Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

  • 47 712
  • 486
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 4 915
Нещо като баничка от точена кора с пълнеж от сирене, печена на сач или на плоча и намазана с масло. Вярно, че в другите части на страната няма. При нас по морето доста баничарници ги правят, някои ги наричат гьозлеми, някои правят и със спанак и сирене. Ако са майсторски направени, са много вкусни.

# 211
  • Мнения: 2 050
Две в едно и в Румъния съм яла супа с шкембе, даже много ми хареса техният вариант, защото беше според мен не с прясно мляко, а може би със заквасена сметана и малко по-киселичка. Та нищо не ни остана почти 😝 Аз балканска кухня всъщност много харесвам и ми е интересно да опитвам различните варианти при съседите.

Всъщност из Европа приятно съм изненадана, че последните години хората и са чували, и са идвали в България и като цяло лошо отношение не съм срещала. Извън Европа като чуят България и често отговорът е “Аа, Будапеща” или “Аа, Букурещ”, но за малка държава като нашата нямам големи очаквания, все пак и аз не знам наизуст всички щати в Щатите 😄 Най-известен сякаш си остава Стоичков сред хората моя възраст и по-големи, съвсем скоро един германец го спомена и световното ‘94 и почти се умилих, а и малко стара се почувствах, щото то са минали около 237 години оттогава 😬

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 07:13 от Фиффи

# 212
  • Мнения: 12 021
Нещо като баничка от точена кора с пълнеж от сирене, печена на сач или на плоча и намазана с масло. Вярно, че в другите части на страната няма. При нас по морето доста баничарници ги правят, някои ги наричат гьозлеми, някои правят и със спанак и сирене. Ако са майсторски направени, са много вкусни.
Обожавам, ама само в Турция съм яла. Даже не знаех, че тук правят някъде. Ако някой знае във Варна откъде мога да купя, ще го черпя Grinning

# 213
  • Мнения: 2 529
Нещо като баничка от точена кора с пълнеж от сирене, печена на сач или на плоча и намазана с масло. Вярно, че в другите части на страната няма. При нас по морето доста баничарници ги правят, някои ги наричат гьозлеми, някои правят и със спанак и сирене. Ако са майсторски направени, са много вкусни.
Обожавам, ама само в Турция съм яла. Даже не знаех, че тук правят някъде. Ако някой знае във Варна откъде мога да купя, ще го черпя Grinning

За Варна не знам, но в София на арабската уличка има няколко места на които го правят.

# 214
  • Мнения: 2 589
Toва може да се пече/пържи на незалепващ тиган .Една кора с плънка  се сгъва на квадрат върху леко намазан с мазнина тиган .

# 215
  • Мнения: 4 915
Аз по южното черноморие знам няколко места, където правят. Особено една баничарница в Синеморец, там са майстори, винаги има опашки и никога не достигат. Но точно там и в Ахтопол съм чувала хора със софийски акцент да питат какво е това.

# 216
  • Мнения: 7 692
Две в едно, ти си улучила баш ресторанта на шеф Манчев, на Солунска.

Гьозлеме не обичам, свекърва ми прави често и дори наши приятели мюсюлмани я бяха поздравили, че било чудесно.

Много обичам лахмаджун, обаче.

Сетих се, че по времето когато бях в Щатите се бяхме събрали група от българи, руснаци, украинци и македонци. Американците много се дивяха как всеки от нас разбира езика на другите, а същевременно са четири различни езика. Постоянно питаха "Ама наистина ли говорите различни езици? Как, защо?" 😄

В полският език "к*рва" се използва и като "по дяволите". На една лятна бригада берем ягоди. По едно време един поляк се ядосва на дребните ягоди и кресва "К*рва!". От българската групичка мъжете веднага се изправят и кресват "Къде?!!".

# 217
  • Мнения: X
Преди около 22-23 години в Бангкок един тайландец ме заговори пред някакъв храм или двореца не помня точно, и се възхищава човека че съм с бяла кожа и ме пита от къде съм.
2011 бях в Азия за 12 седмици на работа с колега от Словакия. Аз съм с няколко слънчеви бани по рождение, но той беше един такъв бледолик.. В Банкок наистина имаше доста интерес от околните,  но първият с който говорихме се оказа че знае къде е България, идвал в София и попита дали мога да му кажа защо младите момичета ходят полуголи. В Джакарта, човека който ни посрещна почти веднага се ориентира за България, но беше много изненадан какво търсим там.
Скрит текст:
Офтопик. В Банкок може да те гледат с интерес, но в Джакарта беше ... По възрастните ни заглеждат скришом, малките деца пищят и ни сочат с пръст а младежите непрекъснато молеха да се снимат с нас. Особенно настоятелни бяха младите момичета.
Ако някой знае във Варна откъде мога да купя, ще го черпя Grinning
Във Варна няма.
Баба ми ги пържеше, ставаха невероятни

# 218
  • Мнения: 4 915
Две в едно, ти си улучила баш ресторанта на шеф Манчев, на Солунска.

Гьозлеме не обичам, свекърва ми прави често и дори наши приятели мюсюлмани я бяха поздравили, че било чудесно.

Много обичам лахмаджун, обаче.

Сетих се, че по времето когато бях в Щатите се бяхме събрали група от българи, руснаци, украинци и македонци. Американците много се дивяха как всеки от нас разбира езика на другите, а същевременно са четири различни езика. Постоянно питаха "Ама наистина ли говорите различни езици? Как, защо?" 😄

В полският език "к*рва" се използва и като "по дяволите". На една лятна бригада берем ягоди. По едно време един поляк се ядосва на дребните ягоди и кресва "К*рва!". От българската групичка мъжете веднага се изправят и кресват "Къде?!!".
Антигона, к..ва пък на испански е завой. Баща ми пък така, вече на връщане към България, самолетът тръгва да захожда за излитане, испанците коментирали "к..ва", а той веднага "Къде?"

# 219
  • Мнения: 7 692
Явно всички български мъже реагират на "к*рва" с "Къде?!" 😄

# 220
  • Пловдив
  • Мнения: 20 222
Офтопик.
...кетчуп върху паста и ананас върху пица ти гарантират място в ада 😅
А лютеница? Аз и на двете слагам. Grinning
На макароните също и кисело мляко им слагам понякога. Слагам им всъщност какво ли не, според както ми е кеф и каквото имам подръка. Но като момиче навремето често си сварявах чиния макарони и ги поръсвах със сирене, лютеница и кисело мляко.

------

Ее, за к*вата не е ли по-правилно да се пита направо коя? Wink

------

Гьозлемета има в целия югоизток - аз за пръв път видях в Сливен, после и в Стара Загора. Май се поразпространиха и на другите места напоследък.

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 10:15 от Магдена

# 221
  • Мнения: 7 956
Иууу - за последния офтопик. 😉

А сега по темата. За 20+ години в чужбина съм се научила да не генерализирам и да не обобщавам за цели нации, общности, раси, етноси. Има всякакви хора, включително и по отношение на знания и мнение за България.  Имам няколко интересни случки по темата  в джоба, ще ги разкажа.

Случка първа - в един виенски трамвай преди двайсетина години - едър абаносов негър чул българска реч ни заговаря възпитано на правилен български.  Оказа се професор по славянски езици във виенски университет,  учил в Русия и България, планинар,  скиор, обожаваше Родопите и пещерите ни.

Случка втора - на голямо мулти-култи частно събиране си демонстрирахме родните езици, превеждайки един и същ текст. Мнението за мелодиката на българския беше от "нежен, мелодичен" до " все едно се карате" . Последното го казваха поляци и чехи.

Случка трета - професор физик немец , хоби музикант, в продължение на 2 часа ми говори  за български ритми, мелодии, многоглас, хорово пеене, фолклорни области, от време на време изсвирваше някой откъс. Сподели, че ръчениците  му били много трудни за научаване.

Случка следваща - в болнична стая на съседното легло се оказа немска шампионка по стрелба. Знаеше подробности за Весела Лечева и семейството и, както и питаеше огромно уважение към школата ни по стрелба.

Още - приятел немец, вегетарианец, ме предизвика да му сготвя веге-вечеря с типични български ястия, като ме предупреди, че е кулинарно разглезен от тъщата италианка. Постарах се. Вечерята беше абсолютен успех, получи се една многочасова кулинарна вакханалия, на която бяха ометени невероятни количества храна и българско вино.

Няколко пъти съм чувала мнения на чужденци , че българите знаем много езици.

Имаме няколко приятелски семейства, с които редовно си носим печива и десерти. Немци и испанци умират за баници,  питки, клинове, марудници.

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 10:37 от Mößbauer-Effekt

# 222
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 780
Вие се смеете на чужденците, но ще ви разкажа за ситуации с българка, които ме втрещяваха. Та бях 1-ви курс студентка в София, запознаваме се с колегите и си допаднахме с няколко момичета, една от които си беше родом от София, а аз съм от друг голям областен град.
1.  Един ден ме пита "А вие там само къщи ли имате или само блокове?" Аз започвам да разсъждавам на ум това момиче шегува ли се с мен, какво става... No Mouth Оказа се, че до тогава никога не беше излизала от София.
2. Налагаше ми се да ползвам градския транспорт в София и я бях разпитала кои линии къде отиват. Обясни ми, но и ме попита дали в моя град имаме градски транспорт и дали някога съм се качвала на такъв.
3. Наближава лятото, края на семестъра и всеки си има планове къде ще ходи на почивка. Разказваме какво мислим да правим през лятото, какви места да посетим и изведнъж на това момиче му светва да ме пита дали в града имаме басейни. Останалите само ме погледнаха и чакаха да чуят какво ще й отговоря. Smiley

# 223
  • Мнения: 329

А лютеница? Аз и на двете слагам. Grinning
На макароните също и кисело мляко им слагам понякога. Слагам им всъщност какво ли не, според както ми е кеф и каквото имам подръка. Но като момиче навремето често си сварявах чиния макарони и ги поръсвах със сирене, лютеница и кисело мляко.

Благодаря за въпроса,   ще му разкажа рецептата ти, за да видя физиономията, прекръстването и да чуя: “ О, Мадона!!!” 🤣🤣🤣

Между другото на мен са ми казвали, че не приличам на българка, аз си мислех, че е защото съм по-светла, но се оказа, че имат и друг изграден образ - девойката с джуки, екстеншъни, дебели вежди, кабаретен грим, дрехи с лога и силикон. Доста такива посланички имаме в Италия.

# 224
  • Мнения: 4 915
Мен са ме взимали и за рускиня, и за туркиня. Не съм руса, кестенява съм, с доста светла кожа.

Общи условия

Активация на акаунт