Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 203
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Обаче и те гонят една бърза, двойна комисионна и друго не ги вълнува.

И накрая ще си останат без никаква....
Oo, вие ме разсмяхте, спокойно ! Продавачът или наемодателят ще останат "без никаква" евентуално. Брокерчетата никога не остават без такава. Ако не отдадат или продадат вашето, има още дузини на опашката. А сделки имат, не е като да нямат.Това е една от най "тарикатските " доходни и "хитри" професиики на съвремието ни. Без абсолютно никакъв риск, не изискваща специално образование и инвестиции.

# 241
От тази мантра през 2008 г. дойде кризата.  Ще останат и още как... собствениците все по-рядко се обръщат към брокери за отдаване.  Пускат си обява и след някой друг ден са готови. Пък брокерите като не искат,  да не водят клиенти, няма да вземат нищо. Да не говорим за излъганите хора, на които уж им се търси жилище.

# 242
  • София
Не може всички брокери под общ знаменател.
Нашата (препоръчана от приятели) подходи изключително професионално. Зададе ни куп въпроси, преди да почне да търси наематели. За някои от тях не бях се и сетила изобщо. Уточнихме какво категорично не желаем, какво категорично искаме и кога сме склонни на компромис.
Даде съвет относно наемната цена и начина на плащането ѝ.
Даде съвет относно интериора във връзка с онова, което прави впечатление на наемателите.
Доведе професионален фотограф, чиито снимки на жилището го правят да изглежда чудесно.
Изготви договор, по който семейният адвокат не нанесе почти никакви поправки.
Протоколът към договора с подробно описание на имота съдържаше същите ония професионални снимки.
Доведе точно двама души на оглед, като за втората дама каза, че не ѝ се е харесала по време на огледа и ще намери друг кандидат, но не се наложи, защото първият, дошъл на оглед се обади и нае апартамента. Това се случи за седмица в началото на извънредното положение, въпреки че ни беше предупредила, че заради ситуацията може и да не се справи толкова бързо.
Спести ни страшно много нерви и време и напълно си заслужи половин наем.

Издънки има във всички професии и сфери на живота, но категорично има смисъл от тая професия. Най-малкото заради предварителната селекция, която следва да направи брокерът. Иначе трябва да се срещам с куцо, кьораво и сакато и по сто пъти да се обяснявам що не искам котка в жилището или индийци примерно.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 08:04 от Илит

# 243
Илит, това, което описвате, е услуга, която наистина заслужава заплащане и на която биха се зарадвали всички в тази тема, и наематели, и наемодатели. Обаче в поне 95% от случаите това не се прави, а напротив, губят ти времето с безсмислени огледи, лъжат за имотите, пускат т.нар. набирателни обяви, които изкривяват пазара, в темата за продажба на имоти даже се е обсъждало, че понякога не водят купувачи, за да свали собственикът цената и някой приятел брокер или самата фирма да купи имота под пазарната му цена. Аз лично се надявам едно от положителните следствия от тази криза да бъде да се разчисти пазара от мошениците и тарикатите в него, обаче уж това трябваше да стане и при предишната криза, но не виждам това да е станало, даже някои от фирмите с най-малко професионализъм се разраснаха. Всъщност какво ще стане зависи от това дали послушните овчици ще позволят още да ги стрижат.

# 244
За мен - брокерите недв.имоти, и работещите в офиси на мобилни оператори, са некачествени хора. Некачествени откъм човечност, коректност, и изобщо откъм нормални човешки качества. Не стават. Как се гледат в огледалото вечер се чудя.
Това, че ги карат да са такива, не е оправдание!!

# 245
  • София
Има брокери и брокери. (и фирми)
Не само, че има такива, дето са внимателни и гледат да свършат работа, и такива дето търсят комисионна на всяка цена, дори ако те набутат с неподходящи хора, компромиси;
но също има и по-активни брокери, и по-пасивни. Които просто водят човека и мълчат. Има огромно текучество в тая професия. Съответно има и хора с по-малко опит, а също и такива, които просто не стават за това.
Повечето са просто млади хора, студенти. Някои по-честни, други по-малко.
Не се наемам да кажа от кои, по колко са. А съм видял безброй брокери.
Та да не генерализираме. Че сега ще ни емнат колегите "наематели". Simple Smile

А служителите на мобилните оператори, за мен е друга професия. Там пък съвсем гледаш да продадеш нещо "на студено". Без да знае или да е търсил човекът такова нещо. Така че измекярщината няма лимити. Но и там има не малко читави и нормални.

# 246
И да има..са единици. Бели лястовици. Въпреки че аз не съм попадала на такива, но да допуснем че има няколко.
Та обобщението си е съвсем на място считам.

# 247
Няма да забравя как през 2006-7 г. моя позната търсеше да се купи апартамент. Завела я някаква брокерка в Манастирски ливади, тогава почти празен квартал, почти само в строежи.
Показала ѝ някакъв ужасен апартамент и казала - Това е последния, всичко е изкупено от руснаци. Купувай, че и към този има огромен интерес. Огромния интерес осъмна през 2008 г. в 90% празни жилища в същия този квартал.
Аман от лъжи и изкривяване на информацията. После защо на брокерите им се носи лоша слава....

# 248
Днес ми се обажда брокерка, и ме разпитва за имота, до тук ОК. След като обясних, че съм извън града и няма да има оглед, започна да обяснява как цените на наемите падат,ще падат още... А не искат ли без пари да живеят, ако може и сметките да им плащам.

# 249
Моя колежка още се ядосва на нейния познат брокер, дато ѝ обеща сваляне на наем с баснословната сума от 20 лв. Наемодателят им теглил една и го дал на друг човек.

# 250
Като падали уж наемите, комисионните на брокерите защо стоят ?

# 251
Като падали уж наемите, комисионните на брокерите защо стоят ?
Те взимат 50% от първия наем от наемодателя, и съответно 50% от наемателя.
Не са малко пари, при положение че водят неподходящ клиент който след 3-4 месеца пак ще търси квартира .

# 252
Ясно..разбрах.
Значи нямат интерес да смъкват наема ..това говоря ако наемател го наеме да му "защитава" интересите .
Не че вярвам че освен собствения си интерес гонят друго...

# 253
  • София
Ясно..разбрах.
Значи нямат интерес да смъкват наема ..това говоря ако наемател го наеме да му "защитава" интересите .
Не че вярвам че освен собствения си интерес гонят друго...
Имат интерес да смъкват, защото при тях ресурсът е неизчерпаем.
При сключена сделка, нови потенциални наематели и наемодатели колкото искаш.
Тоя апартамент не са го купували, обзавеждали.
Разходите им са почти константни. Обикаляне, обяви, Телефон, Кола. Със или без сделка, разходите са едни и същи.

Друго съществено предимство е, че така стават по-конкурентноспособни от конкуренцията.
Навсякъде пазарът върви на една цена, ти си го обявил на нея, 20 други брокерски фирми са го обявили на нея, и изведнъж се появяват те, на -5%. Клиентът ще иска да направи именно тази сделка. И дори може да си калкулира тези 5% като компенсация за неговите 50% комисионна.

Прочее, който е бил достатъчно дълго, може би помни, че преди комисионната беше 100% от наемателя.
Което е много по-адекватно, тъй като с него са свързани най-много неизвестни, промени, рискове.
Наемодателят е предвидим. Апартаментът го е показал, няма сметка да се изнасят наемателите. Няма и да вдига наема, защото вече е бил обявен пазарно.
В 95% от случаите, да не кажа повече, именно наемателите прекъсват договора, заради някакви обстоятелства.
Събират се, разделят се, местят се в други градове, напускат и сменят работа, остават без работа, емигрират и тн.

Най-много наемодателят да помоли наемателя да напусне, заради проблеми със съседи, шум, купони и т.н. Което е пак причинено от наемателя.

# 254
  • София
Една наемодателка ни помоли да освободим апартамента, защото синът й искаше да се събере да живее с приятелката си в него. Но, по мои впечатления, най-често наемодател освобождава апартамент, за да го продаде. Което, честно казано, си е същото неудобство като наемател да напусне по някакви обстоятелства. Сред моите познати не е имало някой, който да освободи жилище заради проблем със съседи. Но е ясно, че статистическата ми извадка е непредставителна, де Simple Smile

И аз съм се чудила защо брокерите прибират по 50% комисионна от двете страни. Предполагам, че се тълкува като някакво равнопоставяне, понеже уж следва брокерът да свързва наемодател/наемател. Само че в свят със социални мрежи, интернет и изобщо толкова много начини за комуникация... не е особено логично. Не че би ми било весело да платя цялата комисионна като наемател, но винаги съм се чудила за какво се взимат пари от наемодателите - те всъщност с какво ангажират  брокера? Нито го карат да определи цената, нито го задължават да им води Х на брой кандидати седмично, а често получават даже готови снимки на имота. Или поне така беше преди 10-на години. Сега различно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт