: 83
Какво ще кажете за сокове? Дайте идеи за прясно приготвени сокове, които могат да стоят 2-3 дни в хладилник. Преди се интересувах от темата и стигнах до извода, че за тази цел плодовете като портокал, ябълка и другите класически сокове не стоят - на другия ден потъмняват. На вкус не си спомням как са.
Сокът от моркови обаче става - доколкото си спомням 2-3 дни не е проблем за морковите. Използвам бърза сокоизстисквачка.
Сок от домати дали ще стои 2-3 дни. Имате ли идеи за други сокове. 

# 32
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Какъвто и фреш да направите, се окислява и немалка част от полезните му в-ва ще изчезнат. Става дума за минути, така че какво остава след дни.

Общи условия

Активация на акаунт