Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 176
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София, Bulgaria
хадзапи, благодаря за подробното обяснение. Исках да знам дали може да се зададе при самото търсене да е само частни обяви, но явно не може.
Tака е, няма филтър както в ОЛХ.
Има, но може би трябва да се направи регистрация.

# 181
Направих регистрация като частно лице, но не откривам филтър....

# 182
  • София, Bulgaria

# 183
Може би е само за мобилната версия. Не можах да видя в страницата. Сега ще пробвам през телефона....

ПС: При мен търсенето приключва до Черен списък /мобилната версия отворих през телефона/. Регистрация като частно лице.

# 184
  • София
Soul Free,
търсене по частно лице излиза само на регистрации, които са направени от Агенция за недвижими имоти, Строителна компания, Банка, Инвеститор, ЧСИ...

# 185
Спешен въпрос.
Кандидат наемател иска да наеме имота, но държи да отидем на нотариус да декларирам, че това лице ще живее на адреса ми. Брокерката каза, че не било за адресна регистрация (за такава се ходи в общината по район, не на нотариус нали?)
За първи път чувам за такава декларация, някой знае ли за подобен случай.Става дума за чужденец, студдент който наема за 10-12 месеца.
Моля за съвети мнения, това нормална практика ли е? Какви са рисковете за мен?
Намалила съм наема, така, че не ми се иска нито да се разхождам по институции...
Благодаря!

# 186
Лъки, не виждам смисъл ти да декларираш нещо за трето лице.
Ако той иска нещо...да си декларира къде ще живее!  

Ти как ще осигуриш и ще си сигурна че той ще живее там...може утре да напусне?

Нещо странна е работата.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/bulgaria/3438-2018-9-imoti

Намерих нещо...

# 187
Тая декларация ми се вижда някакъв тип свободен текст, който нотариусът да официализира с подписа си. Нещо не схващам каква е разликата с адресната регистрация. Да не би студентът нещо да бърка каква е процедурата тук и да мисли, че е като в родината му?

П. П. Моя грешка. Има такава декларация - цък. Ама аз като се регистрирах у лелини, просто отидохме до общината, леля с НА, платихме там някакви левчета, не помня колко и това беше. Не е имало нужда от нотариус.
Та баш адресна регистрация иска да си прави детето, ама що говори за декларация и нотариус, не знам?

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 18:32 от Анонимен

# 188
Декларацията му е нужна, явно, да докаже на някого, че е живял в този период от време в България.
 Може би му е нужна за след като се върне обратно в държавата си, след като в България ще е 10-12 месеца?

Поискай от брокерката му да разбере за какво точно му е тази декларация.

# 189
  • Варна
Може би в неговата страна има подобна процедура. Аз имам същата клауза в договора. Наемателът ми е от друг град. Гарантира ми, че няма да го обитават др.лица. Мисля, че нямаш повод за тревоги.
Нотариусът спестява доста проблеми при некоректни отношения.

# 190
Допълних се горе....има изменение в закона за чужденците.
Сега чета и закона но е дълъг и не намирам точния текст.

https://brat-bg.com/bg/news-bg/bulgaria/3438-2018-9-imoti

# 191
Вероятно му трябва за виза за продължително пребиваване. Питай го. Навремето стигаше да се предостави подписания от собственика договор, но може да е имало злоупотреби и сега да искат нотариално заверена декларация.

Ако е за виза - свободен текст "Аз, ХУZ, на дата .... сключих договорза отдаването на имот на адрес ... на ..., гражданин на..., за период от ..." ще му свърши работа.

Друг вариант е да получава някакви дотации по време на следването от своята държава и да трябва да доказва разходите - навремето имаше такива арабски страни, сигурно и сега са останали няколко такива. Питай го.

пс - а, ето, вече е отговорено - за да получи право за пребиваване.

# 192
Разбрах за какво е. За полицията е.
Отказах. Трябва да е нотариално заверена тази декларация.
После ще поиска и да го регистрирам на адреса, за други цели.
Не си заслужава според мен, за 10 месеца.

Мерси за отговорите.

# 193

Според мен и намалената цена, която си дала, не си заслужава за 10 месеца. Аз лично бих очаквал да се нанесат хора, които има голяма вероятнсост да седят в жилището 2-3-4 години, докато спестят за нещо свое.

За чужденци дошли за няколко месеца си има т.нар. апартаменти на хотелски принцип.

# 194

Според мен и намалената цена, която си дала, не си заслужава за 10 месеца. Аз лично бих очаквал да се нанесат хора, които има голяма вероятнсост да седят в жилището 2-3-4 години, докато спестят за нещо свое.

За чужденци дошли за няколко месеца си има т.нар. апартаменти на хотелски принцип.
Благодаря. Така е.

Общи условия

Активация на акаунт