Въпроси на интервю за работа

• 24 477
  • 376
  •   1
Отговори
# 195
Аз пък се чудя, като е била толкова възмутена, защо изобщо е извикала човека на интервю....

Сигурно, за да може да си зададе въпроса лично Satisfied

Да му набие малко канчето....как така ще си сменя работата толкова често....а-ма-ха!!!!

# 196
Въпроси от сорта: Омъжена ли сте и имате ли проблеми с половинката, ако се наложи да закъснявате? Защо сте сменяли толкова често работата? Посочете защо трябва да наема точно Вас!  - нормални ли са и какво отговаряте на тях?

1. Омъжена ли сте и имате ли проблеми с половинката, ако се наложи да закъснявате? - неуместен и доста личен въпрос. Бих попитала каква е спецификата на работата, защо евентуално би се наложило да закъснявам, колко и колко често? С една дума, ще обърна въпроса към тях, опитвайки се да разбера повече са работата и задълженията свързани с нея. Ако натъртят и отново попитат изрично дали съм женена, ще попитам какво значение има липсата/наличието на сключен граждански брак за позицията, за която кандидатствам.

2. Защо сте сменяли толкова често работата? - ще изброя конкретните причини. Аз също съм сменяла често работата, но причините не са тайна, а и от всеки един бивш шеф бих могла да взема препоръка, защото сме в добри отношения, не съм напускала със скандали.

3. Посочете защо трябва да наема точно Вас! - този въпрос, както и първия, го намирам за изключително арогантен, посланието е малко в стил "ние сме прекрасни, ти не си толкова прекрасна, убеди ни че трябва да направим компромис и да те вземем при нас". Бих изброила силните си качества и толкова. Така или иначе след подобни въпроси не бих избрала тази фирма, освен ако не съм много притисната финансово.

# 197
  • София /Абсурдистан
А ако съм си сменяла работата за по- високо заплащане, тогава какво е желателно да се казва? Защото това мотивира хората най- често за промяна.

# 198
А ако съм си сменяла работата за по- високо заплащане, тогава какво е желателно да се казва? Защото това мотивира хората най- често за промяна.

Не ми се е случвало (винаги е било комплекс от причини), но в такъв случай бих казала нещо от сорта на "навлязох в нещата бързо, развих се като специалист и в един момент имах нужда от нови предизвикателства, повече отговорности и съответстващото на тях заплащане".

# 199
Силно "любимо" ми е било по време на интервюто да ми натякват как нямам опит или знания за позицията. Пичове, четете ги тия CV-та, не всички лъжат в тях. Това за честата смяна на работа е доста долно в смисъл на това, че говори лошо само за кандидата, а защо? Фирмите в една сфера си знаят и кътните зъби, всичките номера и пр., само като видят името на работодателя, и може да им е ясно защо някой е напуснал, но не, ще си лицемерничим ние как кандидатът не се вписва, непостоянен и ненадежден е и пр. Което невинаги е така. ЧР масово с всичките им мантри и добри практики така закопават компанията и "олекват" в очите на сериозни кандидати, че не знам мениджърите как не го виждат. Отделно аз с човек, който не говори езика, който се търси за позицията, и не познава работата, а понякога и сферата, повече от 15 минути за общи приказки нямам, съжалявам.

# 200
Бивша колежка от отдавна. Прекипява й и търси нова работа. Отива на интервю, но явно не са й гледали сивито, а само снимката (хубавичко девойче). Преразказва разговора: абе ти що си търсиш работа, сега не работиш ли? - ами работя в Х - (кратко мълчание и справка със сивито)ахаааа, тия кокошкари. Ясно. Кога можеш да започнеш при нас?

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 07:41 от -Narcissa-

# 201
Сега 10 месеца си търсих работа. Изумих се на тъпи въпроси и тестове. Нагли и безумни въпроси нямаше, не мога да се оплача, но все пак... Кандидатствам за финансова позиция, пращат ми картинка да търся котката на нея. Верно, че това предполага око към детайла, ама сериозно ли? Картинка с котка? От уж сериозна фирма... На друго интервю ми дадоха личностен тест от 100!!! въпроса... Седя като хамава 30 мин да решавам дали избирам между синьо и зелено, лук или чесън и някакви такива... На същото интервю 40 мин ми задаваха типичните HR въпроси, един въпрос не ми зададоха за това какво мога и знам. Дори не ми обясниха какво би трябвало да върша, докато не попитах... Почувствах се като на психотест за лудницата, а не като на интервю. Вече накрая като ме питаха каво търсиш в една фирма, едно от нещата, които изброих беше, че бих се радвала, ако колегите ми са нормални и приятни хора. Контра въпрос - т.е. не обичаш да има стрес?? НЕ, мама му стара, аз това ли казах... Ще се радвам да има нормални колегилани отношения без интриги, а не, че не искам да работя под стрес и да си клатя краката! Толкова се отегчих, че явно ми е проличало... не ме избраха за позицията, ама и аз не исках да бачкам там вече. А може пък е трябвало да избера лук вместо чесън, знам ли...

# 202
т.е. не обичаш да има стрес??
Аз пък не обичам да има стрес. Да вдигам кръвно, да се спуквам от притеснение, да не мога да си изям обяда (който си нося, не излизам да губя време и там), да си тръгвам половин час и повече след края на работното време - това не са признаци, че работя добре.

# 203
То и аз не обичам, ама справям се като се наложи. Не разбирам тая мантра, че все трябва да се бърза и да се стресираш. Така стават повече грешки.

# 204
О, в такъв случай директно заявявам, че не толерирам стрес генериран от междуличностни конфликти на работното място и питам какви най-често са източниците на стрес в този екип.

