Отговори
# 645
Въпросът беше в кое изречение няма лексикална грешка. Отговорът, т е това, в което няма, беше очевиден. Т. Е останалите три са с грешки. В едно от тези 3 изр беше очевидна грешката(неуместно употребена дума). Останаха тези две изречения, които според отговора са с лексикални грешки, но не бях сигурна кои. В първото изречение не ми изглеждаше да има грешка, "крехък и чуплив" са синоними, но има такъв израз.

# 646
Въпросът беше в кое изречение няма лексикална грешка. Отговорът, т е това, в което няма, беше очевиден. Т. Е останалите три са с грешки. В едно от тези 3 изр беше очевидна грешката(неуместно употребена дума). Останаха тези две изречения, които според отговора са с лексикални грешки, но не бях сигурна кои. В първото изречение не ми изглеждаше да има грешка, "крехък и чуплив" са синоними, но има такъв израз.

Светкавица, може ли да снимаш условието заедно с всички отговори? Мисля, че така ще е най-ясно за всички.

# 647

10 въпрос

# 648
За мен верният отговор е А). На пръв поглед "крехък" и "чуплив" изглеждат синоними и има тавтология, но само на пръв поглед. Въпрос на семантично нюансиране е. Според мен крехкостта е по-общо понятие, докато с чупливостта се стеснява кръгът от свойствата, които крехкостта може да крие в семантичния си обем.
В Б) има неуместно употребена дума - трябва да бъде симулира, не сТимулира.
Във В) жизнелюбие и виталност са думи с едно и също значение (синоними). Витален е този, който е жизнен, енергичен, някой, вкопчен в живота.
В Г) плахо и свенливо са синоними също и се получава тавтология.

Едит: Сега видях, че в някои онлайн речници дават чуплив като синоним на крехък. Лично аз виждам разлика, макар и минимална помежду им, но ако е посочено, че и в този отговор има грешка, явно са се ръководили от изложената теза, че са синоними. Ако верният отговор е В), то значи са тълкували, че между жизнелюбие и жизненост има разлика, която отново е много тънка и въпрос на възприятие. Като цяло според мен примерите са неудачни и неизпипани за ученическа възраст. Подвеждаща е задачата, опира повече до лични интерпретации и възприятия, отколкото до нормативност. По старите формати в помагалата за подготовка за НВО и ДЗИ имаше по-добри задачи от този тип.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 00:27 от ღ Andrea ღ

# 649
  • София
Сигурно е нещо много тъпо и очевидно, но не мога да открия лексикслните грешки в изреченията:
"Порцелановата статуетка изобразяваща балерина в пирует, създаваше усещане за нещо изключително крехко и чупливо"

"Жизнелюбието и ярката и виталност се откриваха в красивите движения на страстния танц"

Тези които подозирам, са по-скоро стилистични, но да видим.

Ох, не трябва и да ги търсите. Ако всичко в белетристиката го "оправят", ще стане нечитабелно.

# 650
"Плахо и свенливо" ми е абсолютно еднакво с "крехко и чупливо" - и в двата случая има прилики, но и разлики в значението на думите, които са употребени в двойка. По този критерий и двете изречения ги виждам еднакво и не разбирам как може само едното да е грешно, а другото да е вярно.

# 651
  • волно калдъръмче
Ами така де, давайте пълните условия, за да ви се отговори пълно, а не на парче.

В А) и Г) не са точно грешки, но има неуместна употреба - примери за тавтология (крехък и чуплив; плахо и свенливо)
В Б) е грешката, която се дължи на паронимия (стимулира - симулира)

Във В) няма грешка

Твова не са въпроси за ученици, а за зрелостници. Разликата е огромна.

# 652
Като верен отговор е определен Г-в помагалото са дадени отговорите, тук спор няма.
 Б е много очевидна грешката, затова питах в А и В.

За 10 клас е помагалото.

П. С. За "А" си мислех, че грешката е в думата "изобразяваща", защото думата е по-подходяща за картина, рисунка.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 08:18 от Светкавица

# 653
"Плахо" и "свенливо" не са синоними- "плах" означава "страхлив", а "свенлив"- "срамежлив".

# 654
  • волно калдъръмче
"Плахо" и "свенливо" не са синоними- "плах" означава "страхлив", а "свенлив"- "срамежлив".
Да, така е Thinking

# 655
Трябваше в самото начало да качите снимката на задачата с условието, щеше да е много по- лесно за всички.
Така, на парче, че и с правописни грешки , и с неясно условие, е много объркващо.

# 656
  • София
Здравейте, може ли малко помощ за тези две упражнения от тест:
1. Човекът, (който/когото) виждаш, е покорил осемхилядник в Хималаите. - мисля, че е когото
2. Не му пречи сянката на баща му - големи(я/ят) актьор ... - мисля, че е големия

Как е правилното, дали греша?

# 657
Относно “ който” и “ когото”:
https://www.lifebites.bg/koy-ili-kogo/

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 12:38 от Mateah

# 658
Обясних защо не я качих, верният отговор е даден- "Г" , в "Б" е очевидна грешката. Въпросът ми беше къде е грешката в "А" и "В', това исках да разбера за тези две изречения.

И след снимката имаше различни отговори за верния, ама верният е ясен," Г".
Жалко, че в темата не пишат учители по БЕЛ, синът ми като пита в училище, ще пиша какво е казала госпожата.

# 659
Още в поста след Вашия съм Ви обяснила къде са грешките, за които питате.
В темата пишат учители, но те не са гадателки да Ви отгатват мисълта.

Общи условия

Активация на акаунт