Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Увеличение на майчинство за втората година - Петиция

 • 5 464
 • 82
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 15 659

 Дайте да разнищим защо да няма право в Б-я майка на високо майчинство през втората година? По каква логика?


Ами щом искате нещо по-добре да кажете защо да има право, по каква логика?
- България е много богата държава и няма какво да прави с парите си?
- Масово по света се дават пари втората година?
- Осигуровките са високи и пари има за всичко?
- Масово майките са осигурявани на високи заплати по 5-10 години, а не на МРЗ по 1-2?
- Децата се раждат по поръчка на държавата и та е длъжна да им помага?
- .....

Малко се съмнявам с легендите колко лесно и щастливо било майчинството в чужбина. Една позната в Германия тръгна на работа рано - рано, защото толкова и беше майчинството, а за децата не можеше да си позволи ясла и го даваше в някаква кооперативна ясла за 5-6 деца. И плащаше много солено за това.

Ето един линк от сериозно проучване, за който иска да чете.


https://fullfact.org/education/have-childcare-costs-risen-seven- … mes-faster-wages/

# 31
 • Мнения: 5 707
И защо това трябва да е за пример?
На против, ние сме за пример и поне веднъж трябва да се гордеем с това. Между другото допреди около 20 години за първо дете се полагаше 120 дни платен отпуск, за второ - 150 дни, а за трето - 180 дни, като в тях са включени и 45-те дни преди раждането. След това до втората година на детето майката получаваше минималната работна заплата за страната. Може би от днешна гледна точка този модел да е по-добър. А аз от опит твърдя, че хич не е лесно майката да се върне на работа, когато работодателите масово не желаят служителки с малки деца, трудно се намира работа редовна смяна, ясли притискат родители да си вземат децата още до 16,30, в някои градове няма достатъчно места в яслите, децата боледуват често.
При тази ниска раждаемост и застаряващо население трябват мерки и то насочени към младите, образовани и работещи родители да имат деца.

# 32
 • Мнения: 15 659
OK, хубаво е да се помогне, принципно не съм против. Но в момента има някакъв баланс между всички разходи (в това число и пилеенето и краденето, които не може да изчезнат) и при това положение за да се даде повече по едно перо трябва да се отнеме от друго или да се вдигнат вноските. Вече дадоха пример с ощетените пенсионери, още ли да им се вземе? Или от ниско платените лекари, които масово бягат в Германия? Или от учителите? Как да се навърже бюджетът с нов баланс, при положение, че с демографската криза нещата ще се влошават, няма да се оправят.

# 33
 • Мнения: 5 707
Черна станция, трябва по някакъв начин да се намерят средства. Със сигурност може да се направи, без да бъдат ощетени точно лекари, учители и пенсионери. Депутатските заплати се вдигнаха по време на ИП. Дали са ги заслужили? Как се изразходват еврофондовете? Какъв е качественият контрол над големите обществени поръчки? Защо работодателите не понесат отговорност, когато осигуряват на минимална заплата, а не на реалната? Защо не се строят нови детски градини и ясли? Защо работодателите (големите фирми) не разкриват забавачки към фирмата за улеснение на служителките с малки деца? Защо работодателите не улесняват връщането на майката на работа, а всячески гледат да я накарат да напусне по собствено желание? Неща върнат старото положение 120, 150 и 180 дни платен отпуск за гледане на дете след раждането и остатъкът до втората година да е на минималната заплата? Майките, които могат да работят от вкъщи или да се върнат на високоплатена позиция ще го направят, а останалите ще си гледат децата до две годишна възраст и ще се върнах на работа, ако има къде да се върнат.

# 34
 • Мнения: 15 659
Депутатските заплати се вдигнаха по време на ИП. Дали са ги заслужили? Това са 200 човека, увеличението не решава нищо. Как се изразходват еврофондовете? Целево, не може да си вземеш от парите за друго. Какъв е качественият контрол над големите обществени поръчки? Какъвто може, но и да не се откраднат пари, тогава ще си отидат по план за качествено изпълнение и пак няма да останат. Защо работодателите не понесат отговорност, когато осигуряват на минимална заплата, а не на реалната? По мое впечатление и работниците го искат, защото и за тях е изгодно. Иначе ако работниците са твърдо против няма как да стане. Защо не се строят нови детски градини и ясли? Ми пак, заради общинския бюджет. Иначе нали казаха, че почват да строят, ха дано. Защо работодателите (големите фирми) не разкриват забавачки към фирмата за улеснение на служителките с малки деца? Навсякъде по света, където го има това, то е защото на работодателя му е изгодно в някакъв аспект. Впрочем с толкова регулации едва ли ще им се занимава, но може и да го има някъде. Защо работодателите не улесняват връщането на майката на работа, а всячески гледат да я накарат да напусне по собствено желание? Напротив, искат да се върне, ама в нормален срок. А не след 2 години, когато е загубила квалификация, а наетият по чл. 64 се справя чудесно и трябва да го натирят за да върнат загубила квалификация и мотивация служителка. И аз съм правила планове как да гоня такава служителка - заместничката беше супер, а въпроснара изобщо не и беше до работа. Щях да я сложа на един стол до вратата без никакви задачи и на заплатата от преди отпуската (както е по закон). Е, не мис е наложи, тя сама реши да не се връща. Но знам случай с майка с три деца едно след друго, на която мястото се пази 9 години. И за капак и се е натрупал платен отпуск за 9 години.... Неща върнат старото положение 120, 150 и 180 дни платен отпуск за гледане на дете след раждането и остатъкът до втората година да е на минималната заплата? Това е добро предложение по принцип - по-малко дни обезщетение и повече социална помощ. Обаче от друга страна тотално ще изчезне мотивацията за осигуряване, защото МРЗ ще е вързана в кърпа за година и половина. Ако осигуровките са честни може да стане, но според мен са го махнали, защото не работи. Точно както не работи и прогресивният данък.
етение.  Майките, които могат да работят от вкъщи или да се върнат на високоплатена позиция ще го направят, а останалите ще си гледат децата до две годишна възраст и ще се върнах на работа, ако има къде да се върнат.

# 35
 • Мнения: 5 707
Вероятно има работни места и служителки, които губят от дългото стоене вкъщи или не се справят с работата. Но повярвайте, че има и работодатели, които всячески се опитват да притиснат майката да напусне не защото не се справя, а защото предполагат, че тя ще иска да излезе болничен, когато детето се разболее. За протокола - когато се върнах на работа (държавна) ми се предлагаха само втори смени, защото нали не мога да полагам нощен труд. Претекстът беше, че децата ще боледуват. Ами от 2015 до сега няма година, в която да съм имала повече от 20 дни болничен общо за мен и двете деца. И пак се е злословело, че не ходя на работа, а съм перманентно в болничен. 10-20 дена за година за трима души общо, при това две деца. И не, няма заместник, който да се е справял по-добре. Нова работа - не става. Защо? Защото си предполага, бе щом имаш деца ще се наложи понякога и да отсъстваш. За протокола - имам колеги без деца или възрастни родители, които имат повече болничен за година от мен.

# 36
 • Sofia
 • Мнения: 2 310
Защо не се строят нови детски градини и ясли? Ми пак, заради общинския бюджет. Иначе нали казаха, че почват да строят, ха дано.

Защо работодателите (големите фирми) не разкриват забавачки към фирмата за улеснение на служителките с малки деца? Навсякъде по света, където го има това, то е защото на работодателя му е изгодно в някакъв аспект. Впрочем с толкова регулации едва ли ще им се занимава, но може и да го има някъде.

Защо работодателите не улесняват връщането на майката на работа, а всячески гледат да я накарат да напусне по собствено желание? Напротив, искат да се върне, ама в нормален срок. А не след 2 години, когато е загубила квалификация ...
Както се видя бюджет има. Даже го отпуснаха по време на криза ! Не се строят ДГ и ясли, защото няма терени в гъсто застроената София. А там където има терени - те не отговарят на изискванията на общо 3 наредби. Проблемът е комплексен. И щом за 14 години не са го разрешили, едва ли ще го разрешат от раз и сега. Но докато чакаме да се построят достатъчно ДЗ, майките на неприетите деца нямат право дори и на ваучери за частна ясла. Не могат да се върнат на работа и трябва да си гледат детето с 380 лв (за двама човека) !

