СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 625
  • 801
  •   1
Отговори
# 75
  • София
ЕГ са същата работа - като искаш в АГ отиваш на НВО по английски, като искаш НЕ - по немски.
С това изобщо не съм съгласна. Значи, като почнеш в първи клас с един език - до 12ти с него, така ли?
Учила съм английски и руски в основното училище, после ме приеха в паралелка с немски, след това и филология завърших.
Децата трябва все пак да имат някакви базови познания по всеки предмет. Математиката (колкото и да не я обичам) е фундаментална наука, нищо няма да им стане на седмокласниците, ако се напънат да изрешават един или два сборника. За БЕЛ съм по-съгласна, че е нужна промяна, но виждаме как всяко предложение за осъвременяване се посреща на нож от обществото.

Категорично не! Казвам, че ако едно дете учи в училище АЕ с втори РЕ /примерно/, но иска след 7-ми клас да кандидатства в НЕ, вместо да си губи времето 2 години /6-ти и 7-ми клас/ да ходи на уроци по математика, с която няма желание да се занимава разширено в гимназията, може да ходи на уроци по НЕ. Така хем ще учи това, което му е на сърце, вемсто да се мъчи с неща, които не харесва, хем ще може да кандидатства в НЕ и да учи това, което иска

# 76
  • София
... но виждаме как всяко предложение за осъвременяване се посреща на нож от обществото.
Да.
Много ми е интересно това общество, което хал хабер си няма какво пише в История славянобългарска, но пък същевременно счита, че всеки третокласник трябва да я рецитира в оригинал. Grinning

# 77
Аз продължавам да негодувам защо е това масово разбиране, че ЕГ са хуманитарни гимназии. Езикът е средство. Може да си икономист, инженер, програмист и да си бил в ЕГ.
Предложението за нво по различни предмети наистина е резонно, но всяка гимназия трябва поне от 15.09 да си е обявила с нво по кои предмети по колко деца ще приема. И като видиш, че искаш фег или аег, но едните приемат с нво бел и мат, а другите с нво бел и ае. Тогава готвиш 3 предмета, но как се явяваш на трите? Доста трудно ми изглежда, но не невъзможно за реализация. Да си се задействат родителите на третокласници. За по-големите няма как да се промени нещо така драстично.

# 78
  • София
Твърдо убедена съм, че проблемът с математиката се дължи на два фактора - сбъркана методика на преподаване още от начален курс, която в прогимназия преминава в неразбиране и нежелание да се решават повечко задачи.

# 79
  • софия
Не е само нежелание за решаване на повече задачи. Няма достатъчно време. Дори и учителят в редово училище да даде 50 задачи за домашно и децата да го решат, няма време кога да се проверява това домашно.

# 80
Казвам, че ако едно дете учи в училище АЕ с втори РЕ /примерно/, но иска след 7-ми клас да кандидатства в НЕ, вместо да си губи времето 2 години /6-ти и 7-ми клас/ да ходи на уроци по математика, с която няма желание да се занимава разширено в гимназията, може да ходи на уроци по НЕ. Така хем ще учи това, което му е на сърце, вемсто да се мъчи с неща, които не харесва, хем ще може да кандидатства в НЕ и да учи това, което иска
А ако хипотетично не му стигне бала за нито една паралелка с немски? А останалите училища приемат с НВО по математика, БЕЛ, биология, химия и т. н.? За да си гарантираш прием някъде, ще трябва да се явиш почти на всичко. С професионалните паралелки какво правим?

# 81
  • София
След като има универсално кандидатстване след седми клас, би следвало всички училища да разполагат с еднакъв хорариум по съответните предмети, с които се кандидатства. Това нещо си има име - "равен старт".

# 82
  • София
Казвам, че ако едно дете учи в училище АЕ с втори РЕ /примерно/, но иска след 7-ми клас да кандидатства в НЕ, вместо да си губи времето 2 години /6-ти и 7-ми клас/ да ходи на уроци по математика, с която няма желание да се занимава разширено в гимназията, може да ходи на уроци по НЕ. Така хем ще учи това, което му е на сърце, вемсто да се мъчи с неща, които не харесва, хем ще може да кандидатства в НЕ и да учи това, което иска
А ако хипотетично не му стигне бала за нито една паралелка с немски? А останалите училища приемат с НВО по математика, БЕЛ, биология, химия и т. н.? За да си гарантираш прием някъде, ще трябва да се явиш почти на всичко. С професионалните паралелки какво правим?
Ами, вместо само на уроци по БЕЛ и МАТ, ще ходят и на уроци по език и още няколко предмета. Joy

# 83
sanaka,  препитването трябва да е под формата на есе, преразказ или т.н Има си начин да отсееш най-добрите, тези, които си служат по- умело с езика. Не е без значение едно ниво с колко точно точки си го взел.
Проблемът с математиката е, че не те препитват само на базово житейско ниво,  а  измерват възможно най-много решаване на задачи в годините. Задачите не са трудни, но се изисква години наред да си имал повече часове по математика, много тестове, контролни, за да се справиш концентрирано и отлично на НВО. Напълно ненужно занимание за деца, които искат да съсредоточат усилията си в нещо друго. Не ненужно в смисъла, че не ти дава нищо, а ненужно, защото ти отнема от времето за любимото.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 11:05 от Amanda.D

# 84
  • София
Със съвременните технологии не е нужно учителят да провери по 50 задачи на всяко дете. Пуска задачите за домашно в Google classroom като тест със зададени отговори. Google classroom прави проверката при предварително зададени отговори и учителят веднага вижда точно къде грешат децата и какво не е ясно. Вижда и кой решава, и кой се спотайва.
Методиките се променят, но малко учители променят начина си на преподаване заедно с тях...

# 85
В учебните програми на 5-7 клас има равен брой иуч и фуч. Всяко училище си избира какви да са те, а дори много не използват и всичките 4 часа фуч (не са длъжни). Аз освен смг, не зная дали има друго училище, което ползва и 4-те часа фуч. За мен остава загадка защо се избира втори език за иуч в 5-7 клас. Този език никога не се научава, остава си тотална загуба на време. Хем ги имаш тези часове, хем нищо не научаваш, хем трябва да ходиш на уроци по математика, защото не ти достигат часовете в училище.

Единни критерии за есе е трудна работа. Нищо му няма на подробния преразказ. Все пак е важно да можеш да преразкажеш вярно и подробно какво си прочел.

# 86
  • София
Аманда, какво есе можеш да напишеш с ниво А2? Защото това е нивото по чужд език по учебната програма за 7-ми клас.  А и няма нещо, което да носи по-голяма субективност при оценяването от есето.

# 87
  • София
Момичета, тъй като се коментират вероятни промени, исках да споделя, че писах писма до Министерски съвет и до МОН, с молба за удължаване на времетраенето поне на първи модул, тъй като времето е крайно недостатъчно да прочетеш, осмислиш, решиш задачите (по МАТ), или пък да напишеш теза , след това да си провериш работата и да я предадеш преди края на изпита. Какво оценяват всъщност - бързината или наистина знанията и логическото мислене у децата? За нашите наборчета май вече няма шанс да измислят промяна в последния момент, но за следващите випуски се надявам да измислят нещо по-разумно.

# 88
  • София

Ами точно това е проблема на сегашното кандидатстване - децата не се подготвят, за да кандидатстват там, където искат, за да учат точно това, което искат, а се подготвят по БЕЛ и математика, и зора е да влязат някъде - във възможно най-най-най-престижната гимназия. Без значение дали ще учат АЕ, РЕ, НЕ, китайски, японски или арабски. Като гледам само математиците си наблягат яростно на това, което ги влече, но то пък НВО-то така или иначе си е по математика. И там те са си в свои води, защото са се подготвяли години наред, за да влязат точно там, където искат. Колко деца познавате, които са влязли в СМГ след 7-ми клас само с училищното изучаване на математика, без да са посетили нито един курс и нито един частен урок? Аз лично не познавам. Може и да има, но са единици. Защото тези деца се подготвят с години за там. Защо да не е така и за останалите? И защо трябва да се ходи на уроци по АЕ, ФЕ, НЕ, за да се кандидатства и с трите езика - децата /както и родителите/ знаят какъв език иска да учи след 7-ми клас и е редно да се кандидатства само там, където се учи той.

# 89
  • софия
Със съвременните технологии не е нужно учителят да провери по 50 задачи на всяко дете. Пуска задачите за домашно в Google classroom като тест със зададени отговори. Google classroom прави проверката при предварително зададени отговори и учителят веднага вижда точно къде грешат децата и какво не е ясно. Вижда и кой решава, и кой се спотайва.
Методиките се променят, но малко учители променят начина си на преподаване заедно с тях...
Това е съвсем различна тема. Ако не беше ИП не само учителите, но и децата нямаше да знаят и ползват активно технологиите в учебния процес. Но това отново е проблем на системата, а не на учителите, децата и техните родители. В СМГ или друго училище едва ли така са давали и проверявали задачите за домашна работа преди ИП.

На мен по БЕЛ ми харесва четенето с разбиране, откриването на пунктуационни и правописни грешки, въпроси, свързани с познаване значението на думите и изразите, общи познания за литературата. Това са базови знания и умения, които трябва да има всеки.
Не разбирам какво, освен заучаване (и кому ще е нужна това временно знание), показват откриване на видовете изречения, частите им и останалите доста наукообразни елементи на езика. Не виждам и полза от това децата да трябва да кажат "какво е искал да каже авторът" чрез заучаването на определени позиции. Донякъде съм склонна да приема, че тази задача дава възможност да се покаже как се владее езика и възможност за изразяване, но само това.
За мат не мога да кажа конкретно, със сигурност е нещо, без което не може и не трябва да отпада, но не ми е много ок така - да се изисква решаване на задачи, за които не е имало време да бъдат добре обяснени и усвоени в училище и да са необходими допълнитени уроци за това.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 11:21 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт