Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 489
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Тоз лекар не е добре с главата.

# 76
Птиче, полови се пускат на 3-4 ден от МЦ - във всички други случаи е безсмислено -  нищо, че има референтни за всяка фаза...Въпреки всичко щом казваш, че почти всички са ти завишени и тестостерона, да знаеш от ИР е.Аз него не съм го пускала, но имам приятелка, която е скелет направо - скоро и откриха, че на 120 мин инсулина и остава завишен, както и тестостерон и Дхеа са и високи.Лекарката и е казала, че има ИР и СПКЯ/тя имаше доста скъсен цикъл на 20 дни, големи неразположения около него и косми по бакенбардите и по тоя повод отиде на лекар/.Изписала и е само Инофолик комбо и режим за 6 месеца , след това -контрола.Евала на тая докторка!В Ст.Загора е и мисля и аз да я посетя.
Все още е спорна темата при СПКЯ/ПКЯ кое е първото  - ИР ли причинява повишени андрогени, или  повишените  хормони води до ИР...

# 77
the_demon, би ли споделила името на тази докторка? И аз съм от Ст. Загора. Трябваше в края на февруари да отида на ендокринолог, но заради епидемията от грип и короната не се престраших. Вече събрах смелост и искам да разбера дали имам напредък. Докторката при която ходих буквално ме претупа, не ми назначи никакви изследвания, само погледна това, което ми беше дал да направя личния лекар- натоварване с глюкоза без инсулин. Тогава не знаех за темата и нямах никаква информация какво да изследвам. Това беше през ноември някъде и от тогава редовно ви чета. Темата е много полезна, благодаря на всички момичета, които споделят опита и знанията си в тази материя, благодаря им също и за отделеното време.  Flowers Hibiscus

# 78
the_demon, би ли споделила името на тази докторка? И аз съм от Ст. Загора. Трябваше в края на февруари да отида на ендокринолог, но заради епидемията от грип и короната не се престраших. Вече събрах смелост и искам да разбера дали имам напредък. Докторката при която ходих буквално ме претупа, не ми назначи никакви изследвания, само погледна това, което ми беше дал да направя личния лекар- натоварване с глюкоза без инсулин. Тогава не знаех за темата и нямах никаква информация какво да изследвам. Това беше през ноември някъде и от тогава редовно ви чета. Темата е много полезна, благодаря на всички момичета, които споделят опита и знанията си в тази материя, благодаря им също и за отделеното време.  Flowers Hibiscus

Момичето каза , че е д-р Атанасова...Аз като търсих в Гугъл ми излиза Донка Атанасова...Каза, че е възрастна жена и кабинета се намирал срещу Детска клиника/поликника - ако това ти говори нещо...Надявам се да съм полезна...Ако не можеш да я намериш, пиши, тя каза ще провери в тях на рецептата за телефон и адрес...Но жената доста си разбира от работата...За сведение само-аз повечето изследвания си ги самоназначавам от четене , че се и налага да си търся да ми ги разчитат адекватно..Моят хич не го интересува...А та още от вратата и е казала , че вероятно става въпрос за СПКЯ и изследванията го подтвърждават...Пуснала и е и щитовидни и тн..

# 79
Алекса, моя грешка наистина. При планиране на бременност беше под 1. След това бебето черпи от фт4 на майката, така че мисля, че трябва да се следи и той.

Невена, много ми е трудно да разбирам какво казваш. Явно проблемът е в мен. Има и явни разминавания с инфото от първа страница, където е дадено, че повечето се храните НВВМ.
Пълен глад аз наричам пълен глад на вода. Не фаст. Хем нямало смисъл от намаляване на калориите, защото се забавял метаболизма, хем говорите за фастове, една от целите на които е да намаляват калориите. Хем на кетогенна диета не се забавя метаболизма, хем в началото не се минаваше на кетогенна диета, а се орязваха калории чрез махане на въглехидрати и мазнини и се ядяха само салати, протеини и малко зехтин. Grinning Това е само обобщение на написаното в последните страници.
Та, сега Начев прав ли е бил, като е казал да ореже калориите?

# 80
the_demon, много, много ти благодаря.  Flowers Hibiscus Намерих я в гугъл. Работи в медицински център Здраве, той по едно време беше затворен, но явно са го отворили вече. Още днес ще позвъня в центъра да си запазя час. Докторката работи и със здравната каса.

# 81
Не винаги целта на фаста е да се свалят калориите на ден... фаст може да се прави и за да се държи инсулинът нисък за дългите периоди без храна, а иначе пак да се приемат нормални калории за деня. Има и хора на ОМАД дето дори и така не са с намален калориен прием, не съм сигурна дали от тях пишат в тази тема но има.
Поне за мен планиран фаст и просто системно недохранване (обикновено не само откъм калориен прием ами и откъм нутриенти изобщо) не са едно и също.

# 82
Алекса, моя грешка наистина. При планиране на бременност беше под 1. След това бебето черпи от фт4 на майката, така че мисля, че трябва да се следи и той.

Невена, много ми е трудно да разбирам какво казваш. Явно проблемът е в мен. Има и явни разминавания с инфото от първа страница, където е дадено, че повечето се храните НВВМ.
Пълен глад аз наричам пълен глад на вода. Не фаст. Хем нямало смисъл от намаляване на калориите, защото се забавял метаболизма, хем говорите за фастове, една от целите на които е да намаляват калориите. Хем на кетогенна диета не се забавя метаболизма, хем в началото не се минаваше на кетогенна диета, а се орязваха калории чрез махане на въглехидрати и мазнини и се ядяха само салати, протеини и малко зехтин. Grinning Това е само обобщение на написаното в последните страници.
Та, сега Начев прав ли е бил, като е казал да ореже калориите?
Не, не е прав.
Като орежа калориите и продължа да си хапвам доволно въглехидрати , пък били и сложни такива, инсулина отново ще ми бъде висок. Няма как да се топят мазнини при висок инсулин.
И идеята не е само за килограмите а и за начина , по който се чувства човек от определени храни.
За мен по-важно е да вкарам инсулина в норма и да не правя хипогликемии.
Когато регулирам това, смятам, че килограмите сами ще паднат, без изобщо да си броя калориите, още повече, че този чест глад би трябвало да изчезне.

# 83
Ама никъде не съм коментирала да продължиш да ядеш въглехидрати.
Ставаше въпрос, че много пъти в темата се писа, че калориите трябва да се намалят, особено в началото.
За какво системно недохранване говорим изобщо?

Точно при слаби хора се гласува за кратко за да се махнат само излишните мазнини в корема.

Цитат на: Nevena Virolan
За да се махнат вътрешните мазнини се налага рязко намаляване на калории. Тогава точно те се изгарят първи. При мене този период беше 10 дена. Може и абсолютен глад, но тогава се губи и мускул. Смисълът на сериозното намаляване на мазнините е да се окастрят калории, така че тялото да се принуди да изгаря собствени мазнини. За какво да товаря и без това мазния си черен дроб с още мазнина?

Скрит текст:
Между другото, хич не защитавам Начев, а се хванах само за калориите. Може да е добър диагностик за някои болести на ЩЖ, но е страшно ригиден. Гледа едно тсх и толкова. За ИР, полови хормони, хеля пък диета това са извънземни области. Ходила съм при него с една камара полови хормони плюс всички щитовидни и нищо не погледна сериозно. Но вече изобщо не се учудвам, защото повечето лекари са така. Имах естрогенова доминантност и поликистоза и сама с диета ги овладях. Поне на последните прегледи и изследвания нямах нито едно от двете.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 11:14 от Дъждец

# 84
  • Бургас
radinna , защо искаш да си увеличиш дозата на метформин?
             Защото за една година сутрешната захар не е мръднала изобщо - стои си над 6, до 6.5. въпреки свалените килограми и сваления инсулин. Майка ми е диабетичка от доста години и тази висока захар ме притеснява.
               Невена, и Д3 и В12 са ниски. От 4 месеца вземам 2500 Д3 на ден и няма никаква промяна в стойностите.
Селен не съм изследвала - следващия път.
В този пакет изследвания имаше и желязо - то е 8 при референтни 6,6 - 26, явно следващия път и на това трябва да обърна внимание.

# 85
the_demon, много, много ти благодаря.  Flowers Hibiscus Намерих я в гугъл. Работи в медицински център Здраве, той по едно време беше затворен, но явно са го отворили вече. Още днес ще позвъня в центъра да си запазя час. Докторката работи и със здравната каса.

Моля те, сподели ми после как е преминало, защото и аз тоя месец ще пускам изследвания и искам да отида при нея (аз съм в Казанлък)

# 86
the_demon, много лоша новина. Звъннах до здравния център да си запазя час, но ми казаха, че доктор Атанасова вече е спряла да работи с пациенти, няма  неин моб. тел. номер в мрежата за да и се обадя и да ме насочи към някои друг неин колега. Аз съм ходила само при Вучкова и не съм доволна от нея, претупване, пълно безхаберие, никакви изследвания не ми назначи. Сега се чудя при кой да отида..... Ако имаш някаква информация за друг доктор, моля те, пиши.

# 87
Фастването се прави за сваляне на мазнините (освен ред други здравословни причини), без забавяне на метаболизма. То не е с цел намаляване на калории генерално. Калориите изобщо ги забравете. Работи като сваля нивата на инсулин или предоставя по-голям период от време, в което тялото няма нужда да произвежда много инсулин, за да контролира КЗ и от там да възпрепятства горенето на мазнини за енергия. Когато инсулина е висок, тялото е в режим "запасяване", тоест трупа мазнини без значение колко сме дебели или слаби или колко калории приемаме.

Когато гладуването се прави циклично, мозъкът не регистрира състоянието като хронично гладуване и не понижава разхода на енергия. Ако се гладува хронично, тялото понижава телесната температера, сърдечния ритъм, кръвното налягане, скоростта на отделителната система, работата на бъбреците, черния дроб и т.н. Работата на всички органи се понижава с цел пестене на енергия. При фастване и кетоподобни диети, това не се случва и съответно в дните с по-виссок прием на храна, не се получава натрупване като мастни запаси.

Има различно отражение върху метаболизма между това да приемаш 2000 калории през ден и по 1000 всеки ден примерно.

# 88
Necha, говорих с момичето. Каза че може да е объркала името. Даде ми телефон 042/630922
Оказа се че докторската се казва Анелия Петрова
http://www.zdravnaposhta.net/post/index.php/humanni/108-lekari-s … r-aneliya-petrova

# 89
the_demon, много ти благодаря. Взех си час за вторник 9.30 ч. Ще споделя после как е минал прегледа. Спряла съм всички витамини и добавки от около 2 седмици. Започнах да се храня с повече въглехидрати заради изследванията, които искам да си направя. Надявам се да имам подобрение, вече съм 47 - 47. 5 кг. Почти нямам тлъстинки по корема, изчезна чувството на тежест и подуване. Искам още 2 кг. да сваля, но най-вече да вкарам в норма кр. захар,  инсулин и да разбера имам ли диабет, ИР или нищо ми няма. Д-р Вучкова при първия преглед ми каза, че имам диабет, на втория, че било лабораторна грешка и трябват нови изследвания. Личния ми каза, че имам ИР. и така си живея в неизвестност има ли ми нещо, няма ли, ако има какво ми има.....

Общи условия

Активация на акаунт