Доходите на жената преди раждането

• 19 512
  • 692
  •   1
Отговори
# 105
  • Най-красивата страна
Имам една приятелка,която е бизнес дама.
Млада,здрава жена.Забременя ин витро.Роди дете.
Има си домашна помощница и детегледачка.
До днес се чудех защо тя постъпи така.
Можеше да си намери мъж много лесно,но не пожела.
И сега,като попаднах на тази тема започвам да разбирам...

# 106
  • София
Аз ги сметнах! Само 30 бинки за 2 години ви трябват! Нищо работа. Давайте момичета! Обаче в къщи нали си знаете - тези два рафта на хладилника са за жената и детето. Те не се пипат.
Квартирантът - да си купува пържоли.

# 107
[ А къде останаха нормалните жени, насред тези крайни примери? Simple Smile

Интересно ще ми е да чуя определението ти за "нормална жена"

# 108
ПирончИ, ти си девствен. Вече съм сигурна.
Толкоз пък да не ги усещаш нещата, бие на тролване или някакво специфичен вид поведение.

# 109
Ние сме си съвсем нормални. Къде в темата не видя нормални жени?

# 110
Които освен в разходи за детегледачка, градина и т.н., могат да се измерят и в пропусната възможност за майката. Например, заплата, която не се взема, нова позиция, за която не се кандидатства и т.н.
Казва му се пропуснати ползи. И са факт, независимо дали на вас ви е красиво и морално приемливо да слагате цена на труда за детето/дома.
Може мъжът да се грижи за детето, може да се ползват баби, детегледачки или друга помощ, както се случва в други страни в света. Това отново е въпрос на избор и планиране. Разбира се, може и жената да си остане вкъщи 2г. Тогава също предварително е известно какво губи и какво печели - позиции, заплата, време с детето. Това са лични решения на двойката, които могат да се вземат също предварително, по начин, който устройва и двамата.

Ако жената се чувства ощетена да си гледа 2г детето, било то финансово, психически или друго, то да намери решение, при което няма да е така или да прецени кое й е по-важно, вместо да говори за пропуснатите ползи. Все пак детето не следва да се ражда насила, с мисъл от страна на жената, че сега 2 години ще има "пропуснати ползи", гледайки собственото си, желано дете. Също важи, разбира се, и реципрочно, за мъжа.

Не мисля, че ме разбрахте. Не става въпрос за ощетяване, а точно за преценка какво ще струва на семейството оставане у дома на единия партньор vs наемане на професионална помощ.
На оставането у дома на един човек може да му се сложи цена - намаления/липсващ доход, който този същия би реализирал, работейки.
Няма нужда да се залита в драматични определения или морални категории.

Коментарът ми беше точно по тази тема - може ли да се сложи цена на труда около детето. Ясно, че подобно решение никой не го взема с първа мисъл пари, нито пък издава касови бележки за сменен памперс и затоплено пюренце.

Около решението да имаш (или да нямаш дете) има много фактори и по мой скромен опит, финансите рядко са основният и определящият.

# 111
  • София
Жребче, и още нещо.
Жените често се прехласват пред какво ли не и държат детето да го има на всяка цена - дрехи, курсове, лагери.
Но и мъжете по същия начин се прехласват по свои неща - коли, техника, компютри, телефони, а за детето нещо все не им остава.
Та твоят въпрос има отговор - добре е двамата да имат сходни виждания за какво да се харчат пари, иначе винаги на единия ще му се струва, че другият харчи за неразумни неща.

ММ би трябвало да ме носи на ръце, предвид че моите родители са ни осигурили жилище, за 27 години не се е случвало той да ме издържа, и че МУ родих второ дете (нарочно се изразявам така, защото си има предистория).
И за майчинството си имах спестени пари, а уцелих и 1 г. добро майчинство (колкото реалната ми заплата, а в някои месеци и повече).
Само че не ме носи, нито аз настоявам. Което показва, че хората свикват с хубавото и дори му намирах махна, докато го изгубят. Може би това важи и за двама ни.

Последна редакция: вт, 02 юни 2020, 15:03 от Cuckoo

# 112
Начетох се на глупости в тая тема. Според мен върпоса на Жребчето беше:
"Защо след като знаят, че предстоят тежки финансови години, жените не си заделят някой лев за всеки случай?"
Нека си имат мъж, на който да разчитат или майчинство или и двете, но защо преди бременност не заделят пари, а ги харачат.

Мога да дам пример с една моя клиентка, за които съм правил финансов план.

Работеше като сервитьорка в пиано бар и фитнес инструктурка. Това девейче изкараше по 200 - 400 лв /вечер в пиано бара, а от фитнеса си докарваше 50 - 200 лв / ден. Макар и променлив доходи ѝ редовно стигаха до 6 хил / месец. Това беше през 2012г. Обаче беше, като пробита кофа .. 2лв не можеше да задържи и спести. Другият ѝ проблем, беше че и двете ѝ работи нямаха осигуровки и тя се притесняваше, че ако забременее ще остане 2 години без пари. Финансовата ѝ дисциплина беше тотална нула. За да си усигури сигурно майчинство смени работа си с такава с пълни осигуровки на 1200 лв / месец. Въпреки, че ѝ обясних че може да се самоосигурява на максимален доход, тя си правеше тъшпотия след тъпотия и въобще не ме послуша.

Така, за какво си харечеше парите:
1. Обувки ( над 200 чифта )
2. Дрехи ( 3 огромни гардероба пълни )
3. 3 коли блъсна и потроши ( без да има застраховка )
4. Силиконови цици
5. Инжекции за надуване на джуките
6. Други леки пластични корекции
7. Фризьори, маникюр, солариуми и т.н.
8. Кученце и един куп разходи покрай него
9. Курсове за да стане програмист Grinning

# 113
За детето не каза нищо, Господин, обаче.
Какво стана с детето, имаше ли такова, забременяла ли е изобщо?
Тази е някаква куха лейка очевидно, е и?
Ако няма дете, тя си ги изкарва, тя си ги харчи за каквото реши.
Това като да кажеш: защо мъжете не заделят пари преди да се празнят във всяка жена?

# 114
  • София
Искам да питам мъжете, какви спестени пари имаха за фонд “ Бебе”?

# 115
Начетох се на глупости в тая тема. Според мен върпоса на Жребчето беше:
"Защо след като знаят, че предстоят тежки финансови години, жените не си заделят някой лев за всеки случай?"
Нека си имат мъж, на който да разчитат или майчинство или и двете, но защо преди бременност не заделят пари, а ги харачат.

А от къде да знаят жените, че предстоят тежки финансови години? Утрешният ден не ни е обещан, ти къде отиде?
Въобще, защо смятате, че детето е на майка си и тя е длъжна да е подсигурила пари за него?

Майката може много лесно да се върне на работа на 2рия месец след раждането и бащата да остане да гледа детето - в този случай мъжът трябва да е заделил 20-30 бона, за да има кеш, докато гледа детето, а майката по цял ден да си лафи с колежки в офиса и да не я вълнува какво се случва вкъщи, но в същото време да изисква детето да е нахранено и облечено, къщата да е чиста, дрехите ѝ - изпрати и изгладени и да има топла вечеря сервирана.

# 116
  • София
Мога да дам пример с една моя клиентка, за които съм правил финансов план.....
И всички жени сме като въпросната кифла?
Абе вие, мъжете, искате да общувате с такива, пък после се мръщите на сметката.

# 117
И какво, представителна извадка е вашата клиентка?

# 118
  • Най-красивата страна
Жребче, и още нещо.
Жените често се прехласват пред какво ли не и държат детето да го има на всяка цена - дрехи, курсове, лагери.
Но и мъжете по същия начин се прехласват по свои неща - коли, техника, компютри, телефони, а за детето нещо все не им остава.
Та твоят въпрос има отговор - добре е двамата да имат сходни виждания за какво да се харчат пари, иначе винаги на единия ще му се струва, че другият харчи за неразумни неща.

В този случай общото детето е приоритет само за майката.Не и за Мунчо...

# 119
Детето личен ангажимент само и единствено на жената ли е, че трябва да спестява отрано за него? Не съм забелязала мъжете да са се втурнали да спестяват конкретно за това.

В темата много нормални жени споделиха, че заделят за черни дни и са достатъчно финансово грамотни, за да не чакат на златния мъж. А мацката от примера ни ГосподинД не мисля, че е представителна извадка на жените в България, а и нея не я мислете - тя няма да се хване с някой, който ще й брои спестяванията, а някой, който ще оцени, че е инвестирала парите си в корекции по негов вкус.

Общи условия

Активация на акаунт