Майчинството - счетоводно

• 135 737
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 840

При осигурителен доход от 1400 лева имате осигуронки в размер на между 36,5 и 37,1%. ( Пиша ви общия процент а работодателя и работника, тъй като сте написала, че фирмата е на съпруга ви. Т.е. и двете осигуровки сана практика за сметка на семейството ви.) Отделно трябва да се внесе и ДОД.
Разходите ви при този доход са приблизително 750 лева, от които минимум 511 са за осигуровки. ......

Какво ще бъде среднодневното нетно възнагр. при 1400 лв.???

Ами написала съм ви го!!!! 47 лева!!!!

Това е приблизително, защото не знам точната дата на която ще излезете в болничен, следователно не знам колко работни дни има в предхождащото 6 - месечие. Затова съм работила със средните 125 работни дни за шестмесечие и 21,5 работни дни в месеца.
[/quote]

Аз не съм автора на въпроса на който отговаряте, а просто питам  за един месец осигуряване на 1400 лв. какво ще бъде нетото?  Нямам предвид осигуряване на 1400 за 6 месеца, както ми отговаряте.

# 841

Аз не съм автора на въпроса на който отговаряте, а просто питам  за един месец осигуряване на 1400 лв. какво ще бъде нетото?  Нямам предвид осигуряване на 1400 за 6 месеца, както ми отговаряте.

1400 лева - 12,42% осигуровки за сметка на осигуреното лице- ДОД= Нетно възнаграждение. Това нетно възнаграждение се дели на работните дни в месеца и се получава среднодневно нетното възнаграждение.

И не ми се карайте. С нищо не съм ви длъжна.

Аз си прекарвам времето тук, за да помагам, а не за да ми се карате. В крайна сметка и в тази и старите теми многократно е писана тази формула, която сега ви написах. Можехте да си направите труда да прочетете, вместо отново да задавате, въпрос, на който е отговаряно безброй пъти.

Вместо да ви кажа да четете назад в темата, аз си правя труда да ви отговоря, а вие ми се карате!

P.S. Пак се получава приблизително 47 лева. Нали това 47 лева е среднодневното. Когато не се работи с конкретен месец не може да се определи броя на работните дни. Следователно е едно и също дали имате (1400*6)/126 ( среднодневното ако 6 месеца се осигурявате на 1400 лева ) или 1400/21 ( за един месец ). Защото 126/6 е точно 21. Това мисля, че лесно можехте да съобразите.

P.S.2 Не съм сляпа. Мога да видя, че не сте автор на първия въпрос. Това обаче не променя факта, че съм ви го написала в отговора. Аз този отговор не го пиша само за автора, а за всички, които може да ги интересува. Ако го пишех само за автора, щяхме да си пишем на лични.

Лека вечер ви желая.

# 842

И за да не пиша сто P.S.-а това ви го пиша в ново съобщение. Ако имате предвид какво ще е среднодневно нетното в случай, че един месец се осигурявате на 1400 лева, а останалите 5 не сте осигурявана и това ви е цялата база, тогава среднодневното е 18 лева. Но, ако наистина това ви е интересувало е трябвало да си зададете коректно въпроса. Защото така, както сте го написала, само може да се гадае какво питате.

# 843
Здравейте включвам се отново с моите изчисления, Брутна заплата 1000.00лв:
/като уточнявам, че при ТД са включени %осигуровки които дължи служителя и работодателя-т.е приемаме, че по ТД лицето се осигурява в фирмата на съпруга си, или в фирмата на негов познат/някои прави услуга на бъдещата майка и я назначава/; при самоосигуряване-включваме всичко което дължи самоосигуряващото се лице//.

по ТД .е взема 722.57*6=4335.42/126/дни/= 34.41*90 %=30.96 * 210 дни =6501.60
ще даде 518.18*6+3.9%*6501.60=3362.64
общо ще вземе като обезщетение в чист размер/дал-взел/= 3138.96

като самоосигуряващо се лице в/у 1000.00*6месеца=6000
т.е лицето ще дава 1000*6*32.5=1950.00лв + 8999.97*3.9%=2300.99
лицето ще взема 1000*6месеца/126 дни *90/100=42.857*210дни=8999.97
общо ще получи обезщетение в чист размер/дал-взел/= 6698.98

обаче ако лицето се самоосигурява като ЕТ или като самоосигуряващо се лице за 2007 през 2008 ще трябва да подаде ГДД за свойте доходи и ако лицето не покаже приблизително такъв доход какъвто се осгурява към момента-има вероятност да има проблеми и с получените обезщетения. Давам пример:

