Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 196
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
Не е различно. Просто - ако мине, мине! Много наглеци има сред тях, затова е така.
Преди години търсихме да купим жилище. Един продавач явно се запъна и не искаше да даде комисионна. Ние бяхме склонни да купим имота, обаче брокерката нарочно ни каза, че е продаден на друг, само и само понеже човекът не искаше да ѝ даде пари за нищо.

# 256
Днес дадохме още едно от малките. Искам да ви кажа, че всички питаха за депозит в размер на 1 наем, но всички ще платят 2. Вторият, обаче, се съгласих да е с втория наем.

# 257
  • София
Браво, Румка! Дано са  читави и си плащат всичко на време.

# 258
  • София
Ако използвам тези два месеца - може ли да се намери прилично самостоятелно жилище (да не е партер или кофти излаз) и обзавеждане от 87ма (не търся лукс, а чистота по-скоро)  - на цена около 400лв (макс 430лв) в източните квартали? Двупространствено или в краен случай - едно пространствено (с опцията вратата да не се вижда от спалнята). По принцип ще взимам кола, но удобния транспорт ще е плюс (примерно Редута не ме блазни в това отношение)
 Кои други квартали бихте предпочели (като пример - харесвам Бъкстон, Гоце Делчев, Борово... от източните давам пример с Изгрев, спокойствието в Гео Милев също ми допада Simple Smile, но в Люлин и Надежда не бих се забил - имам може би някакви спомени от ученическите години (учех в Света Тройца - който също не е лош, но не знам), които не ме карат да се чувствам добре. Та понеже тези райони са по-скъпите - се питах дали да не гледам и в други квартали (без гета), Зоните или Суха река...Младост
 - единия плюс на квартирата е че може да "тествам" бъдещия квартал за постоянно живеене.

Полуобзаведен даже повече ме устройва. Някои правят коментар ако е за 2+г, но аз повече от година не се виждам на квартира (докато продадем сегашното и си намеря нещо двустайно... което го виждам около 1г)?!
Питам, понеже другия вариант е споделено с още някой, но ако попадна на кофти характер, навици - какво правим (той или аз ще напусна - по-скоро второто...) - тогава вече спокойно ще вляза в т.нар. правило за 30те % от нетния ти доход  - за наем?
В краен случай може да си остана при брат ми, но в кофти район за мен...

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 14:28 от Starrydream

# 259
С тези опции за 400 лв. много трудно. Не е невъзможно, но едва ли.

# 260
Изток, Изгрев, Младост вероятно няма да е лесно да се намери нещо читаво за под наем до 400 лв.
Сухата река, Света Троица, Зоните, можеш да включиш евентуално Банишора, Хаджи Димитър примерно, естествено зависи от конкретната локация на блока, може да не е чак невъзможно. Предполага се, че в момента има застой или лек спад на наемите, така че сега е моментът.
Като те чета, хич не ти е лесно. Късмет, дано плановете ти да се осъществят.

# 261
Ако твърдо си решил да е макс. 400 лв., трябва да промениш локацията. По-скоро западните квартали, възможно е Дружба, Павлово, Суха река, Хаджи Димитър.
Хубавите имоти си държат цената, дори и да се отдадат малко по-бавно.
Изброените - Борово, Гоце Делчев, Гео Милев и т.н. са квартали с добра локация, транспорт, училища, паркове, така че дори и едностайните са около 500 лв. Ако има по-евтини, то или ще е някакъв див късмет, или фалшива обява, или на партер/таван.
Така си мисля поне.....

ПС: Забравих да добавя, че трябва да си предвидиш депозит /1 или 2 наема/ и евентуално комисионна за брокер /половин наем/.

# 262
  • София
Дружба ми е далеч от работата - Илиенци.
По принцип метрото  не ми е приоритет (защото и цената ще е друга), а плюс (ако и с кола още повече) аз и сега нямам близко метро, не е голяма болка, но не всеки път е опция колата (излизане вечер) - или поне някаква бърза връзка (тр. 5, 7, 12...)
Скоро гледах таванско с ас. в Лозенец 370 без обзавеждане.- но беше без никакви ниши - а само една стая.. т.е. пералня, вход, печка всичко на едно и едни 2 капандури... няма как и да простнеш нещо.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 16:52 от Starrydream

# 263
Щом работиш в кв. Илиенци, търси си нещо натам. Хем и наемите са по-ниски.

# 264
  • София
Щом работиш в кв. Илиенци, търси си нещо натам. Хем и наемите са по-ниски.
Е не, мен идеята ми е не да стоя с години под наем, а и да пробвам потенциален квартал за живеене по-натам. А то винаги може да се смени работата.

# 265
Ясно. На първо време реши в кои квартали да търсиш, после отваряш imot.bg и гледаш обяви. Както казах по-назад, хубавите локации и квартири си държат цената. Имай предвид, че въпреки писанията за намаляване на наемите, все още в София е трудно да се намери хубаво жилище в приятен квартал.....евтино пък да е - съвсем.

# 266
  • София
Ясно. На първо време реши в кои квартали да търсиш, после отваряш imot.bg и гледаш обяви. Както казах по-назад, хубавите локации и квартири си държат цената. Имай предвид, че въпреки писанията за намаляване на наемите, все още в София е трудно да се намери хубаво жилище в приятен квартал.....евтино пък да е - съвсем.
Затова и писах - да добавя още някой квартал - Зоните, Банишора са опции, да.
Другият вариант е 3- стаен (в целеви район 1) с втори човек, но ако си тръгне внезапно увисвам с един месец и се обезсмисля икономията - да не говорим че трябва и да се съобразяваме, а не съм в студентските години, че да не ми дреме толкова (а със сигурност ще съм с някой лешпер дето още го бият хормоните).

# 267
Прецени си въможностите и приоритетите и действай!

# 268
  • София
До колкото имам наблюдения на пазара, април и май беше най-особен пазарът на наемите. По време на извънредното положение. Търсене на някакви по-особени оферти, мисля, вече е късно.
400лв е оптимистично за едностаен. За двустаен според мен е абсурд. Не че няма и такива легенди. Но ако ще се търси такава, ... по-добре тото. Не че признавам последното.

# 269
Ако работиш в Илиенци, можеш да пробваш и по близките линии на 85, 86 и 285 - Хаджи Димитър и Сухата река и след това прекачване на твоите трамваи. По-евтини са тези квартали от южните по линиите на трамваи 1,6 и 7. И с кола не е далече, до Подуене/Сточна гара и оттам по История Славянобългарска да излизаш. Примерно. Хаджи Димитър и Сухата река си имат и транспорт, и са близко до центъра, ако решиш да се прибираш по-късно/да хващаш такси.
Стандартна панелна гарсониера, поне да е чистичка, щом не държиш на нови мебели, сигурно може да се намери в този ценови диапазон. В Сухата река има и ЕПК боксониери, т.е. еднопространствено с кухненски бокс, а не с кухня.

Общи условия

Активация на акаунт