Математически турнири 1-4 клас. Тема №57

• 63 783
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Както VIPP е написала на олимпиадата задачите се решават подробно. Ако задачата е описана коректно, но на някой от редовете е допусната техническа грешка (неправилно изчисление или сгрешени знаци) на детето се отнемат толкова точки, колкото се полагат за описанието на съответния ред.
Примерно 2*2+1=6 - тук ще му отнемат, но ако продължавайки задачата с 6-цата и сметките до края са правилни си получава точките за останалите редове до края.
Понякога при грешен отговор и техническа грешка в началото получават 6.5 точки за задачата.
Затова на олимпиада се пише всичко подробно - все пак са 4 часа за 3 задачи...

# 646
Аз не споря...просто питам. Верно е, че имат страшно много време. Моят син изобщо не е по подеобно описаните задачи. Иначе ги решава, но в писането е много пестелив. На тази задача за беше написал б) 263 и след като му казах, че трябва да напише подробно защо е точно това число отговорът беше, че е това и нямало друго. Постоянно смята на ум, две букви да може да си спести няма да го пропусне. Всички деуги задачи от варианта беше рвшил вярно. Обаче неможе да свикне да ги разписва както трябва.

# 647
И моята дъщеря беше много възмутена, като ѝ обясних как следва да се разпише. "И какво - трябва да пиша, че 3+0=3, така ли?!!!" Joy Ама, правилата са си правила, в крайна сметка.

# 648
  • В офиса
Супер глупав въпрос. На Коледното състезание за 1-ви клас задачите обикновено са с картинки. Ама сега като ще е средата на февруари, първокласниците сигурно могат да четат. Вашето усещане какво е, дали тази година ще са пак с картинки. Според мен ще ги мързи да променят формата, а и част от задачите сигурно са измислени предварително. За едно нечетящото ПУК-че се чудя дали да не го запиша.

# 649
Коледното ще се провежда само по училища, т.е. без външни деца за даденото училище.
Има състезания за ПУК. Не знам тази година дали се провеждат заради вируса. Иначе са Малкия принц, на ЧСУ Дружба, мисля и че и Детската академия преди организираха, но там май имаше някакви промени....
За мен лично не е ок да се избързва с явяването на състезания като се пускат деца в такива за по-големи. Всеки си знае, разбира се.

# 650
  • В офиса
Мерси. Не страдам от свръх-амбиции. Просто понеже малко по-голямата й сестра иска да ходи, ми се видя честно да запиша и малката. И без друго в редките случаи, когато решаваме задачи с по-голямата, реално го правя с двете, т.е. малката къде се справя, къде не, но после разбира (с повечето се справя, понякога по-бързо от сестра си) задачите за 2-ри клас.

# 651
Първо проверете дали изобщо ще може да се яви, понеже е обявено, че ще се провежда само в училищата, които изяват желание, за техните ученици.
Иначе, ако има голямо желание, може да я пуснете, а и ще е със сестра си....

# 652
И моята дъщеря беше много възмутена, като ѝ обясних как следва да се разпише. "И какво - трябва да пиша, че 3+0=3, така ли?!!!" Joy Ама, правилата са си правила, в крайна сметка.
А кой казва тези правила за изписване, защото в училище не ги учат на тези неща? Или за да се явяваш на олимпиада ПАК трябва да си ходил на частни уроци, курсове и т.н?
Gossips има умно дете, което решава всичко без грешка, но заради някакви подробности при изписването няма да получи максимален брой точки. Не ми се струва редно!

# 653
А кой казва тези правила за изписване, защото в училище не ги учат на тези неща? Или за да се явяваш на олимпиада ПАК трябва да си ходил на частни уроци, курсове и т.н?
Ами, май така излиза. Или да следиш Бг-мама Wink

# 654
Моето гардже също е изпляскало едно голо 263, защото "Ами аз просто знам, бе мамо". Въобще не очаквам да мине на Обл. кръг, въпреки че почти няма състезание, от което да е без медал дотук.

# 655
Браво на децата!!! Това е важното, че са умни и могат да решават, но ако някое се е запътило към математическа гимназия, това може да го препъне.

# 656
Според мен, още нямат достатъчно опит, за да облекат логиката си в смислено обяснение или решение.
Конкретно за подточка Б на първа задача в случая.

# 657
Всяка олимпиада има регламент, който се публикува на сайта на МОН (https://www.mon.bg/bg/80).
Откакто се помня, олимпиадата по математика е била решаване на задачи с подробно решение.
Днешните деца вероятно се затрудняват, защото повече състезания са в тестов формат и за доста по-кратко време от 4 часа. Тук е и ролята на учителя по математика, да ги разясни тези особености и да запознае учениците с формАта на олимпиадата.

Офф: Ако знаете от тази година олимпиадата по ИТ с какъв регламент е ... материал, който почти не се изучава в задължителнича часове по ИТ в училище, т.е. ученикът трябва да учи допълнително много неща, за да участва.

Училищата, които имат класирани ученици на националните кръгове на олимпиадите, участват в специална програма на МОН за подготовка за олимпиади, така че не е задължително да се посещават частни уроци, но  школа, курс, много допълнителна самостоятелна работа е почти задължително.

# 658
Така е, ходещите по състезания са свикнали да решават по 20 зад. за час, да речем, и този формат им е съвсем непривичен. Дъщеря ми тези задачи с намиране на число също ги решава в движение. Обяснявам уж за разписването, ама какво ще направи в крайна сметка, е друг въпрос. На класната им съвсем не мога да разчитам, убедена съм, че няма представа какви са критериите за оценяване на олимпиадата. Аз свикнах да си следя състезанията и датите сама, и да проверявам в инспектората при нужда, на училището изобщо не разчитам, защото информацията се губи някъде по трасето. Знам за дете от нашето училище, кандидатстващо за МГ миналата година, на което изобщо не бяха казали за НОМ, добре че имаше и "Математика за всеки" - там беше изкарала много висок резултат и си влезе сред първите. И май за съжаление не е прецедент.

# 659
Така или иначе НОМ е с много малка тежест в бала за класиране. Математика за всеки е с най-голяма. Тази година са и кенгуруто и ПМС. Математика за всеки изисква бързина. За 1 час трябва да се решат 20 задачи с висока трудност и после още 2 или 3 бяха за подробно разписване. Така че детето трябва да е подготвено и за едното, и за другото.

Общи условия

Активация на акаунт