Градинарство - моето хоби 25

• 32 572
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте!
Страхотни снимки на красиви градинки видях. Heart и много полезни неща научавам в темата, за което благодаря на всички Hug
Нелка, благодаря ти. Имам снимки на градината, но повечето са с телефона, а и май съм ги показвала. Днес видях, че маргаритките са започнали да цъфтят и набързо преди работа щракнах едната с компания.

Скрит текст:

Нигелата, която тази година рано рано прецъфтя.

А иначе в последно време съм запалена по макро снимането и щракането ми е свързано повече с пеперуди, мравки и насекоми, но те са повече за фотографската тема и за това ще ги пусна в скрит текст, за да не досаждам. Иначе всички съжителстват в градината Simple Smile. ММ се опитва да се бори с бръмбари и мравки по растенията, аз ходя да ги щракам. Дребната и тя миналият ден обяснявала на баща си за едни мравки, че щяла да отиде да ме извика, защото трябвало да ги снимам.Joy
Скрит текст:

За жасмина- в началото на юни подарих на свекърва ми за рожденния й ден. Беше целия в пъпки. За един ден цъфна и тя го пренесе в градината. Дано да оцелее, тъй като много му се радва.
Скрит текст:
Смокинята и нашата беше отрупана, но както казва Ени, от тези дъждове и аз забелязвам, че капе. Издънки и при мен има, ако някой желае, мога да пратя наесен.
Кактусче, много ти е хубава и подредена "джунглата" Heart

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 10:39 от Анонимен

# 166
Нris.S, откъде го купихте жасмина?

# 167
От Лидл й го взех. Беше увит като на тази снимка.

В момента не знам дали ги има все още.

# 168
Нris.S, много хубави макро снимки!

Anyyyone, ще се радвам да кажеш повече за рязането на смокинята. По кое време, как и т.н. Нашата кара пета година. Първите години измръзваше и тръгваше от нулата. Едва миналата година започна да расте. А тази година има и плодове. Дано да не им се отразят дъждовете наистина....
Формата й е като на храст, а не като дърво. Аз се чудих дали не трябва да премахнем някои клони... Към 140-150см е висока и широка.

# 169
Ами той ММ я реже на пролет и то както му е кеф,в смисъл,че няма познания в тая област. Горе долу я режем да добие форма. Долните клони ги махаме и тези,които стърчат повече. Нашата е на доста години,аз съм тук от 5 и беше вече към метър и петдесет. Той каза,че в началото е мръзнала и тръгвала от нула,но сега не. Вече е над 2 метра. Цял ден я пече,обичат слънце. Един комшия има и се оплаква,че не му върви няма плод,но е на сянка. Ето сега я снимах:

# 170
От детството си спомням огромни смокинови дървета, отрупани с плод - Средна Северна България. Много добре виреят там, не помня да са ги рязали. Но бяха на слънце и завет.
Като режете смокините, поне използвайте листата, да не стават зян. Страхотен сироп става от тях, а чай от сушени листа -  за диабет и куп други болести.
https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/42181-za-kakvo-pom … -smokinovi-lista/
https://recepti.gotvach.bg/r-75668-%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B … D1%81%D1%82%D0%B0 Някои май слагат и листа от мента в сиропа.
Може да се разрежда и пие, като топинг в сладолед, за сладкиши, всичко.
Подобен сироп се прави и с малко вишни и много листа от вишната. Също става чудесен.

Нris.S, прекрасни снимки!

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:49 от Diorela

# 171
Аз правих сироп от листа,обаче си признавам-не ми допадна. Имаше вкус на билкова отвара, някак странна. Като малка ме тъпчеха с разни бабешки лекове за бъбреци и съм намразила такива неща. 🤣 А и ние я режем преди да се е разлистила.

# 172
  • Русе
Нris.S, браво- прекрасни снимки! Hands V
BЕЩИЦА, аз бих искала семена от калифорнийски мак, ако не ти е проблем изпращането.

# 173
  • В градината...
Жасминът в градината ми не мръзне, но в края на пролетта изведнъж какво му става, не знам, та листата опадват. Явно последните студове му действат. И две години вече така - не е цъфнал.

# 174
Нris.S, невероятни снимки! Благородно завидях.

Ммм, как обичам презрели смокини! И как не обичам сладкото от тях ))).

Момичета, кой чакаше люлката от Jysk? Да знаете, че тази стойка идеално пасва, огромна е. Трябва да се дебне за по-приемлива цена. Прежалих 175 лв, но съм доволна.

https://www.vivre.bg/p-1515819/%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D … D0%BC%D0%B0%D0%BA

# 175
Аз я чаках и не я взех, след 2 месеца чакане им казах да не си правят труда да ми носят нищо.
Взех си стойка и хамак от икеа намалени и са супер.

# 176
Споменахте дроздовете и косовете с лошо - не мога да не кажа добра дума в тяхна защита Simple Smile.
Това са ми най-верните съратници в борбата срещу охлювите.
Зимата ги храним, а на пролет поддържаме чист от растителност периметър около двора (доколкото е възможно). Патрулират съвестно и хапват охлюви на корем.
Знам, че за овошките и гроздето са проблем (при нас почти няма такива). От сега обмислям как да ги насоча към джанките Simple Smile.

# 177
Лили, коментарите ни май са прозвучали твърде негативно Hands V Истината е, че и аз се радвам много на всички птици, които кацат в двора и се опитвам да ги привлека. Често виждам косовете да вадят насекоми от цветните лехи, а синигерите обичат да похапват листни въшки. Зимата им слагам хранилки, за да не "забравят" да ме навестяват. Иргата я засадих тази пролет също, защото знам, че привлича птици.
Имам една много обраснала леха, явно там им е трудно да влизат, и е пълно с охлюви. Даваш ми идея сега, да изрежа поне листата от момина сълза, за да могат птичетата пак да влизат там.
Аз отглеждам една саксийка ягоди и една малина в саксия за удоволствие, затова си ги къткам и си ги броя, и се забавлявам с крадливите птички Grinning Ако имах плодна градина, сигурно нямаше да ми е толкова забавно.

# 178
  • густо майна Филибето
Хрис, невероятни снимки!

Аз имам жасмин, но жасмините са много видове. Този от Бургас го замъкнах,от държавния разсадник, и тук зимата ми умират част от клоните. Но той е такова чудовище вече, че даже е по-добре така, да се самопочиства. А може и от друго да умират, не знам.
Опадлив е, но държи листата на стеблата до пролетта, обаче сухи, грозна гледка. Дали падат като излизат новите не знам, защото не ги изтрайвам, и като наближи топлото (оставям ги да го пазят от студа), ги отупвам както се тупа килим.

Цъфти на стари клони, ако се реже драстично сигурно няма да цъфти. Една зима измръзна почти до земя, и тогава не цъфтя.
Очаквах да се отрупа с цвят подобно на вечнозеления (италиански) жасмин, и бях разочарована. Цветчетата му са дребни и цъфтят на вълни. Но пък имам цвят почти три седмици, и нощем разнася невероятно ухание. Повече ухае на хлад и влага.
Освен това установих от опит, че различните видове жасмин ухаят различно Simple Smile

Това е, и се е качил върху навеса. На снимка не личи толкова колко е голям. Като една гъба е, отдолу много и дебели стебла, отгоре гъба от листаци (държат го изсъхналите стари стебла)

И нарът се вижда на втората снимка, в моменат цъфти(по-скоро прецъфтява). Но не винаги наровете имат време да узреят, хващат ги студовете. Миналата година заради топлата есен ядохме за пръв път напълно узрели, по-точно цедихме сок, толкова много бяха.
Но дори и за единия цвят си заслужава, има първа по-обилна вълна, и после до късно лято цъфти с единични (оранжевото)

# 179
Anyyyone, благодаря, ще се учим в движение значи!
Нашата смокиня изглежда като вашата.

Diorela, чела съм за този сироп, ама пусто като се опитвам да не предлагам на семейството излишна захар.... Пък то без захар сироп няма да стане....

Общи условия

Активация на акаунт