Цветя за терасата - 5

• 24 348
  • 559
  •   1
Отговори
# 435
  • В страната на бурите
Моят Великденски лилиум цъфна - много му се радвам, спасих го от един Практикер миналата есен - беше полу умрял, сух, взех го на безценица. Даже не знаех какво е като цвете. Ето го сега - отблагодарява се.

# 436
Е, не вярвах вече, че в саксия може да цъфне такъв хубав лилиум !!!

Flora9, резниците можеш и утре да ги боцнеш, даже по-добре утре, щом са били подгизнали. Имаше ли загнило?

# 437
  • Италия
Диорела, ето го първото ми тромпетче за тази година. Аз ги чакам розовеещи, то пък почти бяло се отвори. Няма слънце и над Италия и това е Rolling Eyes

# 438
  • Бургас
Красоти показвате, момичета!
Това, трябваше да е оранжево, а се оказа пъстро!

Един наперел се бебешор!

И един храст, с много красиви цветове. Не му знам името.

# 439
Страхотни цветя сте показали!

Карз, мисля че са орлови нокти, лоницера.
Опияняващ аромат има,.

# 440
Flora9, резниците можеш и утре да ги боцнеш, даже по-добре утре, щом са били подгизнали. Имаше ли загнило?
[/quote]
Diorela,не, нямаше нищо загнило. Изсъхнали са добре вече, мисля, листенцата  вече поувяхнаха. Имам вкоренител, но той се разтваря във вода и резниците се топят. Май няма да го ползвам, значи трябва да ги посадя мокри дръжките. Става и за поливане, може да полея с по една-две лъжици, както ми каза.

# 441
Момичета, имам нужда от помощ за петуниите. Гледам ги на югоизточен балкон, по 4 в сандъче и от време на време едното коренче изведнъж почва да изглежда увяхнало, почва да изкарва едни мънички цветчета и накрая умира. Вече сигурно 4то подменям тоя сезон и не мога да разбера какво им става! И е по 1 коренче от саксия, докато другите са си ок.

Също на някои листата им стават лепкави.
И на мен ще ми е интересно да прочета Вашите мнения за проблема с петуниите на потребителката.

# 442
  • София
4 корена в едно сандъче са много, а проблемът прилича на прекършено в корена при засаждане. Най- вероятно и си пречат. Вали ли ги в момента на балкона, или са на сухо?

# 443
В най-силния дъжд се метнах да си спасявам бегонията и едно друго саксийче. 🤣🤣🤣 Немам мозък! Направи ме вир вода пороя,но ги метнах на стълбите на сушинка.

# 444
Имам резници, направени по всички изисквания от сакъзче. Сложих ги на 26 май.Нито са тръгнали да нарастват, нито са изсъхнали. И аз се чудя дали ще се прихванат, защото повече от 20 дни са минали. По-късото си има малко зелено листенце. Много  е трудно с това поливане.
Петуниите ми след 5 дена дъжд се разболяха. Едната е с пожълтели листа и подозирам, че е с нещо бяло от гадините. Иначе беше отрупана с цветове. Дъжда не ги е валял, но няма и слънце много.

# 445
mirena2000, чак в България усетихме прекрасния аромат на тромпета. Simple Smile

Diorela,не, нямаше нищо загнило. Изсъхнали са добре вече, мисля, листенцата  вече поувяхнаха. Имам вкоренител, но той се разтваря във вода и резниците се топят. Май няма да го ползвам, значи трябва да ги посадя мокри дръжките. Става и за поливане, може да полея с по една-две лъжици, както ми каза.
[/quote]

Това е добре, че няма загнило. Не си успяла да го умориш. Simple Smile
Не се притеснявай, че листата са поувехнали, те не са критерий колко е завехнал резникът - гледаш среза дали е завехнал. Не слагай вкоренител, не са универсални. Едни действат на едно, други на друго.  Пеларгниумите лесно се вкореняват и нямат нужда от вкоренители, а от правилно залагане. Никога няма 100% вкореняване при резниците, дори и при пеларгониумите.
Нали съкрати листата? Остави само до 2 в по-високите части на резника, другите листа ги отчесни.
Дръжките не ги мокри като ги бодеш в почвата! 
Запомни, че сушата много трудно може да умори пеларгониум, но водата може да съсипе за няколко дни здраво и хубаво растение.  По-добре забравяй да ги поливаш, няма да загинат, отколкото да ги преполееш.

Ето, тук има и снимки на резници, препоръчват и цепене, завяхване - 1, 2 дни.
http://kyshtaigradina.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0 … 0%B0%D1%82%D0%BE/

Виж и резниците на karzz, на втората снимка.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 23:00 от Diorela

# 446
  • Бургас
Диорела, този линк, също трябва да е на първа страница!
Много полезна информация!

# 447
Да, права си, има добра информация. Но това с найлона за вкореняване на мушкато не го препоръчвам за начинаещи цветари за резници от пеларгониуми, че ще изтрепят резниците, вместо да ги вкоренят. Joy
Този метод е подходящ за резници от храсти.

Подсетих се още нещо. Когато вкоренявате резници във вода, независимо от какво - храсти, цветя  билки и т.н., винаги правете много бледорозов разтвор на калиев перманганат и в него потапяйте резниците. Той препятства загниването и подпомага вкореняването. Разтваряйте в отделен съд калиевия перманганат и от него отливайте в съда, в който са резниците, защото зрънцата се разтварят бавно, потъват на дъното и да не попадне някое неразтворено, което да увеличи концентрацията на разтвора и да изгори растенията.
 Съкращавайте максимално листата на резниците, махайте всякакви цветни пъпки.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 12:02 от Diorela

# 448
Diorela, златна си. Благодаря ти много. Да, махнах листата, само на върха оставих. Всички пъпки също. Вкоренител не сложих.  Не съм и поливала още, от страх.Grin
Ето ги, има и още толкова. Сложени са на терасата на сянка.

Редактирам се след като видях линка. Май дълбоко съм ги набучила и много листа съм оставила. Майка ми в БГ всяка година си подновява мушкатата и ми каза, че вкоренява само „чесначета”. Мааалки клонки, които са пораснали между две големи. Не знам как да обясня. И бучва едва да се показват. Тук в линка виждам друго. Ама и аз съм една пишман цветарка.....

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 23:57 от Flora9

# 449
Аз пък днес си откраднах мисля, че е индрише, беше цъфнало даже, утре ще снимам клончето, но ухае много приятно. Потопих го във вода, посъветвайте ме в чашата ли да стои и да пуска корен или да го боцкам в сандъчето, че много искам да го имам и не ми се рискува да го загубя.

Общи условия

Активация на акаунт