СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 736
  • 801
  •   1
Отговори
# 105
Но и аз твърдо подкрепям идеята, че първия модул трябва да е по-дълъг - примерно 1 ч и 30 мин поне, а защо не и 2 ч. Така децата, които се притесняват ще имат време да се отпуснат, а тези, които са перфектно подготвени ще имат време да си поемат въздух преди втория модул, който е по-труден
Ето това е най-разумното нещо, което може да се направи за изпита по математика, а не иска никакъв ресурс, нито умуване!  И ще спести много стрес на деца и родители, както и ще бъде справедливо за всички.

# 106
Ходих на три изпита за МГ и за езикова в 7 клас. Можех и на 10 да отида. Стресът беше 0, защото нито един нямаше фаталността на сегашното НВО.
На следващата година имаше кандидатстване за техникум и оставането в ЕСПУ не беше края на света.
Red e права. Просто нивото на училищата трябва да се изравни.

# 107
  • Някъде в Европа...
АIR, мързиливите не са стипендианти, ще плащаме, но ние не сме се надявали и на друго.Реалисти сме.
Важното е да няма разочаровани - и от малките, и от големите 😉. А иначе и двете са ти прекрасни 🌹🌹🌹

# 108
  • София

Единственото, което според мен е правилно специално за НВО по математика тази година е това, че има втори модул, който е доста по-труден от първия. Така децата, които искат да кандидатстват в СМГ и т.н. ще могат да го решат без да им мигне окото, а тези, които не искат ще могат да си кандидатстват в ЕГ и останалите с точките от първия модул, които би трябвало да са им достатъчни.
Това не го разбрах. Thinking НВО по математика винаги е имало втори модул/част, който е по-труден. А точките само от първия никога не стигали за прием в ЕГ. Поне в София.

# 109
  • София
А всъщност основната драма за високи балове и съответно истерия е в 3-4 града максимум...

# 110
Може и да ви се сбъдне желанието за трудни матури

# 111
  • софия
Трудна ли е на 12 клас?

# 112
  • София
Happy, има ли вече отзиви от матурите на зрелостниците?

# 113
  • София
Аз продължавам да негодувам защо е това масово разбиране, че ЕГ са хуманитарни гимназии. Езикът е средство. Може да си икономист, инженер, програмист и да си бил в ЕГ.
Напълно съгласна. Завършила съм пловдивската АЕГ, от 27 човека в класа - 20 кандидатстваха с математика, 3 с биология и химия и едва 4 се насочиха към хуманитарно висше образование - право или филологии.
И сега в повечето училища няма нужда от по-голяма цедка от съществуващата по БЕЛ и МАТ. Само за едни 20-25 училища в страната напливът в твърде голям и разслоението става по ниво на бързина, концентрация и понякога късмет, а не по по-задълбочени познания. Няма нужда да се изхвърля съществуващата система, може просто да се даде възможност на тези училища да си добавят някакъв по-сложен модул по тези предмети или пък модул по др предмет с висока тежест - напр. по-сложна МАТ за МГ, малко усложнени МАТ/БЕЛ за силно конкурентните ЕГ, обаче и история за хуманитарни гимназии (това го има в НГДЕК по не и за ХГ в Пловдив и Варна), биология/физика/химия за природонаучни профили (има го в НПМГ, но не и за др МГ, които имат природни профили). И то ако училището иска да се вкарва в този филм - ако така или иначе всеки с прилични МАТ/БЕЛ си влиза, няма защо да си правят труда да слагат още филтри.

# 114
  • София
Момичета, тъй като се коментират вероятни промени, исках да споделя, че писах писма до Министерски съвет и до МОН, с молба за удължаване на времетраенето поне на първи модул, тъй като времето е крайно недостатъчно да прочетеш, осмислиш, решиш задачите (по МАТ), или пък да напишеш теза , след това да си провериш работата и да я предадеш преди края на изпита. Какво оценяват всъщност - бързината или наистина знанията и логическото мислене у децата? За нашите наборчета май вече няма шанс да измислят промяна в последния момент, но за следващите випуски се надявам да измислят нещо по-разумно.

може би си пропуснала, но в началото на годината имаше доста масирана акция от родителите по същата тема - с входирано официално писмо до МОН, с онлайн петиция, с ангажиране на медии и т.н.

вдигна се много шум за 3 дни и после нищо - дори не благоволиха да отговорят на официалното предложение.

# 115
  • София
Аз пък съм на мнение, че сегашната система е добре измислена. НВО по БЕЛ и Мат., които са фундаментални, основополагащи, с най-голям хорариум часове и до 7 клас наистина трябва да са овладени базово. Ще се съгласите, че ако до сега не са се научили да пишат грамотно без правописни грешки, едва ли и ще се научат. За мен това е облекчение за децата – два изпита, а не п на брой за всяка гимназия, както сме се явявали ние преди години. Винаги изпитите за езиковите гимназии са били БЕЛ и Мат., защото езиковите гимназии не са хуманитарни гимназии и не знам защо някои от вас смятат, че там няма чудесни математици, физици, химици …..Единствено не ми харесва този 1 час на първи модул, въпреки че е факт, че за много деца, които са уверени в силите си и той не е препъни камък. Задачите от втори модул и сега са по-трудни и носят повече точки, така че основно от тях ми се струва, че идва разслоението.
По въпроса за лесни или трудни изпити на мен ми харесват ПИ на Регалия – хем не са елементарни и има препъни камъчета, хем не са и прекалено трудни. Така че аз искам такова ниво на трудност за децата тази година.

# 116
Не само не отговориха, но и от изказванията им по темата по медиите тогава стана ясно, че или не са разбрали предложенията или се измъкнаха по допирателната. А реално предложението по- горе в тази тема е осъществимо и от днес за утре. Цяла държава видяхме, че може да се затвори за един час. Колко ли е трудно един изпит да се удължи с 30 минути?

# 117
Разбраха го като майките да искат по-лесен изпит за отрочетата Simple Smile

# 118
Благодаря за новата тема!
Признавам си не мога да Ви изчета, трябва ми отпуск Sweat SmileSweat Smile
Иначе и аз искам тези две седмици до НВО да минават по-бързо, че вече не се издържа!На всичко отгоре от снощи дъщеря ми яко взе да се притеснява, за тези матури и само повтаря как нямало да се справи, при което почти 5 пъти обясних, че притеснението ще и изиграе лоша сега и няма смисъл отсега да се притеснява, а да се упражнява, отива и каквото направи (иска се спокойствие и мислене), никой няма да и се кара за нищо, не съм от майките, които държат непременно да има 6 и тя е на ясно с това Simple Smile
Дано успее да влезе, където иска, за мен по важно е какво ще се случи след 12 клас, живот и здраве!Пооплаках Ви се, ама вече наистина ми идва в повече, като на всички останали предполагам Smiley

# 119
Ред, за мен това е истината. Трябва да се затвори ножицата между различните гимназии.
И тогава всички ще сме доста по-спокойни.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 13:39 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт