Цветя за терасата - 5

• 24 673
  • 559
  •   1
Отговори
# 330
Anyyyone, нашенската дива брашлянолистна циклама ( цикламен хедерифолиум) по това време се приготвя да спи. Листата пожълтяват и окапват, лятото няма нищо. Това спане съвпада с горещото и сухо лято. Края на август, началото на септември се показват първо цветовете, а после и листата. Вирее на сянка, под дърветата. Не съм гледала саксийни циклами, но със сигурност имат и те период на покой, в който е добре да се засушават и предполагам предпочитат да не са на пряко слънце.

# 331
  • София
Скрит текст:
Simple Smile Simple Smile обещавах на някого кливия, а сега не намирам на кого.
ако чете, нека се обади.

има повече от една Simple Smile - колежката ще даде своите.

Здравейте, ако има останала аз бих искала. От София съм ако има значение.

Много красоти видях. И аз съм болна за цветя. Laughing

Ето и част от моите красоти, които са нацъфтели. Мушкатата и сакъзчетата още даже пъпки нямат. Но с това скапано време е така.
калибрахое

Скрит текст:
бегонии

единственото ми цъфнало мушкато

лобелия
Много хубаво е нацъфтяло твоето калибрахое.Как го гледаш-поливане,слънце,сянка...купих си четири,едно върви добре,но другите три вехнат и съхнат.

Здравей Дaни,
Гледам ги на открита тераса, като ги грее слънце от обяд нататък. Преди това е шарена сянка от дърво. Поливам ги след като се засушат и ги пазя от дъжда, затова изглеждат добре. Като почне да вали ги прибирам под стряхата. Тези дни е голямо разнасяне напред назад, ама то и времето е непостоянно. Ха, ха луд умора няма, но обичам цветята и ги глезя...Flushed Досега съм ги торила 2 пъти. С две думи нищо специално.
Успех, дано и твоите се оправят и нацъфтят да ти радват окото.

# 332
Дани, точно щях да допълвам горния ми пост и за твоето калибрахое. За съжаление не виждам нито едно да върви добре, а виждам много страдащи растения, някои дори загиващи - лявото. Всички са с направо побелели връхчета.  Изглежда ми, че са на сянка, липсва им светлина,  вероятно и ги преполиваш и корените са започнали да загниват.  Ако почвата е бедна, предимно торф, свършила им е и храничката. Съчетанието от тези 3 фактора - глад, сянка и много вода, води до още по-бързо загиване на калибрахое.  Всеки от тези 3 фактора води до такова върхово пожълтяване.
Изкарай ги на слънце, намали поливането, разрохкай леко почвата отгоре, да поизсъхне по-бързо.  Пази ги от дъждовете засега. Напръскай ги с пулверизатор с много бледо син разтвор  на мастербленд 20/20/20 - тор, подходящ и за листно подхранване - може през 4-5 дни в началото, докато ги съвземеш. Може да напръскаш и сега листата, калибрахоето обича подхранване и рохкава почва, но не ги поливай с тор, ако са преоводнени, а чак когато станат за поливане. Примерно 1/2 кафена лъжичка на литър вода -  почти да не се забелязва синият цвят на водата. Когато поливаш, на 2 седмици, слагай пак малко мастербленд.  По-добре е да ториш с по-слаб разтвор, но по-често, отколкото с по-силен, защото може да ги изгори.
След седмица, две  листенцата трябва да започнат да зеленеят отново.

Ако кажеш как си ги гледала до сега, ще можем да ти дадем много по-точни съвети.
Дано да ги спасиш всичките. Ако не... Тук има още и хубави :https://www.gradinasoleil.com/art.php?id=48

Тук са дадени изискванията за отглеждане на калибрахое и торенето. Не се занимавай с тези торове, нормален мастербленд е идеален, богат е и с микроелементи, добре балансиран тор.
http://www.kvsagro.com/index.php?lng=bg&p=usage&cat=9&id=145

ПС Аз си купих 3 от магазин, само за седмица, докато ги засадя, ги държах в кухнята, уж до прозореца, но малко по-навътре. Цветовете издребняха и избледняха, червеното стана почти без цвят, спряха да цъфтят и снощи се принудих да им забъркам смес от каквито почви ми се намираха и бързо да ги садя, а днес ги сложих на отворен прозорец на слънце да живнат по-бързо, докато ги наместя на постоянно място.
Ще поръчвам и от този сайт, но ще изчакам малко, за да се приготвя и да мога веднага да ги засадя, а не да ги мъча пак в кухнята.

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 00:52 от Diorela

# 333
  • Варна
На вас кой цвят повече ви харесва за балкон-кафяв или бял за саксии и сандъчета?
Аз съм за кафяв твърдо, по-естествено ми стои. Но на моята тераса няма бяло и не би се връзвало така или иначе. Освен това бялото бързо се захабява, пожълтява и т.н.
Този мастърбленд нещо като зеления кристалон ли е? Универсалният ми тор е на привършване, трябва да взема нещо ново. Кристалони съм ползвала преди време, сегашният е някакъв полски или може би чешки и се чудя какво да купувам. От нищо не виждам Уау ефект...

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 07:42 от Месечинка виторога

# 334
Много са ви красиви цветята и саксийките! 🤗😍
Аз искам да питам Нат за цикламата,че моята от месец е само на листа и се чудя какво да я правя? На източен прозорец е и я пече само малко сутрин,но не иска да цъфти пак. Да я местя ли някъде?
Изнесох и кливията навън на слънце,макар че то слънце е силно казано. 🙄 С тези дъждове... Дали ще й е добре или да я прибирам до като е жива? 🤣 Едно листо пожълтя и падна,ама другите са свежи.
Одеве наснимах розички,но ще ги пусна в другата тема.
А като казах другата,ако искате ще пускаме една обща,за мен даже ще е по-добре,че от телефона ми е малко трудно да пускам новите теми,та една по-малко е ок. Ще пишем на някой модератор да ги слеем.
Тя моята циклама вече е без цветове, четох че се приспива- на хладно и тъмно, много рядко да се полива.
http://xn--80aahfu4ar.com
Диорела е обяснила много подробно Simple Smile.

# 335
  • На плажа
Скрит текст:
Дани, точно щях да допълвам горния ми пост и за твоето калибрахое. За съжаление не виждам нито едно да върви добре, а виждам много страдащи растения, някои дори загиващи - лявото. Всички са с направо побелели връхчета.  Изглежда ми, че са на сянка, липсва им светлина,  вероятно и ги преполиваш и корените са започнали да загниват.  Ако почвата е бедна, предимно торф, свършила им е и храничката. Съчетанието от тези 3 фактора - глад, сянка и много вода, води до още по-бързо загиване на калибрахое.  Всеки от тези 3 фактора води до такова върхово пожълтяване.
Изкарай ги на слънце, намали поливането, разрохкай леко почвата отгоре, да поизсъхне по-бързо.  Пази ги от дъждовете засега. Напръскай ги с пулверизатор с много бледо син разтвор  на мастербленд 20/20/20 - тор, подходящ и за листно подхранване - може през 4-5 дни в началото, докато ги съвземеш. Може да напръскаш и сега листата, калибрахоето обича подхранване и рохкава почва, но не ги поливай с тор, ако са преоводнени, а чак когато станат за поливане. Примерно 1/2 кафена лъжичка на литър вода -  почти да не се забелязва синият цвят на водата. Когато поливаш, на 2 седмици, слагай пак малко мастербленд.  По-добре е да ториш с по-слаб разтвор, но по-често, отколкото с по-силен, защото може да ги изгори.
След седмица, две  листенцата трябва да започнат да зеленеят отново.
Ако кажеш как си ги гледала до сега, ще можем да ти дадем много по-точни съвети.
Дано да ги спасиш всичките. Ако не... Тук има още и хубави :https://www.gradinasoleil.com/art.php?id=48

Скрит текст:
Тук са дадени изискванията за отглеждане на калибрахое и торенето. Не се занимавай с тези торове, нормален мастербленд е идеален, богат е и с микроелементи, добре балансиран тор.
http://www.kvsagro.com/index.php?lng=bg&p=usage&cat=9&id=145

ПС Аз си купих 3 от магазин, само за седмица, докато ги засадя, ги държах в кухнята, уж до прозореца, но малко по-навътре. Цветовете издребняха и избледняха, червеното стана почти без цвят, спряха да цъфтят и снощи се принудих да им забъркам смес от каквито почви ми се намираха и бързо да ги садя, а днес ги сложих на отворен прозорец на слънце да живнат по-бързо, докато ги наместя на постоянно място.
Ще поръчвам и от този сайт, но ще изчакам малко, за да се приготвя и да мога веднага да ги засадя, а не да ги мъча пак в кухнята.
Благодаря за насоките,гледам ги на терасата,светло е,не ги вали,пече сутрин за малко и малко следобяд.В това сандъче,което показах в предния пост са най-зле.
Това е ,което върви добре  
То пък е на слънце само един час сутрин и после е на сянка-терасата ми гледа на изток и това съм го закачила на стената.
В хубава пръст са и ги торя всяка седмица,по скоро са преполяти,понеже някъде четох,че обичат вода и може да съм прекалила.
Ето тук се вижда къде  стоят / зеленото сандъче на парапета/ -

# 336
  • В страната на бурите
Момичета, моля за помощ за едно балконско "кученце"  - цъфтя веднъж, сега пак има много цвят, но листата повяхнаха, не се изправят и май умира. Така е от няколко дни и листата са все по-клюмнали, стоят меки и отпуснати. Мога ли да му помогна, дали не е преполято? Да пробвам да го пресадя или не бива? Пускам снимка, но трябва да се увеличи, за да се видят.

# 337
  • София
Коледничето полудял да цъфти:

Моите саксии са всичките зелени, е имам и малко кафяви, но постепенно и тях ще ги махна:

А цикламата ми пусказа втори път цветче:

# 338
И моите сандъчета са кафяви, светлите се цапат и захабяват от времето и трудно се поддържат, а аз не ги сменям всяка година. Много ме радват обаче цветните аранжировки и ми харесват.

Кристалона при мен даде резултат. Бебетата мушкати с размер колкото малкия ми пръст хвърлиха цветоноси, но с тези дъждове ми се обърка схемата на подхранване, исках да ги наливам, за да могат да дръпнат. Откакто съм ги насадила веднъж ги полях с кристалон и резултата е УАУ от пъпки, които с нетърпение чакам да цъфнат Simple Smile
Аз ползвам светлосиния.

# 339
И аз имам подобен на Дани проблем с калибрахое. Изсветляха и оредяха цветовете. Моите са две саксии висящи готово насадено от магазина. Мислите ли, че трябва да прибавя почва или да пресаждам?
Пипна и белокрилка. Сега го къпах за нея. Следва да го изкарам вече на слънце да спасявам цъфтежа. Мислех си, че след обяд трябва да е на засенчено, ама явно е грешна тактика.
Моля, ако някой има опит да даде линк за подходяща тор от интернет, защото съм в малък град и нямам много вяра на компетентността на продавачите. Или примерно снимка на кристалоните, които ползвате за да знам какво точно да купя.
Много харесвам свежи цветове и на Дани пъстрите саксии са моят тип аранжировка. Аз тепърва започвам с цветоманията и съм много доволна, че намерих този форум. Стимулирате ме да се грижа по-старателно за външните саксии. Обикновено от стайните  купувам, уморявам и купувам ново, а отвън редя красоти едва сега.

# 340
  • Варна
Проблемът, който забелязвам при моите мушката и сакъзи е, че да, има еднократно бум от пъпки и цветове и до там. Това нон стоп водопади от цветове цяло лято, че до декември - виждала съм го по хорските тераси, но при мен не се е случвало НИКОГА. Е, тва ме дразни, честно казано, какво не им угаждам на тези китки не знам. Някои пък се спукват да пускат пъпки в момента, но не и листа, въпреки, че торя с комплексен тор, а не с такъв за цъфтеж. Да, ама аз искам и листна маса, а не само цветове. Имам три сандъчета, които са ок и за двете неща, другите обаче... много мудно вървят.

# 341
  • София
И при майка на село много бавно и трудно вървят мушкатата, едвам сега са пуснали по някоя пъпка. На баба ми пък някои вече са цъфнали, но пак слаба работа.
Майката на бившия ми приятел имаше огромен балкон отрупан с мушкати и сакъзи беше точно като по снимките, цветен водопад. Обаче не знам какво ги е правили точно, тогава не ме вълнуваха цветята. Simple Smile

# 342
  • Варна
Спомням си една тераса по пътя за работа. Понеже във Варна тази година зима така и нямаше, тези сакъзи си стояха там до януари, пищно нацъфтели, просто като изкуствени Grinning Как пък малко не се опърпаха от студовете не знам. Накрая към средата на януари се смилиха и ги прибраха.

# 343
  • София
Я кажете, ако има някой от София, по специално кв. Надежда къде има агроаптека? На мама китките са нападнати от белокрилка май (има бял пух по тях), искам да и купя препарати.

# 344
Най-добре на Женския пазар.

Общи условия

Активация на акаунт