Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 649
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
Алое Вера, извинявай, пропуснала съм скрития пост.
Фт3 наистина е доста нисичко. Явно има проблем с конверсията, понеже Фт4 ти е супер.
По-скоро си за 12.5, колкото за спиране. Ама все пак ти решаваш...
Изчакай отговора от темата за Хашимото.

# 331
Аз се чувствам много по-добре с хормона. Хем първите 2 дни приемах около 12,5 мкг вместо 25. И изхвърлям задържана вода, и се будя по-лесно, не се уморявам чак толкова лесно и заспивам по-бързичко. Като кг вече съм -2кг...нека си разправя предната ендо колко ми била чудесна функцията на ЩЗ и как съм нямала нужда от хормон, "за да отслабвам" Rage А лекарството за над 200 лв/месец за отслабване със страничен ефект гърчове няма и смисъл да го коментирам пак!
Скрит текст:
Да не говорим колко по-евтин е Еутирокс на месец...2 лв купих опаковката от 50 мкг която ще ми стигне за 2 месеца... 

# 332
Долче, при кой ендо ходи? Повечето не изписват хормон при твоите стойности.

Тити пити, ако е удобно, може ли да споделиш какво ядеш в един ден?

КЗ 6.8 и инсулин 8.3 на гладно какво показват според вас? Жената е отслабнала с 10кг за последните 3 месеца, без да е пазила диета. От много време не се чувства добре, но КЗ преди е била около 6.1.

# 333
Дъждец, ще пиша на ЛС. Според мен, нищо хубаво не говорят такива стойност и на КЗ. Нито 6,1. Аз при КЗ 6 бях започнала да виждам размазано, мислех, че е от зрението, не толкова от КЗ- но веднага изчезна като спадна захарта. За протокола- никакви очила не нося, само слънчеви навън.

# 334
Дъждец,  не знам защо питаш за храната ми, ама не е много за пример и постоянно мисля какво да изключа или включа. Последно се замислих, дали да не започна АИП, да си подобря функцията на жлезата.
Сутрин- кафе с кокосово мляко+чия пудинг с малини/ боровинки, а напоследък с ягоди.
Обяд- омлет от 1 кокоше и 4 пъдпъдъчи яйца, поръсени с 10-15 гр. чедър.
Следобяд- пак кафе с к.мляко и няколко бадема.
Вечеря- някаква салата с 1 яйце и 1-2 белтъка или риба.

# 335
Тити, защото писа, че се храниш по подобен начин, описан в онази статия. Менютото ти не ми изглежда  да е въглехидратно.

А според вас може ли да се говори за диабет в случая или трябва обременяване?

# 336
Моят Припоцил пък за хипер е 20 лв опаковката... Добре, че съм на поддържаща доза с по 2 хапчета в седмицата, че иначе....
Да ви питам-направих 3 месеца с Инозитол... Да продължа ши поне още 3?Нввена беше писала, че не се спира, но навсякъде чета че се прави пауза по някое време.
И в зависимост за какво се пие, се пие различно време и в различни дози... Но за ИР и ПКЯ/СПКЯ го дават поне 6 месеца. Аз го пия в доза от 500 мг на ден, малко е, ама се чувствам добре така

.

# 337
Демон, може ли да споделиш какъв Инозитол пиеш?

# 338
# 339
Дъждец, аз съм запозната с онова хранене, но все още не мога да го възприема на 100%.
Не мога да пия толкова мляко. А и по принцип млечните са ми като добавка.
Относно плодовете, не мисля да се лишавам от сезонните.
Сега ти, кажи, като беше на АИП, имаше ли разлика в теглото. (защото, нали се премахва възпалението, а това е положително за организма).

# 340
Демон, обаче пък Глюкофажът ми е 25 лв/месец, защото е от този с бавно освобождаване...обикновеният е евтин иначе. Желязото ми е по 15-16 лв/месец+ каквито добавки пия (те в момента не са много което е добре). Но няма как засега.
Аз мисля през лятото да пробвам дозирано да включвам някои плодове- от време на време и в малки количества, за да видя как ми се отразява.
Някой знае ли за какво се изследва креатинин киназа (КК)?

# 341
Нямах никаква разлика в теглото. Да съм варирала около килограм, но нямах за сваляне и може това да е причината. Нямах и никакви гадни усещания в началото, кактомного хора се оплакват от дискомфорт, но глутен бях спряла доста преди това покрай детето.
Освен това ядях доволно. Аз го почнах януари и първите 2 месеца бях вкъщи, така че се мерех сравнително редовно. Началото на март дойдохме на вилата, вкараха ИП, КПП-тата и нямах кантар, но по дрехите и след това нямаше разлика в кг. По време на ИП обаче беше много трудно да го спазвам, защото постоянно нямах достатъчно зеленчуци, нито органни меса. Просто нямаше откъде да набавя разнообразие. Това ме накара да почна да въвеждам храни някъде към края на април, ако помня правилно. Кафето не го спрях, ами даже пиех по повече, което е много грешно. Сега го намалих. Плодове ядях по 1 порция, понякога по 2 или фурми, рожков, ако ми се ядеше сладко.
След като въведох млечните имам осезаем заден секрет. Това е най-фрапиращото, просто като кранче. Като дете имах синузит и по принцип носоглътката ми е слабо място. Обаче така не ми се спират пак тези млечни, най-вече сиренето.
Наскоро отрких, че май имам активен ЕБВ и не знам какво да го правя.

Демон, благодаря!

# 342
Дъждец, как го откри тоя Епщайн вирус?Имам предвид кое изследване показна че е активен?Защото има два вида-едното е за прекарана инфекция, другото е за настояща, но имаше нещо там -показателите да са над някаква стойност за да е активен.Иначе от групата знам, че най-доброто срещу Епщайн и мононуклеоза е комбинация от Септилин и Нийм за 2 месеца прием.

# 343
Аз миналата година го изследвах Епщайн вирус- за настояща и минала инфекция - anti-EBV IgG и anti EBV IgM.
Излезе ми, че нямам настояща, а само минала.

# 344
Вижте каква статия публикуваха днес в ФБ групата на Хашимото.Може да е полезна за онези, които имаме проблем със ЩЖ:
Скрит текст:
"Проблеми с кръвната захар; Повишен адреналин и кортизол
Глюкозата е необходима за преобразуване на тироксина (Т4) в активната му форма, трийодтиронин или лиотиронин (Т3). Това се случва главно в черния дроб, ако глюкозата е адекватна. Защо? Глюкозата активира ензимите на сулфхидрил, които превръщат Т4 в Т3. Какво се случва, когато T3 не се произвежда, независимо от причината - стрес, радиация, токсини от околната среда, излишък от диетичен естроген или проблеми с черния дроб? Когато Т3 се понижи, дихателните или митохондриалните ензими не работят. Т3 е от съществено значение за активирането на електронната транспортна верига до производството на кислород. Когато T3 е недостатъчен, захарта (глюкозата) се изгаря неефективно до млечна киселина, вместо до въглероден диоксид. И така, тялото получава по-малко енергия от същото количество глюкоза. Когато черният дроб изчерпи запасената захар (гликоген), той спира да превръща Т4 в Т3.
Общият ефект на това е ниската кръвна захар, което води до повишен адреналин за компенсиране на недостига на енергия, глюкоза и кислород. Пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза отделят 30-40 пъти повече от нормалните количества метаболити на адреналин. Отначало адреналинът се опитва да мобилизира гликоген и складирани мазнини. Тогава прогестеронът се превръща в кортизол в кората на надбъбречната жлеза по сложен път, включващ хормон на хипофизата (ACTH), който се освобождава в отговор на адреналин. Кортизолът повишава кръвната захар чрез катаболизма на протеините. Повишеният кортизол може да намали адреналина и да доведе до нисък пулс, често срещан при хора с хипотиреоидит. Но ако надбъбречната кора се изтощи и не може да произвежда достатъчно кортизол, адреналинът ще се повиши. Хората с доминиращ адреналин, могат да имат висок пулс около 120-150, но все още са хипотиреоидни. И в двата случая правилната терапия на щитовидната жлеза ще нормализира пулса в покой до оптималните, 85 удара в минута. Производството на кортизол е животоспасяваща реакция на стрес, но при хипотиреоидния човек той се проявява необичайно в опит да поддържа кръвната захар. Кортизолът, подобно на естрогена, инхибира щитовидната жлеза, създавайки порочен цикъл, който може да бъде прекъснат само чрез правилно балансиране на хормоните, като терапия на щитовидната жлеза и противопоставяне на кортизона и / или естрогена съответно с прегненолон и прогестерон. В допълнение, излишъкът от кортизол може да доведе до горещи вълни или нощно изпотяване, диабет, загуба на костна плътност и глаукома."

Това е само извадка за кръвната захар - иначе статията е доста голяма и обхваща доста проблеми

Понеже е мое последното мнение, ще добавя и една статия относно магнезия:
https://www.forefronthealth.com/hypothyroidism-and-magnesium/

Какво иде да каже тази статия?
Да ядем въглехидрати заради глюкозата, че да може да се конвертира т4 в т3?
Нали черния дроб така или иначе си произвежда нужно количество глюкоза?
А и при проблеми с ЩЖ и Хашимото се препоръчва силно ограничаване на глутен, млечни, захар... т.е. като цяло рестрикции на въглехидрати. И някъде бях чела, че високия инсулин също пречи на конверсията на т4 в т3.

Въобще, мътна ми е цялата тази работа с въглехидратите и ЩЖ.
На последния преглед при моя ендокронолог му зададох въпроса как да се храня при ИР и хипофункция (имайки предвид често срещаното мнение, че поне 100 гр въглехидрати на ден трябвало да се приемат заради ЩЖ).
Отговорът беше: "О, как, low carb" и някак ме погледна учудено, че питам. Поясни, че ИР се оправя приоритетно в такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт