Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Увеличение на майчинство за втората година - Петиция

 • 5 464
 • 82
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 273
Всъщност не плащаме сума ти пари за осигуровки и данъци, а точно обратното. Данъците ни са едни от най-ниските в Европа (и не само), съответно такива са и пенсиите и майчинството, както и другите социални придобивки. Такъв ни е стандарта.
Лично аз съм благодарна, че имаме 2 години платено майчинство и че си гледах детето толкова дълго и през ум не ми идва да мрънкам за повече. Нека да оценим това, което имаме, спрямо възможностите на държавата, все пак.

Кои данъци са ни по-ниски? Моля посочете държава и конкретни %, които се внасят.
Това което е в България е:
ДДС 20% на всички стоки
Удръжки от заплата за осигуровки и обещетения около 35% + 10% данък общ доход след удръжките.
10% годишен данък печалба за фирмите.
Данък сгради + данък смет, които незнайно къде потъват, защото аз реално не виждам къде са.
След време когато ще очаквате пенсията си, децата, които ги отглеждат в момента с 380лв. ще Ви плащат пенсията, тъй като данъците, които се надявам, че внасяте изчезват.
Като човек със стаж от 12 г. с внесени осигуровки на реална заплата изисквам от правителството да ми увеличи майчинството за втората година, тъй като не мога да се върна на работа поради липса на детско заведение, което да поеме грижите за детето ми.
Подкрепям!

# 16
 • Мнения: 82
Без горното мнение, всички други мнения са Cold Sweat "преклонена главица, сабя не я сече". Осведомете се преди да пишете за "най-ниските данъци". И какво като има "най-дългото майчинство". Колко е заплащането му спрямо другите държави (щом се сравняваме с тях)? Какви помощи се получават след като то изтече? (не ми се обеснява за Франция, но сме далеч от нейното подпомагане на самотните майки)
България била бедна! А къде отиват милионите, които получаваме от ЕС? О, даааа - за къщи на любовниците и долче вита на тулупите. А, не, за пътища ли чух? — Ох, да, пътища с перфектно качество, които на всеки два месеца трябва да се прави ремонт на ремонта. Уведомете се колко струва един км. път у нас и колко в ония държави, където майчинството е 6м. Бедни ли сме или някои тулупи нямат насищане. Събудете се, хора. Отстоявайте си интересите.
Подкрепям такава петиция.

# 17
 • Мнения: 15 659
Отстоявайте си интересите.

Ами нали това правим, като не подкрепяме петицията Simple Smile

Що се отнася до другите страни, ето едно пространно изложение по въпроса:

https://www.insider.com/maternity-leave-around-the-world-2018-5

Там за въпросната Франция пише това:

Mothers in France get 16 weeks off after the birth of their baby, paid at an average of 94.2% of their previous salary. This equates to 15.1 weeks paid at a full-time rate.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 22:30 от Черна станция

# 18
 • Мнения: 3 020
Германия:14,6% здравна осигуровка, 18,6% за пенсия, 3,05% социални грижи и 2,4 % за безработица. Общо 38,65% внася работника, според това, което намирам в една от професионалните им каси. Не работя в Германия, затова не мога да потвърдя, че точно това се удържа. Отделно данък общ доход.
В БГ за сметка на работника е 13,8%+10% данък общ доход, общо 23,8%.

100% платено майчинство в Австрия за 16 седмици, Чехия 62% за 28 седмици, Германия 100% за 14 седмици.

# 19
 • София
 • Мнения: 824
Толкова дългооооооооо майчинство и както винаги все има недоволни.
Някой хора е редно да си свият малко претенциите и да са благодарни на това което имаме.

# 20
 • Мнения: 273
Германия:14,6% здравна осигуровка, 18,6% за пенсия, 3,05% социални грижи и 2,4 % за безработица. Общо 38,65% внася работника, според това, което намирам в една от професионалните им каси. Не работя в Германия, затова не мога да потвърдя, че точно това се удържа. Отделно данък общ доход.
В БГ за сметка на работника е 13,8%+10% данък общ доход, общо 23,8%.

100% платено майчинство в Австрия за 16 седмици, Чехия 62% за 28 седмици, Германия 100% за 14 седмици.
Ще Ви дам пример за това колко струва един работник на работодател и колко взима чисто, пък Вие си сметнете %.
Ако ме назначат на заплата 560лв., чисто ще взимам 430лв. От 560лв. до 430лв. разликата е 130лв, които са реалните удръжки за осигуровки, данъци и обещетения (в графа обещетения се включва и майчинството), които плащам аз. Разходите на рботоделят ми ще са 666лв., което означава, че от тези 666 плаща удръжки 106лв.
Това означава, че от моята заплата 666лв, аз ще получавам 430лв, а останалите 236лв. отиват в бюджетът. Тъй като не ми се е налагало да се възползвам от медицински грижи, не съм била на борсата по труда, и не взимам пенсия, данъците ми за последните 12 години са в държавата. Ако съм осигурявана на 560лв. са много повече от 380лв. на месец. В момента и бащата на децата ми работи и съответно продължаваме да внасяме осигуровки за майчинство. Работодателят ми също внася здравни осигуровки.
Не виждам, защо да нямам право да изисквам по-високо майчинство.

ПС: в Италия майчинството е 6 месеца, но веднага след това има детски ясли, а ако не се изпратят на ясла повечето ползват детегледачки.
При средна заплата 1000лв. в България надали много хора биха се възползвали от детегледачка.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 01:47 от Не се сърди, човече

# 21
 • Мнения: 5 707
Аз пък ще подпиша. Имам 20 години стаж зад гърба си в държавния сектор и съм осигурявана винаги на реалната сума. За двете деца съм ползвала общо 13 месеца майчинство, че ми се застъпиха. Де факта се отказах от втората година със сина ми, защото нямаше как да гледам двете деца с 340лв при минимална заплата тогава около 510лв и майчинство 700 (високоплатената). В резултат оставих дете на 18 месеца на баба му, а аз работех по 10 часа на ден. Нямах право на еднократна помощ при раждане, дори с каката нямах право и на детски, че доходът ми надскачаше с няколко лева тавана.
Дори и да не е равна на минималната заплата, втората година майчинство трябва да е отново обвързана с минималната заплата, на например 80% от нея.

# 22
 • Мнения: 610
Който иска пари да работи, а не да претендира държавата да му дава. И без това майчинството в БГ е абсурдно дълго и като добавим, че всяка втора бременна започва да си взима болничен още от началото на бременността......стават години неходене на работа. Да вметна, че съм майка. Имам чувството,  че хората искат да не работят, а само пари някой да им дава.

# 23
 • Мнения: 19 050
Отглеждането на дете не е ли работа? И то най-добрият вариант – отглеждане от собствената му майка, от която то има най-голяма нужда.
Съгласна съм с младите майки – трябва да се актуализира майчинството през втората година, защото е обидно ниско.
Как пък за вдигане на депутатските заплати винаги има пари, за майчинство и пенсии – все няма...

# 24
 • София
 • Мнения: 43
Абсурд! И аз не бих подписала.

# 25
 • Мнения: 1 470
Да махнат втората година майчинство и си ходете на работа . . То даже не е и задължително . На 1 год ще ви вземат детето на ясла .
Такава петиция никой не предложи.


# 26
 • Sofia
 • Мнения: 2 310
Да махнат втората година майчинство и си ходете на работа . . То даже не е и задължително . На 1 год ще ви вземат детето на ясла .
Ще го вземат, ако се класира! В София за 1-ва ясла това е като да спечелиш от тотото. А засега държавата не предлага алтернатива на ясла за неприетите деца. Много родители са длъжни да си останат вкъщи и да си гледат децата и втората година.

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 15:58 от Brin de muguet

# 27
 • Мнения: 1 554
Миналата година бях чула, че  оставят нисък размер на майчинството за 2-рата година за да стимулират майките да тръгнат на работа. Само дето  е изключително трудно да се  вкара детето в ясла, а ако няма роднини майката, какво става? 
И как наистина всяка година депутатите намират пари да си актуализират заплатите, как намират пари да плащат (за мен лично) ненормално високите пенсии  на бивши депутати/кметове/министри/президенти? Защо не ги стимулират тях да си намерят работа? Знаете ли колко пари ще се спестят ако намалят малко от тях?
Хайде моля ви се, трябва да се увеличи майчинството за втората година. Пари ще се намерят.
Между другото - депутатите не работят, а получават пари Wink

# 28
 • Мнения: 15 659
ненормално високите пенсии  на бивши депутати/кметове/министри/президенти?

Пак да кажа - говорим за осигуровки. Пенсиите не се дават за заслуги, а за правени вноски. Колкото и безполезни да са въпросните, те са се осигурявали и така са си заслужили пенсиите. Това е идеята на осигуряването, нали? Същото важи и за майчинството - дава се за вноски първата година. А втората са социални помощи, т.е подарък. Не стига, че го има, ами претенции за по-голям...

# 29
 • Мнения: 1 554
Добре, говорим за осигуровки.
Тогава да кажем за загубата на осигуровките до 2000г. ?
Свекърва ми не може да се пенсионира след 4 години, ( както трябва принципно) защото няма да зачетат стажа ѝ, а тя се е осигурявала на висока за времето тогава заплата.
Дотук с темата за осигуровките.
 Дайте да разнищим защо да няма право в Б-я майка на високо майчинство през втората година? По каква логика?
Или тя е силна майка, може да устои на всички препъни камъни и да отгледа дете при наличие
на финансови проблеми?
Хайде де. И не, не ми сравнявайте Б-я с другите държави.  Видях какво стана със сестра на съседка родила в Англия, и какво стана с нейната сестра, моята съседка, която е самотна майка тук в Пловдив/България. И да ви кажа едната се върна с удоволствие на работа, защото всичко ѝ бе уредено от държавата. Другата и досега се мъчи, и ако не беше помощта на сестра ѝ изразена във финикийски знаци, хептен щеше да го закъса.

Общи условия

Активация на акаунт