Както вече се видя, ОСМИ клас ще свършим от дома

• 29 837
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Я пък Шумен. Баща ми ходеше 2-3 години поред ореди Коледа по обучения в Сф. и от там ни носеше банани и портокали. Иначе си имаше опашки и в Шумен. Не знаех, че сме се славили с по-голямо наличие на храни по това време.
За различните почивни дни за пъреи път чуеам.
Ели, пътуваше рано през деня, пазаруваше там и през нощта с влака към СФ. Бяха много тежки, тъжни дни..

# 91
  • Там, където мечтите се сбъдват
Както родители превеждаха доклади, анализи, стратегии, политики за вируса и малките, ходиха по телевизии и министерства и държавата склони да отвори яслите и градините, така и ние ще направим. Да напомня все пак, че МОН обмисляше да отвори училищата, но според мен имаше намеса на родители, то не бяха отворени писма до медии, петиции, и това възпрепятства нещата, така че слухове или не, е добре да се даде знак, че училищата трябва да се подготвят, че ще започнат учебната година в училищата.
Защото и сега реално, юни месец, големите можеха да се върнат в училище па дори и за една-две седмици....можеха да разделят класовете наполовина, да имат часове само по определени предмети, да ходят два-три пъти седмично, можеха да направят много, но капацитет ли нямат или както каза една активистка " нямат топки" и с това визирам МОН, не учителите... Особено ми е тъжно за децата от 1 до 4 клас...Сега дори в Англия връщат част от децата, не всички класове, а определени...

# 92
Ако ходеха юни месец за два-три часа, как щяха да взимат другите часове? А точно сега почнаха със заключителни презентации, изходни нива и изпитвания.

При нас през лятото се организира "лятно училище", което не мога да разбера точно какво е, защото някои учители казват за някои деца, че ще останат "на лятно училище", което ми звучи като поправителен, а по програма има и зонимония, които не са точно учебни часове, като нопр литературен клуб, спорт и др. Така че при желание за общуване и това е начин.

# 93
  • София
Явно за София, почивните дни са си били събота и неделя, та и аз не помня тази фантасмагория, макар че съм толкова дърта, че дори в първите години на гимназията все още ходех в събота на училище.
Аз хич не бих подписвала на този етап никакви петиции като гледам как броят на заболелите отново се катери. Направо се ужасявам, че скоро ще ударим 3 дни по 100бр. и отново ще затворят градовете и няма да успеем да отидем в провинцията за лятото както се гласяхме. Но каквото такова, толкова по-зловещи неща са се случвали и случват на този свят, че не искам да мрънкам за глупости. Децата яко учат, та не се оплаквам от ДО, но училището на малкия е решило да правят ЗАДЪЛЖИТЕЛНА предподготовка за другата учебна година, която да започне от 1-ви септември и това лекинко ме подразни. Но да сме живи и здрави, ще видим какво ще става.

# 94
Само от суеверие, за да не съм лошия пророк, не написах очакването си в разгара на лятото да карантинясаме. Дано цифрите спаднат и да успеем да напуснем бетонните клетки.

# 95
Има нещо такова, хората се отпуснаха и не мислят много за вируса. Вчера бащата на девойката искаше да срещат майка му от Америка и да стоят при нея за уикенда. На наборката нищо нямало да й стане, пък майка му там много се пазила. Сега имам силно сърдита тийнка, която ме мрази. На нея целта й била да види съученичка там и щяла да се пази от баба си.

# 96
  • София
Моят син от няколко седмици се опитва да събере приятели от стария и новия клас да играят тенис на маса у нас, но все му отказват, заради непозволяващи родители, поради вируса... Аз му разреших да кани гости, но преобладаващо явно не разрешават сбирки.

# 97
  • София
И аз разрешавам на децата да се събират с други, а снощи имахме поредна семейна сбирка с приятели от университета. Седмокласничката определено страда за социални контакти и беше много щастлива като я оставихме с две деца от компанията. За днес бях планирала и друго събиране с деца, ама май няма да ни се случи. Това за мен е най-добрият начин в момента тя да се отпусне преди матурите. Преуморена е и започна много да се паникьосва. Остана още една седмица, само една, ама и на двете ни се струва много дълго време.
Набора също страда, до някъде , за липсата на контакти.
Само да мине 17-и и ще се качиме на колата за някъде...

# 98
  • София
В малките населени места съвсем през просото май са го ударили. От нашите научавам, че масите на 2м разстояние, но на маса си придърпали 5-6 стола. Лекари от местната общинска болница в разговор не спазват дистанция и махат пренебрежително с ръка при забележка. Ето резултата - малки болници и градчета стават огнища. За болниците е недопустимо. Колегите им с ковид пациенти им се разказа играта, а някъде елементарен протокол не смогват да поддържат. С. Македония имат стряскащ тренд. Чудя се само как Гърците поддържат така маркетингово ниски бройки.

# 99
Притесних се, като видях днешната бройка. Първо преди седмица бях за малко в болница, през цялото време бях с маска и се дезинфекцирах, но пък имах и пълна упойка, по време на която няма как да осъществи човек контрол, дано хигиената е била на ниво. Второ, вчера дъщеря ми имаше вечер с преспиване с 3 приятелки. За първи път от началото на ИП. Всички са от семейства, които се пазят, но все пак.... Дано вече приключва тази гадост и няма втори пик.

# 100
Видяхте ли темата на есето за АК от изпита днес ?

„Мислили ли сте какво е човекът? Прочетете думите на големия български писател Йордан Радичков:
„Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки. Човешката библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение.”

ЗАДАЧА: В съчинението си със заглавие Човекът – изречение, написано с любов, но пълно с правописни грешки, отговорете на следните въпроси:

1.      Като знаете, че думата изречение идва от глагола изричам/да изрека, защо според вас Радичков определя с нея човека и съществуването му?
2.      Как разбирате думите „написано с голяма любов“,  какви са „правописните грешки“, какво „се чете от всички с голямо удивление“ в контекста на казаното от Радичков?
На мен ми харесва много ,  богата тема с много възможности. На вас как ви се струва ?

# 101
Струва ми се, че е твърде философска за 13 годишни...иначе е благодатна за писане Simple Smile.

# 102
Аз бих се развихрила по темата. Мога да пиша и след като ми изтече времето. За седмокласниците може и да е притеснителна, както каза Славена - философска е темата.

# 103
Споделих с дъщеря ми темата от изпита на АК, и тя се учуди, по подобна тема са писали есе втория срок в 8 клас, след като са взели Библията. Като прочетох въпросите под цитата и аз за това първо си помислих, не знам дали седмокласниците като цяло ги вълнува Словото и Началото... учителката по БЕЛ на дъщеря ми в 7 клас я накара да прочете детска Библия и Старогръцките легенди, учеше я, че това са двата стълба, около които се върти българската възрожденска литература и детето имаше някаква представя, но и тя честно си призна, че на оня акъл би писала други неща Simple Smile

# 104
  • Там, където мечтите се сбъдват
Темите за съчинение за прием в АК нямат нищо общо с преподавания материал в училище. Идеята им е да провокират децата и тяхното мислене. Според сина ми, темата от тази година е по-добра от миналогодишната, ама то хората са казали, че на "чужд гръб и 100 тояги са малко"Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт