Градинарство - моето хоби 25

• 32 626
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
  • под тепетата
Благодаря, ВЕЩИЦА!
Имаше едно още по-тъмно, чак на черно биеше. Отзад туята е първото растение, което посадихме. Около нея в дупката пак има лавандула, а вече и покрай цялата символична ограда от камъни.

# 376
Креми, тази красота канна ли е?

Биляна, откъда са лилавите лалета?

# 377
  • Norge
(С малко закъснение...)
Флоксче, охлювите са голяма напаст. В Норвегия преди няколко години бяха инцидентно внесени кафеви такива и страната изпадна в ужас. С право.
За щастие, точно такива нямам.
Но пък какви имаааам! Flushed
Сигурно съм показвала, но повторението е майка на...

Дефиниция за черен цвят.
Това нещо като се разтегли, става по 15 см Worried
На  места изцяло съм се отказала от някои видове цветенца, голям пир си правят с тях.

Валетке, успех в борбите с твоя охлюв! Гушкам те, не го казвам с лошо. Kiss

Добре, казват, че обикновеният орлов нокът ухае по-силно от по-шарените си събратя, така че не съжалявай.

Следващото - в скрит текст, че не е приятна картинка.
Случвало ли ви се е да имате гъсеници по иглолистните?
Все си мисех, че поне те са защитени от подобно чудо.

Скрит текст:

# 378
  • Варна
ААААА.............Нелка, гоУеми гадости те нападат ....... Направо ми се обърна стомаха от този плужек черния...... За малко да се откажа повече да ям охлюви.... ама добре, че скролнах бързо надолу Grinning  Разбирам защо си им толкова ядосана.
А тези гъсеници съвсем пък изумиха народа... По широколистните съм виждала - преди няколко години бяха изгризали гората дори, но по борчетата к`ъв го дирят.... Дано успеете да се преборите. При нас така масово се унищожават чимширите....
Цялата ситуация с вносните охлюви затвърждава истината, че не трябва да има обмен на растения и животни между различните ареали. Ако беше безопасно едно нещо да го има някъде, щеше да го има. Щом го няма, значи по-добре да го няма.... Сещам се за зайците в Австралия...

# 379
  • Fort Worth, TX
Ла Валета, канна е.Огромна стана тази година.Много й се радвам.

# 380
Ау, Нелка, ужасТ!
Мъжът ми каза,че имало някаква напаст от тия гъсеници в цялата Арктика  и Субартика, заради затоплянето. Той е чел за Сибир конкретно, но той проблемът е посъвместен.

Иначе и аз действам с ножицата,но със скакалците,тук рядко има плужеци. Но в предишния ни имот(в Банкя беше) съм събирала след дъжд по 3 строителни кофи от гадовете. Направо ми се драйфаше от охлюви.
Редакция - имам бебета от това агаве. Някой иска ли?мънички са обаче.
Скрит текст:
Ще постна после снимки на бебетата,че пресаждам в момента.

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 13:27 от LittleCactus🌵

# 381
Нелка, това е ужас, голям и черен Scream! Тези дни шляпах боса из градина, повече няма да повторя ))). Ако се подхлъзна върху подобен плужек, ще забия спирачки до портата. Върху портата, по-точно.

Креми, много, много красиви канни Flowers Cherry Blossom !

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 19:42 от La_Valletta

# 382
  • Norge
Вещичке, развесели ме, макар че то не е много за смях, де. Sparkling Heart
Това черното едва ли става за ядене. Другите, нашенските,  и аз ги обичах някога, но от много години не съм вкусвала. Докато този черният сигурно е много жилав. Ама няма да пробвам. Joy
Права си и за зайците, и то само зайци да бяха в тази Австралия...
За жалост, не мисля, е по начина, по който живеем сега, е възможно да се избегне разнасянето на какво ли не от едно място на друго.
Особено ме е впечатлявала историята на онзи остров, където привнесени змии са унищожили де що има птичета и сега там е една мъртва тишина...Sad

Кактусче, точно! Това за кофите и голите охлюви. Confounded Събираха и тук хората с кофи. Беше някакъв ужас, нямат естествен враг, няма нищо, което да помага. Имаше настойчиви апели към държавата да се включи с някакви екстрени мерки, но по-късно аз се отказах да чета вестници и не съм следила развитието.
Нашите са си горски и похапват и от цветенцата просто защото сме им се наврели в пространството.

За гъсениците по иглолистните - не е нова снимка, откак се е случило, повече не е имало подобно нещо. Тогава бях чела, че през известна бройка години се получава подобна полулация, след което пък се увеличава бройката на някаква муха (май беше), която се храни точно с тези гадинки и така се решава проблемът.
Ни нито по-рано, нито след това съм попадала на такава гледка.
Много беше интересно: когато плеснеш с ръце, цялата сбирщина гъсеници вкупом обръща глави към теб Grinning
Но проблемите в Сибир са реални - и с растителните видиве, и с всичко друго. Опасяват се, че и населените места ще започнат да потъват вследствие размразяавнето на почвата.

Валетче, хахах. Боса - никога!!! Просто никога! Само като си помисля...Scream За минутки, колкото да хвърля хапване на птиченцата и да се огледам (но само по асфалт и плочи) - по чорапки Innocent Иначе - с бАтушки.

# 383
Нелка, при мен също има много охлюви, тази година са по-малко, защото постоянно слагам утайка от кафе и лют пипер. Ако посипеш някакви грапави неща, също ще ги ограничиш, няма да им е приятно да минават. С лютия пипер се надявам да съм олютила някое и друго нахално котешко д*, бяха разрили тия маци и лавандула, и домати, и какво ли не Simple Smile

# 384
Добри, тези дали не продават разсади от лавандули? Май преди много години продаваха.
http://www.iremk.net/bg/contacts.php  - Институт по розата и етеричномаслените култури.

Кактусче, Кремито, приказни градинки!!!

Нелка, и у нас, в Балкана, има подобни охлюви, като черния, само цветът е кафяв. На вилата е пълно. Бабите наоколо ги давят - събират ги сутрин по росата и във вода. Баща ми, когато ги видя за пръв път, беше изумен от размерите. Аз все се чудя тези не стават ли за готвене? Или по този край не ядат охлюви? Така и не разбрах. А си е сериозна мръвка.

Казвали са ми да се наръси с едри дървени стърготини, не обичали да се разхождат по тях. Не съм пробвала. Преди години видях един градинар да ръси суха гасена вар, каза, че спирала охлювите.

# 385
  • Бургас
[quote author=Diorela link=topic=1222669.msg40985329#msg40985329 date=1593432227.

Казвали са ми да се наръси с едри дървени стърготини, не обичали да се разхождат по тях. Не съм пробвала. Преди години видях един градинар да ръси суха гасена вар, каза, че спирала охлювите.
[/quote]
Аз ръся стърготини около "обекта". Слагам и пепел, когато свършат стърготините. А позната има малки бели охлювчета и от 2 години ръси земята с гасена вар.

# 386
  • Norge
Хихи, лютият пипер и котешкото д.... Grinning Smiley

Момичета, с благодарност за съветите Kiss Къде по-напред да ръся и да сипя; от една страна - сято до отвесна скала, то черното чудовище само се протяга и е готово нахранено. Joy
Другаде, както по камъните, с които се боря тази година, е просто утопия да се справи човек, защото навсякъде има процепи, точно из които те се чувстват на седмото небе.
Вряща вода също се използва, ама то с внушителна бройка охлюв за нула време ще изпадна в несъстоятелност от преразход на ел. енергия Joy
По едно време бяха пощурели по нематоди, после пък се оказа, че и те не са стока. Едни сини гранули също ползваха, но докато аз съм само с тези черните, карам както си е. Съобразявам цветенцата според апетитите им и така.

Да, и с давене става. Особено обичали бира, та правят и капани с бира в съдината. Бира, тук!!!!!!!!!!, за лов на охлюви, тези хора са си изгубили ума! Flushed
Иначе си е сериозна мръвка, факт, но изобщо не вярвам да стават за целта. Бррр. Има в гората и кафеви, но са по-малки и малко.
Иберийският гол охлюв, който ни нападна тук, всъщност изглежда като моите приятрели, но е кафяв. Не знам дали е толкова огромен.

# 387
Намерих забавно клипче, свързано с борба с охлюви и плужеци
https://www.youtube.com/watch?v=vNd9PudxneQ

# 388
Нелка, точно за такъв здрав балканджия говорех - иберийски, или ръждив гол охлюв. Сега го разбрах как се казва. https://www.projectnoah.org/spottings/806166019 Същия размер са като твоите питомци. Те в Норвегия не са ли се омесили вече, да създадат нови хибриди - на точки, на раета?

# 389
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пепитени са. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

нелка, при нас има едни сини гранули - вениш. големи хапове за малка зона (гнездо с тиквички например) и по-малки дражета за отцепване на периметър.
като мине гадът през тях и става на пяна. аЦЦка гадост сигурно е, но действа.

Общи условия

Активация на акаунт