което излиза че аз като ЕТ/самоосигуряващо се/, ако се осигурявам 6месеца *1000.00лв=6000.00
а декларирам доход за тази година 2000.00лв ще ми върнат осигуровките за 4000.00 и може да имам проблеми с изплатените обезщетения по майчинство, но ако декларирам доход 1000.00лв-тогава ще ми възстановят 6000-6*220=4680.00-пак ще ми възстановят,  пак да имам проблеми с обезщетенията

Отностно ЕТ/самоосигуряване/-Чета указанията към ГДД за 2006г. за попълване на Таблица 1- в т.8 Когато разлика е положителна, в/у нея се довнасят осигурителни вноски, а ако е отрицателна-надвнесените суми се възстановяват, освен когато осигурителният доход по колони 5.1-5.5 е по-малък от МОД по КСО.

Друго неудобство е че ако ЕТ не е на патент ще има и ДОД които не е въобще изгоден, ИМА ИЗХОД

Според мен лицето е добре да се самоосигурява обаче в ЕООД или ООД като собственик. Там данък печалба за 2007г е 10%, които в сравнение за ЕТ/таблицата по която се облагат/ е не само приемлив а и изгоден.

Смятам че тук в ЕООД самоосигуряващото лице дори и да не покаже печалба 6000.00/приблизително колкото осигурителния доход/ проблем няма да има......т.к. за разлика от ЕТ които посочват доходи , ТД/ЕООД, ООД и т.н/ нямат задължение да разпределят печалби, ОБАЧЕ
за да е по сигурно ако се покаже печалба 6000.00 лв/за да сме сигурни/*10/100 = 600.00 и ако разпределяме дивиденути мисля че имаше още 7% дано да греша /но защо да го правим/.......и все пак 6000-600=5400*7/100 = 378,00

значи ако самоосигуряващотоо се в ЕООД:

ще дава 1000*6*32.5=1950.00лв + 8999.97*3.9%=2300.99 + 600.00+378.00=3278.99
лицето ще взема 1000*6месеца/126 дни *90/100=42.857*210дни=8999.97
общо ще получи обезщетение в чист размер/дал-взел/= 5720.98   

СТИГАМ ДО ИЗВОДА ЧЕ Е ПАК ПОВЕЧЕ ОТ ТД??????? моля за коментар

ВНИМАНИЕ: за дохода при самоосигуряващите се лица-мисля че изисленията са ми точно-при самоосигуряващите се няма НЕТЕН ДОХОД, заради това не смятам че е правилно да се приспадат процентите за сметка на лицето, а обезщетенията се смятат направо в/у осигуриотелния доход. Няма нето в КСО и в наредбата няма нетен доход за самоосигуряващите се лица, има само понятие осигурителен доход. Ако съм в грешка моля цитирайте ми член, алинея..........

сега имам въпрос:
Осигурявана съм повече от 7 години по ТД, продължавам да се осигурявам по този ТД и до днес.Заплатата ми по ТД е ниска
освен това се самоосигурявам в ЕТ от 15.01.2006, а от следващия месец ще прекратя самоосигуряването в ЕТ и ще продължа самоосигуряването в ЕООД.Самоосигурявам се на висок осигурителен доход

предстой ми да изляза в отпуск по бременност и раждане през м.05

от ТД имам достатъчно стаж, но от самоосигуряване няма да имам 6 месеца стаж на това основание/самоосигуряване/. Това проблем ли е?

Ще мога ли да вземам обещетение в/у двата вида/трудов и самоосигуряване/ дохода, при това положение и как точно ще стане след като от двете места се вземат по отделно/от двете фирми ще полуавам евентуално това обезщетение/ т.е ще се получи нещо такова

по ТД
м.11 180,00 дни
м.12 180,00 дни
м.01 180,00 дни
м.02 180,00 дни
м.03 180,00 дни
м.04 180,00 дни

а по самоосигуряване на виокият процент -фонд заболяване и  Майчинство
м.01 500,00 дни
м.02 500,00 дни
м.03 500,00 дни
м.04 500,00 дни
нямам 6 месеца на това основание, от самоосигуряване ще мога ли да си ползвам осигурителния доход?

целта ми е да мога да си вземам обезщетението и в/у самоосигурителният ми осигурителен доход/едно понятие направих/....

притеснява ме това, да не би от НОИ да кажат нямате доход/самоосигурителен-6месеца/, а ако не кажат как ще ми бъде изчислено обезщетението от самоосигурителният ми доход?

# 844
  • Бургас и някъде на изток в Лондон
Здравейте имам няколко питания надявам се да може някой да ми отговори за което предварително блгодаря.Проблема е такъв.Родих на 6.10 на 31.12 фирмата към която работих и получавах  или по точно трябваше да получавам майчинство прекрати дейноста си.Съответно бях освободена от работа.  На 12.1.07 ми изтече болничния от 135.На 15.1.07 ме назначиха на работа в друга фирма за да мога да си получавам майчинството 2 години.И от тук идват мойте въпроси .Какво следва да се направи в този случай по точно как да изляза в отпуск по майчинство?Мога ли да си продължа болничните до 315 дни?Какви молби декларации трябва да се попълнят? От НОЙ  ли ще ми бъде изплащано майчинството? 

# 845
Здравейте имам няколко питания надявам се да може някой да ми отговори за което предварително блгодаря.Проблема е такъв.Родих на 6.10 на 31.12 фирмата към която работих и получавах  или по точно трябваше да получавам майчинство прекрати дейноста си.Съответно бях освободена от работа.  На 12.1.07 ми изтече болничния от 135.На 15.1.07 ме назначиха на работа в друга фирма за да мога да си получавам майчинството 2 години.И от тук идват мойте въпроси .Какво следва да се направи в този случай по точно как да изляза в отпуск по майчинство?Мога ли да си продължа болничните до 315 дни?Какви молби декларации трябва да се попълнят? От НОЙ  ли ще ми бъде изплащано майчинството? 

Можеш да си продължиш болничните. След това и отпуск за отглеждане на дете до 2 години можеш да си ползваш.
За да продължиш болничния, подаваш молба свободен текст до работодателя. Към тази молба прилагаш копие от акта за раждане на детето, както и една Декларация Приложение №7 към Наредбата за работното време, почивките и отпуските. ( Можеш да помолиш счетоводителката в новата ти фирма да ти я даде като текст.) Тъй като при теб изплащането на болничен е започнало преди 01.01.2007, ще си получаваш обезщетението от работодателя, независимо от това, че работодателя е нов.

# 846
  • Бургас и някъде на изток в Лондон
ZinaSt Благодаря ти много за бързия отговор

# 847
Разходите ви при този доход са приблизително 750 лева, от които минимум 511 са за осигуровки. Ако се осигурявате на този доход за 6 месеца, преди излизането в болничен, ще получавате приблизително около 47 лева обезщетение за всеки работен ден от болничните ( както за общо заболяване, така и за бременност и раждане ) или средно по около 1010,5 лева на месец. Имайки предвид, че обезщетението за бременност и раждане вече се изплаща в продължение на 10,5 месеца, определено осигуряването 6 месеца на 1400 лева си струва, стига да имате възможност да го направите.

Страхотна сте! Много благодаря. Последно уточнение :
Значи ако съпруга ми ме назначи със заплата 1400 лв. това което ще трябва да се внася като данъци ОБЩО е приблизително 750 лв. месечно. И ако това се случва в продължение на 6 месеца и след това веднага изляза в болничен за раждане и отглеждане на дете и  платен отпуск по майчинство в продължение на 10.5 месеца ще ми се изплаща по около 1000 лв  майчинство? Т.е. ще внесе за 6 месеца около 4500 лв., а ще получа около 10500?

# 848
Разходите ви при този доход са приблизително 750 лева, от които минимум 511 са за осигуровки. Ако се осигурявате на този доход за 6 месеца, преди излизането в болничен, ще получавате приблизително около 47 лева обезщетение за всеки работен ден от болничните ( както за общо заболяване, така и за бременност и раждане ) или средно по около 1010,5 лева на месец. Имайки предвид, че обезщетението за бременност и раждане вече се изплаща в продължение на 10,5 месеца, определено осигуряването 6 месеца на 1400 лева си струва, стига да имате възможност да го направите.

Страхотна сте! Много благодаря. Последно уточнение :
Значи ако съпруга ми ме назначи със заплата 1400 лв. това което ще трябва да се внася като данъци ОБЩО е приблизително 750 лв. месечно. И ако това се случва в продължение на 6 месеца и след това веднага изляза в болничен за раждане и отглеждане на дете и  платен отпуск по майчинство в продължение на 10.5 месеца ще ми се изплаща по около 1000 лв  майчинство? Т.е. ще внесе за 6 месеца около 4500 лв., а ще получа около 10500?

Точно така. За това и ви писах, че този вариант си струва, стига да можете за си позволите тези 750 лева през 6-те месеца Simple Smile
Можете и сама да си го изчислите, за проверка Simple Smile Общо осигуровките са, както ви писах между 36,5 и 37,1%. Отделно имате ДОД върху 1400 лева- осигуровките. Таблицата за ДОД се публикува ежегодно в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Когато се изчислява среднодневното ви нетно обезщетение обаче, вече не се взимат предвид всички осигуровки, а само тези, които са за ваша сметка. Т.е. имате 1400 лева - 12,42 % ( осигуровки за сметка на служителя ) - ДОД. И така се получава месечното нетно. За да се получи среднодневното, тази сума се дели на работните дни в съответните месеци и са взима средно аритметичното от получените 6 среднодневни.

Лека бременност.

# 849
..........
Освен това, имайте предвид, че ако не ползвате 45-те дни, не ги ползвате и на двете места. Т.е. не е възможно там, където ви е трудовия договор да сте в болничен, а като самоосигуряваща се да продължите да упражнявате дейност. Или сте неработоспособна или не сте.
.. готов съм сериозно да поспоря по темата .. да имаш право на обезщетение .. немисля че следва да се тълкува като .. задължително получаване на обезщетение .. независимо от наличието на болничен лист .. всеки може да продължи да изпълнява служ. си задължения по свое желание .. изключенията са само силно заразните болести .. и тази материя се третираше в някои от медицинските закони мисля ..
.. така че колежке .. не виждам проблем лице работещо на две места да се възползва от правото си на обезщетение за общо заболяване само на едното от тях стига да не нарушава предписанията на болничния ..  лечението е "домашно" .. лицето не нарущава нищо ..  Wink

# 850
..........
Освен това, имайте предвид, че ако не ползвате 45-те дни, не ги ползвате и на двете места. Т.е. не е възможно там, където ви е трудовия договор да сте в болничен, а като самоосигуряваща се да продължите да упражнявате дейност. Или сте неработоспособна или не сте.
.. готов съм сериозно да поспоря по темата .. да имаш право на обезщетение .. немисля че следва да се тълкува като .. задължително получаване на обезщетение .. независимо от наличието на болничен лист .. всеки може да продължи да изпълнява служ. си задължения по свое желание .. изключенията са само силно заразните болести .. и тази материя се третираше в някои от медицинските закони мисля ..
.. така че колежке .. не виждам проблем лице работещо на две места да се възползва от правото си на обезщетение за общо заболяване само на едното от тях стига да не нарушава предписанията на болничния ..  лечението е "домашно" .. лицето не нарущава нищо ..  Wink

Ами, хайде да си поспорим тогава. Аз обичам да споря с колеги. Често така научавам много нови неща Simple Smile

Но първо още веднъж честити бебчета. Да са живи, здрави и много весели и щастливи.

По принцип, когато става въпрос за болничен за общо заболяване, със съгласна, че може да се ползва само на едно от двете места. По отношение на отпуска за бременност и раждане обаче, КТ е категоричен. "......45 от които задължително се ползват преди ражаднето". Вярно е, че този текст е писан с оглед на това работодателя да не може да откаже да пусне служителя си в този отпуск, но все пак текста си важи и за двете страни.

# 851
  • София
Мили момичета, чудесно е че ви има и имате желанието и търпението да отговаряте на въпросите ни. Бих искала да попитам какво е необходимо да направя? Какви документи е необходимо да подам и пред кого /работодател и/или Нои/ за ползване на останалите дни / след изтичането на 315-те/ до навършване на 2 годишна възраст на детето. Предварително Ви благодаря

Момичета, моля за помощ по този въпрос, още веднъж Ви благодаря

# 852
Мили момичета, чудесно е че ви има и имате желанието и търпението да отговаряте на въпросите ни. Бих искала да попитам какво е необходимо да направя? Какви документи е необходимо да подам и пред кого /работодател и/или Нои/ за ползване на останалите дни / след изтичането на 315-те/ до навършване на 2 годишна възраст на детето. Предварително Ви благодаря

Момичета, моля за помощ по този въпрос, още веднъж Ви благодаря

Ами опишете малко по-подробно ситуацията. Кога е започнал болничиня ви. Изтекъл ли е преди 31.12.2006. Защото това има значение и по отношение на отпуска за отглеждане на дете до 2 години.

# 853
  • София
Извинявайте, действително пропуснах тези съществени неща. 315-те дни ще изтекат тази календарна година. Благодаря Ви

# 854
Извинявайте, действително пропуснах тези съществени неща. 315-те дни ще изтекат тази календарна година. Благодаря Ви

Явно аз не съм се изразила правилно. Това, че 315-те дни не са изтекли го разбрах. Интересува ме 135-те дни кога изтичат или са изтекли.

Общи условия

Активация на акаунт