При положение че държавата не може да осигури място в ясла за всички деца и по този начин да помогне на родителите да се върнат на работа, може поне да съкрати процедурите/смекчи изискванията или да приеме мерки, които да подпомогнат финансово фирмите, които искат да осигурят забавачка за служителите си. Как приеха мерките 60/40? Откъде идват тези пари? И тях ли са ги взели от пенсионерите и учителите?

Повечето майки също искат да се върнат на работа в нормален срок, но нямат тази възможност. Защо трябва те да го отнасят, защото някой (от общината) не си върши работата. И тук говорим за млади майки с първо дете ( не с трето). Първото дете няма точки за брат/сестра, няма и точки за многодетно семейство, следователно шансовете му за прием в ясла драстично намаляват. Третото дете лесно ще го приемат с точките за многодетно семейство, и това че майката е останала вкъщи да го гледа и втората/третата година вече е неин избор, а не безизходица, както в първия случай.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 12:16 от Brin de muguet

# 37
 • Мнения: 15 659
Както се видя бюджет има. Даже го отпуснаха по време на криза ! ......Как приеха мерките 60/40? Откъде идват тези пари? И тях ли са ги взели от пенсионерите и учителите?

От дългове, ще вземем заем. Ама това трябва да е изключение и не може/не бива да става всяка година.

Ами от 2015 до сега няма година, в която да съм имала повече от 20 дни болничен общо за мен и двете деца.

Извинявай, ама 20 работни дни са един месец. И още един месец  отпуска отгоре и излиза, че те няма 2 месеца от 12. Работодателят трябва да се радва ли? Нормално е да не му харесва - той гони сделки, проекти и договори и хич не му е приятно, че баш когато ги хване няма кой да работи по проекта. А и от твоя гледна точка тези болнични са за трима, но за него са за един - за теб. Да не говорим, че първите три дни болнични ги плаща работодателят. И кво става? Ако излизаш само за по няколко дни в болничен излиза, че на практика твоите 20 дни излизат почти изцяло от джоба на работодателя, а не от държавата, на която плащаш осигуровки.
Та какво очакваш - хем си ненадеждна, хем излизаш скъпо, хем те няма и работодателят трябва да се радва? Нормално е да наема мъже, ако може.

# 38
 • Мнения: 5 707
Мъже в професията ни са кът, работата не е особено привлекателна заради комбинацията от кофти работно време и отговорността. Точно преди година двама колеги мъже бяха над 6 месеца болничен заради два различни инцидента в личния им живот.
20 дни е максимумът за една година сумарно, което съвсем не е много и не е оправдание. Значи хем майките да се връщаме на работа още след първата година, хем сме неудобни, защото може да се наложи да излезем болничен? 11-20 дена на година за майка на две деца съвсем не е толкова много. Хора без деца също боледуват и излизат болничен дори по-дълго и по-често. Значи те са удобни, така ли?

# 39
 • Мнения: 15 659
Никой, който отсъства, не е удобен. Но ако сте женска професия работодателят няма избор, ще търпи. Аз пиша по принцип.

# 40
 • Мнения: 5 707
Женска и държавна. Ама това не означава, че не е имало натиск да напусна сама.

# 41
 • Мнения: 387
Много жени раждат по веднъж , защо не , живота поскъпва постоянно ? Защо да не сме до детето си поне две години и без това след това времето прекарано с него става малко . Не разбирам тези дето са против , пари са нужни . Раждаемост няма , не че чакаме на държавата , но какво лошо има ? Какво като е две години ?

# 42
 • Мнения: 15 659
Нищо лошо няма, просто детето е лична работа и всеки си прави сметката. А държавата свои пари няма, тя само взема от едни за да даде на други.

# 43
 • Мнения: 3 020
Добре, говорим за осигуровки.
Тогава да кажем за загубата на осигуровките до 2000г. ?
Свекърва ми не може да се пенсионира след 4 години, ( както трябва принципно) защото няма да зачетат стажа ѝ, а тя се е осигурявала на висока за времето тогава заплата.
Дотук с темата за осигуровките.
 Дайте да разнищим защо да няма право в Б-я майка на високо майчинство през втората година? По каква логика?
Или тя е силна майка, може да устои на всички препъни камъни и да отгледа дете при наличие
на финансови проблеми?
Хайде де. И не, не ми сравнявайте Б-я с другите държави.  Видях какво стана със сестра на съседка родила в Англия, и какво стана с нейната сестра, моята съседка, която е самотна майка тук в Пловдив/България. И да ви кажа едната се върна с удоволствие на работа, защото всичко ѝ бе уредено от държавата. Другата и досега се мъчи, и ако не беше помощта на сестра ѝ изразена във финикийски знаци, хептен щеше да го закъса.
Извинявай, каква загуба на осигуровки до 2000 година? Няма такова нещо. Случаят със свекърва ти явно е специфичен, не знам и за какви 4 години става дума, за които трябва да се пенсионира принципно.
В общия случай хората си се пенсионират, на колкото са се осигурявали, няма 4 години, няма загубени осигуровки. Не говоря абстрактно, а съвсем конкретно, за съвсем ясни случаи. Има хора с над максималната пенсия, които пък са ощетени от това, че не им дават, за каквото са се осигурявали, макар да са им взели парите навремето.
Но определено, няма абсурдно високи пенсии, има внесени пари, срещу които не се изплащат, за каквото са се осигурявали заради тавана на пенсиите.

За случая със съседката и сестра й, ами да, когато поетапно се вдигнат средните заплати в БГ, ще ни вдигнат и осигуровките и тогава твоята съседка ще може да подпомага третата сестра, която например живее в Украйна. Wink
На година средно с 5% се качват заплатите, така за около 8 години от 1347 лв средно през 2019 стават близо 2000 лв. през 2028. Ще се качват поетапно и сумите от осигуровки, които всички ние плащаме. И до тогава може пък да се оправи тази работа с яслите, макар че четох, че на ден нови 67 души от провинцията пристигат в София, ами това са близо 700 души или - да са живи и здрави - нови 350 деца, ако идват хора с по едно дете. Тоест, там все повече се освобождават места в яслите и детските градини, а тук нови и нови деца имат нужда от тях. Все някак ще го измислят, за да могат майките да си ходят на работа след 1 годинка на детето, а след това да си седят без пари вкъщи, както всяка средностатистическа западноевропейка.

А тезата с депутатските заплати е съвсем абсурдна. Нека да предположим, че един депутат взима 4000 лв на месец. По 200 души, са 800 000 лв месечно. Ако им се намалят заплатите на 2
000 лв, ще се спестяват 600 000 лв на месец.
Кое ще се покрие с тях? Ако на една жена в майчинство се даде за втората година още 250 лв, за да стигне минималната работна заплата, тогава парите ще стигнат за 2400 жени. А има очаквания за децата с увреждания, за въобще хората с увреждания, за хората в психиатричните клиники, за старческите домове и много, много други социални потребности. Нереалистичен начин за икономии.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 10:49 от Uncommon

# 44
 • Мнения: 15 659
Извинявай, каква загуба на осигуровки до 2000 година? Няма такова нещо. Случаят със свекърва ти явно е специфичен, не знам и за какви 4 години става дума, за които трябва да се пенсионира принципно.
В общия случай хората си се пенсионират, на колкото са се осигурявали, няма 4 години, няма загубени осигуровки.

Има нещо вярно в написаното от нея, ама не са компютри, а компоти Wink
Стаж не се губи и пенсионирането може да стане както си е по закон. То, ако се губеше, милиони пенсионери щяха да изпищят, нали?  Но наскоро приеха стажът преди 2000 година да не се взема предвид при изчисляване на размера на пенсията. И това си е голям удар за хора с високи заплати/осигуровки преди 2000 година и по-ниски след нея - те са прецакани с размера на пенсията, но не и с годините стаж.

Общи условия

Активация на акаунт