Какво знаят чужденците за България? (тема за смях и сълзи)

• 47 721
  • 486
  •   1
Отговори
# 165
Цитат
че България е била съюзник на Германия през Втората Световна война и знаеше за нашия цар Борис.
Аз пък с това втрещих възрастен германец,който уж разбира и се интересува от история.Обсебен от тема комунизъм.Веднага след падането на берлинската стена хукнал от Франкфурт на Майн да разгледа източен Берлин.Бил с жена си и малкото им дете.Тях ги оставил за всеки случай в зап.Берлин,да не затворят пак града.После ходил и до Москва да види врагът от близо.Искаше да говорим само за онова време,ама аз колко да му говоря,като не съм живяла толкова дълго.Пита какво не съм си представяла никога,че ще ми се случи.Това във връзка с полит.промените.Казах,че никога не съм си мислела,че ще видя любимите ми рок банди и то в София.Разочаровах го.Stuck Out TongueНяколко пъти ми каза любезности с триста зора на руски,но си въобразяваше,че ги казва на български.

# 166
А като им кажеш, че си се занимавал с хорово пеене, те гледат като извънземно - за тях особено фолклорното хорово пеене като "Мистерията на българските гласове", е някакво чудо невиждано.

То Е чудо невиждано. Българското полифонично пеене няма аналог, казват, че е много висш пилотаж, но наистина го знаят основно хора, които се занимават с музика.

И като стана дума за музика се сещам пак за един възрастен ирландец, с който веднъж се заприказвах. Той свирел на гайда, ама тези техните, с многото пищялки. Като разбра, че съм българка каза: Ама и вие имате гайди. Викам да, ама нашите другояче звучат. Той поиска да знае повече и аз като се разчуствах, взех че му пуснах клипа с 300 каба гайди за световен рекорд. Човечецът се разплака и каза, че по-красиво нещо не е виждал и най-вече беше впечатлен, че има дори малки дечица сред музикантите.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 00:38 от poppy-fairy

# 167
Германия, Бавария 2016г. Показвам един видеоклип с дъщеря ми на германка, която счита, че в България газим само в локви. На видеоклипа се вижда и телевизора, който е вкъщи (55 инча). Германката възкликва :" оооо, капиталисти"! Нейният телевизор е с кинескоп , отвън къщата е идеална, а вътре положението е "300 убити, един неизнесен" и само повтаря за дойче хигиена стандарт.Женицата счита, че сме в крайно окаяно състояние като нация и респективно невежи. Вече , разбира се е на друго мнение. Същата тази, когато видя сърми за пръв път , попита как ядем тези гадости, но след около 5 мин си поиска само една за проба, а след това приключи с общо 9 броя.

# 168
  • Sydney
Интересна тема...

Никога не са ме питали за цигански произход или подобно... бъркали са ме визуално за рускиня (не съм руса) и за французойка заради акцента и маниерите (поздравите)... китайка знаеше за българска роза. Англичани за Банско - много е хубаво и евтино. Ирландци за Слънчев бряг и Созопол - за съни как го обрали, за Созопол колко хубаво било. Както и за футболисти - повечето преди Бербатов поколението. Арабин (от Дубай) знаеше и познаваше много бг - за съжаление “манекенки”, да се чете платени...
В тоя край на света почти не знаят нищо. Един местен знаеше за бг щангисти... приятелка испанка (женена за местен) знаеше за Царя и се семейството му, кой за кой бил женен. Бизнес средата я свързват с корупция и евтина работна ръка, което е истина.

Като цяло не съм срещала мн негативно отношение, явно... скрито има, но не на расова основа, а по-скоро на ксенофобска... важното е в края на разговорът да разберат, че не си по-малко от тях и че дори имаш повече какво да предложиш.

Същото важи за всякакви народности. Примерно индийците - има мн ерудирани и възпитани, но има и мн галоши и мърлячи. Във вторият случай ги приемаш такива каквито са и че средата в която са израстнали е била такава. Вбесявала съм се от тотална липса на възпитание, обноски и такт, но отговарям резервирано и продължавам по моите си дела...

# 169
С времето си изградих определен тактика в общуването с чужденци.
На тези, които ни знаят само от новините, предимно с бедност, корупция и проституция, казвам, че има И такива, но голямата част от населението работят честно и живеят нормално. В работата повечето колеги не знаят почти нищо, но път и не се насилвам да ги убеждавам, какво е точно в действителност. Важното е да сме в добри отношения.
Има и такива, които са ходили на почивка по евтините дестинации, дето всичко е било евтино и хубаво, но имало много просяци. На тези не обяснявам много, само казвам, че в курортите е така и черноморието е любима наша дестинация (вече не, след застроените плажове, но малко послъгвам).
Третите са тези, които наистина имат представа от реалния живот в България. Като ММ, който живя общо 3 години, опозна нашия манталитет и навици, характерни особености и народопсихология. Та, с подобни индивиди може да си дойдем на приказката, как точно стоят нещата, какво се е подобрило или влошило.

# 170
  • Швейцария
Аз съм живяла в немска Швейцария 12 години, а сега във френска вече 13 години. Разлика има. Немските швейцарци са доста по-затворени и тесногръди от франкофоните. Тук дискриминация не съм видяла, всеки те заговаря и се сприятелява. Но само ако им говориш езика добре. Те държат на това. И, разбира се, зависи какъв човек си, те си го преценяват. Не са нито лицемерни, нито прости селяни. Това, че един човек се занимава със земеделие не го прави прост. И това, че е възпитан не го прави лицемер. Точно селяните са най-добродушните и скромни хора. А в гаража му може да е паркирано Ферари. Така че е хубаво да не съдим прибързано, ако искаме и нас да не ни съдят. Лоши хора има навсякъде.

По темата - шефът ми е бил в Слънчев бряг. Оплака се, че му искали пари под масата, за да лекуват детето му. Иначе, който е бил на море в България казва, че му е харесало. Също са чували за Мистерята на бългаските гласове и са много впечатлени. Ракия също знаят какво е и им харесва. Откакто сме в ЕС започват лека полека да знаят, че не сме нито турци нито албанци.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 04:09 от JennyBG

# 171
Чувала съм неприятни коментари от продавачки, които преди това най любезно са ме обслужили. Един от поводите беше как аз, дрипавата бедна чужденка, мога да си позволя по скъп парфюм от нейния. Не очакваха да ги разбера какво казват понеже им говорех на английски. В заведение в което работех редовно идваха клиенти които миришеха по зле и от някои роми... Предполагам че са се занимавали с животновъдство ( по миризмата) . Друг пък редовно си водеше и кучето, пудел, и като го питах защо е толкова мръсно и защо не го изкъпе, ми обясни че чака китайската си приятелка да се прибере от Китай след няколко месеца, за да го изкъпе. Joy Същия образ ми обясняваше че пушенето ще ме убие, а той самият вода не пиеше, от сутринта съм го гледала приятно подквасен.  Не твърдя че всички земеделци са прости, ама аз лично не срещнах особено интелигентни хора в района в който живеех.
      Имам позната българка, която от години е женена за швейцарец. Родителите му така и не успяха да преглътнат факта че се е оженил за бедна българка. Нея лично не искат и да я видят, а с него общуват изключително рядко.
     Относно финансовите им възможности, знам горе долу какви са им средните заплати, така че това че една шепа хора имали Порше във гаража изобщо не означава че и останалите могат да си го позволят.
      Общо взето шв. са общителни наистина и лесно се сприятеляват, уж, но като ми се наложи да поискам елементарна услуга, се оказа изведнъж че всички са много заети. Един познат дори ми каза че проблема си е мой, и с две думи да се оправям. Иначе ако е ядене и пиене са големи приятели.
От друга страна съвсем непозната жена от немската част с която се заприказвахме във влака, ми предложи като пристигнем на гарата да ме откарат с мъжа ѝ до крайната ми дестинация. Било им по път. За протокола, нямаха порше , а някаква трошка Stuck Out Tongue Winking Eye Да са живи и здрави за човещината.
      Но като цяло не са ми особено добри впечатленията. Може би е било късмет да попадам повече на кофти хора.

# 172
Цитат
И до днес пълним кашони с консервирана скара и друга българска характерна храна,  която пращаме при сина ни - в  студентската къща са четири хлапета и всички са влюбени в кухнята ни.
Как консервирана скара?Каква от характерните храни изпращате?От 1.02 т.г.куриерите преглеждат пратките.Трябва да има етикет на производител и срок на годност.Питам,защото и аз искам да изпращам.Може би с частните бусчета е по-лесно,но трябва човек да се съобразява с дати те им на пътуване.Точно днес ми казаха,какво е споделил куриер в Нидерландия:От Б-я винаги пращат храна.Кашоните им са тежки,задължително поне 20кг.Умрях от смях.Да видят те какво е да си имаш работа с бг мама!Всичко може,истински факир.
Цитат
Та швейцарците ме попитаха- дали в България имаме баня...
Даже и тоалетни имаме и ги ползваме спокойно и след 22ч. за разлика от тях.

Скрит текст:
Спиди взимат буркани с консервирана храна, домашна. Преопаковат ги в малки картонени кутийки, и всичко отпътува спокойно. Мисля, че не разрешават само мед. Другото може. Аз като полудея от мъка по тях и почвам да пращам... нека някой ме спре. Знам, че там има всичко, то не е до нямане. То е до майчино чувство.

# 173
  • На остров
Преди около 22-23 години в Бангкок един тайландец ме заговори пред някакъв храм или двореца не помня точно, и се възхищава човека че съм с бяла кожа и ме пита от къде съм. Не можа да разбере къде е България, обяснявах, обяснявах стигаше до Белгия и това беше Simple Smile .

Отдавна не се задълбочавам да се обяснявам за България, на чужденци, който има желание може да чете и да се образова.

Не познавам, чужденец който да харесва шкембе чорба, таратор, пилешки сърца, воденички и други от сорта. Боза също.
Като цяло българската кухня е с много малко подправки и това е нещо, което съм чувала като коментар за безвкусна.

Всички чужденци, които са опитвали ракия я харесват даже я слагат на едно ниво с Граппата и я предпочитат пред Палинка например.

Много учудване прави защо в България масово хората карат на отворени прозорци и не ползват климатик дори и да има в колата.  Въобще един такъв масов страх от климатика през лятото.

# 174
И страхът ни от стоене на течение им е странен Simple Smile Повечето го намират абсурдно. Аз не знам внушавам ли си, но се схващам.

# 175
  • Пловдив
И аз предпочитам отворен прозорец - и в колата, и вкъщи. Някак усещането или мисълта за автентичен, влязъл непосредствено свеж въздух (колкото може да е свеж насред булевард в града) са ми по-приятни от мисълта за въздух, минал през климатик. А на голямо изстудяване изобщо не държа, достатъчно е да подухва.

Колкото до подправките, аз, обратно, съм останала с впечатление, че ние, за разлика от живеещите пО на север, използваме доста подправки. Като цяло на юг в Европа като че ли се използват повече подправки, северняшката кухня е по-"безвкусна", и мисля, че ние не правим изключение. Естествено, едва ли сме шампиони в това отношение.

# 176
За подправките, родителите ми са от различни краища на България и кухнята им е съвсем различна ( подправките също ), буквално нямат нищо общо, по принцип използват много, но различни, северняците мисля са по-ограничени (типичните им кухни ) иначе имат голям избор в магазините (от цял свят );
В Дания ми направи впечатление, където и да бях на квартира или на гости (вкл. при индийци ) когато готвеха мириса на манджите беше абсолютно еднакъв, накрая открих че това е всъщност къри, при всяко готвене без значение на какво блъскаха яко къри, така че миришеше целия блок едва ли не Simple Smile

# 177
От чужденец до чужденец има разлика. Като цяло шкембето се яде и харесва на балканите. В Гърция му казват патса. В Швейцария пък съм яла конска кървавица. Не ми харесва, докато на българската съм ѝ почитател. 
Дреболии  наистина не се продават и консумират в повечето държави, но са ми казвали че са били забранени със закон преди години още, заради разпространението на зарази някакви. Може би преди това също са били консумирани както при нас.

# 178
  • Немция
Имам впечатление, че немецът харесва българската кухня. Не съм чула да я описват като слабо подправена.
Познавам немец, който обича и шкембе чорба, и ядене с дребoлии, и таратор. Таратор масово се е приемал добре. Дори една позната ми разказваше как детето й на почивка в България се в влюбило в таратора и наблегнало на него през цялата им почивка. Grinning

Единственото, което не съм видяла е чужденец да хареса боза. Grinning

Аз също не обичам нон стоп климатик. Когато температурата позволява, предпочитам свеж въздух oт вън .
Имало е случаи да се простудим на климатика на дълъг път.
В България много избягват климатика, защото повишава разхода на гориво.

# 179
  • Пловдив
А, и горивото е още един довод, разбира се. Макар че няма как да е водещ, иначе и отопление нямаше да пускаме. Wink
Всъщност с колко увеличава разхода един климатик в кола, има ли някой представа?

Общи условия

Активация на акаунт