Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 087
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Стига де, дишайте малко.
Човекът е по-нов във форума, не е свикнал още на неписаните правила.
А за заключението за гражданите от селски произход - какво да ти кажа, ако даваш нещо под наем в по-краен квартал, на по-ниска цена, е вероятно да привлича такъв кръг наематели. Това не значи, че всички нас такива 😃

# 91
  • София
Едно е да не искаш да ти съсипят апартамента, друго са квалификациите на тема образование, дефицити и произход, и то след хилядолетна човешка история, в която най-имотните, богатите и образованите гледат по половин дузина любимци. Целта явно е да се избием Simple Smile
Ами гледат, ама именно, са най-имотни. Имат условия да ги гледат тия животни.
Имат си дворове, имения, къщички за кучетата, назначен кучкар, който да ги храни, развежда, чеше, скубе, къпе.

А не в 2 стаи насред града да има 4 човека и 2  100 килограмови дога, които са окупирали единствения диван.
Любов, любов, ама ...

Хората са казали "Като искаш брада, купуваш си гребенче".
Иначе се оказва "На гол тумбак, чифте пищови"

# 92
Абе и аз в 2 стаи, особено ако едната е холът, не бих пуснала 4 човека, ама всеки си знае.

# 93
Какви сто килограмови догове?! Преди три страници обсъждахме птички и хамстери и недалновидността да имаш дете преди да си купил имот.
Сигурна съм, че всички собственици на апартаменти в София имат къщичка, кучкар и имение.

# 94
  • София
Е, в собствено жилище, това ще го направи ли по-широко, по-малко мръсно и миризливо?
Не всички имат имение и къщичка за кучето, и именно в това е проблема!
Тясно е. И в апартамента, и по улиците и по парковете.

Така или иначе, спорът е безпредметен, де! Това е все едно да спориш "за" или "против" гледането на футбол. За мен е безумие, има хора, жертват много други неща, за да го правят.
Въпросът е, като се започне и другите хора да жертват по нещо, заради твоето удоволствие. Щото пълните улици с фенове и полиция пречат на всички, не само на самите фенове.

# 95
  • София
Ей , все едно някой ви постави улитматум всеки със собствено жилище да си вземе куче, котка или направо слон... Уж на наемодателите много им пука за имотите им, пък иначе масово ще пуснат на по-висок наем някакви келеши и ще правят сметки, че по-вискоят наем ще им избие ремонта после. Ма никой не яде доматите с колците, хора, всички си знаем как се случват нещата. Дръжте ги празни тия жилища и се вайкайте, че не са наред съвременните градски жители - няма проблем Simple Smile Моят хазаин 7 години си прибираше наема и не е имал никакви проблеми нито с мен, нито с кучето ми. Даже освежителен ремонт му направихме на човека, 2 години преди да се изнесем (с негово одобрение на всичко, разбира се; заради теч от апартаментите над нас), профилактики на климатика си поемахме, както и смяна на бойлер и котлони. Човекът е чужденец, чакаме го да дойде на гости у нас следваия път като идва в България. А кучето ми си живее в собствения ми дом точно както си живееше и на квартира - кротко и без да съсипва нищо.

# 96
  • София
Ти как го каза "си прибираше наема", все едно че някакво голямо престъпление е изъвршвал.
Наред с животните, другото нещо, от което "бягам" е наематели, на които начинът им на разсъждение е "прибирам си наема".
Това е услуга с цена, като всяка друга. То и на лекар или козметик да ида (да не давам други примери), ще си платя парите за месечен наем за час време. И нито ще се изтърка човека, нито апартамента или офиса му ще се износи. Това е сделка, при взаимно съгласие, с ясни правила и условия и за двете страни. Който не го устройва, Гарабед е казал: "Пазар широк, избирай!"

Както лекарят е потрошил 10 години в учене, и още толкова в опит, а също и риск, едни лекари да станат добри и да печелят, други едвам да връзват 2та края, така и с даването под наем влагаш едни години в изграждане на жилище (или дядо ти е влагал), и след това предлагаш услуга, с ясни условия. И не всеки, който е вложил тоя труд е имал резултат. Може и строителя да го е завлякъл на "дупка", или предишни наематели да са изкъртили цялото жилище.
Щом при 2 милиона София, цената е такава каквато е, и претенциите за животните са такива каквито са, то едва ли е от безпочвени капризи и алчност, а това е баланс, който се е наложил.
Иначе щеше да се появят хора, които да предлагат конкурентна услуга, на по-ниска цена, пък и с домашните животни, и да "избият рибата".

# 97
Танграта, явно има хора, които предлагат услугата плюс възможността за домашен любимец. Ти можеш ли да обясниш възмущението "Как може?/Защо го позволявате?/Да не сте луди?"? Какъв е проблемът на наемодател А, който не разрешава домашен любимец, че наемодател Б разрешава такъв?
Не ми харесва изразът "прибира си парите", когато има нюанс на "взема ги за едното нищо". Всеки човек е в правото си да печели от собствеността си и в това няма нищо лошо. Аз по-скоро бих плащала с 50 лева за по-джиджана квартира, отколкото да ходя на маникюр всеки месец, защото за мен живеенето в комфорт е по-важно от маникюра. От друга страна, не ми харесва и наемодателското "влязъл си в имота ми", понеже наемателят не е влязал насила, а си плаща за услугата да живее там. Намирам за изключително грозно и невъзпитано ровенето в чужди портфейли и чаршафи, ако хората веднъж са издържали кастинга. По-лошо е от това едва да си избутал средното образование.

# 98
Рентиерството точно у нас не мисля, че се върти от хора с особен бизнес нюх. За тях няма такова нещо като конкуренция, или взимат исканото, или не. Нещо, което неведнъж е споменавано в темата.

# 99
  • София
"Прибира си наема" може би не ви е прозвучало правилно, понеже не се познаваме и не ми знаете начина на изразяване. Имах предивд, че човекът без излишни грижи и най-нормално си е възвръщал инвестицията, въпреки че допусна куче в имота си. Интересно, че от един пост се избира частица, която да се коментира, но цялостното съдържание - не.
И не, Танграта, за наметалите с животинка (както се вижда и тук) пазарът не е широк, нито е балансиран. И никъде, ама никъде, не съм казала, че услугата не следва да си има съответната цена. Напротив, казах, че не разбирам защо е такава крайна нагласата към хората с любимец, при положение, че масата от тях съвсем нормално биха платили по-голям депозит например. И както писаха други съфорумци, предаването на жилището при напускане лесно може да се уточни в договора (и ето как няма да се занимава наемодателят с ремонти). А да развяваш наложените практики като аргумент е все едно да ми кажеш, че управлението в България е супер, понеже ако не беше, щеше да е друго управление.
В тази тема писах за животните точно с цел да опитам да дам на хората и алтернативна гледна точка, не за да ги убеждавам как да се разпореждат със собствеността си. Не се получи - няма проблем за мен; жалко само за тези, които тепърва ще търсят къде да живеят с другарчето си.
Но да се стига до заявления как не е нормално да имаш куче в града или да имаш деца докато живееш на квартира - това не е баланс, това е крайност и според мен не е нормално.

# 100
  • София
Аз специално казах "така прозвуча". Наясно съм, че поради ограничеността на общуването, думите могат да се тълкуват различно.
И моите думи много често се интерпретират крайно и не в смисъла, който съм вложил. Затова и понякога премълчавам някои думи, макар да са самата истина.
Другото или съм съгласен, или е коментирано ...
Разбира се, хубаво е да имаш дългосрочни наематели, които плащат редовно.
Наемодателите са различни, имотите са различни.
Едно е панелка без ремонт на 50 години, друго е НС на 1-2 години.
В 1я случай, апартаментът взел-дал. С куче, без куче, все тая.
Във 2я случай, не мирише, чисто е, ново е. Съвсем различно е.
И цената на ремонтите е различна. Ако дядото извика махленския мазач, да удари 2 валяка, аз ще искам да извикам някой професионален бояджия. На който после ще му следя работата.
Затова и няма да оставя наематели да ми боядисват вместо мен. Аз предпочитам да няма нужда от освежаване и да си стои запазено. А не да се маже с валяците, и да се събират капки и пластове боя.
Повтарям се, но спорът е излишен. Само ви давам моята си гледна точка. За да не мислите, че вашата е единствена. Иначе лошо няма. Щом всички са доволни.

Welt, нито някой е ровил в чаршафите на наемателите, и ги е питал непрекъснато колко пари имат и какво работят, нито някой се е възмущавал "Как може?/Защо го позволявате?/Да не сте луди?"
За други наемодатели, които позволяват животни.

А и 2те ги повтаряш доста често. Лошо няма де, но ако очакваш отговор, не знам какво да ти отговоря.

И на Запад да отидеш (знам, че си там в момента), ако е НОВА сградата и мебелите, със сигурност наемодателят ще те пита какъв си, що си, откъде ще имаш пари за наем, ще иска референции, депозити и тн.
Ако е някой 100 годишен дървен блок, разяден от термити, хлебарки и плъхове, с кашони, и събирани от улицата мебели, може и да не те пита, просто да ти вземе 3 депозита. Щото така или иначе той не може да се пребори за читави наематели. Ясно му е, че са или безработни, или полу-безработни.

По същия начин тук се дават примери за стари блокове, от далечните квартали, колко били непретенциозни за наемателите, обаче пък какви лоши мебели предлагали, и как било със стария паркет/мокет/балатум.
Закономерност!? И още как.

# 101
  • Варна
За протокола - наемателите в съседния апартамент до нас се изнесоха. Бяха двойка с малко дете. Сега дойде човек с куче. Сигурно е с основно образование, трябва да ида да го питам... Joy Абе има си човека пари, плаща си, не ми дреме. Хазяйката явно няма против. Вчера докато се нанасяше, беше оставил входната врата отворена и надникнах, всичко вътре е празно. Явно жилището се отдава необзаведено. И понеже апартаментът е празен и кънти, а блокчето - НС, от "качествените" се чува кучешки лай от време на време. Но не го намирам за по-ненормално от това да чувам ревът на бебето над нас, като живееш в апартамент е така...

# 102
Единствената причина за този дебат са прекалените крайности.
Като наемодател мога да кажа, че и ние винаги бихме гледали с предимство наематели без деца и животни, но тук има голямо "но". Ако дългогодишните ни наематели поискат да осиновят куче или котка, няма да имаме нищо против. Грозно е да се обобщава, че едва ли не всяко животно превръща апартамента в смрадлива руйна. Нямам как да отречем обаче, че има и такива безотговорни стопани. Та тук проблема са хората.
Ние все още гледахме и куче, и котка, когато започнахме да пускаме хора на оглед, преди да отдадем апартамента си. Никой не отбеляза да му мирише на нещо, никой не попита тази миризма дали ще се махне. Но пък как ухаят някои ергенски квартири...

Последна редакция: пн, 15 юни 2020, 14:28 от evenfall

# 103
Е, когато не е системно лай/рев/висок тон/музика, не мисля, че е проблем. Ако кучето обаче лае непрекъснато, вече си е тормоз. Да не зачеквам и тази тема....

# 104
Welt, нито някой е ровил в чаршафите на наемателите, и ги е питал непрекъснато колко пари имат и какво работят, нито някой се е възмущавал "Как може?/Защо го позволявате?/Да не сте луди?"
За други наемодатели, които позволяват животни.

А и 2те ги повтаряш доста често. Лошо няма де, но ако очакваш отговор, не знам какво да ти отговоря.

И на Запад да отидеш (знам, че си там в момента), ако е НОВА сградата и мебелите, със сигурност наемодателят ще те пита какъв си, що си, откъде ще имаш пари за наем, ще иска референции, депозити и тн.
Ако е някой 100 годишен дървен блок, разяден от термити, хлебарки и плъхове, с кашони, и събирани от улицата мебели, може и да не те пита, просто да ти вземе 3 депозита. Щото така или иначе той не може да се пребори за читави наематели. Ясно му е, че са или безработни, или полу-безработни.

По същия начин тук се дават примери за стари блокове, от далечните квартали, колко били непретенциозни за наемателите, обаче пък какви лоши мебели предлагали, и как било със стария паркет/мокет/балатум.
Закономерност!? И още как.
А ти как точно ще определиш коментарите няколко страници по-назад, че наемателите имали деца, а нямали жилище, ако не като ровене в чаршафите? А на предната страница "как може да допуснете наемател с куче". Не казвам, че ти трябва да го допуснеш в твоето жилище, но имаше доста хора, които се възмущават, че други хора го правят. Естествено, че се пита какъв си и що си, но това няма връзка с решението да имаш хамстер/котка/бебе, докато си под наем. Аз това наричам ровене в чаршафите.

Иначе ми хареса, че предпочиташ да не се налага освежаване. Simple Smile И аз така предпочитам, и други хора също, но е трудно, когато живееш някъде дълго време, ако ще и собственото ти имение да е.

Общи условия

Активация на акаунт