Отговори
# 630
Честита Нова година!
Имам въпрос, който не е по темата. Трябва ми учебник по български език за чужденци. За дете на 12 години, което въобще не знае български. Моля за препоръка, ако някой е компетентен по въпроса.

# 631
# 632
За учебник не зная, но познавам превъзходна учителка, която обучава чужденци на български, освен, че е и учителка по АЕ. Млада, креативна, преподава и онлайн. При интерес, пишете ми, поне съвет може да даде. Обучава англоезични на БЕ.

# 633

Благодаря. Да, видях го. Но видях, че има и учебници за деца. Но първият от тях ми прилича на буквар /по корицата съдя/, а детето все пак е в 6 клас. Не съм търсила в книжарница, защото вчера ми поръчаха да купя и пратя, но мисля, че само с поръчка ще стане.

# 634
  • София
Правописният речник на БАН ще е достъпен онлайн
Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика.
2023 - дано наистина стане
https://teacher.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1 … 1%82%D1%8A%D0%BF/

# 635
Дано стане

# 636
Сигурно е нещо много тъпо и очевидно, но не мога да открия лексикслните грешки в изреченията:
"Порцелановата статуетка изобразяваща балерина в пирует, създаваше усещане за нещо изключително крехко и чупливо"

"Жизнелюбието и ярката и виталност се откриваха в красивите движения на страстния танц"

Тези които подозирам, са по-скоро стилистични, но да видим.

# 637
След “статуетка” има запетая  в първото изречение, във второто “ѝ” вместо “ и”.
Крехко и чупливо са почти едно и също, жизнелюбие и виталност- също, вероятно това се има предвид.

# 638
  • волно калдъръмче
Сигурно е нещо много тъпо и очевидно, но не мога да открия лексикслните грешки в изреченията:
"Порцелановата статуетка изобразяваща балерина в пирует, създаваше усещане за нещо изключително крехко и чупливо"

"Жизнелюбието и ярката и виталност се откриваха в красивите движения на страстния танц"

Тези които подозирам, са по-скоро стилистични, но да видим.

Тавтология - претрупан изказ, без да се добавя нова информация. За това е виновна неуместната синонимна употреба. Думите са толкова близки по значение, че едва ли се усеща осезаема разлика в лексикалното им значение.

Достатъчно е да се каже само "крехко" или само "чупливо".
Витален е енергичен, бодър, ярък.

Биха били стилистични, ако имаше смесване на стиловете.

# 639
Аз съм чувала като израз "крехка и чуплива", вярно че е почти едно и също но чак грешка ли е? Все едно да е грешка "криминално престъпление", строго погледнато е абсолютна тавтология, но се употребява.
Питах, защото в задачата "В кое изречение няма лексикална грешка", т е, три са с грешки, третото е с много очевидна неуместна дума, а в тези две изречения не е чак толкова.
Благодаря за включването!
П. С. Запетайка та е мой пропуск при писане от тел, в оригиналното има,, както и "и"под ударение.

# 640
  • волно калдъръмче
Дай цялото условие, така си дрънкаме само. Направих справка и ярък е малко далеч от витален.

# 641
  • ту тук, ту там
Щом само едно от двете е с лексикална грешка, аз бих посочила това с жизнеността и виталността. Сякаш повече ми се припокриват като значение.

# 642
„Крехък“ и “чуплив“ са синоними, но „жизнелюбие“ и „виталност“ – не. Поне според мен.
„Виталност“ не е ли жизненост? Има разлика между „жизненост“ и „жизнелюбие“. Като между „родина“ и „родолюбие“.

# 643
Щом само едно от двете е с лексикална грешка, аз бих посочила това с жизнеността и виталността. Сякаш повече ми се припокриват като значение.
Не съм се изразил правилно, вероятно. И двете са с лексикални грешки, третото, което не съм цитирала, беше с много очевидна грешка, затова питах за тези.

# 644
  • ту тук, ту там
Ахааа, много подвеждащи въпроси ни задаваш тогава! 😄

Общи условия

Активация на акаунт