# 205
А защо изобщо се предполага, че трябва да има стрес на работното място? Без стрес едва ли не никой не върши нищо.....

В бившата ми работа шефката ми така казваше - който не остава всеки ден до 9-10 ч., значи нищо не работи. Тя, разбира се, беше разведена с голяма дъщеря. Караше ме да се чувствам виновна, че си тръгвам в края на работното време..... А точно тя и нейните приближени дружки по цял ден разтягаха локуми и клюкареха кой какво, към 16 часа се сещаха, че "има много работа", която на всичкото отгоре не търпи отлагане и трябва да се свърши точно сега и веднага. Докато те си се мотат цял ден обаче, аз работя, не седя с тях.....Товар ми падна от гърба, като се махнах.

И сега забелязвам такива черти в някои от колегите ми - трябва да се демонстрира колко много работят. Как им се съберат две задачи почва едно тръшкане, мрънкане, търчане по коридорите...... И най-интересното е, че шефовете точно тях забелязват и казват, че те най-много работят. Тези, които си седим мирно и си вършим задачите без тръшкане и драми, все едно нищо не правим.....

# 206
Наскоро напуснах фирма, за която на интервюто казаха, че "работата е много динамична и предизвикателна и има разнообразни характери" - хората бяха много дръпнати, нулева екипна работа, хаос навред (защото в рамките на проекта, всеки си върши само неговата работа и край, никаква комуникация) и като бонус - шефка с кофти характер, която си мени настроенията през пет минути, не знае какво иска, но го иска за вчера. Вече като прочета в обява или чуя на интервю долу изброените изрази, бягам с 200:

1. При нас е много интензивно, няма скука (в превод: стреса е голям, работи се по много неща едновременно, сроковете са кратки).
2. Имаме най-различни характери, от всичко по малко (в превод: има колеги с кофти характер и/или кофти шеф).
3. Ние сме бутикова фирма (в превод: малко хора и всеки върши сто неща).
4. Последната една година сме направили еди-колко-си хиляди долара печалба (в превод: важна ни е печалбата, няма с какво да се похвалим, затова цитираме цифри, които са недоказуеми).

Ще ми е интересно да прочета вашите любими фрази от интервюта и техния "превод", т.е. какво означават реално. Simple Smile

# 207
Това за "бутиковата" фирма, просто цепи мрака....

- Работите в млад, енергичен и амбициозен екип - наемаме младежи, щото искат малко пари, не знаят какво правят, но искат бързо израстване в длъжност и на заплатата.
- Заплащане според качествата - ако ни изглеждаш свит и си мълчиш, пари не чакай, колкото и квалифициран да си.
- Предизвикателна работа - работа има, ама няма някой, който да иска да я върши или да знае как.

Най-любимо ми е, като видя:
Фирмата предлага:
-трудов договор
-осигуровки
-стандартно работно време
-без работа на официални празници

...все едно тези неща не са им задължение по закон!!!

# 208
към 16 часа се сещаха, че "има много работа", която на всичкото отгоре не търпи отлагане и трябва да се свърши точно сега и веднага. Докато те си се мотат цял ден обаче, аз работя, не седя с тях
Това ми е сред любимите - да зависиш от някого, който цял ден се почесва там, където не го сърби, и се сеща при късното следобедно кафе оле божке, това трябваше да го предам днес.

Ще ми е интересно да прочета вашите любими фрази от интервюта и техния "превод", т.е. какво означават реално. Simple Smile
При мен не от интервюта, а обяви:
- млад екип/може без опит - даваме ниска заплата, поради което само неопитни новозавършили или отчаяни балъци ни се връзват и не се застояват дълго
- умение за работа в екип - имаме няколко стари кучета, които не можем да махнем бързо и лесно, пък и са ни кръстници на малката щерка, та търсим някой да работи вместо тях
- спазване на срокове/работа под стрес - по принцип работата е за 5 човека, но сме наели двама, за да не даваме заплати, освен това почти всеки ден ще работитв извънредно
- възнаграждение, обвързано с резултатите - договор на МРЗ, глоби до скъсване, може и да внесем осигуровки върху бонуса
- приоритизиране на задачите - търсим човек-оркестър, който може да зареже основните си задачи, без да забрави докъде е, и да изкара една бърза справчица за шефовете

# 209
Това за "бутиковата" фирма, просто цепи мрака....

- Работите в млад, енергичен и амбициозен екип - наемаме младежи, щото искат малко пари, не знаят какво правят, но искат бързо израстване в длъжност и на заплатата.
- Заплащане според качествата - ако ни изглеждаш свит и си мълчиш, пари не чакай, колкото и квалифициран да си.
- Предизвикателна работа - работа има, ама няма някой, който да иска да я върши или да знае как.

Най-любимо ми е, като видя:
Фирмата предлага:
-трудов договор
-осигуровки
-стандартно работно време
-без работа на официални празници

...все едно тези неща не са им задължение по закон!!!

Тук само за последното не мога да се съглася. Simple Smile Масово фирмите работят и на празници или под стандартно работно време разбират нещо различно от 9-6/8-5. Аз лично, когато си търсих работа много държах да пише стандартно работно време и почивни празници. Пишеше го, оказа се донякъде истина, НО понякога работим на официални празници, просто се компенсира с някой друг ден, което хем е ок, хем не. Ако цялото ти семейство например почива е кофти, иначе е приемливо.
За съжаление вече се налага да се надяваш на някакво нормално отношение и работно време, което да не е самоубийство за личния живот, а в много случаи, ако тези критерии са покрити са за сметка на нещо друго, например заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт