Градинарство - моето хоби 25

• 32 599
  • 751
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, група! За първи път пиша тук и ще помоля за малко помощ. Малък двор имам, откровено казано много занемарен. Реших да засадя малко подправки, лавандула и райграс. Имам дива лоза, която е плъзнала по цялата ограда. Също и смокиня в средата на двора. За съжаление смокинята ражда плодове, които не успяват да узреят и падат на земята сухи. Не искам да я режа, защото е в двора още откакто взехме къщата (преди повече от 20 години) Не дава плодове, но ми е така да се каже сантиментална. Бихте ли ми дали насоки за посева на райграс? Към момента съм прекипала двора, обърнах почвата и внесох известно количество нова почва.  Приемам и съвети за цветя и друго полезно, което бихте ми дали като съвет, дворът е сенчест. Предварително благодаря!

# 196
  • Norge
Хриси Sparkling Heart,  и аз като теб; след тежка работа най обичам да взема апарата и да пощракам. Самият този процес ми е приятен, мисля, че ми е най-любимият от всичко, свързано с фотографията. Relaxed

Флоксче, сбърка ме с твоите саморасли! Втората ти снимка е направо като от някоя екзотична дестинация, впечатляващо.
И моите дигиталис (лисича камбанка при мен Simple Smile ) са нацъфтяли - до една са пришълци отнякъде.
Камъчетата в подложките нямат никаква функция. Бяха там, ползвах ги като основа за едни цветенца, а след това реших да ги отдам за ползване на птиченцата и просто насипах там храна.

Казват, че през лятото не бива да се дават твърди храни на птиците - семена, фъстъци и др. Много малки птиченца умират, защото биват хранени от родителите си с подобни неща.
Аз през лятото им слагам мокър хляб Grinning

Вещичке, приятна ти градинка!

Оркид.ХХ, няма да ти давам съвети, защото съм далеч от твоите условия. Другите момиченца сигурно ще се включат.

Хубава събота на всички. При мен е мокро и ще бъде ден вкъщи Simple Smile

# 197
Нелка, това диво канарче ли е? Ех, как ли ти пеят за благодарност...

# 198
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Нелка, това диво канарче ли е?
Ех, как ли ти пеят
Скрит текст:
за благодарност...

ей така Laughing

# 199
Днес,след поредния фал с косачката (скъса се въжето,с което се пали при сблъсък с един голям камък) ММ ми махна камъните,с които си ограждах цветята. Ще слагаме бордюрчета... някога. До тогава ще е така,че наистина накрая ще повредим косачката. Та взех ги аз тези камъни и ги натрупах тук в един ъгъл с идеята да сложа и някакви цветенца в саксии. След малко ще пусна маркуча да ги измия,че са кални. За сега само камъни:

И малко цветя,останали здрави след дъжда:

И един охлЮ-бохлЮ:

# 200
  • Norge
Диорелче, не е канарче човечето. Най-обикновено жълто врабче, според тукашното му име (gulspurv).........покрай това живеене насред горите що име на птичка научих по никое време. Blush
Но за пеенето, вярно голямо пеене пада напролет. Вече поутихна.

Добре Flowers Hibiscus, по-късен запис е, ама хайде и него да сложим тук. На мен с тези типични белканто-акорди на песента, италианският ми звучи по' на място.

Боже, Ени, как ще се скъса това въже!! Flushed (Да знаеш как го мразя! Изобщо всичко, което се стартира по този начин Rage) Като си помисля за моите камъни...
Ама много са хубави и така скупчени. Може направо в тях да направиш гнезда и да си засадиш цветенца.

# 201
Anyyyone, що не си спретнеш алпинеум от тези камъни? Имаш достатъчно материал.
Добре е камъните да за зарити в почва в по-голямата им част  и да са стабилни. Ето съвети как се прави.
https://bg.dum-vybaveni.cz/skalna-gradina-vidove-ustroystvo-rasteniya-392

Нелка, сега прочетох, на български било жълта овесарка и били рода с дивите канарчета, все чинкови. Много си приличат.

# 202
Нелка,не знам и аз как се скъса! Чух звука като напипа ножа камъка и спря да работи,показах се и Мм каза-скъса въжето. 😣 Добре,че е на ТИ с тези неща и го оправи. Но камъните ми заминаха. То не е удобно хич за косене,аз го знам,че после минавам на ръка да дооскубя стърчащото,но и така не може без нищо.
Иначе и аз го мразя,че не мога да си паля сама косачката. Дърпам,дърпам,не става. 🤣
Диорела,ще почета и може да се пробвам. Отдавна ми се иска един скален кът,обаче имам само три големи камъка,другите са малки.

# 203
Ениуан, ако правиш нещо, най-важно е да има хубава основа. Иначе камъните постепенно потъват в земята, за няколко години ще изчезне алпинеума.

# 204
абе и аз имах един колега, такъв майстор е - забива пирон за картина и чупи крак...
Simple Smile Simple Smile Simple Smile и аз съм оградила "ценностите с камъни. и го заварих с косачката вътре в ограденото. трева била изникнала, искал да я махне, че да не се мъча аз...
резултата е - минус единственият оцелял хинап, ябълката на детето и незнайно колко китки ще цъфтят, ама друг път.

# 205
Ааа Anyyyone, повече упоритост,от 6-7 път успявам да я запаля аз😂
Покрай камъните може да се реже с ножица за трева или с такава мини косачка за бордюри (забравих как му се викаше на това чудо) и съответно косачката да не минава плътно. Чак пък да се махат заради косенето не е ли малко крайна мярка😬
Моят мъж е също толкова луд градинар, съобразяваме се и двамата като косим, каквото не може - на ръка или с ножичката за трева.

Последна редакция: сб, 20 юни 2020, 20:02 от LittleCactus🌵

# 206
тримери са тези косачки, има и ръчни ножици, даже наскоро в ЛИДЛ са ги пускали пак.
такова нещо

# 207
и аз съм оградила "ценностите с камъни. и го заварих с косачката вътре в ограденото. трева била изникнала, искал да я махне, че да не се мъча аз...
резултата е - минус единственият оцелял хинап, ябълката на детето и незнайно колко китки ще цъфтят, ама друг път

И винаги с нааай-добри намерения нали, все да помогне Grinning Това как ми е познато Grinning аз следя постоянно какво се случва в градината Grinning

# 208
Ха ха, Добри, само с камъни няма да стане, вдигай зид около ценностите, някаква по-непреодолима преграда. Joy Joy Joy

Майсторът добре ли е подстригал дръвчетата, или ги е фризирал поне 3-ти номер? Дано избият от облагородената част.

# 209
засадила съм китки, зачистила съм периметър около тях, забила съм колчета, а на колчетата съм вързала панделки.

тръгва да коси пътеката, а мен ме обхваща тревожност. на втората минута - зарязвам закуски и обеди и изхвърчавам от кухнята като тапа от шампанско.
 и какво да видя - целия двор в трева, пътеките в трева, а той захапал език, старателно отвързва панделката от второто колче, първото вече го няма, китката до него също...
питам какво си мисли, че прави. ами тези панделки можело да ми влязат в употреба, затова ги събира, колчетата маха, защото му пречат да окоси (точно там където преди минута съм казала да не пипа).
аз: вой на пожарникарска сирена;
той: обиден поглед и мърморене "и какво толкова е станало... още нищо не съм окосил..."
а около него всичко смачкано, защото с тези 47 номер буйки като се е завъртял два пъти и всичко е омачкал.

какво да правя. такъв си е.

Общи условия

Активация на акаунт