Цветя за терасата - 5

• 24 683
  • 559
  •   1
Отговори
# 180
ДамаТрефа , не страдай за калите.  Предлагам ти, на местата на изскубаните кали, да сложиш хоста, от най-обикновената ( Hosta plantaginea), със силен аромат на лилиум . Листата са подобни на калата, цъфти като крем. Обича сянката и не харесва слънце, листата избледняват на слънце.  Има и невероятни хибриди, с красиви листа, с различни цветове и може да се получи уникално красива  аранжировка.
Тук са показали доста видове, за съжаление изчерпани https://www.mmtrbg.com/hosta
Но тук изглежда имат, при това различни http://borelabg.net/product/%D1%85%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-hosta-20%D1%81%D0%BC/
Една добра статия за изискванията на хостата - http://kyshtaigradina.bg/%D1%85%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/
Аз съм местила коренища дори през лятото, ако си намериш и сега ще се хване.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 03:42 от Diorela

# 181
Момичета, впечатлена съм от устойчивостта на сакъзчетата. При почистването отчупих една чепка няма и 3 см и я бучнах директно в пръстта. Резултата сега е мъничко листенце, т.е. хванала се е вероятно. Друга такава пък изкарала едно цветенце, а едва се вижда в саксията. Ще направя по-късно снимки и ще пусна. Мънички са, но е доста зареждащо като ги гледам. И аз излизам всяка сутрин да ги видя и всяка вечер им се радвам. Нахвърляли са пъпки и скоро ще ме радват пък те с цвят. Полях ги за сефте онзи ден с една кафена лъжичка кристалон. Сложих малко с идеята пак да им сложа на другия ден и почнаха дъждовете и даже не ги поливам, че е влажно, отделно нашата тераса си няма таван и са на открито, та само ги свалям и качвам от стойките на сандъчетата...

Не знам каква съм цветарка, но обичам само мушкати, сакъзи, петунии, латинки, т.е. балконските цветя харесвам и направо бих казала обичам. Вътре имам само един бенджамин, който ми е подарен от мама и е с доста сантиментална стойност за мен.

# 182
Махни цветчето на сакъзчето, пречи на вкореняването, черпи хранителни вещества и може и да не ти се вкорени.

# 183
# 184
  • Карлово
Махни цветчето на сакъзчето, пречи на вкореняването, черпи хранителни вещества и може и да не ти се вкорени.
Отивам да отчупя цветове на 3 бели сакъзчета, които ми даде съседка.
ДамаТрефа , не страдай за калите.  Предлагам ти, на местата на изскубаните кали, да сложиш хоста, от най-обикновената ( Hosta plantaginea), със силен аромат на лилиум .
Благодаря за препоръката, но аз нямам място растенията бяха нагъчкани едно в друго , защото искам всичко което видя и садя, то пък се хваща и става малка джунгла. Сега има място за ригана, че съвсем се беше загубил.Smiley
Но хоста ще подаря на приятелка за сенчест двор под един 100 годишен кестен. Аз като нямам място ходя да и помагам за нейната градина. Зимата залагахме рози, ще видим какви цветове ще отворят.

# 185
  • In transit
Искам да ви питам нещо, ама не ми се смейте моля ви се...Blush Има ли някакви чисто бели мушички, които да са различни от белокрилки? Видях една-две такива днес и се филмирах, че пак ме нападат белокрилки? Cry Силно се надявам да има и други бели твари...

# 186
  • Бургас
Натти, разкошни са!

# 187
Мерси Карзче, ама не мога да се меря с теб Simple Smile. Всички мацки в темата показват много готини цветя! Първата ми работа сутрин като стана и пия кафенце е да преглеждам тук и в другата цветарска тема, и се зареждам с настроение за деня! Един босилек от мен, който накиприх до лимоновата мащерка https://i.pinimg.com/originals/08/ab/63/08ab630e2b3a6f4cd72ca981f5dedabe.jpg
https://i.pinimg.com/originals/ab/3f/7c/ab3f7c7ba15a89954489ccfa745b962a.jpg.

# 188
Чудесни цветя, особено лилавата теменужка - така обилно е нацъфтяла, че ми идва само нея да гледам Heart
Мен направо ме е срам да вляза в темата - от ентусиазъм и решителност да се преборя с въшките уморих 2 сандъка, 2 саксии и в идните дни ще видя още колко ще погинат. Купих препарат за въшки, четох инструкциите, приготвих  разтвора и напръсках. След малко излизам на балкона и все едно съм заляла цветята с киселина. Върнах се да прочета пак и виждам, че не се приготвя 10% разтвор, какъвто приготвих с най-голяма прецизност, а 0,10%. Напръскала съм ги със 100 пъти по-концентриран химикал. И сега няма теменуги, няма петунии, няма рози, само печал и брашнеста мана...
И с цветята е като с децата - пълното неглижиране и прекомерната грижа дават еднакво лоши резултати.

# 189
Аааааа, лилавата Теменужка е убийствено красива!
Страхотни цветя сте показали отново!
В последните дни не съм ви навестявала, че Седмокласна  треска ни тресе, но тук е моят оазис и не мога да се лиша от него:)

# 190
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
успех на детето, а цветята няма да избагат. Simple Smile

# 191
Едно от балкона, лобивия кактус
Скрит текст:

За добиване на представа колко е голям цвета

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 21:50 от LittleCactus🌵

# 192
успех на детето, а цветята няма да избагат. Simple Smile

Блягодаря, st. Добри!:-)

# 193
Ох Кактусче,много хубав цвят! 😍🥰 За дъжда и на мен ми писна! Всичко подгизна,розите оклюмаха надолу от тежестта на водата,никакъв вид нямат. Най-лошото е,че не го дават скоро да се оправя. 😣😓
Бисе,успех и от мен! 🤗

# 194
  • Бургас
Бисерка, успех на детето! Ще се справи! Стискам палци!
Викам, да спират тези дъждове и градушки!
При нас няма де, само превалява по мъничко, но като гледам снимки и тук и във фейса,...... горките цветенца!
Да покажа едни петунии от вчера, снимах ги, след като премахнах прецъфтелите. Сега са оклюмали (сакъзчетата също, след дъжда) и не са за снимка.

Днес ако беше слънчево, мисля, че едно дългоочаквано бебе щеше да ме зарадва с цвят. Очаквам ето това да ми цъфне(ако е то), снимката е от миналата година.

Очаквам и още няколко да се разкрият пред мен, едно от което трябва да е оранжево, а другото-нямам си никаква идея. От къде го имам и какво е. Може би след като цъфне, ще знам от кой е. 😂

Общи условия

Активация на акаунт