91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 5

• 47 515
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Добре де, аз пак да питам тая жена на кого е човек, че не я махат? Очеизвадно е в пенсионна възраст. Учителите се пенсионират много по-рано.

59 набор

# 166
По принцип е така. Освен ако не решат да те пенсионират. А при всички проблеми, които има училището, не виждам за какво я държат освен ако няма някой зад гърба й.
Имам нагледен пример как набързо пенсионираха директор на друго училище, който също щеше да продължи да работи след пенсия, но там се намесиха медии.
И преди 60г могат стига да имат стаж и да не са прекъсвали работа като учители някакъв брой години. Поне до преди 1-2 години беше така.
Моя позната 60ти набор се пенсионира преди 2 години.

# 167
  • София
Явно само с медиите могат да бъдат решавани проблемите в БГ.
През 2020 г. пенсионната възраст при жените е 61 г. и 6 м. и 35 г. и 10 м. стаж, а през 2021 г. - 61 г. и 8 м. и 36 г. стаж.
Ако е набор 1959 г. значи догодина има шанс да я пенсионират.

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 15:46 от Master

# 168
Ако наборът е 59-ти, още не е в пенсионна възраст. Не е длъжна да пожелае пенсиониране за категория труд и остава общата възраст за жени - ако не греша 62 г. към момента +....трудов стаж.

# 169
Още малко и ще попълним и даже ще подадем документите за пенсиониране JoyJoyJoy
Явно само с медиите могат да бъдат решавани проблемите в БГ.
Очевидно. Представям си подадени жалби по стандартен ред - че кой чиновник в канцелариите ще посмее да ги придвижи нагоре - срещу вездесъщата директорка на най-доброто училище в страната, както бе обявено миналата година, а сигурно и тази. Благодарение на децата и неколцина учители

# 170
  • София
И на армията частни учители по немски.

# 171
  • София
ЗаСлон, при  учители по немски (наистина добри такива, сред които и аз познавам лично един) е фрашкано с деца  далеч не само от толкова недолюбваната от теб НЕГ, а и от всички други училища с немски като първи език. Ама в темите им - мълчание по темата, всичко е на 6, там на уроци не се ходи, подготовката е супер в училище..Щом ти е кеф така, вярвай, че другаде е иначе, блажени са вярващите, извинявай за откровеността.  А и тези изхвърляния с армия... Ако наистина говореше на база опит, щеше да знаеш, че на пръстите на едната ти ръка се броят хората, можещи да подготвят деца от НЕГ, 73 СУ и 35 СУ  по немски за формати като ДСД и ДаФ.  Понеже, за жалост,  не стига да знаеш немски, трябва да си запознат с всякакви актуализации и тънкости по формата.. Ясно е, че никой не го интересува как е другаде и е важно как е при детето му, но истината е, че учители по език няма.  И проблемът е повсеместен. Крепят се стари, крепят се нищоправещи, крепят се амортизирани зад етикета, че са с дългогодишен опит..  И така е навсякъде. И ще става по-зле. А "армията" качествени частни няма откъде да се увеличи, те са едни и същи, за жалост  в един момент и те ще остареят..  И тогава - тежко ни/ви/на децата ви..

Последна редакция: вт, 23 юни 2020, 22:01 от пенсионирана русалка

# 172
Между другото и аз съм забелязала това, което Русалка споделя. Основно в тази тема се говори по-откровено и се критикува. Учители не познавам, но имам приятелски деца, доста близки в други училища с ИИЧЕ НЕ, ами ситуацията не е по-добра. Просто наистина трябва да са много близки хората, за да си кажат истината, обикновените познати най-често премълчават

# 173
И на армията частни учители по немски.
И аз мисля, че е силно преувеличено.
Нямам представа за другите. В нашия случай, до 7 клас синът не се беше сблъсквал с НЕ. Осми клас госпожата излезе октомври месец в болничен, който се оказа един месец. (не по-малко). Заместникът се.оказа , отбиване на номера...Та тогава.намерих чрез интернет учител за два часа седмично. Това продължи около три месеца. На изпита в края на годината оценката е 5.70.
На изпит за Немския отдел не ходи .Така решихме. След това не е ходил на уроци. По НЕ има 6. И сертификат С1.
Не исках да звучи, като хвалба. Но трябва да сме справедливи към Гимназията и тези,които работят там.

# 174
Изплашили сме седмокласните майки. Надничат тук и си представят пълна разруха. Няма как, уви, да им покажем прекрасните деца, които учат в тази гимназия. Нека вместо усмихнатите им лица, в несъстоялия се ден на отворените врати, резултатите им да говорят!

А всеки, който се е докосвал до школа "Милениум" /макар и само за отделен  пробен изпит/, може да направи изводи за качествата на преподавателите по двата основни предмета - български език и математика.

Изкарва се черното, защото периодът е сложен и емоцията ни избива. Дай Боже всекиму среда от такива деца и  вдъхновяващи учители.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 07:53 от Шарлот

# 175
  • София
А защо трябва да се мълчи? Нещо срамно ли има в това? Аз опрях до частен учител в 9 клас, заради ниските оценки при учителката по немски-лексика /в крайна сметка се оказа, че е на лична основа/. Детето се беше психясало и искаше да се отказва. Намерихме учителка от 73-то . Жената на четвъртия урок каза, че не вижда проблем с усвоените знания на този етап и че според нея парите за частни уроци ще са хвърлени на вятъра, ако продължим да ходим при нея. Препоръча, ако държим на частни уроци да ни прати при учителка, която готви за ДСД - поне да има смисъл. Така се озовахме при тази учителка, която в края на 10 клас обяви, че е щерката е готова за ДСД. Тази година не е ходила, но другата живот и здраве със сигурност пак ще я запиша - не че не може и без тях, а за допълнителни упражнения. И на БЕЛ ще я запиша, заради матурите. Нищо, че е профил български и учителят е страхотен и нямам съмнение, че ще ги подготви.
Изобщо не е необходимо някой да ми казва, че в другите училища не ходят. Ходят, знам го със сигурност - нали ги виждам при същата учителка. И с уроци, и без уроци, НЕГ има своите достойнства /точно на вас няма смисъл да ги изброявам/ и именно заради това много ме е яд, че това недоразумение е начело на гимназията.

# 176
Русалка, наскоро хвърлих едно око на 73то. И там се оплакваха от липсващо ДО. Погледнах само последните страници, но не беше всичко 6. Сигурна съм, че и на други места има проблеми, ама това не е успокояващо.
И в седмокласната тема изобщо никой не се е подплашил от тук, а има коментари, че са чуват лоши отзиви за известните езикови. За съжаление:frowning1:
Уроци за упражняване на формат и за ДЗИ за мен не са драма. За запълване на дупки или за заместване изцяло на учителя вече е загуба на време в училище.

Език принципно може да се учи и извън училище. Аз съм от англ. гимназия, а немски съм учила в Гьоте. Имам ДАФ с три макс и едно 4 на устния. Нямам никакъв спомен обаче да ме е готвил някой. Може би в Гьоте да е било. Наистина не помня. Курс карах там за С1. Немски обаче знаех на около 1/3 от децата от нашата немска.  Иначе на изпити всичко си вземах, ама говоримо леле майко.

Последното изречение на Лилфи се припокрива изцяло с моето мнение. Може да е почти перфектното училище.

# 177
  • София
Дъждец, аз не говоря въобще за периода на ДО, а за трайна тенденция на премълчаване във времето..  73-то си имаше години наред също непреместваема своя "Виолета Георгиева" с подадени  срещу нея жалби, накрая май са я завещали на малките. Тъй като темата не е  за 73-то, име няма да споменавам.. Пусто в НЕГ няма прогимназия, иначе щеше да се случи същото с ВГ. А в 35-то пък имаше оплаквания от една учителка по немски миналата година и при директорката, и в Инспектората, бяха се засилили май и към Агенцията за  защита на детето, нямам идея дали стигнаха чак дотам.. Ама  тя си е пак там дамата, само не преподава на този клас конкретно...По гореупоменатата причина име няма да споменавам, коментирам  поименно само слабото звено на НЕГ в 8 клас.  Та те питам, за кое от тези оплаквания си чела детайлно тук във форума?  А Виолета Георгиева се спряга в темата буквално от години, разнесена е и в много други, сигурно от 2016, когато май зае мястото на  предишната  преподавателка на зайци Б клас в годините..За какво го казвам - не срещу едно или друго училище (понеже неминуемо ще се появят засегнати), а в подкрепа на тезата, че учители по немски няма. Или поне няма  нови, свежи ( и знаещи ) попълнения, желаещи да предават, та училищата  са принудени да правят гимнастики с наличните кадри, добри или лоши... Това обяснява и рокадите  на местно ниво в гимназиите с немски - учители, дълги години предавали на горните класове, се оказват преподаващи в осми, и обратното - работили години наред с малките се оказват изведнъж подготвящи за ДСД... Спрямо нуждите.. А нещата в двата случая са много различни.

Последна редакция: ср, 24 юни 2020, 01:05 от пенсионирана русалка

# 178
Истината е, че очакванията на хората от НЕГ са огромни. И това е нормално, защото масата (с изключение на редовно пишещите във форума) виждат само баловете, резултатите на децата в 12 клас, виждат самите деца в деня на отворените врати. И са очаровани. И за момент си мислиш, че става въпрос за друг свят. А той не е, това е света на МОН, няма как да се избяга от всичките проблеми, пораждани и задълбочавани години наред отгоре надолу. И както беше казала една мама преди време "с големите очаквания идват и големите разочарования"
И аз изпадах в шок, и бучах, и мърморех у дома от някои неща, които виждам. Не ми се мисли какво ли още ми предстои да видя.
Но ако утре, след година, или две, трябва пак да избирам немско училище за детето, отново, и отново ще избера НЕГ. Просто плюсовете са в пъти повече от минусите

# 179
  • София
Брех, много сте писали снощи! Не пиша често , че не съм актуална много. Девойката завърши преди 2 години. Оценки, изпити, ДЗИ, писала съм назад, но го казвам съвсем откровено - на НИТО един частен урок по какъвто и да е предмет не е ходила. Изключая 2 месеца в Гьоте за формата на ДАФ. И другото по-важното: знам, че се повтарям, но няма по-откровена тема тук в Училища. И, хубаво е, че седмокласните мами четат тук. Важно е какви изводи ще си направят.

Общи условия

Активация на акаунт