Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 135
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Да отклоня малко темата в друга посока.
Отдавам 3стаен в центъра и мисля сега есента да им дигам наема, че от близо 6 години не съм го пипал. Имам си постоянни наематели. Като цяло нямам оплаквания от тях, както и те от мен. като имат някакъв проблем гледам да го остраня, даже от време на време им правя някакви подобрения без те да са искали или да са се оплаквали от нещо. С останалите собственици (3ма сме общо за цялата кооперация) си подържама сградата и двора. Прави ли сме изолация, смяна на дограмата на стълбите, боядисване, автоматично осветление, цокли, домофони и т.н.
Ама като тегля чертата колко пари съм дал първоначално за ремонт и последствие за подръжка, подобрения, данъци и застраховки, излиза че за 5г. и половина едва съм искарал малко под 5к чисто. Вярно, че горе долу не остана какво друго да се прави  и би трябвало някоя друга година само да взимам пари, но все пак.
Както се каза и по горе - това си е бизнес. Добри, лоши наематели, моя грешка си е, че толкова време не съм им индексирал наема. Та от есента ще им кажа едни 100лв. отгоре (то пак ще е под пазарната цена, но поне няма ядове с тях). Ако ги устройва добре, ако решат да напускат го пускам на пазара с 150-200 кинта отгоре на сегашната.

# 166
Не знаех че +-10% ви удря границата за печалба... и че за някои тук това е... "бизнес" (т.е. дават повече от 2 имота и плащат ипотеки за някои от тях...) Flushed
Дори не знам  дали понятието бизнес е уместно да го цитирам в този контекст...

Бизнес е, я. Даже си има статистически код по КИД този бизнес! И може да се развива чрез ЕГН на физическо лице, или това лице да си обособи фирма.
За по-невярващите:
68.10   Покупка и продажба на собствени недвижими имоти
68.20   Даване под наем и експлоатация на собствени недвижими имоти

Има и за които фирми управляват чужди НИ:
68.31   Дейност на агенции за недвижими имоти
68.32   Управление на недвижими имоти

# 167
  • София
Да отклоня малко темата в друга посока.
Отдавам 3стаен в центъра и мисля сега есента да им дигам наема, че от близо 6 години не съм го пипал. Имам си постоянни наематели. Като цяло нямам оплаквания от тях, както и те от мен. като имат някакъв проблем гледам да го остраня, даже от време на време им правя някакви подобрения без те да са искали или да са се оплаквали от нещо. С останалите собственици (3ма сме общо за цялата кооперация) си подържама сградата и двора. Прави ли сме изолация, смяна на дограмата на стълбите, боядисване, автоматично осветление, цокли, домофони и т.н.
Ама като тегля чертата колко пари съм дал първоначално за ремонт и последствие за подръжка, подобрения, данъци и застраховки, излиза че за 5г. и половина едва съм искарал малко под 5к чисто. Вярно, че горе долу не остана какво друго да се прави  и би трябвало някоя друга година само да взимам пари, но все пак.
Както се каза и по горе - това си е бизнес. Добри, лоши наематели, моя грешка си е, че толкова време не съм им индексирал наема. Та от есента ще им кажа едни 100лв. отгоре (то пак ще е под пазарната цена, но поне няма ядове с тях). Ако ги устройва добре, ако решат да напускат го пускам на пазара с 150-200 кинта отгоре на сегашната.

Аз все на такива наемодатели като теб съм попадала. Сигурна съм, че наметалите ти са доволни - със сигурност  заради наема (който не е добре толкова време да не се актуализира), но и заради подобренията и това, че си отзивчив човек, който не е оставил на тях да са изцяло отговорни за жилището и отношенията със съседите.  Дано и те са ти помагали в грижите за имота и поне някакви дреболии са оправяли, с твое съгласие. Надявам се, че са подготвени за логичното увеличение на наема и няма да се наложи да рискуваш с нови наематели (щом тези са ти окей). Бих добавила само, че за тези 5 години, докато сте подобрявали сградата, парите от наема също са помагали да посрещаш разходите, така че не си го слагай много на сърце, мисли го по-скоро, че част от печалбата си я инвестирал дългосрочно Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:30 от ToniShu

# 168
# 169
Galinor  регистърът  е доброволен. Дали ще изпълни целите си - не знам.

# 170
Galinor  регистърът  е доброволен. Дали ще изпълни целите си - не знам.
По скоро бих се радвала на проектозакон вменяващ на брокерите правна и финансова отговорност и пълно компенсиране на клиента при потенциални усложнения възникнали след сделките . За да оправдаят възнагражденията си които са по високи от тези на нотариусите де факто .

# 171
  • София
А пак ли ще взимат комисон и от двете страни... само питам Joy

# 172
И ние пускаме отново обява. За момента само брокери звънят. Цената е обявена 130 лв надолу. Огледи никакви до момента и продължавам да недоумявам защо като ми звънят всички искат огледа за двойка наематели и пропадат?! Не вземат просто да си разпитат каквото ги интересува, аз ще кажа и с двойка и без двойка кандидати Laughing
Само 3 часа чистене с миенето на прозорците иначе отне, почти като да е седял само празен имота и без да е живяно.
Познат брокер ми твърди, че юли щяло да има раздвижване, ама дали? Чудя се: въобще отдават ли се в момента имоти над 500-600 лв в София... Сайтовете ми се струват заринати от обяви между 450-600 евро за тристайни в центъра.

# 173
  • София
Имоти има всякакви. Над 500-600лв е пълно с имоти, които се отдават. Но на някои места има корекция в цените. А тези, които са празни за отдаване, корекцията е задължителна.
Ако е бил 1000лв няма как да тръгне за 500.
Спокойно може да му искаш 800-850.
Щом се обаждат брокери, все е нещо.

Заведенията отвориха.
Другият въпрос е, университетите ще отворят ли септември, и Airbnb то ще има ли туристи. Това никой не знае.

# 174
Моят го дадох за отрицателно време на същата цена (не е под пазарната) , като имах 4-ма желаещи само по инфо от уста на уста, че се освобождава. Двама от кандидатите искаха да го наемат за майките си, за да са им по-близо и да помагат за децата, в случай, че заради Ковид отново затворят детските градини. Та, може би заради короната се увеличава миграцията не само към родните места, а и тая към местоживеенето на вече порасналите синове и дъщери.

# 175
Има ли как в imot.bg да се търси само обяви от частни лица?

# 176
Има ли как в imot.bg да се търси само обяви от частни лица?

В Имот.бг за частна обява е по следния начин - пишете си търсените параметри и когато търсачката Ви подаде какво има, започвате да гледате отдясно на обявите, както са дадени общо дали има или няма никакъв надпис, когато има това е името на фирмата. Частните обяви НЯМАТ нищо написано, тогава натискате върху тази обява и тогава, когато е вече целият текст и снимки, пак отдясно на текста и снимките, най-горе, има надпис - Частна обява.

# 177
хадзапи, благодаря за подробното обяснение. Исках да знам дали може да се зададе при самото търсене да е само частни обяви, но явно не може.

# 178
хадзапи, благодаря за подробното обяснение. Исках да знам дали може да се зададе при самото търсене да е само частни обяви, но явно не може.
Tака е, няма филтър както в ОЛХ.

# 179
Има търсене по ключова дума. Може да се пуснат две търсения: едно с дума "собственик" и друго с "частно" (лице)

Общи условия

Активация на акаунт