91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 5

• 47 468
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аз не искам да коментирам качествата на ВК, но едно нещо преди две години и половина ми направи впечатление.
Само да спомена, че съм учител по математика в 73.СУ.
Преди две години и половина, ноември 2017 (тогава сегашния випуск 2020 беше 10 клас) се наложи за малко повече от месец да замествам колега по математика в 91 НЕГ.
Когато подписвах временния договор, бяха само заместник директорите. След това се запознах с повечето колеги, които ми направиха страхотно впечатление. Учениците също.  Най-много ме учуди, че за тези 40 дни, през които замествах, нито един път не видях в учителската стая ВК, тя дори и не пожела да се срещне с мен. Все пак съм заместващ учител.... За разлика от нея, колегите, които са заместник-директори и другите колеги, бяха много дружелюбни и добронамерени. Учениците също.

# 106
  • във фурната
Здравейте,отдавна не съм писала в темата,но я следя редовно. Браво на зрелостниците за отличното представяне ! Много успехи и занапред да имат!
 Аз тръпна в очакване на резулатите от НВО. Може би няма да ни стигнат точките за 91 НЕГ ,заради прословутата 22-ра задача, но ако все пак стане някакво чудо и компенсира с отличното си представяне по БЕЛ, дали да изберем пак 91 НЕГ ??? А ако му се падне в 8 клас ВГ? Имате ли информация за учителите по немски на осмокласниците в 73-то ?

# 107
  • София
Здравейте,отдавна не съм писала в темата,но я следя редовно. Браво на зрелостниците за отличното представяне ! Много успехи и занапред да имат!
 Аз тръпна в очакване на резулатите от НВО. Може би няма да ни стигнат точките за 91 НЕГ ,заради прословутата 22-ра задача, но ако все пак стане някакво чудо и компенсира с отличното си представяне по БЕЛ, дали да изберем пак 91 НЕГ ??? А ако му се падне в 8 клас ВГ? Имате ли информация за учителите по немски на осмокласниците в 73-то ?
Този въпрос го задайте в темата на 73 СУ.

# 108
  • София
Скрит текст:
Аз не искам да коментирам качествата на ВК, но едно нещо преди две години и половина ми направи впечатление.
Само да спомена, че съм учител по математика в 73.СУ.
Преди две години и половина, ноември 2017 (тогава сегашния випуск 2020 беше 10 клас) се наложи за малко повече от месец да замествам колега по математика в 91 НЕГ.
Когато подписвах временния договор, бяха само заместник директорите. След това се запознах с повечето колеги, които ми направиха страхотно впечатление. Учениците също.  Най-много ме учуди, че за тези 40 дни, през които замествах, нито един път не видях в учителската стая ВК, тя дори и не пожела да се срещне с мен. Все пак съм заместващ учител.... За разлика от нея, колегите, които са заместник-директори и другите колеги, бяха много дружелюбни и добронамерени. Учениците също.

Ами то не е тайна, че ВК почти не идва на работа. Това е и една от причините да се бавят издаването на документи от училището.

# 109
  • София
Lilfi, ще споделя опит по повод профилите, дано ти е полезен по  някакъв начин.  В края на 10 клас се разбра, че ако класът на дъщерите ми се запази цял и отиде заедно в един профил, ще си остане и по немски с класната, каквато беше целта.  И НЕГ спазиха това обещание... Профилът беше математика и информатика. Оказа се, че едната ми дъщеря, която по моята скромна преценка е по-добрата ( не като оценки, понеже и двете имаха неизименно 6 по предмета, а като начин на мислене, като виждане на нещата, като бързина на ума) от двете бизиначки по мат ( а всъщност не само по моя , а и по тази на г-жа Е. Крумова) е избрала този профил след много вътрешна борба  и съмнения заради класа и класната по немски.  Въпреки способността й да се справя с лекота с мат, се е била загнездила  в главата й вече трайно идеята за медицина. И когато на 15.09 в 11 клас  разбра, че класната им ще води и немския на профила химия-биология, буквално се разрева. Почувствах се много виновна, че не съм усетила тези  колебания и заради справянето й с мат неволно съм я побутвала в грешната посока.. И писахме на класната с молба за местене. Обясни ни жената каква е процедурата,  предположи и това, че ВК няма да се съгласи, но ни стимулира непременно да пробваме, за да го няма после  огорчението, че две години си учил нещо, което не искаш. Оставих дъщеря ми една вечер да премисли, поговорихме и тя реши да си остане в профила. Щастлива беше с класа си, няма спор, но сега споделя, че малкото часове по биология  в 11 клас и неученето въобще  на химия в 12 клас  направо  са й разказали играта при подготовката за тези два изпита  първия семестър в Германия, понеже освен много детайлното надграждане  е трябвало да учи и неща от гимназията..  С къртовски труд се справи, но можеше да е иначе, тоест по-леко. И казва, че сега  би постъпила иначе.. А тогава дори нямаше значение за втората матура кой профил си, докато сега и това го има, и хорариумите... Успех на избиращите Wink

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 18:30 от пенсионирана русалка

# 110
Ние имахме същата драма миналата година. Преместване от профил математика в профил биология и химия. Подадохме молба на 17-ти септември при зам. директора, който ни каза , че това се решава на педагогически съвет, но прие молбата/ВК я нямаше в този ден/. Секретарката и класните ръководители птвърдиха думите му, че това едва ли ще стане, защото дневците били попълнени трябвало на съвет да се реши и т.н.. На 18-ти септември влязохме при директорката и тя за наше огромно учудване ни премести веднага. Каза, че няма проблем, това зависи само от нея и решението не се взима на педагогически съвет. Споделям това за да пробвате, ако изпаднете в подобна ситуация.

# 111
  • София
Предлагам да номинираме  г-жата, която преподава информатика и е помощник-директор  за нов директор.
Това е човек съвестен, винаги на работа,  лъчезарен, загрижен. Очевидно има квалификация за ръководител.
Второто ми предложение е г-жата по химия, възпитаник на НЕГ.  Тя е много точна, съвестна, милее за Немската и обича децата. Прави всичко, за да научат химия. Това е проблем,  че ще бъдат ощетени.
Казвайте вие!
Какъв път за нов директор да намерим? Всочки се питат,  нищи не правим.
Искането за оставката й беше от 12-ти клас преди години. Тези деца тогава, днес вече университет завършват и нищи не се е променило. Само упадъкът се засилва.

# 112
  • София
Благодаря ти, Русалке. Споделеното от теб винаги ми е било полезно. Heart Exl Помагала си ми не веднъж и два пъти.Flowers Hibiscus
Благодаря и на Миксония.
Ще го имам предвид, макар че се съмнявам да иска да си смени класа, защото е доволна от учителите и съучениците си. Тя в интерес на истината явно е проверявала и за този аспект на висшето обучение, защото от средата на първия срок изненадващо за мен изяви желание и почна да минава с учител извън НЕГ профилния материал по математика.

# 113
  • София
Много е изнервящо положението с липсата на информация.  Единият клас знае за 2 снимки, другият за 3. Всъщност това в малкия дявол. Липсата на яснота за профилите на 10 клас е ужасна. Да не говоря, че почва да се чуди какъв да бъде този профил и да избира по учителите. В другите гимназии ги обявиха и попълниха декларации през април, тук годината свършва и още не се знае. Не говоря за демократичен избор с анкета както е редно, а за контролиран  и наложен от наличните преподаватели.  И пак не се знае...
Мисля,.че това с профилите не трябва да се оставя така и да се съберем родители. Днес слушах целия час на класа... Ами отчайващо е... Детето иска химия и биология, но отговорът е, че ще пишат по три желания, защото можело и да не се сформират профили.... Ние ще пишем химия и биология, биология и химия, и трето идея нямам, но пак ще е химия и биология.
Класната твърди,.че ще им предложат те профили, не знаели дали ще имат избор, защото много трудно щели да направят класове, програми и т.н.
Да не говоря, че тази година учат с програма от 2016... И ако искат дори за срочните разписания да ни правят промени, ние какви други очакваме.
Имам три лични жалби в РУО София, три малоумни отговора от г-жа Кастрева, повече няма да пиша...
Истински съжалявам обаче, че горчивия вкус от тези пет години ще остане и за детето и за мен.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 23:32 от magi_sveta

# 114
Здравейте, мами! 🙂 Имам близко дете в гимназията, което тази година ще завършва осми клас. Като цяло от училището няма лоши отзиви, освен един, който за нещастие е много сериозен. Класната му, която е и учителка по немски, се отнася непрофесионално с учениците. Става въпрос за О. Д. Има лично отношение към някои от децата, като в това число включвам и него.

# 115
  • столицата
Magi_sveta, не виждам причина да няма профил биология с химия. Убедена съм, че има поне 13 деца, които ще го пожелаят. Ако трябва , могат да направят смесена паралелка и да се разделят учениците само за часовете по 3 и 4  профил.  Интересът за кандидатстване медицина се увеличава и не вярвам да не се съберат деца. Друг е въпросът, че за да направят съответните изводи отдавна децата трябваше да са заявили желанията си и да има време в гимназията да ги обмислят и съчетаят.

# 116
  • където и да е,само да не съм сама
По последна инфо, в понеделник имат уч. съвет да решават кои ще са профилите и до вторник децата трябва да кажат.
Без коментар!

# 117
  • София
Накрая подозирам, че ще гласуват същите профили като до момента.. Което ще превърне този съвет в проформа, която е можело доста по-рано да бъде проведена. Иначе,  в отговор на  пост по-горе, винаги се е искало от учениците попълване и на второ поне желание (за трето не помня да е имало) в заявлението, но също така винаги се е уважавало тяхното първо. И аз като Галимар не мисля, че има какъвто и да е шанс да не бъде сформиран профил биология/химия.

# 118
Чучулиго,
Моята племенница също беше при въпросната преподавателка преди няколко години, и и тя е останала с подобни впечатления. Преподава си предмета, но не се отнася напълно еднакво с всички ученици, което и тя намираше за голям проблем. Confused

# 119
  • София
Децата попълваха някакви предварителни желания за профили отдавна. Въз основа на тях, нашата класна каза, че с голяма вероятност няма да се сформира профил биология и химия. Профилите освен според желанията, трябва да се съобразят и с наличните учители. От госпожата по химия знаем, че от нея се изисква цял раздел от химията да падне, защото нямало да има часове и т.н. , в нашия клас са не повече от три деца за б+х. Дано все пак се реши нещо смислено и да откликнат на желанията на децата, засега има само напрежение по въпроса.
Отделно комуникацията с класната е повече от лоша. В началото мислих, че проблемът е и в детето, след като имах "щастието" да изкарам три месеца в къщи и да изуча втория срок с 10 клас, мога само да споделя, че надградих огромно разочарование. Вярно има много свестни учители и деца, но всичко е зарито под пълно безхаберие и управленска немощ.
За цял срок се оказа, че не можаха да планират онлайн часовете така, че в понеделник да имат повече от два, а в петък по-малко от 7... По определени предмети учителите правиха 30 минутните часове по 50, дори 90 минути. Децата бяха хокани, че не са присъствали по нещо, във време, което им е било заето от друг колега... често между часовете имаше по 2 минути разлика, защото това не е почивка.

Общи условия

Активация на акаунт