Градинарство - моето хоби 25

• 32 591
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
Хрис, невероятни снимки!

Аз имам жасмин, но жасмините са много видове. Този от Бургас го замъкнах,от държавния разсадник, и тук зимата ми умират част от клоните. Но той е такова чудовище вече, че даже е по-добре така, да се самопочиства. А може и от друго да умират, не знам.
Опадлив е, но държи листата на стеблата до пролетта, обаче сухи, грозна гледка. Дали падат като излизат новите не знам, защото не ги изтрайвам, и като наближи топлото (оставям ги да го пазят от студа), ги отупвам както се тупа килим.

Цъфти на стари клони, ако се реже драстично сигурно няма да цъфти. Една зима измръзна почти до земя, и тогава не цъфтя.
Очаквах да се отрупа с цвят подобно на вечнозеления (италиански) жасмин, и бях разочарована. Цветчетата му са дребни и цъфтят на вълни. Но пък имам цвят почти три седмици, и нощем разнася невероятно ухание. Повече ухае на хлад и влага.
Освен това установих от опит, че различните видове жасмин ухаят различно Simple Smile

Това е, и се е качил върху навеса. На снимка не личи толкова колко е голям. Като една гъба е, отдолу много и дебели стебла, отгоре гъба от листаци (държат го изсъхналите стари стебла)

И нарът се вижда на втората снимка, в моменат цъфти(по-скоро прецъфтява). Но не винаги наровете имат време да узреят, хващат ги студовете. Миналата година заради топлата есен ядохме за пръв път напълно узрели, по-точно цедихме сок, толкова много бяха.
Но дори и за единия цвят си заслужава, има първа по-обилна вълна, и после до късно лято цъфти с единични (оранжевото)
Прекрасен кът от вероятно още по-прекрасна градина!

# 181
  • На морето!
А нашата смокиня, тъй като с години не е била поглеждана, е пуснала едни дълги, върлинести клони, над 3м сигурно, а на върха им са плодовете. Явно не трябва да я режем сега, но следващата пролет мисля да скъся клоните значително, за да се оформи като приличен храст/дърво, което мога и да обирам. Иначе  ражда милата, много плодовита е.
Ljuboznatelna, много ми харесва твоята градина. Прекрасно райско кътче сте си направили!

В нашия двор, след като махнахме всичките избуяли треволяци и плевели, се появиха птички. Много им се радвам, дано имат голям апетит и предпочитат протеин пред фруктоза. Споделете повече вие какви хранилки сте им направили и с какво ги пълните, моля! Много ми хареса идеята и мисля с децата да спретнем по една къщичка за птици, но не знам доколко е фективна или е по-скоро декоративна.

# 182
Леле, птички!
Няма отърване при нас. Мястото ни е до гора и поле.
Пролет изяждат цялата череша - огромно дърво. Едва успяваме да я опитаме.
Миналата есен изядоха всичкото грозде. И една чепка не бяха оставили.
Няма оправия. Слагам дискове, ленти блестящи - нищо не ги плаши.

На покрива ми имат гнездо косове.

Една къщичка за птици сложихме с децата още в началото като купихме мястото, но така и никой не се засели там. Явно не е на подходяща височина, знам ли. Иначе е пълно с  косове, сойки, синигерчега, стърчиопашки. Виждала съм папуняк и авлига. Има много фазани. Аз много искам да видя бухали или сова, но засега не съм. Само ми се видяха да прелитат няколко пъти нощни птици над улицата, но в тъмното различих само силует.

Скрит текст:

# 183
И при нас има много птички. Основно косове,врабчета,гълъби,врани,гарги,лястовички и щъркели. Също едни с пъстри опашки,не знам как се наричат. Къщичка сковахме от остатъци от палета,врабчетата се навъртат,слагаме натрошен хляб,семенца. Също и една кофа с вода им оставям,гледам да е пълна постоянно. Кацат на края и пият.

# 184
  • Norge
Хриси, благодаря ти за снимките! Особено от първата чак сърцето ми се разхлопа Cupid
(Как се снима мравка с макро! Всяко друго същество поне за малко спира, а тези са в непрестaнно движение. Респект за уменията ти! Flowers Hibiscus)
А за останалото, то хубавото и с телефон си е хубаво.

Вещичке, и аз така ги знам онези цветя по „Карл Маркс“ - като пламъци. Но мъничките нали и те така се казват; май имаше някакво допълнително определение...имаше...нямаше...не помня. Rolling Eyes

Ени, да ти е жива и здрава вишничката, да ѝ се радваш, толкова ароматен плод! Черна завист ме яде като си помисля за сладко от вишни.
Също толкова - за сладкото от смокини. Приятели в село до Варна имаха/имат смокиня, която мога да определя само като средно голяма къща, нещо чудовищно! Подаряваха ми и готово сладко, и торби с плод, от който сама варих.
Пресни не ги обичам.
Твърдят, че смокинята вирее и при мен, т.е. не се бои от студа, което на мен ми звучи малко странно, но не съм опитвала.

Кактусче, лупините - догодина. Вече не са хубави, вчера даже изрязах повечето цветове.

Флокс, ами така е то с ученето на неща Kiss, най-хубаво се учи онова, което ни е хоби.
Аз много им се „карам“ на дроздовете, но истината е, че и много ги обичам. Е няма по-развеселяващо подсвиркване от тяхното!

Любознателна, много Sparkling Heart

А при мен шипката, ах шипката! Innocent
Предната пролет беше отрязана до нула; да можеше и всичко останало да расте така бързо...

# 185
  • Русе
Нелка, не само шипката, а и маргаритките ти са прекрасни. Много красоти има у вас. Hands Clap

# 186
Anyyyone, замени кофата с вода , с нещо плитко - тава с вода. Те обичат и да се къпят, но в кофата не става, ще се издавят.

Нелка... Тази зеленина при тебе винаги очарова. Радвай се че не всичко расте така буйно като шипката, че тогава само с ножицата ще трябваше да ходиш и да си пробиваш път. Joy

# 187
утро, според мен къщичката на пти и е с прекалено голяма "врата". Птичката не се заселва там, където може да влезе гризач или по-голяма птица.

Аз през лятото слагам вода на птичките в две мноого големи подложки за кашпи. Може да се ползва и стара тава, или друг плитък съд. Ако подредите и няколко камъка вътре, ще могат и насекоми да кацат и да пият вода от там.

За шипката на Нелка завидях! Много искам, но няма къде да засадя такъв голям бодливец. Наесен са най-красивата гледка.

# 188
О не искам насекоми аз. Миналата година точно на кофата една пчела ожили детето,та нарочно да ги примамвам не,мерси. Всъщност кофата е под чешмата,че още не сме я изградили самата чешма,само тръбата с кранчето е. Тави и подложки няма къде да оставям,че малката веднага е там да рови. 😃
Нелка,аз пък не съм хич по сладкото. ММ яде,малката също,аз само на палачинки ако намажа. Другото го раздадохме.
Пресни смокини и аз не обичам,но хапвам по някоя.
Много красота при теб! Шипка-чудо. 😍🤗

# 189
  • В градината...
Днес обрах лавандулата, че да напълня торбички за гардеробите.

# 190
  • Norge
Ралник, прегръдка! Flowers Hibiscus

Диорелче, да знаеш, че си го мислих това за бързия растеж още докато го писах. Grinning То при сегашното положение ръчната ножица абсолютно винаги ми е в джоба, а иначе би било.... Scream

Флокс, специално ходих да проверя шипката. Абе няма сякаш много бодил. Не е съвсем без хич, ама не може да се сравнява с проклетите рози Simple Smile Може и да е купувана, знам ли; така я заварихме.

Ени, то и аз мога да хапна някоя „жива“ смокиня, но ако не ги видя, няма и да се сетя за тях. Сладкото май ми се услади точно въпросното лято, дотогава сякаш не бях проявявала интерес. Но пък самото дърво/храст е красиво, радвай му се!

Перуниче, да ти е ароматно! Innocent

Прави са Диорека и Флоксчето за по-плитки съдове. И аз ползвам подложки от саксии, една - с храна, друга - с вода. Първата бива оценявана и от други човечета Relieved

А ето и един господин, готов изкъпан Hug

# 191
Благодаря ви момичета! Hug
Нелка ♥️
Скрит текст:
В интерес на истината много трудно ги снимам. Трябва си доста търпение. Правя доста снимки, докато уцеля момента или фокуса,но пък това много ме разтоварва,защото се потапяш в един друг различен свят от нашия ♥️
Тази я снимах около час.

Много ми е разтоварващо след работа да се потопя в градината и да правя нещо. Свеки днес ми взела някакво каскадно калдаръмче. За пръв път виждам такова,прилича на тученица,но гледам,че има пъпки и явно ще цъфти. Сях и едни бели циганчета. Зимата ми бяха дали восъчниче,което за съжаление беше   поизсъхнало,тъй като като сме на вилата и няма кой да го полива в града. Днес си го взех и ще се опитам да го посъживя.
Перуника,страхотна лавандула.

# 192
Rapariga, не успях да намеря снимкана моите хранилки, сигурна бях че имам. При мен работи най-добре следното: купувам едни топки от царевично брашно, зрънца, слепени с мас. Продават се в мрежички като за зеленчуци, ето случайна снимка https://de.m.wikipedia.org/wiki/Meisenknödel#/media/Datei%3 … 5_Luc_Viatour.jpg
Елементарно е да си ги направиш и сама. Мрежичките ги закачам зимата по храстите, на поне 1 метър височина. Така съседските котки нямат шанс да хванат някое гладно птиче. Тези хранилки са полезни, защото имат и протеин, а зимуващите птици имат нужда от него. Ако имаш, можеш да окачиш и сланина, синигерите много я обичат Grinning, но да не е много осолена. И с нея внимавай, да не може да се достигне от котка.

Нелка, храната между камъчетата ли я поръсваш? Камъчетата само за тежест ли са, или изпълняват и друга функция?

Показвам една розова енотера, инвазивна, но прекрасна, и един още по-розов саморасляк. Мисля, че с него ударих джакпота на саморасляците Grinning виждала съм да ги продават в един градински център, но не запомних как се казва.

# 193
  • В градината...
Страхотен този саморасляк.
А Нелка и Хрис тук показват такива красоти от фауната.

# 194
  • Варна
Хрис, Нелка уникални снимки Heart Eyes За градините да не говорим... Тази година при на доста вали и всичко все още е зелено, за радост на окото.

Някой се оплакваше от охлюви - зарежи ги тия птички, като дойде момента извикай мен, идваме една тумба и за час няма да остане и помен от охлювите Grinning

Днес отиваме на вилата - дано лилиуми те са цъфнали.

Общи условия

Активация на акаунт