Февруарски мами 2021

• 30 585
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
И другото, бъдещи мамчета, ходите ли на работа? Виждам, че някои от вас пишат, че си “ полягва” , кога взехте тези болнични. Аз ходя на работя, работя в офис 6 дни в седмицата по 10 часа и се изморявам доста..
Аз от началото на извънредното положение работя от в къщи и като се изморя почивам. 6 дни по 10 ч си е доста, може би е добре да си вземеш болничен.

# 631
Пуснах си болничен, но лист ще имам от комисия след 18ти. Писах мейл уточнявайки по кой член от Кодекса на труда ги уведомявам, за да нямам проблеми. С предишната ми бременност пак имах много болки и ниско кръвно и излязох може би към 7ма-8ма г.с. Стигнаха ми дните, явно тези 45 дни не влизат в 180. Сега съм в 10та, почивам си и съм по-добре. Даже АГ при която отидох сега за амбулаторен лист ме нахока как не съм си взела по-рано, като не съм добре...

# 632
Здравейте, мами! Simple Smile Включвам се и аз в  темата - първа бременност, термин 3-ти февруари.

Бих искала да попитам тези от вас, които вече са правили БХС какво по-точно представлява? Малко съм притеснена, защото моят генеколог държи да отида в определена клиника, а докторката там беше отпуска няколко седмици и се връща на 4-ти. Тъй като това е буквално последният ми ден от 13 седмица, исках да отида на друго място по-рано, но генеколога ми настоя, уверявайки ме, че има достатъчно време. В петък, когато най-накрая успях да се свържа с клиниката ми казаха, че е малко късно което ме притесни, че ще мина сутринта при тях за прегледа и после ме пращат в майчин дом за бхс-то. Сега не мога да разбера какъв е този преглед и защо не може да го направи генеколога ми? Бхс не е ли само кръвно изследване? Също покрива ли се от здравна каса, защото аз съм здравно осигурена, но генекологът ми не ми е давал направление.

Ще съм благодарна също, ако някой може да препоръча добър доктор в/ около Младост.

Предварително благодаря и желая на всички лека и успешна бременност!

# 633
Здравей, аз ще го правя следващата седмица (12 г.с.). Ранния бхс се прави до края на 13 с. и е изследване за установяване на хромозомни аномалии. Първо ще ме прегледат на ехограф и след това кръвно изследване в лаборатория, където ще предам и снимката от ехографа. Прегледа ми с ехограф не е при гинеколог. Ще правя бхс при Балев във варна. Не се поема от здравната каса. За кръвния тест не знам колко се плаща. Четох стара информация от преди една-две години, че кръвният тест бил безплатен, но не знам доколко е актуално това.
По принцип съм скептично настроена към това изследване, но все пак реших да мина...
Здравейте, мами! Simple Smile Включвам се и аз в  темата - първа бременност, термин 3-ти февруари.

Бих искала да попитам тези от вас, които вече са правили БХС какво по-точно представлява? Малко съм притеснена, защото моят генеколог държи да отида в определена клиника, а докторката там беше отпуска няколко седмици и се връща на 4-ти. Тъй като това е буквално последният ми ден от 13 седмица, исках да отида на друго място по-рано, но генеколога ми настоя, уверявайки ме, че има достатъчно време. В петък, когато най-накрая успях да се свържа с клиниката ми казаха, че е малко късно което ме притесни, че ще мина сутринта при тях за прегледа и после ме пращат в майчин дом за бхс-то. Сега не мога да разбера какъв е този преглед и защо не може да го направи генеколога ми? Бхс не е ли само кръвно изследване? Също покрива ли се от здравна каса, защото аз съм здравно осигурена, но генекологът ми не ми е давал направление.

Ще съм благодарна също, ако някой може да препоръча добър доктор в/ около Младост.

# 634
Здравей, аз ще го правя следващата седмица (12 г.с.). Ранния бхс се прави до края на 13 с. и е изследване за установяване на хромозомни аномалии. Първо ще ме прегледат на ехограф и след това кръвно изследване в лаборатория, където ще предам и снимката от ехографа. Прегледа ми с ехограф не е при гинеколог. Ще правя бхс при Балев във варна. Не се поема от здравната каса. За кръвния тест не знам колко се плаща. Четох стара информация от преди една-две години, че кръвният тест бил безплатен, но не знам доколко е актуално това.
По принцип съм скептично настроена към това изследване, но все пак реших да мина...

Благодаря TheUnforgettable! Simple Smile

# 635
  • Велико Търново
Доколкото знам се прави в майчин дом и е безплатно изследване. Таксата идва от ехографския преглед ( около 40лв) и 5 лв за транспорт до лаборатория в майчин дом п +5 лева за вземането на кръв. Т.е. около 50 лв излиза цялото изследване.
Поне така беше при първата ми бременност ( преди 2.5г) и сега преди седмица също когато го правих.

# 636
БХС е комплексно изследване. На ехограф гледат и измерват нухална транслуценция и носните костици. Измерванията, заедно с кръвните изследвания, показват дали има завишен риск от хромозомни аномалии. Кръвното изследване в националната лаборатория е безплатно, заплаща се ехографският преглед при избрания специалист. Не може да го направи всеки АГ, добре е да е при специалист по фетална морфология. Те като цяло имат и по-добра апаратура и съответно рискът от грешки е по-малък. Ехографският преглед за БХС не е по здравна каса. В някои лаборатории и кръвният тест е платен, затова питайте за конкретното място дали е платен или безплатен.

# 637
В Майчим дом БХЦ е безплатен в София - така пише на сайта им, ехографския преглед се плаща. Аз съм си записала час преди месец за др. Чачева, била добър специалист по фетална морфология. При някакви рискове мисля да правя и пренатален тест. Важен е този преглед, и аз така разбрах.

# 638
Някоя мама да бременее в Германия?
Много е сложно в чужда държава
Аз така и не разбрах на мен дали ще ми правят фетална и какво точно представлява тя.
Когато попитахме доктора той ми каза,че щом аз съм наред и бебето е наред и тези изследвания за Даун и т.н за други аномалии не ги правят,докато не видят влошение на изслвдванията ми?!
Вие как мислите? Първа бременност ми е и съм толко боса в тези неща и на всичко отгоре не съм си в Бг поне да ми обяснят на чист български език ама какво да се прави

# 639
Някоя мама да бременее в Германия?
Много е сложно в чужда държава
Аз така и не разбрах на мен дали ще ми правят фетална и какво точно представлява тя.
Когато попитахме доктора той ми каза,че щом аз съм наред и бебето е наред и тези изследвания за Даун и т.н за други аномалии не ги правят,докато не видят влошение на изслвдванията ми?!
Вие как мислите? Първа бременност ми е и съм толко боса в тези неща и на всичко отгоре не съм си в Бг поне да ми обяснят на чист български език ама какво да се прави

Аз живея в Германия, но се следя в Холандия понеже сме близо до границата. Бях два пъти в Германия на лекар и изобщо не останах доволна от отношението им.. Да не говорим, че не говоря немски все още и опитах с английски, но те гледат като... Както и да е.. В Холандия също не обясняват много за изследванията, но ми казаха за синдромите, че трябва да си платя изследването и ние го направихме, а за ФМ ми казаха, че е задължително, обясниха ми къде да запазя час и ще видим как ще мине. Мисля, че ако искаш тест за синдромите и в Германия трябва да си го платиш, така че не виждам защо да не може да си го направиш.. Попитай отново, както и за феталната, нека ти обяснят. Иначе те разбирам.. За мен също е първа бременност и всичко ми е толкова странно тук, гледам всички обсъждат някакви изследвания пък при мен няма такова нещо и никой нищо не ми казва, но се надявам всичко да е наред. 😊

# 640
Благодаря за отговора🥰
Да,доктора ми даде една брошура ако искам да си пусна изследвания и каквото четох и аи превеждах от всичките куп изследвания за Даун нищо не видях да пише
Мен Холандия ми идва на 170 км и няма как
Дори в нашия град не искаха да ме приемат заради “короната” и сме в друг на 40 км при по възрастен гинеколог,единствено той ни прие обаче за английски и дума да не става. За феталната не можах да го разбера,имам преглед чак края на Август и ще се падна някъде 15-та седмица...не е ли малко късно тогава за фетална?

# 641
Оптималния период за първа фетална е 11-13-та г.с.

При предишната бременност отидох в 11та, защото било хубаво по-отрано. Тази отидох при друг специалист в почти 13та, той каза че съм избързала 🙂 БХС не направих, за Пренатест нямам възможност в момента, така че ще правя късен биохимичен скрининг.

# 642
Тук правят БХС, което както ми обясни моята АГ, ако се прави пренатален тест, няма смисъл от БХС, защото давал риск в процент, т.е. число 1: друго. А ранната  фетална, но те май не я наричат фетална, а е нещо като част от БХС се прави 11-13седмица и мерят разни параметри. Ще кажа по-подробно в петък като отида. Да. В Бг можеш да ходиш където си искаш и колкото искаш, но си мисля, че лекарите в Германия са на по-високо ниво. Поне мои познати, които завършиха там медицина да не казвам къде стигнаха. Предполахам, че ще можеш да пуснеш пренатален тест, платен. Би трябвало и да е по-евтин, защото от Бг, специално Пренатест, пробите пътували до Германия. Даже може да им пишеш. Тук са доста напористи и гледат да закачат всеки клиент, по мое мнение. Успех. Може и да бъркам някъде. Някоя мама, минала по този път да ме поправи, ако има нужда...

# 643
Здравейте бъдещи мами Simple Smile Аз съм с термин 22.02.2021.

Престои ми и на мен въпросния БХС другата седмица, но имам и назначени разни кръвни изследвания и урина преди това. Тази седмица ще ходя да си ги правя. Следя се в Щерев, но едно не разбрах - на самия БХС отново ли ще ми взимат кръв или тези изследвания, които ще правя ще са достатъчни? Включват разни показатели (в Цибалаб се води регистрация бременност + още няколко показателя, които ги няма в пакета). Малко ми е объркано все още и не знам кое какво е. Благодаря предварително!

# 644
Предполагам,че са по-добри наистина.
Последния преглед мереше някакви неща , обясняваше ми кое колко см,къде са му очите, от главата до дупето колко е,матката мереше, което мисля си е просто обикновен преглед. Ще се разровя да видя здравната каса дали няма нещо за помагане в тези тестове?!

Самата брошура ще ви я кача да погледнете( надявам се е не е в разрез с правилата), едва ли ще разберете нещо,но цените ще кажете как са.
За мен в момента ми е трудно да отделя такива пари за тест,който не знам дали ще е рано да го направя и да се наложи да правя след 2-3 седмици отново

Общи условия

Активация на акаунт