Цветя за терасата - 5

• 24 677
  • 559
  •   1
Отговори
# 255
Тези сандъчета с декоративните летвички са много хубави за слънчеви тераси. Летвичките пазят сянка на стената на сандъчето, и така корените на цветето не се прегряват.

За върбинките, миналата година уморих една прекрасна розова точно така. На силно слънце, поливах сутрин, и до вечерта беше клюмнала. В един момент се предаде и умря. Не обичат прекалените горещини.
Сега саксията е под стреха, огрява я само за 2-3 часа на ден. И редовно поливане, както повечето саксийни.

# 256
Venetta, тук пише, че семената на лилиума искат стратификация. Ако това е вярно, забрави, че ще покълнат без малък студ и влага - това е стратификацията.  Някога баща ми правеше дълбок трап около 1 метър, за да не замръзнат семената , смесваше ги с пясък, увиваше ги в памучен плат и ги заравяше есента.  Покълваха - януари - февруари, в зависимост от температурите и трябваше да се засяват.  Така се прави със семена, изискващи стратификация, без хладно време не покълват.  Затова ти казах в хладилник. Не е шега.
https://www.zajenata.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0% … 8-news102184.html

# 257
  • Бургас
Олееее,разкошни цветенца!
Красота!
Ето какво ме зарадва,докато ги почиствах.

Тези ги знаете! Огромни !

Малко оплешивя,след като почистих прецъфтелите цветчета.

Нежно розовко!

И терасите ми!
Скрит текст:

# 258
  • забравих си мисълта...
Diorella, аз не го приемам за шега, но нали ти споменах, че следвах инструкциите от фирмата продавач. Карай, каквото стане, аз сложих само три семенца за проба. Другите ще опитам по твоите указания и ако се получи, ще се радвам, ако не, каквото стане.
Дами, разкошни са ви цветята! Не мога да им се нагледам. 😍❤

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 23:35 от Venetta

# 259
Карз, съседите ти имат късмет с теб Heart Eyes
И аз днес почистих прецъфтелите цветове, и сандъчетата опустяха. Новата ми придобивка са три миризливи мушката. Листата на всяко миришат различно. Това ли е бабиното индрише? Ние не сме имали, но си помням като малка ме водеха на гости при една баба, все обикалях да и' мириша саксиите с индрише.

# 260
Флокс, това е бабиното индрише ( Pelargonium roseum) - https://www.mila.bg/article/6094414
Ароматът му е силен и типичен, твоите май са някакви хибриди. По принцип всички пеларгониуми имат аромат, не само индришето - и мушкатото, и налбата, но техният е по-слаб и различен, не се ползват в кулинарията, за разлика от индришето.

# 261
Диорела, благодаря! От теб научих какво е налба Blush

Много обичам миризливи растения, в сандъчетата и лехите имам повече салвия, мащерка и т.н. отколкото цветя. Като се ровя из тях се разнася чуден аромат. Салвията точно сега цъфти, пчелите много и' се радват.

# 262
  • София
Simple Smile Simple Smile обещавах на някого кливия, а сега не намирам на кого.
ако чете, нека се обади.

има повече от една Simple Smile - колежката ще даде своите.

Здравейте, ако има останала аз бих искала. От София съм ако има значение.

Много красоти видях. И аз съм болна за цветя. Laughing

Ето и част от моите красоти, които са нацъфтели. Мушкатата и сакъзчетата още даже пъпки нямат. Но с това скапано време е така.

калибрахое

бегонии

единственото ми цъфнало мушкато

лобелия

# 263
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile обещавах на някого кливия, а сега не намирам на кого.
ако чете, нека се обади.

има повече от една Simple Smile - колежката ще даде своите.

Здравейте, ако има останала аз бих искала. От София съм ако има значение.

Скрит текст:
Много красоти видях. И аз съм болна за цветя. Laughing

Ето и част от моите красоти, които са нацъфтели. Мушкатата и сакъзчетата още даже пъпки нямат. Но с това скапано време е така.

калибрахое

бегонии

единственото ми цъфнало мушкато

лобелия

Simple Smile готово. Simple Smile

дотук са записани
АнМари, анита, Мимка, мети и карз

момичета софиянки, кажете къде да ги закараме и ги имате Simple Smile
за останалите Simple Smile на лични кажете къде и с кой куриер (или по пощата)  да ги  изпратя Simple Smile

# 264
Карзче, много нежно цветче, така като гледам нямаш поражения от дъжда. Анита страхотно е калибрахоето ти, много е кичесто. С това индрише ме върнахте в детството, понеже много обичам компот от круши, майка ми и баба ми всяко лято правеха, и винаги слагаха по няколко листенца в бурканите. Аромата и вкуса беше страхотен Simple Smile.
Днес два пъти слагам сандъчетата на парапета, и ги махам заради дъжда https://i.pinimg.com/originals/19/67/44/19674452089a681c811006a04af4c2a9.jpg
https://i.pinimg.com/originals/24/09/25/2409256cbca4eace5709a02ead68cbc5.jpg
https://i.pinimg.com/originals/34/1c/c0/341cc0d262c3816a336705a3f02bb722.jpg, писна ми оставям ги така, като гледам небето пак ще вали.

# 265
Сега гледах прогнозата, чак до другия понеделник ще е дъждовно, ще съсипе цветята, нашия балкон е открит и ми е голям дерт тоя дъж, как па не спря...
Карз, имаш място за още сандъчета, да се поправиш 😝
Всички показвате много хубави цветя Simple Smile

# 266
  • Бургас
Коте,ти бъзикаш ли се? Къде го видя това място? Освен на комшийските тераси Wink
Натти,това мушкато розовото с цикламената нишка мног нежничко! Все ме усмихва,като го видя!
Пораженията са върху цветовете,които са по -старички и опадват!
Едни малки,големи срамежливковци!

Флокс,съседите не съм сигурна,че ги виждат,щом си мият парапетите с много вода.
Моето индрише е точно бабиното,което се слага на кАмпотите.

Последна редакция: сб, 13 юни 2020, 20:15 от karzz

# 267
  • забравих си мисълта...
И от мен една стара снимка на моят барбарос или както още се нарича индрише. Майка слагаше по едно листо от него на компота от ябълки, както и на много от сладката, които правеше.

Днес исках да купя чинии за отдолу за сандъчетата. Както и да го мисля, при тези дъждове при нас, е най-добре да ги пробия отдолу и да им сложа отдолу чинии или както се наричат там подложките им, иначе растенията ще се "удавят" буквално в сандъчетата, дори и да ги сложа със саксиите в тях. Навсякъде са останали само сиви и кафяви подложки, което много ме дразни, защото тези цветове не ги харесвам, а и няма да отиват на сандъчетата. Имаше и няколко бройки бели. Исках да купя от тях, но там където пишеше 80см в действителност бяха 72 см дълги. Оставих за понеделник, за да измеря моите и да съм сигурна в размерите. И понеже не ми се искаше да се прибера без нищо, купих цветя. В момента нямаше нещо особено, всичко е изкупено явно в този магазин, но пък тези цъфтят през цялото лято ако google не ме e излъгал. Купих и тор за хортензията и също за другите цветя, който е с дълго действие.  Всъщност хортензията ако оживее, ще е голямо чудо. Предполага, че от дъждовете получи бели въшки и понеже вече беше много висока, нямаше как да я изчистя добре, затова реших да рискувам и да ѝ отрежа дългите клони. Оставих само ниските млади клонки в основата. Изчистих я и я напръсках с разтвор от вода, мляко и сода бикарбонат. За сега уж е добре, но не смея да се похваля, че съм успяла. Нека минат и тези две дъждовни седмици и ще видим, какво ще стане.
През следващите две седмици го дават дъждовно. Ще ми унищожат цветята тези неспиращи дъждове. Cry

# 268
  • SF
Странно нещо е животът! Много е красива тази кливия.
Щях да подарявам и аз една, но точно когато се заговорихте за нея и я показахте, моята цъфна за първи път. Не съм правила нищо по-различно с нея. Това е най-старото цвете в дома ми. Тя и един пършив бенджамин.
Как се гледа тази кливия, за да цъфти и да й е добре? Красива е и само зелена, но все пак, как се провокира този красив цвят?
От темата научих имато й.

# 269
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
венета, първото ми е малко трудно да определя, може би космос, второто ти е кученце, а третото е точно онова странно калдаръмче с кръгли листа, което обсъждахме в темата. или в някоя друга цветарска тема Sad те нали са три... или повече...
за подложките ще е както решиш. нашите не са пробити, защото не искам да капе на главите на хората, които минават под балкона, но ако съм в къща не знам кое бих предпочела.

есме, с колежката сме установили, че иска светлина. нейното е на пода и не цъфти, моето е на перваза и цъфти всяка година. има изгорели от слънцето листа, но има и цвят. нейното е свежо зелено, но цветове няма...

Общи условия

Активация на акаунт