Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 200
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Благодаря за мненията! Погледнах, цените наистина са хотелски. Simple Smile Ще го обмисляме още. Ще видим дали някой хост в airbnb ще се съгласи на отстъпка от обявената цена при по-дългосрочно наемане.

# 226
Може да потърсите тук или в групите във фейсбук, като опишете какво Ви трябва, в кой квартал и колко е бюджета Ви. Със сигурност ще Ви е по-скъпо, а и Ви трябва напълно обзаведен, но все пак е вариант на търсене. Почти всички наемодатели искат дългосрочно наемащи, понеже не им се занимава с този процес на отдаване. Но пък може някой да откликне на търсенето.

# 227
  • София
Да, знам че подобни случаи не са атрактивни за обичайните наемодатели. Затова попитах къде да търсим като за начало, другото е работа на дъщеря ми и приятеля й, които ще работят няколко месеца от България, преди да си заминат обратно. Искат да са отделно, но в момента няма как да освободим някое жилище, което да ползват.
Благодаря отново!

# 228
Пишете и тук какво търсите, може някой да има нещо свободно за няколко месеца.

# 229

Лъки, пробвайте и Фейсбук групите с отделен профил, като преди това обаче блокирайте хахотковците - тези, които пускат подигравателните емотикони - това са брокери и хора с кучета и котки.
Ние си намерихме точния човек, без да бързаме. Бях се хванала от многото фина самореклама на една брокерка, не споменавам името, знае се, която се саморекламира, давайки информация по малко относно имотите, тук в Бг мама темите  за имоти - и й се обадих, тя ни прати своя колежка - роднина, съгласихме се да работим с тях, пуснаха една обява в имот.бг, с която автоматично излиза още и в хоум.бг и в базар.бг, като не бяха обаче споменали в текста на обявата изобщо, както на нас ни казаха, че НЕ взимали комисионна от евентуалния Наемател. Също ни казаха, че начинът им на работа бил и да се обаждат 1 път седмично да кажат какво е движението по обявата. Пуснаха я Вип.
Първите 2-3 седмици се обажда момичето действително всяка седмица, имаше само 1 оглед и то от напълно неподходящ човек, като каза едно, после се оказа друго и ми се извинява, че била разбрала в последния момент, въпреки, че я питах изрично дали е питала - няма да навлизам в подробности.
Е, дойдоха, видяха, да, направи им впечатление, че е перфектно чисто и подредено и направено всичко, - но жилището е с преход и не става за майка със син, точно това, което брокерката е трябвало да попита предварително, а не да ме разкарва.
Както и да е. Само няколко дни по-късно тя се обади и фино ни натисна да се намали наема, като тогава пазара си имаше други цени, не като сега след короната, и ние казахме, че не бързаме, което си беше така.
В резултат тя се обади още 1-2 пъти и повече нищо. Аз й звъннах да кажа, че ще си пускаме и ние обява като частни лица и ако си намерим, все пак ще им платим, защото сме ги наели. След няколко дни вече имахме 3 огледа, обадих й се пак и й казах, но те не бяха подходящи. И пак потвърдих, че наеме ли се, ще им платим за времето, и за пусканата от тях обява като Вип.
Повече тя така и не се обади, дойде корона изолацията, видях, че обявата вече им седи като обикновена и впоследствие я и премахнаха изцяло. За времето с короната и след него така и не се и обадиха, че се отказват да  работят с нас. Търсеха, както всички брокери бързо наемане, на всяка цена едва ли не и не ги интересува после дали ще имаме ядове или не с наематели - те да си вземат комисионната, и то по-бързо.
И резултатът е - аз пусках обява и си го дадохме и си подбрахме човек спрямо нашите изисквания, съответно без посредничество на никакви брокери. И по нашата обява ние сами си направихме много огледи.
Но... е много трудно за съвестни и пазещи и отговорни наематели да се намерят, още повече ние не искахме пушачи и другото беше - да са Без домашни животни.
Както писа Танграта - на лов са сега масово ниския клас платежоспособни.
Много внимателно подбирайте.
Благодаря.
Ще подбирам, като гледам какви индивиди ми идват на оглед, май се налага.
Аз също не бързам, защото жилището е в студентски район, а сега тях ги няма, и предимно "проблемните" са излезли да търсят жилище.

Последна редакция: нд, 28 юни 2020, 19:55 от So Lucky*

# 230
  • София, Bulgaria
Пет месеца не се отдава апартамента,  естестествено брокерът е виновен. Много удобно се забравя всичко и още по-удобно се преиначава всичко. Хадзапи, не ви прави чест, но няма проблеми, ако Ви доставя удоволствие продължавайте.

# 231
Според мен  5 месеца са твърде много. Или цената е висока, или имота му има нещо непривлекателно.  Дори и в моментната криза, за мен 2-3 месеца са максимума на отлежаване по сайтовете...
Относно брокерите, няма да си кривя душата, има и читави сред тези дето ми се явяват. Обаче и те гонят една бърза, двойна комисионна и друго не ги вълнува.

# 232
Обаче и те гонят една бърза, двойна комисионна и друго не ги вълнува.

И накрая ще си останат без никаква....

# 233
  • София
Пет месеца не се отдава апартамента,  естестествено брокерът е виновен.

Да, разбира се, че брокера е виновен.
Ако съм дала точни изисквания - без дом. любимци, без деца, без гейки, без хора с чалгарска визия и той ми води такива - кой е виновен. Сигурно аз, но че не сте си взели двойното комисионно.
Затова си работя само с брокерка-приятелка. Сигурна съм, че когато се появи човек по моите изисквания ще го доведе, няма да го прати при други клиенти. Но и тя е сигурна, че няма да се свържа с други брокери и да се бутам сама по ФБ групите.
Такива, рекламиращи се по форуми - мерси съм.

# 234
Аз не виждам с какво един брокер би ускорил  отдаването на един имот?! Дали брокерът или собственикът ще качи обявата няма никакво значение. Прави се  описание, пускат се снимки и си определяш цената. Ако няма кандидати : или чакаш правилният кандидат, ако не си на зор или намаляваш цената. Няма какво да се чуди човек.

# 235
На мен не се е обадил нито един директен клиент. Само посредници. Което не е проблем, стига да доведат приличен човек.

# 236
На някои хора не им се занимава или нямат време да отговарят на обаждания и да отсяват потенциални наематели, затова се обръщат към брокер. В този случай съм съгласна, че трябва да им се даде комисионна и то, ако точно и ясно изпълнят уговорката. Например да се отдаде на еди си каква цена, на еди какви си хора, за еди какъв период и т.н.
Обаче, ако човек сам си пусне обява, и да му звънят за комисионна, айде стига......пълна наглост е това.

# 237
Благодаря за мненията! Погледнах, цените наистина са хотелски. Simple Smile Ще го обмисляме още. Ще видим дали някой хост в airbnb ще се съгласи на отстъпка от обявената цена при по-дългосрочно наемане.
Със сигурност ще има не малко хора, които ще се съгласят. Едни познати отдадоха за три месеца, за 500 евро на месец с включени всички консумативи при положение, че единичната им нощувка струваше 35 евро. В момента няма никакви чужденци и е нормално да се правят отстъпки.

# 238
Пет месеца не се отдава апартамента,  естестествено брокерът е виновен. Много удобно се забравя всичко и още по-удобно се преиначава всичко. Хадзапи, не ви прави чест, но няма проблеми, ако Ви доставя удоволствие продължавайте.
Доколкото разбрах аз, дълго време се е надявала брокерката да си свърши работата, после й е омръзнало да чака, заела се е сама и сравнително бързо се е справила. Заплащане и уважение заслужават брокерите, които улесняват отдаването на имоти, което зависи и от това дали помнят изискванията на клиентите. Не може някой да напише обява за 5 минути, след това да губи времето на клиентите, понеже не помни какво са казали, че търсят, и накрая да очаква комисион.

# 239
Случка от петък между 17,45-18 ч. в ГТ в София. Мил девически глас обяснява по Жи-си-ем-а, два поредни разговора:
Здравейте, обажда се ---- (не чух точно) за жилището под наем. Да, клиентката много хареса апартамента, но майка й смята, че жилището е много голямо за сам човек. Съжалявам, че така се получи и се извинявам, че Ви разкарвах!
Та значи брокерката е водила клиентка, на която майка й ще плаща наема, но, примерно, в 3-стайни, а не в 2-стайни. Разходили са се поне в 2 жилища, може и повече, разгледали са 2 хубави апартамента, но им е голямо и скъпо.
Или брокерката не си е направила труда да обсъди с потенциалния наемател какво точно търсят и за колко пари може да се намери, или са се пробвали да натиснат наемодателите да свалят наема и не са успели, или просто са обикаляли да нащракат частни обяви с фиктивен наемател.
Вярно, много беше любезна и мила девойката-брокерка, но сори, плаща й се за професионализъм, не да си лафят мило и любезно.

Писала съм и преди - и ние имахме случка като Хадзапи, брокер, който ни намираше наематели в рамките на седмица макс, 10 дена не се обади, ние звъняхме - нямало кандидати. Пуснахме си обява в имот.бг и за 3 дни се отдаде. Вероятно е чакал двойна комисионна.

Общи условия

Активация на акаунт