СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 629
  • 801
  •   1
Отговори
# 60
  • София
В реалния свят, в който живем, не съществува вариант да се измисли решение, което ще удовлетворява всички.
За мене са вредни непрекъснатите промени и лашкането напред-назад.
Вкарат ли се алтернативи за изпити по множество предмети, може да настъпи страшен хаос.
Като се е тръгнало в посока БЕЛ+МАТ, нека просто се подобри малко форматът.
За БЕЛ - четенето с разбиране и преразказът са си изцяло ОК. Граматика трябва да има, но лично аз смятам, че има ненужно задълбаване в дадени пунктове. Освен това напълно ми е излишна тезата и "какво е искал да каже авторът"; вместо нея би трябвало да има някакъв вид кратък есеистичен текст.
Математиката бих казала, че си е по-скоро ОК. Едни допълнителни 15 минути за първи модул бих счела за удачни, понеже по-голямата част от децата в крайна сметка не са състезатели и нямат тренинг за бързо решаване.
Не мисля, че изпити по география, биология и история биха били критерий за способности, защото там всичко ще опре до старателно научаване на голямо количество информация.
Извън всичко това трябва да има целенасочена политика за изравняване на нивата между аналогичен тип гимназии. Начини за привличане на смислени преподаватели, категорично въвеждане на санкции при лоша дисциплина от страна на учениците, защо не и изхвърчане от училище при лош успех - нали така беше в АК?
Тогава и истерията за прием в една шепа гимназии ще започне да намалява.

Допълвам се: никой не печели от общество с една шепа богоизбрано образовани; необходима ни е социална среда от максимално количество хора с добро и прилично образование.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 10:18 от Red

# 61
  • София
Два дни не бях влизала и сега имах много да чета! Честито на рождениците и на малката Бисквитка и много, много късмет днес на порасналите деца на Хепи, Лиани, Пак тя и ако и друг изпускам ще ме извините! Честит 1 юни и на всички деца, а и на всеки, който е успял да запази нещо детско в себе си! 

# 62
  • София
Защо не направят НВО-тата като ДЗИ при зрелостниците? Да може да се избира по какво ще се явяваш според това, какво ще кандидатстваш. Блестящ математик може пък да не е добър по БЕЛ или пък обратното. И това да е препъни камък за едно наистина талантливо дете. Не е измислено както трябва.

Напълно подкрепям. Дори се надявам родителите на някои от следващите набори да се решат и да направят една среща с министъра, на която да представят подобно предложение. Аз бих се включила към подобна инициатива, защото наистина има деца, които са много добри по химия, биология, история, география, АЕ и т.н. но пък математиката не им е сила. Защо трябва да кандидатстват с нея, след като едва ли биха скочили с двата крака в СМГ за следващите 5 години. Като цяло този министър ми се струва много разбран и наистина искащ да оправи проблемната ни образователнна система - вярвам, че би обърнал внимание на всяко адекватно предложение за корекция.

ДЗИ принципно нямат за цел да класират, това е зрелостен изпит. Друг е въпросът, че заради вируса сега или по принцип заради липса на интерес към доста специалности в нашите ВУЗ през последните години се ползват матурите и за прием. Как  ще се осъществява обаче класиране за английската примерно, ако един е държал изпит по английски, друг по математика, трети по история - всеки там, където му е силата.. Дете с бал 450 с английски  ли ще е по-подходящото  за прием или дете с 448, но с мат? Как ще ги сравняват?

Децата до 7-ми клас вече знаят в какво са добри и в какво не. Математиците си кандидатстват в математическите гимназии, в гимназиите с математически паралелки, в ТУЕС, Джон Атанасов и т.н.
Тези, които искат да кандидатстват с химия и биология в НПМГ например се побъркват - ходят на НВО по БЕЛ и математика, ходят на олимпиади по биология и химия, отделно ходят и на изпит по химия и биология в НПМГ. Е това нормално ли е? Тези деца сигурно прегряват в един момент. Ако можеха да си отидах на НВО по биология и/или химия нямаше да са толкова пренатоварени и щяха да си кандидатстват с точките от него.
ЕГ са същата работа - като искаш в АГ отиваш на НВО по английски, като искаш НЕ - по немски. Ако искаш да пробваш и в двете, отиваш на двете НВО-та и т.н. Хем самото НВО няма да е супер, хипер, мега лесно, хем няма и да е убийствено трудно и който е ходил на уроци по съответния език ще успее да си го направи и да кандидатства.
Аз например навремето исках да кандидатствам в паралелка с биология и химия, отидох на изпит по двата предмета, изкарах си оценките и си кандидатствах - нямаше БЕЛ, нямаше математика, нямаше нищо, на което да трябва да ходя без да ми е необходимо. Имаше предратилни конспекти, по които се подготвих и то за последните 2 месеца преди изпитите. Такова чудо, като ходене на уроци 2 години не е имало, съответно и такова зверско напрежение нямаше. Не знам за вас, но лично за мен напрежението е прекалено голямо и без никакъв смисъл

# 63
  • София
Късмет и успех на зрелостниците!
Когато кандидатствах беше, както го е описала грийн и можеше да избереш само една езикова, в която да кандидатстваш. Ако кандидатстваш за английската, резултатът от изпита не важи за френската. Може би само във френската изпитът беше и за испански, но тогава двете гимназии бяха в обща сграда и не съм съвсем сигурна дали в първите 1-2 години испанската беше отдално или бяха паралелки във френската. Това не го помня, но помня, че испанският беше за първа година. Всяко училище имаше отделен изпит. БЕЛ - преразказ с елементи на разсъждерие, математика  - 3 или 4 задачи с подусловия. Някои ЕСПУта приемаха по бал от 7 клас и резултат от изпита. Ако до 7 клас си учил в ЕСПУ, можеш да продължиш в същото без изпит и мисля, че и балът от 7 клас нямаше значение, т.е. нямаше условие за определен успех.

zvanche, ние с теб май една и съща година сме кандидатствали Simple Smile Испанските бяха паралелки към ФЕГ.

Най-гадното беше, че предварително определяш за коя ЕГ кандидатстваш, а после държиш изпит, който е общ за всички. Може балът да ти стига за някоя ЕГ, но щом си писал друга като желание - гориш.  Адски несправедливо и гадно.

Имаше отделен изпит математика за СМГ, отделен за НПМГ, отделен за трите (тогава) ЕГ - Английска (най-желаната), Френска (на второ място по желаност, тогава въведоха за пръв път и испанска паралелка), Немска (най-нежелана).
В СМГ и НПМГ се влизаше само с резултатите от изпита им по математика. СМГ беше най-нежелана от 5-те елитни гимназии в София тогава - АЕГ, ФЕГ, НЕГ, НПМГ, СМГ.

За влизане в ЕГ се държеше изпит по литература, който представляваше т.н. отговор на литературен въпрос или по-народному "тема". Една тема трябваше да е поне 6-7 страници, ако имаш някакви амбиции. Изключително сложно нещо, в сравнение със сегашните тезички и преразказчета. Ако трябва да избирам, бих предпочела сегашния изпит по БЕЛ.

По математика, обаче, предпочитам едновремешния изпит. Тогава имаше 3 задачи с по 3 подусловия всяка, но с време за решаване 4 часа - предостатъчно за всеки, независимо с какво темпо работи, да реши и да провери (ако има знанията). Това сегашното е някакъв кошмар.

# 64
  • софия
За ЕГ не съм убедена, че единият изпит трябва да е на съответния език. Това е ограничаващо и нелогично. Ако детето не го знае, а иска да започне да го учи? Колко деца до 7 клас учат японски, корейски, испански, руски?
Иначе съм съгласна, че за езикови гимназии не би трябвало математиката да е определяща за приема, но не мога да кажа кое е по-честното. Както и Ред е писала, при един такъв обемен изпит, който трябва да е всичко - хем да оценява придобити знания и умения на всички деца, хем да служи за вход към следващо ниво, хич не е лесно да се отсъди кой може да бъде най-обективния изпит. Сигурно има добър опит и не е необходимо тук да го откриват, би трябвало и да има специалисти, които да кажат.

# 65
Да, в момента фактора време и значителен, с тези модули, явно заради кандидатсването или не знам...

# 66
Звънче, не на съответния език, а на  чужд език, който си изучавал до момента. Независимо за коя ЕГ.

# 67
  • София
Целият проблем идва от различното качество на образованието. Когато се изравни качеството, а то би трябвало да е такова по конституция, тогава ще отпадне тази истерия.
А тази истерия до голяма степен е за среда, а не за образование... Някак си вярваме, че ако детето ни попадне сред други деца, побъркали се от учене за една година, добрият му живот е гарантиран. Много, много сериозно се съмнявам в това.

# 68
  • софия
Ами пак не е много честно и равнопоставено. Един ще държи изпит по английски, друг по немски, трети по френски, четвърти по друг език. По-скоро би трябвало да се оценяват общи умения и знания. (ох, май вървя към идеята на МОН за общите компетенции)
Грийн, по отношение на средата, по-скоро вярвам, че за да са се стремили и полагали усилия децата (или в повечето случаи техните родители) да учат в определена гимназия, това е знак за отношение към образованието и целите, които имат. Щом се стремиш към добро образование, би трябвало да се стремиш към това да имаш и постигаш добра среда на живот. Поне за мен е така.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 10:41 от zvаnchе

# 69
И мен най-много ме притеснява липсата на време за първата част на НВО. За 1 час трябва да се направи страшно много, няма време да се притесниш и успокоиш. По-склонните към паника и по-бавните деца отсега са обречени, а тези им недостатъци съвсем не значат, че знаят по-малко. Свеждаме изпита до проверка на издръжливостта и концентрацията - хубави качества, но нечестно като подбор.
Аз също страдам по едновремешните формати, когато имахме по 4 часа да направим всичко. Имахме време да напишем и достатъчно време за проверка. Тогава нямаше и безумни указания и бланки, с които да се бориш и които също крадат от времето. Просто пишеш на куп листа - чернова, белова и готово.

# 70
Звънче, според мен е по-честно така в сравнение със сегашния формат.
Да, борбата е за среда. Всеки иска някаква среда, която е приемлива според собствените му разбирания. Аз си мечтая да е сред деца, които имат много интереси, богата обща култура. Не задължително ученолюбиви в училищния смисъл на думата, а любознателни деца.

# 71
Айде и аз да си дам моите 5 цента по темата НВО и дори повече по балообразуване.
Много гледате от камбанарията само на Св. Ал. Невски, обаче златните й кубета не се виждат извън София.
ЕГ с чужд език и то този, който искаш да учиш и в средно.. Абсурдно звучи. В колко ОУ, в София дори, се учи испански, френски и италиански? По малките градове се учи това, за което има учител т.е дайте да лишим децата да учат различен език в ЕГ, че нали това му е целта на ЕГ - да научиш още един език
Изпитите за ЕГ винаги са били БЕЛ + математика, а не БЕЛ + ЧЕ по обясними причини. ЕГ имат профили с математика и информатика,химия и биология, рядко БЕЛ и история. И как ще се справят в тези профили деца, неразбиращи математика?
На мнението на Мария съм, че трябва   2-3 задачи да са по-трудни на НВО за да се получи по-добро разпределение на децата и да не е фатална всяка грешка от разсеяност или притеснение.
Реално деца и родители не биха загубили от по-трудно НВО, защото в общото класиране, знаещото от незнаещото ще се разслоят. А сега се разслояват знаещо, знаещо, но разсеяно и някъде между тях може да попадне и някое по-малко знаещо. В предната тема Светкавица посочи как синът й губи 12т, защото не преписал текста за редакция! В момента в рамките на 12т на НВО се пълнят цели паралелки в МГ и ЕГ

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 14:10 от Mama TAZ

# 72
  • София
За тези, които не знаят да кажа, че до преди 3 години някъде, за да влезнеш в 1-ви клас в 20 ОУ се искаше да си ходил на уроци по немски. Подчертавам - 1-ви клас!!! Защо тогава да няма изпит по съответния език за кандидатстване в ЕГ след 7-ми клас? Говорим за някакви базови знания, не за преразказ на Ромео и Жулиета. Е, не само да знаят азбуката, но да имат някаква основа. Така няма да се налага в ЕГ да започват съвсем от началото. А децата, които искат да учат китайски или японски може спокойно да си ходят на курсове в 7-ми клас. При всички положения ще им е много по-приятно да ходят на тях, отколкото на математика /примерно/, която нито ги интересува, нито им е интересна, нито искат да я учат задълбочено в гимназията.
Не знам - за мен вкарването на децата в коловоз с това НВО по БЕЛ и математика е излишно и натоварващо. Тези деца могат да насочат всички тези усилия към предмети, които харесват и искат да продължат да изучават интензивно

# 73
  • София
ЕГ са същата работа - като искаш в АГ отиваш на НВО по английски, като искаш НЕ - по немски.
С това изобщо не съм съгласна. Значи, като почнеш в първи клас с един език - до 12ти с него, така ли?
Учила съм английски и руски в основното училище, после ме приеха в паралелка с немски, след това и филология завърших.
Децата трябва все пак да имат някакви базови познания по всеки предмет. Математиката (колкото и да не я обичам) е фундаментална наука, нищо няма да им стане на седмокласниците, ако се напънат да изрешават един или два сборника. За БЕЛ съм по-съгласна, че е нужна промяна, но виждаме как всяко предложение за осъвременяване се посреща на нож от обществото.

# 74
  • София
Звънче, според мен е по-честно така в сравнение със сегашния формат.
Да, борбата е за среда. Всеки иска някаква среда, която е приемлива според собствените му разбирания. Аз си мечтая да е сред деца, които имат много интереси, богата обща култура. Не задължително ученолюбиви в училищния смисъл на думата, а любознателни деца.
И като дадат едно НВО по език на ниво изучавано в училище /защото няма как да е по-високо/, т.е. ниво А1-А2, а децата по английски масово са на по-високо ниво в 7-клас и 2 000 деца изкарат 100т., какво правим?
МАТ и БЕЛ са предметите с най-голяма тежест в основното образование, изучават се с най-голям хорариум и още от първи клас /за разлика от химия, биология, история и т.н., някои от които се учат за първи път едва в 7 клас/. И е съвсем нормално да се очаква постигнато базово ниво /каквото е то до 7-ми клас/ на знания по тези два предмета. ЕГ не са хуманитарни гимназии и не виждам основание да се иска приемът в тях да е организиран като за такива, нито да се ограничава достъпът до тях само за хуманитарно насочени деца.

Общи условия

Активация на акаунт