Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 187
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
  • София
И нашите бяха мърляви, а в същото време - с много претенции. Все нещо не им харесвало. Децата на съседите тропали. Все едно тяхното не тропа, имала съм оплаквания за същото от съседи. Не пазят изобщо - 2 месеца живяха. Диванът беше мърляв, а го прахме преди тях. По паркета имаше капки лак за нокти. Огледалото в банята беше черно. Бяха подпалили нещо в микровълновата. Смърдеше ужасно, дълго време след тях дори. Все се съмняваха, че ги лъжа със сметките за ток и вода, а фактури им носех. И още какви ли не, направо не искам да си спомням.

# 211
Днес отново брокерка ми води клиент, хареса му ще наема, но да намаля наема. Съгласих се, защото ми се видя много приличен на вид- сериозен.   В този момент телефона на "клиента" звъни, наложило му се нещо, ще се върне след 1 час. Брокерката използва да пита може ли да и дам ключ за да го предлага директно на други. Отказвам. От там пита, може ли поне няколко снимки да направи. Отказвам.
Поредните брокери, които се опитаха да отмъкнат обява ексклузувно, и на по нисък от обявения.
Като се сетя, че и личната си карта им показах. Imp

# 212
  • София
Има ли Black list  на брокери и агенции??

# 213
  • София
Ние затова с брокери не отдаваме. Търся сама във ФСБ групи, за квартири без брокер. Крия се от боркерите ако ме надушат, казвам че имат грешка. Гледам профила на човека който пише, уговарям се на чат, Чувам се само с читавите. Знам че е изморително и е разправия. Но да ми звънят 100 брокера и да ми искат комисион, на мен и наемателя за 1 телефонен разговор не искам. Даже не ми се говори с тях. Нямам хубави спомени от подобни срещи. Все някакви трикове ми се прилагат. Все нещо искат. Все смъкват наеми. И лъжат.

# 214
И аз да попитам нещо,
подготвям имуществена застраховка за жилището, аз ще съм титуляр по нея.
Евентуално при настъпване на щета, например наводнение от страна на наемателите, възможно ли е застрахователната компания да каже, че няма да изплати обезщетение защото в апартамента не живея аз?
Ясно е, че ще попитам брокера, но искам да чуя и вашите мнения.
Аз правя само на жилището, мебелите  ми не са застраховани, ако се случи нещо, ще купя нови. А за имуществото на наемателя, той да си направи. В застраховката на жилището ми влиза и кухненската линия. Достатъчно е да покрива течове.

# 215
Застраховката, която правим, си покрива всичко "У дома", изплащат при случай на наводняване, няма значение дали е Наемател или собственик живее в застрахования имот. Имали сме случай, забравили да изключат водата от крана, въпреки, че постоянно напомняме, когато няма никой, пътуват и не са в София, да спират от крана за пералнята водата, така забравили и беше станало езеро, домоуправителят с 4-ма свидетели извикали ключар да се отвори, намерили нашите хора, те ни се обаждат на нас и ние отидохме - на нас ни се падна честта да събираме водата, докато нашите злополучковци се приберат спешно. Накарахме им се едно хубаво, извиняваха се, добре, че беше застраховано - дойдоха от Застрахователното дружество, замериха с влагомер, огледаха и после изплатиха, а ние си поправихме щетите.

# 216
Хаздзапи при кой застраховател я правите?
Замислих се и аз да направя.

# 217
Ние даваме малък апартамент под наем, който купихме послучай раждането на бебка и сега наемът и го събираме. За 11 години сме сменили наематели точно 3 пъти- единият път чакахме 4 месеца и отказвахме на разни хора да го вземат, защото чакахме точният човек. Моят съвет е - проверявайте хората, по-добре да се даде по-евтино, но да не е въртележка от хора след които да боядисваш.

# 218
Хаздзапи при кой застраховател я правите?
Замислих се и аз да направя.
Булстрад. В Ес Ди Ай имат застраховка, разработена с Булстрад, специално за тях и е много изгодна. Застраховката е "У дома", и е 40 лв., а с карта на Ес Ди Ай е 36 лв. Включва и земетресение. Има и за по-големи покрития.
Има вече 10 год. застраховаме към тях.

Мисия възможна - и ние така правим. Изчакваме и не бързаме и стоят по много години.

# 219
Днес отново брокерка ми води клиент, хареса му ще наема, но да намаля наема. Съгласих се, защото ми се видя много приличен на вид- сериозен.   В този момент телефона на "клиента" звъни, наложило му се нещо, ще се върне след 1 час. Брокерката използва да пита може ли да и дам ключ за да го предлага директно на други. Отказвам. От там пита, може ли поне няколко снимки да направи. Отказвам.
Поредните брокери, които се опитаха да отмъкнат обява ексклузувно, и на по нисък от обявения.
Като се сетя, че и личната си карта им показах. Imp
Това им е схема шаблон на тия готованци.Все едно един и същи клас за завършили всичките.

# 220
  • Варна.
... няма значение дали е Наемател или собственик живее в застрахования имот.

Това исках да разбера, благодаря.
В контакт съм с бокер от Алианц. Предложи ми втория от трите им варианта за застраховка на имот. По-скъпо е от горепосоченатат на Булстрад, има повече покрития.

# 221
... няма значение дали е Наемател или собственик живее в застрахования имот.

Това исках да разбера, благодаря.
В контакт съм с бокер от Алианц. Предложи ми втория от трите им варианта за застраховка на имот. По-скъпо е от горепосоченатат на Булстрад, има повече покрития.

Булстрад си  имат най-различни  варианти,  от най-евтиния, до много  скъпи, покриващи изключително много неща. Ние застраховаме по-ниските, които пак включват много  неща, визирам конкретно  тази, разработена специално между Булстрад и Ес Ди  Ай,  защото се убедихме, че няма никакъв смисъл от по-скъпоструващите.
За Булстрад ни казаха наши познати и не съжаляваме, били са винаги много стриктни. Важното ми е, че включва земетресение, също има и към трети лица, т.е., ако бъдат наводнени съседи отдолу, има покритие.
Имахме преди това към Армеец, но беше много скъпа и се отказахме, с малко покрития.
Алианц не искам и да ги чуя, преди няколко години мъжът ми беше залетял да си прави към тях застраховка "Живот", като изслушахме на няколко напълно некомпетентни и не знаещи къде се намират техни служители, се отказахме бързо, по-късно сама си проучих за тази застраховка и се убедих, че от нея няма никакъв смисъл - това си е лично мое мнение.

Лъки, пробвайте и Фейсбук групите с отделен профил, като преди това обаче блокирайте хахотковците - тези, които пускат подигравателните емотикони - това са брокери и хора с кучета и котки.
Ние си намерихме точния човек, без да бързаме. Бях се хванала от многото фина самореклама на една брокерка, не споменавам името, знае се, която се саморекламира, давайки информация по малко относно имотите, тук в Бг мама темите  за имоти - и й се обадих, тя ни прати своя колежка - роднина, съгласихме се да работим с тях, пуснаха една обява в имот.бг, с която автоматично излиза още и в хоум.бг и в базар.бг, като не бяха обаче споменали в текста на обявата изобщо, както на нас ни казаха, че НЕ взимали комисионна от евентуалния Наемател. Също ни казаха, че начинът им на работа бил и да се обаждат 1 път седмично да кажат какво е движението по обявата. Пуснаха я Вип.
Първите 2-3 седмици се обажда момичето действително всяка седмица, имаше само 1 оглед и то от напълно неподходящ човек, като каза едно, после се оказа друго и ми се извинява, че била разбрала в последния момент, въпреки, че я питах изрично дали е питала - няма да навлизам в подробности.
Е, дойдоха, видяха, да, направи им впечатление, че е перфектно чисто и подредено и направено всичко, - но жилището е с преход и не става за майка със син, точно това, което брокерката е трябвало да попита предварително, а не да ме разкарва.
Както и да е. Само няколко дни по-късно тя се обади и фино ни натисна да се намали наема, като тогава пазара си имаше други цени, не като сега след короната, и ние казахме, че не бързаме, което си беше така.
В резултат тя се обади още 1-2 пъти и повече нищо. Аз й звъннах да кажа, че ще си пускаме и ние обява като частни лица и ако си намерим, все пак ще им платим, защото сме ги наели. След няколко дни вече имахме 3 огледа, обадих й се пак и й казах, но те не бяха подходящи. И пак потвърдих, че наеме ли се, ще им платим за времето, и за пусканата от тях обява като Вип.
Повече тя така и не се обади, дойде корона изолацията, видях, че обявата вече им седи като обикновена и впоследствие я и премахнаха изцяло. За времето с короната и след него така и не се и обадиха, че се отказват да  работят с нас. Търсеха, както всички брокери бързо наемане, на всяка цена едва ли не и не ги интересува после дали ще имаме ядове или не с наематели - те да си вземат комисионната, и то по-бързо.
И резултатът е - аз пусках обява и си го дадохме и си подбрахме човек спрямо нашите изисквания, съответно без посредничество на никакви брокери. И по нашата обява ние сами си направихме много огледи.
Но... е много трудно за съвестни и пазещи и отговорни наематели да се намерят, още повече ние не искахме пушачи и другото беше - да са Без домашни животни.
Както писа Танграта - на лов са сега масово ниския клас платежоспособни.
Много внимателно подбирайте.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 14:17 от хадзапи

# 222
  • София
Имам следния въпрос - освен в airbnb, има ли другаде където се предлагат жилища за наемане за няколко месеца? Има ли фирми, които са специализирани в тази дейност?
П.П. За София питам Simple Smile

# 223
Имам следния въпрос - освен в airbnb, има ли другаде където се предлагат жилища за наемане за няколко месеца? Има ли фирми, които са специализирани в тази дейност?
П.П. За София питам Simple Smile

Да. Може да видите в буукинг или да ги търсите сами в гугъл. Търсете "апартамент на хотелски принцип".

В буукинг, след като зададете датите, отстрани избирате "Апартаменти"

# 224
Да, в букинг и еърбнб,  но си пригответе поне 50 евро на вечер минимум.

Общи условия

Активация на акаунт