Цветя за терасата - 5

• 24 655
  • 559
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Изглежда имат еднакви съставки, но при торовете е много важно в каква форма са веществата. Трябва да е лесно усвоима за растенията. Има торове, уж си имат всичко, ама ефект никакъв.
Не мога да ги сравня, защото  още преди години, като открих мастербленд, ползвам само него и не съм ползвала никакъв друг тор. Много съм доволна и затова го препоръчвам на всички.
Благодаря, ще го търся, да се надяваме, че по агроаптеките ще го има.

# 376
  • Бургас
Цъфна едно красавче, което го бях намерила на улицата. Беше една малка клонка, но ето, че оцеля и ми се отблагодари!

А това, цигане, вече не съм сигурна, какво да го правя. Иде ми да хвана ножицата и да го окълцам едно хубаво.... Без листа остана. А го торя с лактофол и мая.

Ени, моите семеначета са малки още. Ако оцелеят, мисля, че края на лятото може и да ме зарадват с цвят.
Детелинката ти, защо така? Да не са стари листата?

Дани,много я харесвам тази твоя жълта петуния! Красотичка!

Някой пробвал ли е да си прави резници от петуния, както беше показвал един чичкоот,, Стрелиция,, от клипче в ютуб?

Тези кученца, еднакви ли са с градинските?

Дидка и моето коледниче напъпи. Една единствена пъпка има.

По-късно пак щр ви досаждам. Ще снимам очуканото от дъжда бебе, че е показало цветче и пъстрото.

# 377
Горкото циганче Joy този филм съм го гледала - подстригах го и то ми се отблагодари, като умря напълно.

# 378
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
скъси цигането и остави отрязаното да пуска корени. Simple Smile
те не случайно се казват "циганчета" Wink

# 379
  • София
И аз бих го орязала, миналата година и моето беше станало едно такова дъъъълго и само тук-таме листа. Ама ММ го бутна и му реши съдбата предварително. Simple Smile
Много искам и аз бяло коледниче. Simple Smile

# 380
Карзче,колко да са стари листата? От пролетта са. 😃 Не знам,според мен е от дъждовете,но нямам навес,та да се оправя. 😁

# 381
  • Бургас
ПоДСТРИГАтелки 😂✂️ Решено е! Ще го стрижа!

Дидка, коледничето ми не е чисто бяло. Розовее моето. Ето го.

# 382
  • In transit
И от мен малко цветове, които живнаха след моспилана. Не знам какво им стана, но в един момент се оказах с листни въшки на почти всички цветя, включително и на един от босилеците ми, лимончето и то не беше пощадено, добре, че го видях навреме...

Сега гледам, че едната петуния пак лепне много и отвътре листенцата и са покафенели и изсъхнали, сигурно нещо я яде, ама не разбирам какво. За сметка на това не спира да цъфти.

Това каланхое, като беше бебе цъфтеше в бледо жълто, сега е в страхотен тъмно жълт цвят.

Тази далия отгледах от семенца, за втора година правя опит, от едни и същи семена. Миналата година не успях да я изчакам да цъфне, белокрилката я метна. Тази година само листни въшки, но ги изчистих. Този цвят е единствения от всички други, който има три пъпки една до друга на стъблото.

Фуксията в цялата и прелест, беше отрупана в цветове още като я купих, бях я показвала. След това доста пъпки изпадаха, останалите порастнаха и ме радват с нежния си цвят.

Това мушкато полудя направо. Не съм му сменяла нито саксията, нито пръста. Зимата също цъфтя. Април само беше в почивка и сега пак. Много ме радва. Съжалявам, че не мога да покажа истинския му цвят, който е пурпурен, не знам защо не ми се получава...

А този мъник го купих преди няколко седмици от едно квартално магазинче, това е втория цвят, който изкарва.

И накрая дипладенията. Уж беше трицветна ( всяко от трите в различен цвят), но засега е розово-цикламена. Simple Smile

Забравих лавандулата... Sad

# 383
Скрит текст:
Дидка-бандитка - тук
https://www.google.bg/maps/@42.7331244,23.2953456,3a,48.9y,212.4 … e0!7i16384!8i8192

Този мастърбленд нещо като зеления кристалон ли е? Универсалният ми тор е на привършване, трябва да взема нещо ново. Кристалони съм ползвала преди време, сегашният е някакъв полски или може би чешки и се чудя какво да купувам. От нищо не виждам Уау ефект...

Изглежда имат еднакви съставки, но при торовете е много важно в каква форма са веществата. Трябва да е лесно усвоима за растенията. Има торове, уж си имат всичко, ама ефект никакъв.
Не мога да ги сравня, защото  още преди години, като открих мастербленд, ползвам само него и не съм ползвала никакъв друг тор. Много съм доволна и затова го препоръчвам на всички. Лесно усвоим е, лесно се приготвя, става както за поливане, така и за листно подхранване, богат на микроелементи. Няма какво друго да се иска от един тор. Цената му е много добра, не е скъп. Имат и специализирани торове, но аз предпочитам нормалния - 20/20/20 , защото от него растенията се развиват балансирано - на цветове, листна маса и корени.  Всякакви неща съм торила с него, до сега не съм имала проблем с някое цвете да не му понася.  При мен е давал "УАУ" ефект, но си иска време и редовно торене. Simple Smile Поддържала съм цветя с него в много по-малки саксии от необходимото.
По едно време бяха изчезнали малките цветарски разфасовки, но вече ги има и се намират. Сега няколко фирми го разфасоват на малки опаковки, ако срещнете различни.
https://semenata.shop/%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%8 … D0%B0%D1%82%D0%B8 - ето онлайн продажба, някой питаше.

https://totex.net/produkt/kristalon-zelen/

-------------------

dariVale, Wonder woman, вероятно преполивате.  Правилото е цветята да се поливат, когато се засушат.  Не ги давете, така загниват корените. Разрохкайте почвата отгоре да засъхне по-бързо. Поставете на домакинска гъба, изцеждайте и подлагайте, докато спре да поема вода, после може на хартия - тоалетна, кухненска, салфетки, да се отцедят по-бързо.
Ако в почвата има повече торф, той задържа влагата и трябва по-рядко да се полива.
Дани, с какво ториш калибрахоето? Ако азота е недостатъчен, или в трудно разтворима форма, пак може да пожълтее отгоре.
Но най-вероятно и ти ги преполиваш. Това, закаченото, също е започнало да жълтее. Вземай мерки.
С тези торове подхранвам
имам и зелен кристалон-сега ще го проверя с какъв състав е.Благодаря ти много за насоките,спирам да ги поливам докато не поизсъхне пръстта и после ще съм по внимателна.

На твое място бих сменила и торовете.
Този на хоум макс въобще не бих го купила.  https://www.home-max.bg/techen-tor-home-max-green-za-balkonski-cvetya-0-5l/  В него преобладава азота, който прави зелена маса - 7/4/5. Пеларгониумите не обичат азот в големи количества, а останалите балконски вероятно ще намалят цветовете.  Не става и за листно подхранване. Ще подпомогне красивите цветове, ама друг път. Пълна боза.

В лактофол е същата история - 9/3/4 - преобладава азота.
https://gardenshop.pro/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0% … D0%B5%D1%82%D1%8F

И в двата тора, точно фосфорът, който стимулира цветовете, е в намалено количество, спрямо останалите азот и калий.

За домашните растения се ориентирайте към нормални торове ( с еднакво съотношение на азот/фосфор/калий) , богати на микроелементи, в лесно усвоима форма. Не гледайте за какви цветя пише на опаковките, а гледайте съдържанието.
Азотът стимулира образуването на зелена маса, фосфорът - цветове и плодове, калият -корени. Недостига на микроелементи води до разни болести - например хлороза при недостиг на желязо. Затова торовете трябва да ги съдържат, за да не ви се налага да гадаете какви са причините за даден проблем и какво не му достига на растението. Оставете специализираните торове на специалистите, които знаят кога, колко и какъв тор да ползват. Ако дълго време подхранвате с тор за корени ( богат на калий), или тор за цветове ( богат на фосфор), ще се наруши баланса на растението и пак няма да имате нито добри цветове, нито силни корени. Здравото и добре балансирано растение има както добра листна маса, така и хубави цветове и силни корени.
Гледайте на торовете да пише, че са подходящи за листно подхранване - това ще ви ориентира, че съставките са в лесно усвоими форми.
Много рядко, само някои  растения, предпочитат някакви специализирани торове. В масовия случай 1 нормален тор е напълно достатъчен за всички домашни растения и не са необходими никакви други щуротии. А уау ефекта ще дойде постепенно, с грижите.

Затова споделих, че харесвам нормален мастербленд - 20/20/20 и предпочитам по-слаб разтвор, но по-често торене, за да не изгоря растенията със силен разтвор. Ползвам само него над 20 години и много пъти съм го препоръчвала тук, но ...
Има няколко вида мастербленд, търсете нормалния и имайте предвид, че много често продавачите в цветарските магазини не разбират и не знаят какво е нормален тор. Нормалният тор е с равно съотношение на азот-фосфор-калий, не трябва да преобладава никоя от тези съставки.
Тук са показани 3-те вида - https://semenata.shop/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5?page=5
Имайте предвид, че може да е в различен цвят опаковка, затова четете етикета - да е 20-20-20. Всеки тор трябва да има такова съотношение на етикета. То показва съотношението азот-фосфор-калий.
Всъщност явно не само аз го харесвам. Ето един доста стар пост от 2007г. на Кроасания:
https://bg-mam.ma/p/163103/3417289
Цитат
Подписвам се с две ръце за този МАСТЕРБЛЕНД - около 3 лв.

Използвам го за моите цветя и за цветята в офиса - те бяха спрели да растат, нищо, просто почти година в някаква летаргия. Един месец, значи 2 пъти подхранване с този тор /1 чаена лъжичка, разтворена в 2л. шише с вода/ и цветята луднаха - това драцени, палми, кротони, замиокулас, палми-ареки и какво ли още не Simple Smile Изкараха не по едно-две нови листа, стебла и каквото там имат, ами по три-четири и повече Simple Smile

А прецъфтелите орхидеи изкараха нови цветоносни стебла и цъфнаха отново Simple Smile

Аз предпочитам кристалните торове, които си разтварям преди употреба. Течните торове не са ми по вкуса. Подозирам, че съдържат консервиращи вещества, които да държат разтвора стабилен по-дълго време.

Какъвто и тор да купувате, търсете равно съотношение на азот-фосфор-калий + микроелементи - желязо, магнезий, молибден, цинк, бор, манган, както и да става за листно подхранване.

ПС Месечинке, сега видях, има го и на Сточна гара, в последния магазин - Сортови семена Тинастас. Май те първи започнаха да го разфасофат в малки количества след изчезването му. При тях опаковката изглежда по-различно.
http://semenatinastas.com/product.php?id=347

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 12:01 от Diorela

# 384
Да кажа, че последва съвета за мастърбленд и вчера си поръчах от линка в Интернет. Хич не чакам някой продавач да го зареди.

# 385
  • Варна
Оф, аз пък хич не ги харесвам кристалните торове, защото се разтварят трудно и бавно, като го сложа в лейката изобщо не мога да видя дали се е разтворил. Иначе такива ползвам от години, ама не ги харесвам Joy

# 386
  • Бургас
Диорела, благодаря ти за информацията! Много е ценна и полезна!

# 387
Ако Диорела позволи може в следващата тема да сложа тази информация в първия пост. А също и на Карз с маята.

# 388
Прекрасни цветове показвате момичета. Аз торих за първи път преди 2 седмици и мисля пак да го сторя тези дни. Ползвам течен универсален тор за цъфтеж - такъв ми препоръчаха. Имам едно мушкато педя високо но с много и кичести цветове.

И розичката, която чакам да отвори цветчетата си тези дни.

Винките и двете са с корона от цветове.

Аптенията има нови листенца

Общо взето всичките ми цветенца се развиват добре, даже циганчето на което намерих сенчесто място на терасата.

За което съм ви много благодарна - толкова неща научих от темата.

# 389
Оф, аз пък хич не ги харесвам кристалните торове, защото се разтварят трудно и бавно, като го сложа в лейката изобщо не мога да видя дали се е разтворил. Иначе такива ползвам от години, ама не ги харесвам Joy

Този се разтваря лесно. Но има и прозрачни кристалчета, които също трябва да се разтворят.
Разтваряй си количеството за лейката в някой буркан, за да виждаш дали се е разтворило всичко и тогава в лейката. Не е толкова трудно.

Ако Диорела позволи може в следващата тема да сложа тази информация в първия пост. А също и на Карз с маята.

Разбира се. Нали го пиша, за да е полезно за всички.
Торенето е тънка работа, а сега ни заливат купища торове, с какви ли не реклами, продавачите ни свалят звездите, само и само да продадат, а ефект, никакъв.

ПС Дори си мисля, дали да не обединим в следващата тема двете - цветя за терасата и цветя за дома. Да я направим само Цветя, например.  Повечето неща се отнасят и за двете теми - като торенето, например.  Така ще бъде по-обединена информацията. Сега се чудя кое в коя беше написано, като търся стара информация.
Кажете и вие какво мислите?

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 11:46 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт