СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 22

• 27 409
  • 801
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Добро утро  и успех на зрелостниците днес! От сърце им желая да са спокойни и да се представят блестящо.
А за специализирания изпит - не знам каква беше логиката да го премахнат в някои училища, в които доскоро имаше. Според мен така по-лесно се отсяваха учебниците.  НПМГ се пребори и си го запази, но примерно ТУЕС не успя.

# 46
Когато аз кандидатсвах преди 1990 беше:

1. В езиковите гимназии имаше общ за всички езикови гимназии изпит по математика (3 задачи с подусловия за 4 часа) и изпит по български език и литература - отговор на литературен въпрос - като ученикът имаше избор от две теми, които се падат в деня на изпита)
2. В математическите гимназии имаше 2 приема - един след 6 клас и един след 7 клас - (изпит с 3 задачи с подусловия за 4 часа) -малко по-труден от този за езиковите гимназии.
3. След 8 клас имаше изпит за техникумите по математика (нямам информация за задачите, не съм се явявала, може би някой ще сподели)

Това, което беше хубаво, че имаше 4 часа за всички. Почти никой не стоеше до края, но имаше възможност да е спокоен ученикът, поне от гледна точка на времето, с което разполага. Да има време да се стресне и успокои след това, да коригира грешка, да помисли ако нещо не може да се сети веднага и в крайна сметка ако знае - ще се справи.

# 47
По математика не помня, ама по бел беше преразказ с елементи на разсъждение или на непознат текст. Аз предпочитах непознат текст, но беше преразказ с елементи на разсъждение. Нямаше никакво напрежение. Друго много не помня...
Гледам новините и виждам доста чакащи във двора Sad Явно бавно влизат децата, а в 8,30 трябва да са по местата. Моята е влязла рано, то и вътре да висиш е неприятно де.

# 48
  • София
Късмет на всички, явяващи се днес!

# 49
  • софия
Късмет и успех на зрелостниците!
Когато кандидатствах беше, както го е описала грийн и можеше да избереш само една езикова, в която да кандидатстваш. Ако кандидатстваш за английската, резултатът от изпита не важи за френската. Може би само във френската изпитът беше и за испански, но тогава двете гимназии бяха в обща сграда и не съм съвсем сигурна дали в първите 1-2 години испанската беше отдално или бяха паралелки във френската. Това не го помня, но помня, че испанският беше за първа година. Всяко училище имаше отделен изпит. БЕЛ - преразказ с елементи на разсъждение, математика  - 3 или 4 задачи с подусловия. Някои ЕСПУта приемаха по бал от 7 клас и резултат от изпита. Ако до 7 клас си учил в ЕСПУ, можеш да продължиш в същото без изпит и мисля, че и балът от 7 клас нямаше значение, т.е. нямаше условие за определен успех.

Последна редакция: пн, 01 юни 2020, 10:17 от zvаnchе

# 50
  • София
И аз не разбирам от какъв зор е толкова кратко времето за първи модул. И да знаеш, ако си притеснен, нямаш време да се окопитиш и да помислиш.

# 51
  • Велико Търново
И аз да се включа преди финала на НВО.
Моята седмокласничка се класира в АК, но доколкото разбрах от нея имало 2-3 деца само, които не са успели, защото са имали  много слаб резултат.Тя е 25 от 65 деца и ще учи природни науки. Ние живеем срещу входа на математическа гимназия и се надявам да склони и да пробва там,  езиковата не се коментира у нас, всички сме против.
Ани, успех на Ради и браво на София за доброто представяне.

# 52
  • у дома...
Защо не направят НВО-тата като ДЗИ при зрелостниците? Да може да се избира по какво ще се явяваш според това, какво ще кандидатстваш. Блестящ математик може пък да не е добър по БЕЛ или пък обратното. И това да е препъни камък за едно наистина талантливо дете. Не е измислено както трябва.

# 53
  • София
Успех на дванадесетокласниците днес!
Имало е репортаж сутринта (аз не съм го гледала), но според мъжа ми направо бррр! положение.
Камери, журналисти, ранно заемане на местата в залите и явно дълго висене вътре преди изпита. Точно като да се изпопритесниш.

# 54
  • Варна
Светле, благодаря за куража, успех и късмет на всичките ни деца!
Спокойна съм уж, умно и ученолюбиво ми е зрелостничето, но съм и в едно приповдигнато състояние. Стискам палци да се паднат любимите Дебелянов, Багряна, Смирненски.

# 55
Защо не направят НВО-тата като ДЗИ при зрелостниците? Да може да се избира по какво ще се явяваш според това, какво ще кандидатстваш. Блестящ математик може пък да не е добър по БЕЛ или пък обратното. И това да е препъни камък за едно наистина талантливо дете. Не е измислено както трябва.
Точно това исках да напиша! Изпреварила си ме Simple Smile Някой беше коментирал дори за есе...не съм сигурна за НВО или друго ставаше дума...Но, като човек скаран с писането, преразказ както и да е, но съчинение, есе, отговор на литературен въпрос не е за всеки. Както и предполагам тези насочени към литературата, не разбират от висша математика.

# 56
  • София
А резултатите от двата изпита наведнъж ли ще бъдат обявени? Гледам в графика датата е само една.

# 57
  • София
ДЗИ принципно нямат за цел да класират, това е зрелостен изпит. Друг е въпросът, че заради вируса сега или по принцип заради липса на интерес към доста специалности в нашите ВУЗ през последните години се ползват матурите и за прием. Как  ще се осъществява обаче класиране за английската примерно, ако един е държал изпит по английски, друг по математика, трети по история - всеки там, където му е силата.. Дете с бал 450 с английски  ли ще е по-подходящото  за прием или дете с 448, но с мат? Как ще ги сравняват?

# 58
  • у дома...
Вярно е, че няма как да се угоди на всички. Но може да помислят върху различни варианти. Струва ми се, че не е дообмислена работата.

# 59
Ако искаш езикова гимназия, би трябвало силата ти да е най-вече в чуждите езици и да държиш изпит по език. Има и деца, които във всичко са добри, но и при тях приоритетна трябва да е оценката по езици и/или БЕЛ. Поне така си мисля, че е редно. За мен цялото НВО се свежда до някакви математически модели и е изцяло направено за математици. За концентрирани деца.

Общи условия

Активация на акаунт