Отговори
# 585
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не знам за вас, но на мен пълен и кратък не са ми двойка. Cry
пълен - непълен. ако е кратък, значи другияТ е дълъг... Sad

приемам забележката Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 14:24 от st. Dobri

# 586
Няма пълен член. Когато има предлог, съществителното име (подлогът) е с кратък член. Също се води като непряко допълнение. Така че "на Вашия бизнес" е непряко допълнение. Да допълня, че често виждам в официални документи подлогът да е с пълен член, но трябва да бъде с кратък член и съм се чудила каква е тази неграмотност.
Нещо грешите. Точно подлогът винаги е с пълен член. Май бъркате частите на речта с функцията им в изречението. Хубаво е да не сте така  категорична и да правите квалификации, че хем става малко смешно, хем можете да подведете някого.

# 587
  • София
"Филмът не се препоръчва ЗА лица под 12 години".
или
Не се препоръчва НА лица.....

Това ЗА нещо ме дразни при не се препоръчва

# 588
"Филмът не се препоръчва ЗА лица под 12 години".
или
Не се препоръчва НА лица.....

Това ЗА нещо ме дразни при не се препоръчва

Не съм се замисляла за тази разлика, но в случая я виждам така – препоръката е към родителите, а не към децата. Не става дума за това, че не се препоръчва НА децата да не гледат филма, а на родителите да не позволяват на децата си да го гледат.

Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 дек 2021, 10:09 от Ditto.

# 589
  • волно калдъръмче
Няма пълен член. Когато има предлог, съществителното име (подлогът) е с кратък член. Също се води като непряко допълнение. Така че "на Вашия бизнес" е непряко допълнение. Да допълня, че често виждам в официални документи подлогът да е с пълен член, но трябва да бъде с кратък член и съм се чудила каква е тази неграмотност.
Нещо грешите. Точно подлогът винаги е с пълен член. Май бъркате частите на речта с функцията им в изречението. Хубаво е да не сте така  категорична и да правите квалификации, че хем става малко смешно, хем можете да подведете някого.

Няма да се занимавам с Вас. Вие сте смешна. Но добре съм го обяснила. Да, подлогът е с пълен член, но някои смятат, че подлог е и непряко допълнение или пряко допълнение и затова става цялото объркване с пълен и кратък член. Затова съм го обяснила така.  Аз съм такъв човек, когато твърдя, че съм права, държа плътно на твърдението си. Ако се съмнявам, че не съм права, проверявам в съответния източник, но малцина го правят. Аман от обиждащи и тесногръди хора.
Не ти е много точно обяснението. Имам усещането, че бъркаш залозите. Подлог и вършител на действието са различни неща в страдателен залог. Няма начин пред подлога да има предлог. Дори в страдателен залог подлогът пак се членува с пълен член и предлог няма. Разсъждавам върху подчертаното.

# 590
Да поясня на тези, които не им стана ясно. Визирах примера на авторката на запитването "На Вашия бизнес". "На" е предлог, бизнес е съществително име. Да, не е подлог, но исках така да го обясня, че да бъде разбрано от авторката, тъй като някои го смятат като подлог и затова слагат пълен член. За някои хора съществително име и подлог е едно и също понятие. Помня, когато бях студентка и моята "приятелка" иска да й обясня кога се слага пълен член и кога кратък член. Точно тези понятия тя бъркаше и оттам идваше целият проблем.  После поясних, че "На Вашия бизнес" е непряко допълнение. Тъй като "Вашия" стои пред предлог, затова е с кратък член и също така цялата фраза е непряко допълнение. Да, членовете се наричат пълен и кратък член. Ето една хубава статия: https://www.lifebites.bg/chlenuvane-bg-ezik/  Исках да напиша много кратко обяснение снощи, защото нямах време, но стана недоразумения. Мразя пълните и подробни обяснения. Преди да спорите с някого, проверете в google search и после подкрепете с доказателства твърденията си. Не обиждайте никого. Убедете го в своето твърдение, подкрепено с доказателства.

# 591
  • волно калдъръмче
Когато обяснявате на хора, нямащи си понятие от синтаксис и морфология, не използвайте тромавия понятиен апарат. Далеч по-лесно е да ги научите да заместват с той (пълен член) и него/ на него (кратък член).

# 592
Ммм като нямат понятие от граматиката в българския език, как учат чужд език? Аз като уча чужд език, се сблъсквам с тези понятия в българската граматика - какво е допълнение, колко вида допълнение има, какво обстоятелствено пояснение и т.н. Започвам да търся отговори на въпросите, възникнали по време на ученето на граматиката по чужд език. Така не мога да разбера понятията при ученето на чужд език и търся логическо обяснение на понятията, за да ми стане ясно и да го запомня. Ако не се знаят тези понятия, не може да се научи една граматика по чужд език.

Преставам да пиша повече по темата. Само ще чета и ще харесвам коментарите, с които съм съгласна. Не зная всичко и се опитвам да го науча, за да не правя същите грешки.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 16:38 от Jennifer_w

# 593
  • волно калдъръмче
Да, Дженифър, това е твой съзнателен избор. Има хора, на които не им е важно дали ще членуват правилно. Трябвало им е за матура и са го забавили. По стечение на обстоятелствата сега се сещат, че има и такова правило и искат да си го актуализират. На такива два дни ще трябва да им обясняваш за пряко, непряко допълнение, за деятелен и за страдателен залог, валетност на глаголи и членуване, докато навържат нещата пълно и логически. Нямат това време - затова ТОЙ и НЕГО и край.

# 594
Да, Дженифър, това е твой съзнателен избор. Има хора, на които не им е важно дали ще членуват правилно. Трябвало им е за матура и са го забавили. По стечение на обстоятелствата сега се сещат, че има и такова правило и искат да си го актуализират. На такива два дни ще трябва да им обясняваш за пряко, непряко допълнение, за деятелен и за страдателен залог, валетност на глаголи и членуване, докато навържат нещата пълно и логически. Нямат това време - затова ТОЙ и НЕГО и край.

Да, съгласявам се с Вас. Всичко е наред. Може би си мисля, че всички са като мене, които се опитват да се ограмотят. Да, аз не знам всичко и сигурно правя грешки в писането си.

# 595
Подчертаните твърдения са грешни. Защото именно това е проверката за пълен член - подлог ли е, членът е пълен. А горецитираното определено може да подведе.
Ако посочването на грешка се счита за обида, то се извинявам, че сте се почувствали засегната. Но след като няколко човека писаха, че грешите (или най-малко не сте го обяснили добре), можеше просто да се коригирате. След като сте толкова критична към неграмотността, е добре да проявявате и поне известна доза самокритичност.

# 596
Подчертаните твърдения са грешни. Защото именно това е проверката за пълен член - подлог ли е, членът е пълен. А горецитираното определено може да подведе.
Ако посочването на грешка се счита за обида, то се извинявам, че сте се почувствали засегната. Но след като няколко човека писаха, че грешите (или най-малко не сте го обяснили добре), можеше просто да се коригирате. След като сте толкова критична към неграмотността, е добре да проявявате и поне известна доза самокритичност.

Добре. Грешката е, че не обясних добре и като чета коментара си, разбирам, че сте прави. Ако бях на ваше място, по същия начин щях да реагирам. Не съм имала това предвид. Исках по най-краткия начин да обясня нещата.

# 597
  • ту тук, ту там
Дженифър, не просто не обяснихте добре, а твърдите категорично грешни неща. Изяснете си що е то подлог. За себе си най-напред, после обяснявайте на останалите. Че си позволявате и квалификации кой бил смешен! 🙄

# 598
  • Бургас
Ммм като нямат понятие от граматиката в българския език, как учат чужд език? Аз като уча чужд език, се сблъсквам с тези понятия в българската граматика - какво е допълнение, колко вида допълнение има, какво обстоятелствено пояснение и т.н. Започвам да търся отговори на въпросите, възникнали по време на ученето на граматиката по чужд език. Така не мога да разбера понятията при ученето на чужд език и търся логическо обяснение на понятията, за да ми стане ясно и да го запомня. Ако не се знаят тези понятия, не може да се научи една граматика по чужд език.

Не може да се учи чужд език,без човек да знае основните граматични правила в майчиния си език поне.
Чуждият език е свързан с изучаване на лексика+граматика.
За някои хора е голяма мъка,за преподавателите също.

# 599
Бихте ли ми препоръчали школа или частен учител по БЕЛ за подготовка за ДЗИ? Става дума за град Варна.

Общи условия

Активация на акаунт