Отговори
# 615
Преразкът е този, който отсява на НВО. Сега дали им е обяснено или не, е друг въпрос, но не е в техен интерес да преразказват лесни неща.

# 616
Защо:
-Дори на мен не става ясно кога се развива действието,камо ли за дете в 7 клас/щом казвате, че е в седми/. Ориентирайки се по образцовия дом, аз предполагам, че става дума за шейсетте години.
- Разказва за къщите и ужасите в махалата и после говори как свалят по стълби с одеала-какви стълби в колиби? Пък после добавя, че някои приличат на тези в Махалата.
- Тази случка е толкова нетипична.
- Както е писала и Амбър наслагването на времена е сложно.

# 617
  • волно калдъръмче
Не се възмущавайте. Детето трябва да подхожда съвсем технически към текстовете за преразказ. Има критерии за оценка и то трябва да ги познава.

Вариантите са два: трансформиране от оригинален текст в аз-форма в преразказ от името на неутрален разказвач и обратното. Нарича се смяна на гледна точка. Другият критерий е познаване и използване на глаголни времена и наклонения. Следващият е владеене на словното богатство и умела употреба на разнообразни синтактични структури (навремето му казваха "да разказва увлекателно"). Следват правопис, граматика и пунктуация. Накрая е графичното оформяне на текста.

Най-трудното за децата е да разделят сюжетните от извънсюжетните елементи. Стараят се да запомнят всичко, обемът ги стресира. Случката може да е елементарна, еднопланова, последователна.

За да бъде даден за преразказ, текстът трябва да отговаря на определени условия. И всякакви вопли за класици, за самоцелен избор на текст заради възпитателно съдържание или други субективни критерии звучат елементарно и необосновано. Дали ще е в аз-форма или той-форма, не е от значение, защото задачата ще е предаване на съдържанието от друга гледна точка. От тук се влияе само основното глаголно време. Използването на помощни глаголни времена и наклонения идват от извънсюжетните елементи (обикновено това са спомени, които трябва да са предадени с преизказни глаголни форми, за да личи несвидетелското отношение на говорещото лице - в случая това е неутралният разказвач). Много са особеностите. Един посредствен ученик ще се откаже само като види обема на текста. Той разказвателни предмети не чете по подразбиране, за книги пък да не говорим. Всичко други биха се справили успешно, ако им се каже да следват основната случка. Всичко, което е около нея, се предава много сбито, а голяма част от него може да се пропусне. Четат ли им текста - да си следят случката. После докато четат, да отделят случката от маловажното. Случката трябва да е подредена още при слушането. Четенето е за да се оформи стратегията и да се планира. Да се запомнят подробности, които ще влязат в употреба. Стремеж да помнят всичко имат само деца, които нямат добре развити читателски умения. Познават се по четене на непознат текст с по-сложни изрчения. Речта е накъсана, няма паузиране, няма логически ударения. Читателят трудно схваща прочетеното. Ако детето ви е от тези, е разбираемо и вие да си нямате хал-хабер от идеята за функционална грамотност. Едно време имаше само четене с разбиране, сега нещта еволюират към анализ и подбор.

Ако точка по точка не им се обръща внимание на тези неща като коментар след писмена работа, ако не се подобряват текстовете - винаги ще е трудно. На изпит никой не дава лесни неща. Преразказът е ситото. В горен курс ги чака разсъждението. И то не е лесно.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 18:26 от Вяра

# 618
И в резултат не могат да съставят заглавие и да изложат проблема си кратко и ясно във форум, от който търсят помощ.
Ежедневно го наблюдаваме.
За правописа и пунктуацията ще премълча...

# 619
  • Русе
И аз споделям горното мнение. Колко часа мислите че имат да упражняват този преразказ. Какво е ситото, кой е ходил на повече уроци ли. Знаете ли колко часа се учи синтаксис на простото узречение преди да се скочи на синтаксис на сложното. Обаче пък колко часа се учат изключително "важните" вметнати и обособени части. А за тропите да не отварям дума. Знам ,че някой ще скочи колко са важни. Няма да влизам в спор, хеле пък с хора, които споделят подобна структура на обучението.

# 620
  • волно калдъръмче
Защо да ходи на уроци? То само не може ли да си постави за цел да си подобри писмените работи, или някой непременно трябва да го натиска и да му дава насоки? Пише си, носи ги в консултациите и ги обсъждат с учителя - голям зор, голямо нещо. Сборници с тестове и задачи за преразказ ли не сте купили? Чете, избира си по-лесното, пише и носи на учителя за обсъждане. В повечето случаи първите стъпки се пропускат, щото то нали все не знае как и все не може. И вие, и аз знам, че причината е другаде. Вие му тъпчете в главата, че не виждате смисъл в обучението в тази му форма и той хайванът ви вярва. За какво да се пъне?

# 621
Вяра, Вие отричат правото да имаме мнение относно качествата на даден текст? Къде видяхте вопли? Ами сигурно защото хал-хабер си нямаме. И чии деца са хайвани, дето не искат да се пънат?
Що за език? Ако сте учителка, каквато предполагам сте....

# 622
  • Русе
Вяра, греша ли или сте преподавател.
Знаете ли колко часа се предвиждат в учебния план за обяснение на въпросната задача. Колко часа се учи синтаксис в простото изречение.Тук сред родителите се изписаха няколко страници за това що е подлог и как се открива, но 14 годишният трябва да е усвоил свободно боравене и преобразуване на времена, което не се е владее добре от доста възрастни хора.За мотивацията на децата,степента на зрялост, явно нямате понятие.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 07:44 от A m b e r

# 623
  • волно калдъръмче
Престанете да се чепкате и вникнете в идеята на поста. Всякакво мрънкане и недоволство тук звучи повърхностно. Това е тема за наука. Да променим езиковите правила, за да може въпросното
Цитат
свободно боравене и преобразуване на времена, което не се е владее добре от доста възрастни хора
да им тръгне по мед и масло?

# 624
Ей, защо не слушате учителката? Я престанете "да се чепкате"! Никакво различно мнение!
Да отбележа все пак, че това е тема за взаимопомощ. Да сме по-тактични и уважителни, а не толкова назидателни!

# 625
  • волно калдъръмче
Ей, защо не слушате учителката? Я престанете "да се чепкате"! Никакво различно мнение!
Да отбележа все пак, че това е тема за взаимопомощ. Да сме по-тактични и уважителни, а не толкова назидателни!
В тази тема пиша, защото мога да помогна. Ти недей да слушаш, имай си твое мнение, на мен не ми пречиш. Както вече казах, флууд в тези теми не е желателен. Има си теми за недоволство от образованието, иди там и си пиши на воля. Опростачването не съм го измислила аз, нито пък ми е работа да се боря с него.

# 626
Моля, малко четене с разбиране.

# 627
  • волно калдъръмче
Моля, малко четене с разбиране.
Вече обясних ясно - личните ти проблеми и мнение по отношение на образованието не ме интересуват. Това е тема за наука. Ако имаш езикови въпроси, пиши - знаещите ще помагат на незнаещите или колебаещите се. Никой тук не е поставен на присмех, че е потърсил помощ.

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 09:44 от Вяра

# 628
Баш в навечерието на Коледа ли намерихте, да се хванете за косите? От къде тоз ентусиазъм, малко смирение нямате ли? Умният винаги отстъпва.

# 629
В тази тема всеки се заяжда с някого. Всеки има право на мнение. Тука сме да помагаме на хората, които имат нужда. И ние понякога имаме нужда от помощ в българския език. Не всичко знаем добре в българския език. Дори може да научим нещо ново.

Честито Рождество Христово на всички! Весело изкарване на празника!

Общи условия

Активация на акаунт