Отговори
# 255
  • София
Тезата е 6точки
Без да наизустяваш нищо, като знаеш как се пише теза, включиш автора и произведението, ще изкараш най-малко 4т
Е струва ли си за 2т толкова безмислено зубрене?

Понякога нищо и никаква половин точка те дели от желаното място, не две или три, които след удвояването вече са 5-6... Разбира се, това не е въобще повод да зубриш неща, които после разбираемо изфирясват от главата ти. Хиляди пъти е за предпочитане да напишеш нещо свое, да, не виждам някой да казва друго.... Но уви, не навсякъде се стимулира  това/оценява както трябва. До преди няколко години, сега не зная дали е още така, в ключа с отговорите  на НВО имаше дадени ключови думи за тезата даже. И за ДЗИ масово учители съветват целещите се в горния регистър  на оценките деца да се спрат на ЛИС, не на есе, именно  защото знаят как субективно може да бъде оценено второто.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 19:46 от пенсионирана русалка

# 256
вяра, хлапетата, които познавам, включително моето, знаят, че трябва да наизустят изразите и "тезите", които им диктува госпожата.
къде са хлапетата, които знаят, че тези не се учат наизуст?

Моят внук се готвИ за НВО онлайн, естествено. Учителка нова, заместваща титулярката, излязла в майчинство. Без частни уроци, с моя помощ, без да съм литератор, а любител.
Никой не му е искал наизустяване. Тезите пишеше точно по схемата, която е дала Вяра- автор, произведение, коя част на творбата, герой,изразни средства....Справи се. Точно колко е получил на тезата, не зная.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 22:44 от W

# 257
  • Испания
Сега разпитах подробно. Не ги карат да учат тези наизуст. Учителката е казала, че е добре да е със свои думи, но смисълът  да е по зададения въпрос. Учат ги кои думи не е подходящо да използват. Вземат прозиведенията на части, като всяка част я анализират много подробно. После учителката праща синтезирани анализи на всяка част с различни цветове за важните неща. Аз ги разпечатвам и се надявам моята девойка да ги чете. За Добри Чинтулов съм чела тези анализи и бяха добре и разбираемо написани, без излишни помпозности. За един от авторите им бяха пратили примерни тези, но каза, че не са ги карали да ги учат.

Смайли, струва ми се реалистично да мислят над житейски въпроси, но над тези произведения в седми клас, където буквално анализират всяка буква и които са толкова отдалечени от тях, ми гранични с невъзможното. Миналата година по-често чувах онлайн часовете и при вземане на ново произведение им задаваше въпроси, децата разсъждаваха, но това е за основните неща. Предполагам, че и сега така правят. Обаче оттам нататък се анализират и запетайките, образно казано, което не виждам как ще го измислят. С девойката понякога се смеем  как 2-3 думи означавали нещо дълбокомислено и разтърсващо, за което никой няма да се сети в общия случай.
Мисълта ми е без учене на анализите не става (нямам предвид наизуст).

А иначе нашата учителка няколко пъти каза, че самият формат и програма са направени така, че да отвратят децата от литературата.

Дъждец, благодаря.

Не спирам да се втрещявам. Убедена съм, че зависи и от учителя. Форматът и програмата са оправдание. А за да не се отвратят децата от литературата /а и от други предмети/, учителят трябва да се потруди. Много учители смятат, че са чиновници с определени часове работен ден. Всъщност няма такъв филм, ако си учител по призвание.

Извинете за включването.

# 258
Нашата учителка по БЕЛ е страхотна. Не мисля, че има какво повече да направи от това, което прави в момента.
Смайли, имам чувството, че не разбираш какво казвам.
Програмата и прозведенията са абсолютно безумни. Нито мен ме вълнуваха в 7ми клас тези произведения, нито дъщеря ми в момента.
Едно дете може да разсъждава, че Д. Чинтулов призовава народът да се надигне, да се бори за свободата си и т.н., но няма как да се сети без  учене кое е инверсия, синекдоха, как вятърът и Балканът са хипербола или нещо подобно. Просто не става само с голи разсъждения, а си трябва учене, защото в изпита се изисква да се пише по подробности от произведенията, а не най-общо за тях. Вече кой как ще учи-дали наизуст приказките на учителката или със свои думи, е друг въпрос.
 Все едно да идеш на изпит по математика и вместо да си автоматизирал дадени задачи, тепърва да откриваш формулите, които се прилагат в тях. Никой няма да те чака да го правиш.  Затова се учи по формат. А ако наистина все още съществува това за ключови думи в тезите, нямам думи и говори достатъчно за формата.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 20:59 от Дъждец

# 259
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
изтриха ме, но пак ще го напиша:
"справи се. точно колко е получил на тезата не знам" не носи никаква информация.
звучи точно като "не знам как е, но не е така".
нищо лично към съфорумката. Simple Smile
всички деца се справят някак. с някакви точки.

не искам да снимам, но пред мен са указания за учене и писане на тези.
една от точките е "написвам тезата на лист, сравнявам я с оригинала, като я редактирам. преписвам на белова."

# 260
  • волно калдъръмче
Вместо да се обяснявате, обърнете внимание на детето към ключовите думи за съставяне на теза и го насърчете да внимава повече в час, за да се научи как да работи с тях.

... пред мен са указания за учене и писане на тези.
една от точките е "написвам тезата на лист, сравнявам я с оригинала, като я редактирам. преписвам на белова."
Чудесно! Кратка точна и ясна инструкция, която, ако се напише както трябва, ще звучи така: давам мнението си по темата, чета какво пишат по нея специалистите, сравнявам и анализирам пропуските си, формулирам точен и изчерпателен отговор.

Пак да кажа, че това е една от малкото теми за образованието във форума с познавателелен характер и безсмисленият флууд само я опорочава.

Последна редакция: пн, 07 дек 2020, 13:49 от Вяра

# 261
Звателната форма отменена ли е вече? Току-що чух за пореден път по нац. медия: "Здравейте, Мартин."

# 262
  • Испания
Звателната форма отменена ли е вече? Току-що чух за пореден път по нац. медия: "Здравейте, Мартин."

Не, не е отменена. Журналистите, обаче, явно не знаят за съществуването ѝ.

Официален правописен речник на българския език, 2012 г.

Увеличена част от страниците.

# 263
Кои от думите са многозначни

1.глава печат на работа
2. кокиче риба и обор
3 глава мост  залив

# 264
  • у нас

1.глава печат на работа
2. кокиче риба и обор
3 глава мост  залив
На прима виста, за мен, е третото.

# 265

1.глава печат на работа
2. кокиче риба и обор
3 глава мост  залив
На прима виста, за мен, е третото.
И за мен така,  но пък " залив"

# 266
А защо е това "на" пред работа? Отделна дума или "на работа"?

# 267
  • у нас
Залив:
1.географско понятие
2.  залив на вълна /заливане/

# 268
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не е ли първото?
глава - на книга, на раменете
печат - поставям печат, синоним на преса
на работа - отивам на работа (работно място) и хващам се на работа (действие).

# 269
Аз бих казала а.
 Глава-анатомично, глава от книга, глава на правителство
Печат-освен основното значение и клеймо-позорен печат
Работа- освен основното значение и постъпка-срама работа. И вещи, например-всичките ми работи са в тази чанта.
Само това "на" ми пречи. Blush
Добри ме изпреварил.

Общи условия

Активация на акаунт